Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων της Σχολής Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας του ΕΚΠΑ διοργάνωσε νέες εκπαιδευτικές επισκέψεις το Δεκέμβριο του 2022 στα πλαίσια μαθημάτων του προγράμματος σπουδών σε επιχειρήσεις του Αγροδιατροφικού Τομέα του Νομού Ευβοίας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Η διοργάνωση των επισκέψεων έγινε από την Επ. Καθηγήτρια Μαρία Κούκου και τον Καθηγητή Βασίλειο Σταθόπουλο. Ταυτόχρονα παρουσιάστηκε στους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων το νέο Τμήμα και διερευνήθηκαν δυνατότητες μελλοντικής συνεργασίας. Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων, ένα από τα νέα Τμήματα του ΕΚΠΑ στο Συγκρότημα Ευρίπου στα Ψαχνά – Ευβοίας έχει σημαντική δραστηριότητα στην περιοχή της Αγροδιατροφής που αποτελεί τομέα προτεραιότητας της Στρατηγικής Έρευνας και Τεχνολογίας για την Έξυπνη Εξειδίκευση RIS3 της Ε.Ε. Με αυτές τις επισκέψεις δημιουργείται το υπόβαθρο για νέες συμπράξεις και συνεργασίες του Τμήματος με τον Αγροδιατροφικό τομέα αλλά και τη βιομηχανία τροφίμων.
Τη μεταφορά των φοιτητών από το Συγκρότημα Ευρίπου προς τις επιχειρήσεις κάλυψε ο Δήμος Διρφύων Μεσσαπίων, ο οποίος σε συστηματική βάση είναι αρωγός των δραστηριοτήτων του ΕΚΠΑ στο Συγκρότημα Ευρίπου στα Ψαχνά Ευβοίας. Στις επισκέψεις αυτές συμμετείχαν φοιτητές του 1ου και 4ου έτους.
Οι επιχειρήσεις που υποδέχθηκαν τους φοιτητές ήταν η μικροζυθοποιϊα SEPTEM (www.septem.gr) που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και διάθεση φρέσκιας, μη παστεριωμένης μπύρας και η ASKADA FARM (www.askada.gr) που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και τυποποίηση-συσκευασία βιολογικών ξηρών σύκων Κύμης. Οι επιχειρήσεις είναι μέλη της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αντικείμενα σχετικά με το γνωστικό πεδίο των σπουδών τους και να ενισχύσουν τις γνώσεις τους σε εφαρμοσμένα θέματα ενός από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, του Αγροδιατροφικού Τομέα.
- Μικροζυθοποιϊα SEPTEM (https://www.septem.gr/) – ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
Οι φοιτητές μας έτυχαν θερμής υποδοχής από τον ιδιοκτήτη της εταιρείας, χημικό-οινολόγο κο Σ. Παναγιώτου ο οποίος ξεκίνησε την ξενάγηση αναφερόμενος στα κίνητρα για τη δημιουργία της επιχείρησης και στα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα. Παρουσίασε στους φοιτητές το όραμα και τους στόχους της επιχείρησης. Το όραμα είναι να γίνει η SEPTEM η ελληνική μικροζυθοποιία που στη συνείδηση του καταναλωτή τα προϊόντα της θα είναι συνώνυμα της γαστρονομικής απόλαυσης και θα αποτελέσουν σημεία αναφοράς για τη διαφοροποιημένη ποιοτική μπύρα. Οι στόχοι εστιάζουν στην ανανέωση, στην καινοτομία και στην προσφορά στον καταναλωτή φρέσκων, ασφαλών προϊόντων, με μοναδικές διαφοροποιημένες γεύσεις. Εγινε συζήτηση με τους φοιτητές για θέματα που αφορούν τόσο στην παραγωγή αλλά και στη λειτουργία της επιχείρησης ενώ διαπιστώθηκαν οι καινοτομίες που εφαρμόζονται.
Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση σε όλη την παραγωγική διαδικασία που περιλαμβάνει τα στάδια: Εκχύλιση βύνης-Φίλτρανση Ζυθογλεύκους-Βρασμός Ζυθογλεύκους & Προσθήκη Λυκίσκου-Αλκοολική Ζύμωση-Ωρίμανση-Φιλτράρισμα-Τυποποίηση. Ο κος Παναγιώτου εξήγησε σε κάθε στάδιο τα σημαντικά σημεία στα οποία δίνεται προσοχή για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων. Ακολούθησε διάλογος με τους φοιτητές ενώ στη συνέχεια δόθηκε η δυνατότητα δοκιμής προϊόντων της εταιρείας.
- Παραγωγή και συσκευασία-τυποποίηση ξηρών σύκων Κύμης ASKADA FARM (https://www.askada.gr/) – ΚΥΜΗ ΕΥΒΟΙΑΣ
Οι φοιτητές μας με ενθουσιασμό παρακολούθησαν την διαδικασία τυποποίησης-συσκευασίας καθώς και το πλήθος των προϊόντων που παρασκευάζει η εταιρία με πρώτη ύλη το σύκο Κύμης. Τα ξηρά σύκα Κύμης είναι ένα προϊόν υψηλής ποιότητας και μεταξύ των πρώτων που πιστοποιήθηκαν ως ΠΟΠ από την Ευρωπαϊκή Ενωση τόσο για τη γεωγραφική ζώνη καλλιέργειας των δένδρων όσο και για τη μοναδική διαδικασία επεξεργασίας. ΑΣΚΑΔΑ στην τοπική διάλεκτο σημαίνει το τελικό σχήμα δύο αποξηραμένων ανοικτών σύκων που συμπιέστηκαν και έγιναν ζευγάρι. Οι ιδιοκτήτες υποδέχθηκαν εγκάρδια τους φοιτητές στο χώρο του τυποποιητηρίου-συσκευαστηρίου και μίλησαν αναλυτικά για την φιλοσοφία και στρατηγική της ASKADA Farm.
Εξήγησαν στους φοιτητές τόσο την παραγωγική διαδικασία αλλά και όλα τα στάδια που ακολούθησαν για την δημιουργία της επιχείρησης καθώς και την εμπειρία που απέκτησαν στη διαδικασία. Ακολούθησε εκτενής και γόνιμος διάλογος με τους φοιτητές ενώ στη συνέχεια δόθηκε η δυνατότητα δοκιμής προϊόντων της εταιρείας. Σημαντικό στοιχείο της επιτυχίας της επιχειρηματικής δραστηριότητας αποτελεί η αναζήτηση της καινοτομίας και των τρόπων εισαγωγής της στην επιχείρηση και στα προϊόντα που παράγει. Επιπλέον, έγινε ενημέρωση για τα συστήματα πιστοποίησης που εφαρμόζει η εταιρεία.
Οι επισκέψεις σε παραγωγικές μονάδες του Αγροδιατροφικού Τομέα προγραμματίζεται να γίνονται σε ετήσια βάση καθώς αποτελούν σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα πλαίσια της σύνδεσης του πανεπιστημίου με τον παραγωγικό ιστό της χώρας μας. Σε συνδυασμό με αυτό, ιδιαίτερης σημασίας είναι και η έναρξη της πρακτικής άσκησης από τη φετινή χρονιά κατά την οποία οι φοιτητές του Τμήματος θα έχουν την ευκαιρία να απασχοληθούν σε επιχειρήσεις του Αγροδιατροφικού τομέα και να αποκτήσουν την πρώτη τους επαγγελματική εμπειρία.