Επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια από την ίδρυση της Αγγειοχειρουργικής Μονάδας του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30).
Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί από:
− την Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγήτρια Παγώνα Λάγιου
− τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Νικόλαο Αρκαδόπουλο
− τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Κωνσταντίνο Τσιούφη
− τον Διοικητή του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών, κύριο Μάριο Τίγκα.
Ακολουθησαν ομιλίες από:
− τον επιστημονικό υπεύθυνο της Αγγειοχειρουργικής Μονάδας του Ιπποκράτειου Γ.Ν.Α., καθηγητή Κωνσταντίνο Φίλη, με τίτλο: «Η ίδρυση, η διαδρομή και το κλινικό έργο της Αγγειοχειρουργικής Μονάδας»
− την καθηγήτρια της Αγγειοχειρουργικής Μονάδας του Ιπποκράτειου Γ.Ν.Α., κυρία Φραγκίσκα Σιγάλα, με τίτλο: «Το ερευνητικό και συγγραφικό έργο της Αγγειοχειρουργικής Μονάδας»
− τον Ακαδημαϊκό Χαράλαμπο Μουτσόπουλο με τίτλο: «Κριτική και Αποτίμηση: Η συνέχεια».
Στην προσφώνηση του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος ανέφερε μεταξύ άλλων « Η ιστορική Α’ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική, λειτουργώντας αδιάλειπτα επί 100 έτη υπό τη διεύθυνση επιφανών καθηγητών, αποτέλεσε το ιδανικό πλαίσιο για την ανάπτυξη μιας εξειδικευμένης αγγειοχειρουργικής μονάδας, η οποία σύντομα κατέστη σημείο αναφοράς για την αντιμετώπιση αγγειακών παθήσεων.
Σε αυτά τα 20 χρόνια, η Αγγειοχειρουργική Μονάδα έχει διακριθεί για τα εξαιρετικά αποτελέσματά της. Από τη θεραπεία σύνθετων αγγειακών παθήσεων έως την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, οι επιδόσεις της είναι εφάμιλλες των κορυφαίων διεθνών κέντρων αριστείας. Εντυπωσιακά δεδομένα, όπως το μηδενικό ποσοστό θνησιμότητας σε κρίσιμες επεμβάσεις καρωτίδας, αποδεικνύουν την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών».
«Η συμβολή της Μονάδας στην εκπαίδευση είναι εξίσου σημαντική. Πάνω από 70 ειδικευόμενοι χειρουργοί απέκτησαν πολύτιμες δεξιότητες στην αγγειακή χειρουργική, ενώ περισσότερες από 30 διδακτορικές διατριβές και ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτήθηκαν από ευρωπαϊκά και εθνικά έργα. Παράλληλα οι δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά ενισχύουν τη θέση του Πανεπιστημίου στον παγκόσμιο χάρτη.
Η υποδειγματική και δυναμική λειτουργία της είναι αποτέλεσμα της σθεναρής δέσμευσης του Πανεπιστημίου μας στην ποιότητα, στην επιστημονική έρευνα και καινοτομία, στη συνεχή εκπαίδευση και στην αφοσίωση στη φροντίδα των ασθενών».
Πρόσθεσε ακόμη: «Θα ήθελα να συγχαρώ τον σημερινό Διευθυντή της Α΄ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής, Καθηγητή κ. Δημήτριο Θεοδώρου και φυσικά τον επιστημονικό υπεύθυνο της Αγγειοχειρουργικής Μονάδας του Ιπποκράτειου Γ.Ν.Α., Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Φίλη και την Καθηγήτρια Αγγειοχειρουργικής κ. Φραγκίσκα Σιγάλα καθώς και όλους τους υπηρετούντες σήμερα Καθηγητές της Κλινικής για το εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κλινικό έργο που διενεργούν. Εύχομαι σε όλους να συνεχίσετε αυτό το έργο με την ίδια επιτυχία, με την ίδια αποτελεσματικότητα, με το ίδιο κύρος!».
Και κατέληξε: «Οι στόχοι μας για το μέλλον παραμένουν σαφείς: να προσφέρουμε υψηλής ποιότητας φροντίδα υγείας και να παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή της έρευνας και της εκπαίδευσης. Όλους αυτούς τους στόχους υπηρετούν υποδειγματικά οι δύο Αγγειοχειρουργικές Κλινικές της Σχολής μας στο Αττικό και στο Λαϊκό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, καθώς και οι Αγγειοχειρουργικές Μονάδες στο Ιπποκράτειο και στο Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο».
«Εύχομαι η Μονάδα να συνεχίσει την πορεία της με την ίδια δυναμική και να αποτελεί φωτεινό φάρο για την επιστήμη, την ιατρική εκπαίδευση και τη δημόσια υγεία!».
Φωτογραφίες: Δημήτρης Κωνσταντινίδης