Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Εκπαιδευτική επίσκεψη φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α. στις ποιμαντικές δομές και στα ιδρύματα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Κατά την καθιερωμένη επίσκεψη προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α. στο πλαίσιο του μαθήματος Δογματική Β΄ του Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Σταύρου Γιαγκάζογλου στην Ιερά Σύνοδο (16 Μαΐου 2024), ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος προσκάλεσε τον εν λόγω όμιλο φοιτητών και φοιτητριών να επισκεφθούν μαζί τις διάφορες ποιμαντικές δομές και τα ιδρύματα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Η εκπαιδευτική αυτή επίσκεψη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024, κατά την οποία ο ίδιος ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος παρουσίασε στους φοιτητές και στις φοιτήτριες του Τμήματος Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α. τις ποικίλες ποιμαντικές δομές και τα ιδρύματα προνοίας και πολιτισμού που έχει δημιουργήσει στα Οινόφυτα, όπως η Βιβλιοθήκη, το Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο και το Κέντρο απασχόλησης παιδιών, στο Δήλεσι τα δύο πρότυπα Νηπιαγωγεία και το εντυπωσιακό σύμπλεγμα εγκαταστάσεων όπου λειτουργεί υποδειγματικά το ιατρικό και ερευνητικό Κέντρο Γεροντολογίας «Άγιος Πορφύριος» και τέλος στη Μαλακάσα τις Νεανικές Κατασκηνώσεις της Αρχιεπισκοπής, όπου και παρέθεσε γεύμα.

Τον όμιλο των περίπου εξήντα (60) προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α., συνόδευσε ομάδα Καθηγητών αποτελούμενη από τον κ. Δημήτριο Μόσχο, Πρόεδρο του Τμήματος Θεολογίας, κ. Κωνσταντίνο Κορναράκη, Αναπληρωτή Πρόεδρο του Τμήματος Θεολογίας, κ. Κωνσταντίνο Μπελέζο και κ. Σταύρο Γιαγκάζογλου. Στην εκπαιδευτική αυτή επίσκεψη συμμετείχε και ο κ. Βασίλειος Σαρόγλου, πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. και διαπρεπής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λουβέν του Βελγίου. Οι συνοδοί Καθηγητές προσέφεραν βιβλία τους ως δωρεά στη Βιβλιοθήκη που ίδρυσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος στη γενέτειρά του στα Οινόφυτα.

Κατά τις εκπαιδευτικές αυτές επισκέψεις ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος συνομίλησε με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. για την ίδρυση και λειτουργία των πρότυπων αυτών ποιμαντικών δομών. Μετά την ξενάγηση ο Αρχιεπίσκοπος παρέθεσε πλούσιο γεύμα στις εγκαταστάσεις των Κατασκηνώσεων και αμέσως μετά οι καθηγητές του Τμήματος Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α. ευχαρίστησαν τον Αρχιεπίσκοπο για τη θερμή υποδοχή και τη γενναιόδωρη φιλοξενία του και εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για την ποιότητα και λειτουργικότητα των πέντε αυτών ποιμαντικών και προνοιακών δομών, τις οποίες επισκέφθηκαν. Εξήραν το συντελούμενο εν γένει ποιμαντικό έργο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, μίλησαν για θέματα και τομείς συνεργασίας και συναντίληψης, ενώ έκαναν ειδική αναφορά στον μακαριστό π. Αδαμάντιο Αυγουστίδη, ο οποίος διετέλεσε Καθηγητής της Ποιμαντικής Θεολογίας και Ψυχολογίας στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. και υπήρξε από την περίοδο των ιατρικών και ψυχιατρικών σπουδών του στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου στους τομείς της ποιμαντικής και κοινωνικής διακονίας.

Ο Μακαριώτατος εξέφρασε τη χαρά του για την ευκαιρία να συναντηθούν και να επισκεφθούν από κοινού τις ποιμαντικές δομές της Αρχιεπισκοπής, αλλά και να ανταλλάξουν σκέψεις και προτάσεις για αμοιβαία συνεργασία. Μίλησε για την ποιμαντική και κοινωνική διακονία της Εκκλησίας και των ανθρώπων της, ενώ με αφορμή όσα είπαν οι Καθηγητές για τον μακαριστό π. Αδαμάντιο Αυγουστίδη, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στο έργο του εκλιπόντος συναδέλφου τόσο στη Μητρόπολη Θηβών όσο και στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών με την ίδρυση και λειτουργία του Ινστιτούτου Ποιμαντικής Επιμόρφωσης. Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία στα Οινόφυτα, αλλά και αναφερόμενος σε σημαντικά περιστατικά από την εποχή που υπήρξε κληρικός και κατόπιν Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, τα οποία προσανατόλισαν σταθερά την ποιμαντική και κοινωνική του διακονία. Ακόμη αναφέρθηκε στην ανάγκη εκκλησιαστικής και θεολογικής ενότητας, τονίζοντας ότι η λύση δεν είναι οι ακραίες φωνές και η σύγκρουση που ελαύνονται από ιδιοτελείς σκοπιμότητες, αλλά η γόνιμη και δημιουργική συνεργασία και η σύνθεση των διεστώτων ως εμπνευσμένη μαρτυρία της Εκκλησίας και της θεολογίας στον σύγχρονο κόσμο.

Η εκπαιδευτική αυτή επίσκεψη ολοκληρώθηκε με προσκύνημα στο μοναστήρι που έκτισε ο νεοφανής Άγιος Πορφύριος στον Ωρωπό και με δέηση που τέλεσε ο π. Ιωσήφ Κουτσούρης, απόφοιτος του Τμήματος Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN