Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ο Καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α. Δημήτρης Ν. Χρυσοχόου παρουσιάζει τα έργα του «Σχέδιο πάνω στις πολιτικές μορφές» και «Σε μιας βροχής σελήνη· μεσένα» (ποιητική συλλογή) [28/05/2024]

Ο Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α. κ. Δημήτρης Ν. Χρυσοχόου έχει τη χαρά να παρουσιάσει τα έργα του Σχέδιο πάνω στις πολιτικές μορφές και Σε μιας βροχής σελήνη· μεσένα (ποιητική συλλογή), από τις Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, την Τρίτη 28 Μαΐου 2024 και ώρα 19:30 στο «Έτερον», Λεωκορίου 38-40, Ψυρρή (πλησίον σταθμού Θησείου).

Το Σχέδιο πάνω στις πολιτικές μορφές εγγράφεται στη (δια)πραγμάτευση όρων με τους οποίους διεννοούμε σύνθετες πολιτικές μορφές. Μ’ αυτούς, μας λέει, διαπλάθουμε (και μεταπλάθουμε) μια ορολογία ως επίμονα διαλεγόμενη άσκηση πάνω στην οικονομία της σημασιοδότησης. Μας καλούν στο «αμφιθέατρο των όρων», όπου η προσφορά τους συναντά την ανταμοιβή μιας απρόσκοπτης θέασης, από την οποία θα διεκδικήσουν την, καίτοι προσωρινή, εγκυρότητά τους.

Η δεύτερη ποιητική συλλογή Σε μιας βροχής σελήνη· μεσένα, όπως και το Πρόφεγγο και άλλα μικρά, επίσης από τις Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, είναι κι αυτή αφιερωμένη στην αγαπημένη Κύπρο: «στην Κύπρο, ξανά! που φως στο φως ταιριάζει». Όπως, επίσης, σημειώνει ο κ. Χρυσοχόου προλογικά: «Ταξίδι ήτανε ενός μικρού χειμώνα, που ρώτησε τις λέξεις κάποτε, για ποιον; Να συναντιόμαστε, γι’ αυτό, του είπαν. Για να ’ναι ο χωρισμός νωπός σα θα ξαναβρεθούμε».

Η Εκδήλωση:

Χαιρετισμός:
Σταύρος Αυγουστίδης, Πρέσβης Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα

Ομιλητές:
Ανδρέας Γκόφας, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Διευθυντής Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών

Κώστας Α. Λάβδας, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου

Απαγγελία: 
Καρολίνα Δ. Χρυσοχόου

Επίμετρο:
Κώστας Υφαντής, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων

Συντονισμός:
Μιχάλης Ι. Τσινισιζέλης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Έγραψαν για το Σχέδιο πάνω στις πολιτικές μορφές:

«Στο ανά χείρας Σχέδιο, ο Δημήτρης Χρυσοχόου μας υπόσχεται ένα ταξίδι στον γοητευτικό  κόσμο των λέξεων, των όρων και των εννοιών. Πρόκειται για μια άσκηση πάνω στην ορολογία των πολιτικών μορφών, κλασικών και νέων, που συγκροτούν «πληθυντικές» πολιτειακές ενότητες – ενδεικτικά: συμπολιτεία, συσπονδία, συναρχία, (συν)ομοσπονδία αλλά και οι περιπτώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πολιτειακών διαμορφώσεων της Ελβετίας και των ΗΠΑ. Μία από τις προστιθέμενες αξίες του Σχεδίου είναι ότι εξετάζει, με σεβασμό στις απαιτήσεις της ορολογικής πολυσθένειας, το “εννοιολογικό κεκτημένο” θεμελιωδών όρων, όπως και των διανοητικών τους εστιών. Διερευνώντας τις εννοιοθετικές ορίζουσες και σημασιολογικές σημάνσεις σύνθετων, ωστόσο συντεταγμένων, πολιτικών συνόλων, φιλοτεχνεί ένα μωσαϊκό θεάσεων, που αποκαλύπτεται ως “συν-ομιλία”. Και είναι αυτή ακριβώς που μας πλοηγεί σε μια βαθύτερη πρόσληψη και κατανόηση των πολιτικών μορφών, την οποία συμπληρώνει ένα πανόραμα ορισμών τριακοσίων όρων, στο πλαίσιο του εγχειρήματος παρουσίασης μιας ευσύνοπτης, ελεγμένης και συχνά ευρηματικής ή και ευρετικής αποτύπωσης της ουσιώδους τους ποιότητας. Από όλα τα ανωτέρω και, κυρίως, από την προσεκτική μελέτη του βιβλίου, προκύπτει ότι ο συγγραφέας τηρεί την υπόσχεσή του, καθώς προσφέρει στην ελληνική βιβλιογραφία, σ’ εμάς τους συναδέλφους του των πολιτικών επιστημών αλλά και στο ευρύτερο ενδιαφερόμενο κοινό, ένα μοναδικό στο είδος του έργο».

Ανδρέας Γκόφας, Καθηγητής Θεωρίας και Επιστημολογίας των Διεθνών Σχέσεων και Γιώργος Λ. Ευαγγελόπουλος, Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας και Διεθνών Σχέσεων, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

«Οι επιστήμες του ανθρώπου, μας λέει ο Φουκώ στις Λέξεις και τα πράγματα, εντοπίζονται εκεί όπου τίθενται ζητήματα για τη ζωή, για την εργασία και για τη γλώσσα. Αλλά, υποστηρίζει ο Φουκώ, ούτε οι βιολογικές λειτουργίες, ούτε η ίδια η εργασία, ούτε η γλώσσα αποτελούν τα κύρια αντικείμενά μας. Είναι ο άνθρωπος που μέσα από τις λειτουργίες, τις δομές και τους όρους, γυρεύει να γνωρίζει, αναπαριστά, συνθέτει και διαμορφώνει. Ο Χρυσοχόου αποτίει φόρο τιμής στους όρους, τις λέξεις και τις έννοιες, διατηρώντας όμως συνεχώς στο προσκήνιο με εξαιρετικά δεξιοτεχνικό τρόπο τις αλληλεπιδράσεις που προσφέρουν μορφή και περιεχόμενο στις περιπέτειες των εννοιών, εστιάζοντας ιδιαίτερα σε εκείνες τις έννοιες και τους όρους που αναφέρονται στην πολιτική, τη θεσμική αρχιτεκτονική και τη μεταβλητότητα των όρων της πολιτικής συγκρότησης και της κυριαρχίας. Το νέο βιβλίο του Χρυσοχόου δείχνει πώς ένα σχετικά σύντομο tour d’horizon για ένα τεράστιο θέμα μπορεί να αποτελέσει συγχρόνως ουσιαστική συμβολή σε μια ζωντανή, εξελισσόμενη και πραγματικά κρίσιμη συζήτηση. Θα αποδειχθεί απαραίτητο για όσους κοινωνικούς και πολιτικούς επιστήμονες νοιάζονται για τις έννοιές μας».

Κώστας Α. Λάβδας, Καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

«Μια ξεχωριστή διανοητική άσκηση πάνω στη θεωρία και την ορολογία σύνθετων πολιτικών συνόλων: στις μετεξελικτικές ροές των ορολογικών μας σταθμίσεων και, εντέλει, επιλογών».

Μιχάλης Ι. Τσινισιζέλης, Ομότιμος Καθηγητής Θεωριών της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σύντομο βιογραφικό:

Φωτογραφία Δ. Χρυσοχόου

Ο Δημήτρης Ν. Χρυσοχόου είναι Καθηγητής Θεωρίας και Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Reader, Honorary University Fellow και Honorary Senior Research Fellow στο Πανεπιστήμιο Έξετερ, Επισκέπτης Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κατάνια και στο Κέντρο Έρευνας Δημοκρατίας και Δικαίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Visiting Research Professor στο Virginia Tech Center for European Union, Transatlantic and TransEuropean Space Studies – A Jean Monnet Center of Excellence και Επισκέπτης Εταίρος/Ερευνητής στα Πανεπιστήμια Κέμπριτζ, Οξφόρδης, LSE, Κολούμπια, Όσλο, Γενεύης, CHRIST (Deemed to be University, Ινδία), Γιβάσκιλα, Μάλτας, Λευκωσίας, Νεάπολις Πάφου, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Κρήτης, Αιγαίου και Πελοποννήσου, στο Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, στο Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών. Τον Φεβρουάριο του 2021, η Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης απένειμε Τιμητική Διάκριση Πρωτότυπου Σχεδιασμού και Υποδειγματικής Γραφής στο έργο του Πολιτειολογία των ενώσεων (Ι. Σιδέρης, 2020). Στις 30 Ιανουαρίου 2022, Ημέρα των Τριών Ιεραρχών, χειροθετήθηκε Άρχων Ρεφερενδάριος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας από την Α.Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στον Ι.Π.Ν. του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Τον Μάιο και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, του απονεμήθηκαν, αντιστοίχως, το Μετάλλιο του Δήμου Ύδρας για τα 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και το Μετάλλιο Τιμής του Δήμου Ναυπλιέων για τα 200 Χρόνια από την Απελευθέρωση του Ναυπλίου. Τον Φεβρουάριο του 2023, παρασημοφορήθηκε με το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, του απονεμήθηκε το Μετάλλιο Τιμής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Scheduled Ανθρωπιστικές, Κοινωνικές Επιστήμες & Τέχνες Παρουσιάσεις

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN