Την Τρίτη 6 Μαΐου 2025, το Εργαστήριο Μελέτης Ελληνογερμανικών Σχέσεων του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, φιλοξένησε ως προσκεκλημένο ομιλητή, τον επίκουρο καθηγητή οικονομικής ιστορίας του τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστήμιου, κ. Χρήστο Τσάκα.
Ο κ. Τσάκας πραγματοποίησε διάλεξη με θέμα “Με το βλέμμα στην Ευρώπη Οι ελληνογερμανικές σχέσεις μετά τον πόλεμο (1953-1981)”, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του, το οποίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης (το βιβλίο είναι διαθέσιμο και στην αγγλική γλώσσα υπό τον τίτλο Post-war Greco-German Relations, 1953–1981. Economic Development, Business Interests and European Integration, Palgrave Macmillan 2022). Την διάλεξη παρακολούθησαν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, διδάσκοντες του τμήματος ΠΕΔΔ και μέλη της ερευνητικής κοινότητας.
Στην ομιλία του, ο κ. Τσάκας εξέτασε τις ελληνογερμανικές σχέσεις, κατά τη μεταπολεμική περίοδο, υπό το πρίσμα της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ενοποίησης υποστηρίζοντας, ως βασική υπόθεση εργασίας, πως αυτές διαμορφώθηκαν με άξονα το μέλλον και όχι υπό το βάρος του ιστορικού παρελθόντος.
Παρουσίασε συνοπτικά ένα πολυσχιδές αρχειακό υλικό μέσα από το οποίο ανέδειξε τη σημασία επιχειρηματικών και πολιτικών δικτύων. Τα δίκτυα αυτά υπήρξαν οι πρωταγωνιστές της ‘ειδικής’ ελληνογερμανικής σχέσης στα μεταπολεμικά χρόνια. Πρότεινε επίσης ένα σχήμα περιοδολόγησης αυτής της σχέσης, το οποίο περιλαμβάνει τέσσερεις διακριτές περιόδους, και έχει ως αφετηρία του τα τέλη της δεκαετίας του 1940 και κατάληξη την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (1981).
Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας, ακολούθησε συζήτηση με το κοινό για ζητήματα που αφορούν στο χαρακτήρα των ελληνογερμανικών σχέσεων και τα σημεία καμπής τους, στο ρόλο της ιστορικής μνήμης στην πρόσληψη των διμερών σχέσεων, καθώς και στο παράδειγμα της πολιτικής οικονομίας ως ερμηνευτικού πρίσματος για την εξέλιξη των ελληνογερμανικών σχέσεων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης.