Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
image 57

Το διεθνές ερευνητικό έργο ICOS (Towards a functional continuum operating system, κωδ. 101070177) συνολικού προϋπολογισμού 11 εκατομμυρίων ευρώ και τριετούς διάρκειας, ξεκίνησε τις εργασίες του την 1/9/2022. Στους συμμετέχοντες φορείς συμπεριλαμβάνεται και το ΕΚΠΑ μέσω του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, με επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας τον Αν. Καθηγητή κ. Παναγιώτη Τρακάδα. Η εν λόγω ερευνητική ομάδα πλαισιώνεται και με τη συμμετοχή μελών ΔΕΠ από το Τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας και από το Γενικό Τμήμα.

Ο κύριος ερευνητικός στόχος του ICOS εδράζεται στην υλοποίηση μιας πλατφόρμας η οποία θα αποτελεί κοινό κόμβο αναφοράς και ενσωμάτωσης επιμέρους ετερογενών τεχνολογιών καθώς και εξοπλισμού οι οποίες σχετίζονται τόσο με το διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things – IoT) όσο και με την υπολογιστική νέφους (cloud computing). Η ύπαρξη ενός κοινού πλαισίου αναφοράς για τις προαναφερθείσες τεχνολογίες αποτελεί μια καίρια ερευνητική πρόκληση, τόσο εξαιτίας της αλματώδους αύξησης του αριθμού των συσκευών που συνδέονται στο διαδίκτυο όσο και εξαιτίας των απαιτήσεων για υποστήριξη ευρυζωνικών εφαρμογών και υπηρεσιών με ελαχιστοποίηση της απόκρισης δικτύου.

Στο πλαίσιο αυτό, η επιτυχής υλοποίηση του έργου ICOS η οποία στηρίζεται στην συνεργασία είκοσι δυο (22) διεθνών φορέων του εξωτερικού (ερευνητικά ινστιτούτα, πανεπιστημιακά ιδρύματα, εταιρείες) στηρίζεται σε δυο πυλώνες: την υλοποίηση και εφαρμογή κατάλληλων μεθόδων για την προστασία της ασφάλειας και ιδιωτικότητας σε ετερογενή δίκτυα αναφοράς, καθώς και την εξεύρεση αποδοτικών αλγόριθμων μηχανικής μάθησης οι οποίοι θα είναι σε θέση να επεξεργαστούν μεγάλο όγκο δεδομένων και πληροφοριών με την ελάχιστη δυνατή απόκριση καθώς και επιβάρυνση στις υπολογιστικές συσκευές στα άκρα ενός δικτύου.

Η ερευνητική ομάδα του ΕΚΠΑ θα συμβάλλει ενεργά και στους δυο παραπάνω πυλώνες, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα υποστήριξης διδακτορικών διατριβών σε νέους ερευνητές.

Στην τελική φάση του έργου, θα υπάρξουν εκτεταμένες δοκιμές πεδίου σε πληθώρα καινοτόμων εφαρμογών και υπηρεσιών, όπως βελτιστοποίηση της αγροτικής παραγωγής μέσω δικτύου ΙοΤ, υποστήριξη υπηρεσιών επαυξημένης πραγματικότητας σε κινούμενα οχήματα καθώς και αποδοτική παρακολούθηση και διαχείριση της καταναλισκόμενης ενέργειας σε νοικοκυριά.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN