Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

“Επιχειρηματικότητα και Νεοφυείς Επιχειρήσεις”, άρθρο του Καθηγητή Π. Πετράκη στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ δημοσίευσε στις 13 Δεκεμβρίου 2021 άρθρο του Καθηγητή Οικονομικών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ, κ. Παναγιώτη Ε. Πετράκη, με τίτλο “Επιχειρηματικότητα και Νεοφυείς Επιχειρήσεις“.

Το άρθρο μεταξύ άλλων αναφέρει και τα εξής:
“Ο ΣΕΒ ρώτησε στην Ελλάδα τους επιχειρηματίες για τις διαπιστώσεις τους. Η γενική απάντηση που πήρε ήταν μια αυξημένη προσδοκία για τη βελτίωση της οικονομίας ταυτοχρόνως με τη μείωση του φορολογικού βάρους ενώ παράλληλα η πλειοψηφία εκφράζει μια ικανοποίηση για τις διασωστικές παρεμβάσεις.

Τα σοβαρότερα όμως προβλήματα στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας είναι η ψηφιοποίηση του κράτους, η διαφθορά και το έλλειμμα διαφάνειας μαζί με την αναποτελεσματικότητα των θεσμών και τέλος την έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού με το έλλειμμα συνεργασίας με τα πανεπιστήμια.

Εδώ μπαίνουν τα συμπεράσματα μιας δεύτερης έρευνας που υποστηρίχθηκε από την Ελληνική Τράπεζα Επενδύσεων για τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Ο χώρος αυτός έχει πλέον δραστηριοποιηθεί αρκετά, ιδίως σε σχέση με το παρελθόν, με τις δέκα κορυφαίες ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις να συγκεντρώνουν το 2021 συνολικά 397 εκατ. ευρώ, τριπλάσιο ποσό από τον προηγούμενο χρόνο, ενώ οι επενδύσεις τους έφτασαν τα 500 εκατ. ευρώ. Όμως η συμμετοχή μη Ελλήνων επενδυτών στον έλεγχο των νεοφυών επιχειρήσεων έφθασε στο 85%! Χωρίς να υπάρχει κάτι ιδιαίτερα αρνητικό σε αυτό, οι έλληνες καινοτόμοι πολύ γρήγορα πουλάνε την επιχειρηματική τους προσπάθεια. Έτσι όμως μεταβιβάζεται ένα μεγάλο μέρος της προστιθέμενης αξίας του στον νέο αγοραστή και ενδεχομένως εκτός γεωγραφικών ορίων της οικονομίας μας ακόμα σε βάρος του καινοτόμου επιχειρηματία.

Προφανώς οι νέοι επιχειρηματίες προσπαθούν να ξεπεράσουν δύο πράγματα: α) την εσωστρέφεια και τις μικρές δυνατότητες ανάπτυξης που θα είχαν εάν παρέμεναν στον εγχώριο προσανατολισμό τους χωρίς εξωτερικό συνεταίρο και β) τα εμπόδια που μπαίνουν στην επιχειρηματικότητα που είδαμε προηγουμένως. Δηλαδή το κουραστικό θεσμικό πλαίσιο, την αντιεπιχειρηματική στάση της διοίκησης, την άρνηση της δημιουργικότητας και τη διαφθορά. Έτσι γρήγορα προσφεύγουν στην εξωτερική συνεργασία ίσως ακριβώς για να αντιμετωπίσουν την κακοδαιμονία του ελληνικού περιβάλλοντος.

Όταν ένα επιχειρηματικό οικοσύστημα ξεκινά από χαμηλά, είναι προορισμένο να περάσει από μια μακρά διαδικασία εξέλιξης. Όταν όμως είναι εντός μιας έντονης φάσης δημιουργικής καταστροφής, είναι σφόδρα πιθανόν να γεννιέται μια ξεχωριστή στιγμή όπου εάν παρέμβουμε θα μπορούσε να γίνει ένα πραγματικό άλμα στο μέλλον χωρίς να περάσει από τα ενδιάμεσα στάδια. Ζούμε μια παρόμοια συγκυρία και η οικονομική πολιτική έχει μια σπάνια ευκαιρία παρέμβασης. Τόλμη και αποτίναξη του κρατισμού χρειάζεται.”

Το άρθρο αναδημοσιεύθηκε και στο InDeep Analysis.
Πρώτη δημοσίευση: εφημερίδα Τα Νέα, 13 Δεκεμβρίου 2021

Δείτε την αναδημοσίευση στο InDeep Analysis: http://indeepanalysis.gr

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN