Η παρατεταμένη σεισμική ακολουθία στο Αιγαίο εστιασμένη στην περιοχή βορειοανατολικά της νήσου Θήρας (Σαντορίνη) έχει αποτελέσει κύριο πεδίο ερευνών πολλών κλάδων της επιστημονικής κοινότητας προσπαθώντας να παρακολουθήσουν το φαινόμενο και να συνδράμουν από πολλές διαφορετικές πλευρές καταγράφοντας και αποτιμώντας όλους του κύριους παράγοντες που επιδρούν και απορρέουν από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
Στα πλαίσια αυτού του ενδιαφέροντος, το Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΕΚΠΑ με τη συνεργασία του εργαστηρίου δορυφορικής Τηλεπισκόπησης με επιστημονικό υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή Σταύρο Κολιό, τα μέλη της ομάδας έρευνας Παρασκευή Κατσώνη, Στυλιανή-Ραφαέλα Μαλαδάκη και Σοφία Παπαϊωάννου και του εργαστηρίου Αεροδιαστημικών Συστημάτων με επιστημονικό υπεύθυνο τον Πρόεδρο του Τμήματος Καθηγητή Βάιο Λάππα, αποτύπωσαν τις χωρικές μεταβολές της επιφάνειας στο νησιωτικό σύμπλεγμα της νήσου Θήρας, Νέας Καμένης και Θηρασιάς συγκρίνοντας δορυφορικές εικόνες πριν την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας και μετά από τον κυριότερο σεισμό που καταγράφηκε (5.3 Richter) στις 10/02/2025.
Πιο συγκεκριμένα, αξιοποιήθηκαν δορυφορικές εικόνες στις 31/01/25 και 12/02/2025 από τον δορυφορικό Sentinel-1 (δορυφορικό Radar Συνθετικού Ανοίγματος κεραίας) όπου εφαρμόστηκαν εξειδικευμένες τεχνικές συμβολομετρίας (“InSAR”: Interferometric Synthetic Aperture Radar) και όλες οι επιμέρους απαραίτητες διορθώσεις. Τα αποτελέσματα που απεικονίζονται στην ακόλουθη Εικόνα, αναδεικνύουν ότι προέκυψαν μετατοπίσεις (ανυψώσεις) μεγαλύτερες από 2.5 cm σε πολλά και μεγάλα τμήματα του νησιωτικού συμπλέγματος, με μέγιστη μεταβολή ανύψωσης στα 5 cm. Ελάχιστες περιοχές δεν έχουν υποστεί μετατοπίσεις ή καθιζήσεις λόγω των σεισμικών δονήσεων, ενώ οι πιο πληγείσες περιοχές και αυτές που φέρουν τις μεγαλύτερες μεταβολές της μετατόπισης του εδάφους φαίνεται να είναι κυρίως οι παράκτιες περιοχές.
Η συγκεκριμένη μελέτη είναι σε διαρκή εξέλιξη και ελέγχους ακρίβειας ενώ σε επόμενο στάδιο θα πραγματοποιηθεί και για το νησί της Ανάφης. Επιπρόσθετα, συλλέγονται προς μελέτη δορυφορικές εικόνες για πολλές διαφορετικές ημερομηνίες με στόχο την όσο το δυνατό πιο ολοκληρωμένη σύγκριση των επιφανειακών χωρικών μεταβολών. Ακόμη, εκτός από τα δορυφορικά δεδομένα Sentinel-1 στόχος της ομάδας είναι να επεξεργαστεί δεδομένα SAR υψηλότερης χωρικής ανάλυσης για περαιτέρω βελτίωση της ακρίβειας των τελικών αποτελεσμάτων (δορυφορικά δεδομένα από τους δορυφόρους ICEYE).