Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Διεθνής Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στην Πανηγυρική 40η Επέτειο του ‘The Costas Grammenos Centre for Shipping, Trade and Finance’

Κατά την περίοδο 7 με 9 Οκτωβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Ωνάση στην Αθήνα, η πανηγυρική εκδήλωση για τα 40 έτη ίδρυσης και λειτουργίας του The Costas Grammenos Centre for Shipping, Trade and Finance’, με έδρα το Bayes Business School, City University of London.

2 (3)

Ο Professor Costas Grammenos είναι Ιδρυτής και Πρόεδρος του ‘The Costas Grammenos Centre for Shipping, Trade and Finance’. Εκκίνησε τη σταδιοδρομία του, ως Καθηγητής της Ναυτιλίας, του Εμπορίου και της Χρηματοοικονομικής, στο City University of London το 1986 και, στη συνέχεια, διετέλεσε Pro-Vice Chancellor (1998-2011) και Deputy Dean (2002-2010). Ο Professor C. Grammenos έχει τιμηθεί με πολυάριθμους κορυφαίους τίτλους, βραβεία και διεθνείς διακρίσεις, μεταξύ άλλων, από την Βρετανική και την Ελληνική Κυβέρνηση (https://www.bayes.city.ac.uk/faculties-and-research/experts/constantinos-grammenos).

5 (2)

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε στην τριήμερη πανηγυρική επετειακή εκδήλωση, εκπροσωπούμενο από τον Καθηγητή Θεόδωρο Συριόπουλο, Πρόεδρο του Τμήματος ΔΙΛΙΝ, κατόπιν τιμητικής πρόσκλησης του Professor C. Grammenos.

3 (2)

Ο Καθηγητής Θ. Συριόπουλος συμμετείχε ως ομιλητής στην θεματική ενότητα ‘Climate Change and Shipping: Decarbonisation and Adaptation’. Η παρουσίασή του αναπτύχθηκε, συγκεκριμένα, σε δύο άξονες ιδιαιτέρως κρίσιμους για την διεθνή ναυτιλία:

  1. Decarbonisation and green finance: How financial institutions, investors and shipping companies
    are dealing with climate challenges?
  2.  Do ESG practices really promote profitability and market value for shipping companies?

 

Η απανθρακοποίηση (decarbonization) αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα για την διεθνή ναυτιλία, καθώς ο International Maritime Organization (IMO) έχει θέσει ως στόχο net-zero GHG emissions για τη ναυτιλία μέχρι το 2050. Για την επίτευξη του ιδιαίτερα φιλόδοξου αυτoύ περιβαλλοντικού στόχου θα απαιτηθούν τεράστιες επενδύσεις εκ μέρους των ναυτιλιακών επιχειρήσεων που εκτιμώνται ότι ενδεχομένως ξεπεράσουν τα 3-4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Τα κεφάλαια αυτά αναμένεται να κατευθυνθούν για την ναυπήγηση ‘πράσινων’ πλοίων που θα λειτουργούν με εναλλακτικά καύσιμα και που θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον, εξαλείφοντας το αρνητικό περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Στην παρούσα μεταβατική φάση, όμως, πολλοί κρίσιμοι παράγοντες παραμένουν ασαφείς, οι κινδύνου ισχυροί και οι προτεραιότητες και τα ενδιαφέροντα των εμπλεκόμενων μερών ετερόκλητα και αποκλίνοντα.

Ως προς την αυξανόμενη σημασία των πρακτικών ESG (Environmental – Social – Governance), παρατηρείται τα τελευταία έτη, ότι οι διεθνείς ναυτιλιακές εταιρίες ενισχύουν και εμπλουτίζουν τις σύγχρονες ESG πρακτικές τους. Διαπιστώνεται ότι οι ναυτιλιακές εταιρίες που εφαρμόζουν συνεπείς ESG πρακτικές επιτυγχάνουν πιο ισχυρές προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης, σταθερή κερδοφορία με μικρότερες διακυμάνσεις και αποτελεσματικότερη ανταπόκριση στις διεθνείς κρίσεις. Οι θεσμικοί χρηματοδότες αλλά και οι ιδιώτες επενδυτές αναζητούν συστηματικά εταιρίες που ενισχύουν τις ESG πρακτικές τους, καθώς θεωρούν ότι αυτές οι εταιρίες παρουσιάζουν πιο ελκυστικές προοπτικές δημιουργίας αξίας και υψηλότερης απόδοσης των επενδύσεων τους.

Ομάδα Ερευνητών (Θ. Συριόπουλος, Μ. Τσατσαρώνης, Ε. Ρουμπής, Γ. Μπούρα) του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ έχει συνθέσει έναν πρωτοποριακό διεθνή ESG Index που παρέχει στις ναυτιλιακές εταιρίες τη δυνατότητα να αξιολογούν το επίπεδο ποιότητας των ESG πολιτικών τους.

Στην ιδιαίτερα επιτυχή εκδήλωση για την 40η Επέτειο του ‘The Costas Grammenos Centre for Shipping, Trade and Finance’ συμμετείχαν άνω των 500 προσκεκλημένων που υπηρετούν σε υψηλές διοικητικές θέσεις ναυτιλιακών επιχειρήσεων, χρηματοδοτικών φορέων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και διεθνών οργανισμών.

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, παρέχει προπτυχιακά, μεταπτυχιακά, διδακτορικά και μεταδιδακτορικά προγράμματα σπουδών, με εστίαση στη ναυτιλία, τους λιμένες και την εφοδιαστική αλυσίδα που αποτελούν κεντρικούς πυλώνες των συστημάτων θαλασσίων μεταφορών. Στην ευρεία διεπιστημονικότητα των γνωστικών αντικειμένων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η οργάνωση και διοίκηση ναυτιλιακών, λιμενικών και εφοδιαστικών επιχειρήσεων, χρηματοοικονομική διοίκηση, λογιστική και επιχειρηματικότητα, γαλάζια οικονομία, πράσινο περιβάλλον, κλιματική αλλαγή και βιωσιμότητα, ποσοτικές μέθοδοι, τεχνολογικές καινοτομίες και πληροφορικές εφαρμογές, αρχές δικαίου, ιστορία διεθνών σχέσεων και γεωπολιτική (www.pms.uoa.gr, email: secr@pms.uoa.gr, τηλ: 22280-21860).

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας διοργανώνει, επίσης, το Εντατικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ‘Διοίκηση σε Ναυτιλία και Λιμένες’, σε συνεργασία με το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του ΕΚΠΑ. Το ΠΜΣ παρέχει σύγχρονες ακαδημαϊκές γνώσεις, με ευέλικτη μεταπτυχιακή εξειδίκευση, υψηλή κατάρτιση και σύνθετες επαγγελματικές δεξιότητες, για τη δυναμική ανέλιξη των αποφοίτων στην αγορά εργασίας του ευρύτερου διεθνούς ναυτιλιακού ‘cluster’, συμβάλλοντας έτσι στην κάλυψη των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών για στελέχη με ισχυρό διεπιστημονικό υπόβαθρο σε στρατηγικά κρίσιμους τομείς της οικονομίας (https://spm.pms.uoa.gr, email: spm@pms.uoa.gr, τηλ: 22280-21861).

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN