Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Επίσκεψη του Προέδρου της Chinese Academy of Social Sciences (CASS) και του Πρύτανη του University of the Chinese Academy Of Social Sciences (UCASS) της Κίνας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, υποδέχθηκε την Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2024, στην Αίθουσα της Παλαιάς Συγκλήτου, τον Πρόεδρο της CHINESE ACADEMY OF SOCIAL SCIENCES (CASS), κ. GAO Xiang, και τον Πρόεδρο του UNIVERSITY OF THE CHINESE ACADEMY OF SOCIAL SCIENCES (UCASS), κ. ZHANG Zhengwen.

Τον Πρόεδρο της CASS συνόδευαν οι: XU Jincheng, Director-General of General Office, KE Wenjun, Deputy Director-General of Bureau of Human Resources and Education, YAO Zhizhong, Director-General of Bureau of International Cooperation, CHEN Le, Assistant Researcher of General Office, LI Yang, Head of European Division, Bureau of International Cooperation, και τον Πρόεδρο του UCASS συνόδευαν οι: ZHAN Long, Assistant to the President, Executive Dean of the School of History, LI Ti, Director of the International Exchange and Cooperation Department.

Από το Πανεπιστήμιο Αθηνών στη συνάντηση συμμετείχαν η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, καθηγήτρια Σοφία Παπαϊωάννου, ο Αντιπρύτανης Οικονομικών και Ανάπτυξης, καθηγητής Αριστείδης Σάμιτας, ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, καθηγητής Δημήτριος Δρόσος, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημοσίων Σχέσεων και Ιστορίας, κ. Σ.-Α. Σακελλαρίου και η υπάλληλος του Τμήματος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων, κ. Αθηνά Νικολάκη.

Ο Πρύτανης καλωσόρισε τα μέλη της αντιπροσωπείας και έκανε μια σύντομη παρουσίαση του Πανεπιστημίου Αθηνών, δίνοντας έμφαση στις διεθνείς κατατάξεις του Ιδρύματος.

O Πρόεδρος της CASS εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη στο «διεθνώς αναγνωρισμένο» Πανεπιστήμιο Αθηνών  και τη συνάντησή του με Έλληνες συναδέλφους καθηγητές, και τόνισε ότι η παρουσία του έχει σκοπό την επικύρωση της υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων, για τη συνέχιση της συνεργασίας, αλλά και την περαιτέρω διεύρυνσή της στους τομείς της Φιλοσοφίας και των Κοινωνικών Επιστημών. Ο στόχος αυτός, κατά τον κ. GAO Xiang, μπορεί να επιτευχθεί με τρεις τρόπους: α) με την Κινεζική Σχολή Κλασικών Σπουδών, η οποία μέσω της πλατφόρμας της μπορεί να γίνει προσβάσιμη σε φοιτητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών για σπουδές και έρευνα, β) με τη συνεργασία της CASS και του UCASS με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέσω κοινών εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων, δεδομένου του μεγάλου εύρους των επιστημονικών αντικειμένων, και σε άλλους τομείς, όπως το περιβάλλον, τη θάλασσα, αλλά και την Ιατρική, και γενικά σε προγράμματα κοινών ενδιαφερόντων, και γ) με την κοινή οργάνωση συνεδρίων/συμποσίων. Ως προς το τελευταίο, σημείωσε ότι ήδη έχει κανονισθεί η οργάνωση ελληνοκινεζικού συνεδρίου μέσω των Υπουργείων Πολιτισμού, με το επόμενο να πραγματοποιείται στην Ελλάδα και την επιθυμία της CASS να συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην διοργάνωσή του.

JIM 7769

Ο Πρύτανης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόσβαση της φοιτητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Αθηνών στην πλατφόρμα της Κινεζικής Σχολής Κλασικών Σπουδών. Στη συνέχεια η Αντιπρύτανις, καθηγήτρια Σοφία Παπαϊωάννου, έκανε μια αναδρομή στο ιστορικό της υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας. Η Αντιπρύτανις αναφέρθηκε επίσης στα 15 ενεργά Μνημόνια Συνεργασίας με αντίστοιχα πανεπιστήμια της Κίνας,  και σε άλλα 7 που είναι προς υπογραφή, καθώς και στον μεγάλο αριθμό Ελλήνων που διδάσκονται την κινεζική γλώσσα στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου μας (η κινεζική γλώσσα είναι η πιο δημοφιλής μη ευρωπαϊκή γλώσσα που διδάσκεται), και στον επίσης μεγάλο αριθμό Κινέζων φοιτητών/τριών που διδάσκονται την ελληνική γλώσσα σε συγκεκριμένα προγράμματα της Φιλοσοφικής Σχολής που λειτουργούν ειδικά γι’ αυτούς (όλοι οι νέοι Κινέζοι που μιλούν την νέα ελληνική γλώσσα στην Κίνα είναι απόφοιτοι του Διδασκαλείου μας). Τέλος, μίλησε για τους νέους τομείς συνεργασίας σε ακαδημαϊκό και ερευνητικό επίπεδο, της Χημείας και των Οικονομικών Επιστημών, με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κίνας.

JIM 7792

Tέλος, ο Πρύτανης του UCASS σύστησε το Πανεπιστήμιό του στους/στις συμμετέχοντες/ουσες και προσκάλεσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών να συμμετάσχει ενεργά στην εβδομάδα ελληνοκινεζικού πολιτισμού και κουλτούρας, που θα διοργανωθεί τον Μάιο 2025 στο Πεκίνο.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την υπογραφή του Μνημονίου ανανέωσης της Συνεργασίας των δύο Πανεπιστημίων από τον Πρύτανη, καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο, και τον Πρόεδρο, καθηγητή ZHANG Zhengwen.

JIM 7953

chinese

 

Φωτογραφίες:  Δημήτρης Κωνσταντινίδης

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN