Δύο διακλαδικές ασκήσεις προσομοίωσης μεγάλης κλίμακας, με τη συμμετοχή περισσότερων από 250 μαθητών σχολείων και 100 υγειονομικών ιατρών, νοσηλευτών, πυροσβεστών, αστυνομικών, στρατιωτικών, διασωστών στη διαχείριση μαζικών συμβάντων από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές πραγματοποιήθηκαν στην Ρόδο στις 6-10 Νοεμβρίου 2024.
Υλοποιήθηκαν από το ΠΜΣ «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Χειρουργικής κ. Εμμανουήλ Πικουλή, με τη συμμετοχή του Τμήματος Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με Πρόεδρο τον Καθηγητή κ. Βάϊο Λάππα και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τον Αντιπρύτανη Οικονομικών, Καθηγητή κ. Ιωάννη Σεϊμένη.
Η πρώτη άσκηση υλοποιήθηκε στο κλειστό γήπεδο της ΚΑΕ «Κολοσσός», σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Ρόδου, δημιουργώντας το σχέδιο εκκένωσης σε συμβάν μαζικών απωλειών υγείας για το εν λόγω γήπεδο και η δεύτερη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και αφορούσε εκκένωση των χώρων του Πανεπιστημίου μετά από εκδήλωση πυρκαγιάς και κατάρρευσης τμήματος του κτιρίου, κατά την οποία και επικαιροποιήθηκε το υπάρχον σχέδιο εκκένωσης του Πανεπιστημίου από την υπηρεσία πυρασφάλειας.
Οι ασκήσεις προσομοίωσης διεξήχθησαν με τη συνδρομή, την υποστήριξη και σε συνεργασία με τους φορείς πολιτικής προστασίας του νησιού, τον Στρατό, την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, το ΕΚΑΒ και την ίδια την κοινωνία των πολιτών και τις εθελοντικές ομάδες της Ρόδου, με σκοπό, αφ’ ενός την εκπαίδευση και πρακτική άσκηση μέσω σεναρίων προσομοίωσης νέων επιστημόνων σε θέματα διαχείρισης καταστροφών, αφ’ ετέρου την διάχυση της ειδικής αυτής τεχνογνωσίας σε επαγγελματίες και εθελοντές του δικτύου πολιτικής προστασίας, με έμφαση σε θέματα αντιμετώπισης μεγάλων συμβάντων, όπως σεισμοί, πυρκαγιές, ατυχήματα με μαζικές απώλειες υγείας, σε περιβάλλοντα ελαχίστων πόρων.
Παράλληλα, κατά τη διεξαγωγή των εν λόγω ασκήσεων, συμμετείχε στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης το εξειδικευμένο ρομπότ σκύλος του τμήματος Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο έχει την δυνατότητα να ανιχνεύσει αντικείμενα και ανθρώπους, πριν την εξουδετέρωση της απειλής και του κινδύνου, ενώ παράλληλα έχει οπτική κάμερα καταγραφής και χαρτογράφησης του χώρου.
Στις ασκήσεις προσομοίωσης παρέστησαν και παρακολούθησαν εκπρόσωποι της Πολιτείας με προεξάρχουσα την εκπροσώπηση της Προεδρίας της Κυβέρνησης με την παρουσία της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κας Σοφίας Ζαχαράκη.
Σύμφωνα με τον Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Πικουλή, το σημαντικό κοινωνικό προφίλ του Πανεπιστημίου μας υποστηρίζει εδώ και πολλά χρόνια την σημαντική προσπάθεια που πραγματοποιείται από την Πολιτεία στο χώρο της υγειονομικής διαχείρισης μαζικών συμβάντων. Σημαντική ήταν επίσης και η ενεργή συμμετοχή περισσότερων από 200 μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού της Ρόδου που ενεπλάκησαν στις διακλαδικές ασκήσεις, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την ευαισθητοποίησή τους και την ανθεκτικότητά τους, στοιχεία ουσιαστικά και απαραίτητα για τη νέα γενιά, στο νέο περιβάλλον των πολυκρίσεων που καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε.