Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η Θεολογική Σχολή και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), τιμώντας τη μνήμη της επετείου των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922-2022), οργανώνουν και παρουσιάζουν, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, τη ψηφιακή ζωγραφική εγκατάσταση του καταξιωμένου αγιογράφου Γιώργου Κόρδη με τίτλο «Ανέστιοι Προσφεύγοντες».

01 kordis100

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου και προλόγισε ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άγγελος Συρίγος. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθανάσιος – Μελέτιος Δημόπουλος, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, κ. Χρήστος Καραγιάννης, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Διαχειρίσεως και Αξιοποιήσεως της περιουσίας του ΕΚΠΑ κ. Νικόλαος Θωμαΐδης, ο Αναπλ. Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας κ. Κωνσταντίνος Κορναράκης και εκ μέρους του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας ο Καθηγητής κ. Σωτήριος Δεσπότης. Σύντομη παρουσίαση των εικαστικών δημιουργιών του διακεκριμένου καλλιτέχνη πραγματοποίησε ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ – κριτικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης.

Στον χαιρετισμό του ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Αθανάσιος – Μελέτιος Δημόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Η τελετή εγκαινίων της έκθεσης αποτελεί φόρο τιμής στους ανέστιους-πρόσφυγες όλων των εποχών και οργανώνεται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τη Θεολογική Σχολή, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.

[…]

Αυτή την εικόνα, τον ανέστιο άνθρωπο, υμνεί και τιμά η Έκθεση του διακεκριμένου αγιογράφου – καλλιτέχνη Γεωργίου Κόρδη, ο οποίος στις δημιουργίες αποτυπώνει με εύγλωττο τρόπο το δράμα και την ελπίδα, κομίζοντας ταυτόχρονα το μήνυμα της ενότητας, της αλληλεγγύης, της αγάπης που οδηγεί στην συναλληλία, τη συνύπαρξη και συμβίωση και στην ειρήνη.

[…]

Η έκθεση αυτή, όπως και σχετική ειδική έκδοση, καθώς και σειρά άλλων εκδηλώσεων καταδεικνύει, παράλληλα με το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο μας, την έμπρακτη εκ μέρους του Πανεπιστημίου μας τιμή της επετείου της συμπλήρωσης 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή και ταυτόχρονα να συνεισφέρει στην εμπέδωση του μηνύματος ότι η τέχνη διδάσκει, καλλιεργεί, απελευθερώνει, ενώνει, αγαπά!

Εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών και της Συγκλήτου θα ήθελα να συγχαρώ τη Θεολογική Σχολή μας και τον Κοσμήτορά της, διακεκριμένο καθηγητή και φίλο κ. Χ. Καραγιάννη για τη διοργάνωση και όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες.

Επίσης, θερμές ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά μας στον διακεκριμένο αγιογράφο – καλλιτέχνη Γεώριο Κόρδη.

Μιλώντας για το έργο του ο καλλιτέχνης είπε: «Θέλησα να ψελλίσω με τον τρόπο μου και τη φωνή μου πως όσο κι αν πάντα θα υπάρχουν ανέστιοι, που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την εστία τους, όσα δηλαδή αγαπά η καρδιά και κάνουν τους ανθρώπους να είναι γειωμένοι, να έχουν ρίζες και να δίνουν καρπούς, στο τέλος η ζωή και το φως πάντα θα κυριαρχεί για να συνεχίζεται η αργόσυρτη πορεία της ανθρωπότητας προς μια κοινωνία ενότητας, ειρήνης και αγάπης”. Συνθετικά διάλεξα να εργαστώ οριζόντια σε ένα μόνο πλάνο χωρίς καθόλου βάθος δημιουργώντας μια στενή σκηνή θεάτρου προκειμένου το έργο να στερείται δικών του χωροχρονικών διαστάσεων και να ζει στις διαστάσεις των ζώντων θεατών. Ήθελα να φτιάξω μια πομπή που κινείται, ως η κάθοδος των Μυρίων, ακολουθώντας τη θάλασσα, προς κάποια εστία, προς την ασφάλεια και την χαρά, καταγράφοντας μέσα από μια σειρά Επιταφίων την αλλοίωση που παθαίνει η ψυχή του ανθρώπου μέσα στο κράτος του φόβου και την ανάγκη για αυτοσυντήρηση».

Η έκθεση θα είναι διαθέσιμη στο κοινό μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου 2022 (Τρίτη – Παρασκευή, 11 π.μ. – 7 μ.μ. και Σαββατοκύριακο 10 π.μ. – 3 μ.μ.).

από έως
Scheduled Ανθρωπιστικές, Κοινωνικές Επιστήμες & Τέχνες Πανεπιστημιακή Κοινότητα Παρουσιάσεις

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN