Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Εκδήλωση παρουσίασης των έργων ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ (Ουσιαστικό – Δικονομικό) και ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η Παρουσίαση των έργων: ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ – ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ από τις εκδόσεις του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Αίθουσα του ΙΑΝΟΥ  Σταδίου 24, στις 2-4-2025.

Εκ των ομιλητών στα έργα αναφέρθηκαν εκτενώς από την ειδική του πτυχή ο καθένας:

Προκόπης ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, Ακαδημαϊκός, Ομ. Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρ. Υπουργός Εσωτερικών και πρ. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας,  Μιχάλης ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ, Ακαδημαϊκός , Ομ. Καθηγητής του Εθνικού, πρ. Πρύτανης Πανεπιστημίου Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρ. Υπουργός Δικαιοσύνης. Ο Κωνσταντίνος ΡΕΜΕΛΗΣ, Ομ. Καθηγητής Νομ. Σχολής, πρ. Πρύτανης Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου  Θράκης,  Γεώργιος ΤΣΟΥΡΒΑΚΑΣ, Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος  «Sports, Cultural, and Political Marketing».

aethat2

Την εκδήλωση  Συντόνισε: Η Δημοσιογράφος Άννα ΤΣΙΜΟΥ, με τις ωραίες νότες  από την Solist Νίκη ΓΚΟΥΝΤΟΥΜΗ.

O Καθηγητής Μιχάλης Σταθόπουλος aναφέρθηκε ιστορικά στην ακαδημαϊκή ενασχόληση του Συγγραφέα με το Αθλητικό Δϊκαιο, η οποία άρχεται από το 1984 και κατ’ ουσίαν είναι αυτός  διαμόρφωσε πρωτοπόρα το αντικείμενο αυτό.

aethat22

Πέραν τούτων εστίασε στην ουσία του και στη θεμελίωση Αθλήτικού Δικαίου, με το ερώτημα ποιος θέτει τους κανόνες αυτούς, τονίζοντας ιδιαίτερα το πεδίο της αυτονομίας, ιδιαίτερα στο διεθνές πεδίο  όπως και την ειδική παρέμβαση του κρατικού νομοθέτη του οποίου αρμοδιότητα κυρίως είναι οι ρυθμίσεις που αφορούν τους κανόνες  για την υγεία και τη Δημόσια τάξη στον Αθλητισμό και την αθλητική δράση.

Στο πλαίσιο αυτό υφίσταται και η δικαιοδοτική δομή της Αθλητικής δικαιοδοσίας με τον τρόπο που ορίζεται η σύνθεση των οργάνων αλλά και η σχέση τους με τη τακτική δικαιοσύνη και όπου απαιτείται μετά την κρίση τους. Μετά την κρίση τους όπως παρουσιάζεται και θεμελιώνεται η αθλητική  δικαιοδοτική τάξη, μέσα από το παρουσιαζόμενο έργο του συγγραφέα, με ανάλυση των σύγχρονων νομικών προβλημάτων της εθνικής και  της διεθνούς αθλητικής έννομης τάξης, όπως είναι  οι κανόνες Lex Sportiva. Τονίστηκε επίσης ειδικά η προσπάθεια του συγγραφέα  να συγκροτήσει τον Αθλητικό Κώδικα από το 1988 όπου στης αμέσως  επόμενη έκδοση του 1990 ο ίδιος ο κ Σταθόπουλος είχε προλογίσει και σήμερα το 2025 είμαστε ενώπιον του νέου αυτού εργου.

O Καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος παρουσίασε το θέμα Αθλητικό Δίκαιο από μία ιστορικοκοινωνιολογική αλλά και πολιτική του πτυχή, από το πέρασμα της ερασιτεχνικής του παιγνιώδους καταστάσεως στην σημαντική διάσταση που έχει λάβει στις μέρες μας όπου τίθεται η ανάγκη να αντιμετωπιστεί η δράση στο πεδίο του αθλητισμού, τόσο στη σωματειακή αθλητική δράση αλλά και στο πεδίο της επαγγελματικής διάστασης του αθλητισμού των ΠΑΕ και ΚΑΕ σε εθνικό, κυρίως όμως σε διεθνές επίπεδο.

aethat23

Ο κ Παυλόπουλος επισήμανε  ότι ότι με την παγκοσμιοποίηση και την απόλυτη φιλελευθεροποίησηου Καπιταλισμού,  το αθλητικό Δίκαιο λαμβάνει ιδιαίτερο χαρακτήρα και έχει βγεί εκτός των εθνικών συνόρων, εντόπισε δε  το πρόβλημα  ότι αυτοί που θέτουν τους κανόνες διεθνώς και δεν είναι κρατικές οντότητες θέτουν και κανόνες για να κρίνονται από αυτούς. Επεσήμανε ότι κρατικός  νομοθέτης πολλές φορές υποχωρεί εξ ανάγκης  συμμετοχής στην διεθνή αθλητική δράση, παρά ταύτα όμως δεν παύει  να είναι εκείνος που οφείλει να ρυθμίζει τις σχέσεις στην αθλητική δράση τόσο στον ερασιτεχνικό όσο και στον επαγγελματικό Αθλητισμό , ώστε να υφίσταται αρμονία ανάμεσα στο δημόσιο και ιδιωτικό χαρακτήρα του Αθλητικού Δικαίου .

Ο Καθηγητής Κωσταντίνος Ρέμελης  ανέφερε καταρχάς ότι από το συνολικό περιεχόμενο του βιβλίου προκύπτει ότι το συγκεκριμένο επιστημονικό έργο συνιστά μια σημαντική και συστηματική προσπάθεια για την εξαντλητική προσέγγιση ενός αχανούς επιστημονικού αντικειμένου, όπως είναι το αθλητικό δίκαιο.

aethat24

Έτσι, το παρουσιαζόμενο σύγγραμμα εμφανίζει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία και χαρακτηριστικά ενός συστηματικού και πλήρους εγχειριδίου στο οποίο αναλύονται σε βάθος όλα τα κρίσιμα ζητήματα με ειδικά τεκμηριωμένο και πειστικό επιστημονικό λόγο και με τις απαραίτητες και εκτενείς αναφορές στην σχετική ημεδαπή και αλλοδαπή βιβλιογραφία και νομολογία.

Ιδιαίτερα τονίστηκε ότι μεγάλο μέρος του συγγράμματος που αφορά στο ουσιαστικό  αθλητικό δίκαιο αφιερώνεται στην ανάλυση της αναγκαιότητας ύπαρξης των αθλητικών κανόνων, τον τρόπο θέσπισής τους και τον υβριδικό τους χαρακτήρα, καθώς παράγονται μεν κατά το πλείστον από εθνικούς και διεθνείς αθλητικούς φορείς, αλλά μεγάλο μέρος τους θεσπίζεται και από τα αρμόδια κρατικά όργανα (τυπικός νομοθέτης και κανονιστικώς δρώσα Διοίκηση).

Οι ενδοαθλητικοί κανόνες προσδιορίζουν τα όρια της αυτονομίας των αθλητικών φορέων και συνθέτουν το περιεχόμενο της Lex Sportiva, όπως αναλύει και τονίζει εν εκτάσει ο συγγραφέας.  Πέραν τούτων ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις ιδιότυπες «δικαιοδοτικές» ή «δικαιοδοτικοφανείς» ορθότερα αρμοδιότητες των ειδικών «δικαστικών αθλητικών οργάνων», που είναι επιφορτισμένα με την «εξουσία» επίλυσης των αθλητικών διαφορών, την συγκρότηση τους, σύμφωνα με το νόμο, με τακτικούς  δικαστές και την απαγόρευση προσφυγής των υπαγομένων σε αυτά.

Τέλος ο Καθηγητής Γεώργιος Τσουρβάκας παρουσιασε τις πτυχές στον Αθλητισμό που άπτονται της οικονομίας κυρίως δε, στον επαγγελματικό   αθήτισμό και των αναγκαίων ρυθμίσεων που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία των εμπλεκομένων στον ορίζοντα αξία, κόστος και ποιότητα αποτελέσματος.

aethat25

Έδειξε με πολλές και σημαντικές επισημάνσεις του συγγραφέα για το πώς συμβάλλει ο Αθλητισμός στον πολιτισμό και στην κοινωνία και το πώς σχετίζεται η όλη δραστηριότητα με την οικονομία της οποίας ανάλογες ρυθμίσεις καθορίζουν την ποιότητα των  αθλητικών δραστηριοτήτων, αλλά και το έυρος αυτών για την συμμετοχή πολλών στρωμάτων της κοινωνίας στην αθλητική δράση όπως: των ΑΜΕΑ, αλλά και του αθλητισμού για όλους.

Ο καθηγητής Τσουρβάκας τόνισε ιδιαίτερα ότι η οικονομική διάσταση στον αθλητισμό γίνεται ιδιαίτερα εμφανής σήμερα, όταν διεθνώς διαμορφώνεται στον αθλητισμό ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό του διεθνούς ΑΕΠ που ξεπερνά το 2,1/2%.

Οι ρυθμίσεις στην αθλητική δράση οφείλουν να λαμβάνουν σοβαρώς υπόψη  το λόγο  οικονομία και διατάξεις προς ένα ποθούμενο αποτέλεσμα στο πεδίο της αθλητικής δράσης για τον σύγχρονο  πολιτισμό, με υγιή οικονομία υποστήριξής της και προσδοκώμενο  ποιοτικό αποτέλεσμα από την αθλητική δραστηριότητα.

Τους ομιλητές, τις Εκδόσεις ΈΚΠΑ αλλά και όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης αυτής, ευχαρίστησε θερμά  ο καθηγητής Δημήτρης Π. Παναγιωτόπουλος.

aethat256

Επίσης θερμώς ευχαριστησε και όλους όσους παρέστησαν και τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους και ήταν πάρα πολλοί.

Περισσότερα για την εκδήλωση παρουσίασης των έργων του καθηγητή κ Δημητρη Π. Παναγιωτόπουλου μπορεί κανείς να παρακολουθήσει κανείς στο YouTube:

 

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN