Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Έρευνα για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα από την ερευνητική ομάδα του Καθηγητή του ΕΚΠΑ, Κ. Καρτάλη

Δημοσιεύτηκε στο dianeosis.org (Οργανισμός Έρευνας και Ανάλυσης), άρθρο που αφορά σε έρευνα για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα που διεξήχθη από ερευνητική ομάδα υπό τον συντονισμό του Καθηγητή του Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος και μέλος του κέντρου αριστείας «Κλιματική Αλλαγή – Προσαρμογή και Μετριασμός» του ΕΚΠΑ, κ. Κώστα Καρτάλη, και μελετά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον τουρισμό, την πρωτογενή παραγωγή και τη ζωή στις πόλεις στις αμέσως επόμενες δεκαετίες. Στην ομάδα έργου συμμετείχαν επίσης τρεις ερευνητές του Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος του ΕΚΠΑ (Υπ. διδάκτορες και μεταδιδακτορικοί).

Η μελέτη έχει τίτλο Ενσωματώνοντας την κλιματική αλλαγή στον μετασχηματισμό του αναπτυξιακού μοντέλου της Ελλάδας και είναι διαθέσιμη ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.dianeosis.org/wp-content/uploads/2021/10/Climate_Change_2021.pdf

Τα τελευταία χρόνια η διαΝΕΟσις έχει αναπτύξει μια έντονη δραστηριότητα για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, δημοσιεύοντας μία μεγάλη έρευνα και μια σειρά από άλλα κείμενα και, επιπλέον, διοργανώνοντας ή συμμετέχοντας σε πολυάριθμες εκδηλώσεις με στόχο να γίνουν καλύτερα κατανοητές και εύληπτες όλες οι πτυχές του φαινομένου και, κυρίως, οι συνέπειες που θα έχει στο κοντινό μας μέλλον.

Η ομάδα του κ. Καρτάλη στην έρευνά της, αφού χώρισε την επικράτεια σε τετράγωνα πλευράς 12,5×12,5 χιλιομέτρων, δηλαδή σε περίπου 850 διαφορετικές περιοχές, πήρε τρία από τα σενάρια που έχει διαμορφώσει ο IPCC για το πώς θα εξελιχθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο μέλλον, και εξέτασε τι θα σημαίνουν αυτές οι αλλαγές για 21 διαφορετικούς κλιματικούς δείκτες σε κάθε μία από εκείνες τις 850 περιοχές της χώρας για κάθε ένα από αυτά τα σενάρια και, μάλιστα, για δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους: την 20ετία 2026-2045 και την εικοσαετία 2046-2065. Με αυτή την ανάλυση κατέγραψαν για πρώτη φορά για αυτό το σετ των κλιματικών παραμέτρων και δεικτών και τον συνδυασμό των κλιματικών μοντέλων, τις πιο ακριβείς εκτιμήσεις που είναι διαθέσιμες για τις κλιματικές συνθήκες στην Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες, ανάλογα με το αν η ανθρωπότητα θα καταφέρει να περιορίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ή όχι. Στη συνέχεια, οι ερευνητές αξιολόγησαν ακριβώς το τι σημαίνει η επικράτηση τέτοιων συνθηκών για τρεις κλάδους της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας: τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό και τη ζωή στις πόλεις, προτείνοντας λύσεις πολιτικής για κάθε περίπτωση. Επιπλέον, κατέγραψαν την κατάσταση στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, τις γενικότερες οριζόντιες λύσεις που χρειάζεται το θεσμικό πλαίσιο της χώρας για να ανταπεξέλθει στις νέες συνθήκες, ενώ περιγράφουν και μια εικόνα για τις εκπομπές ανά κάτοικο, δίνοντάς μια ένδειξη για το πόσο συνεισφέρει η καθεμία και ο καθένας από εμάς στο πρόβλημα.

Διαβάστε περισσότερα για την έρευνα και τα κύρια συμπεράσματά της στο άρθρο του dianeosis.org.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN