Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Ε.Κ.Π.Α. αναγορεύθηκε ο κύριος Γεώργιος Κούκος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Λωζάννης και Διευθυντής του Τμήματος Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου CHUV και του Ludwig Cancer Institute στη Λωζάννη.
Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025, στις 19.00, στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών..
Την προσφώνηση του τιμωμένου έκανε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος.
Την παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου έκανε ο καθηγητής Παθολογικής Ανατομικής Περικλής Φούκας.
Την ανάγνωση των κειμένων του Ψηφίσματος του Τμήματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος έκανε ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, καθηγητής Νικόλαος Αρκαδόπουλος.
Η περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο της Σχολής έγινε από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο.
Ακολούθησε ομιλία του τιμώμενου καθηγητή με τίτλο: “Development of personalized T cell therapy for solid tumours“.
Στην προσφώνηση του, ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος ανάφερε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Ο κ. Κούκος είναι Καθηγητής Ογκολογίας, Διευθυντής του Τμήματος Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λωζάννης και του Ludwig Cancer Institute.
Η συνεισφορά του στην κατανόηση της αντικαρκινικής ανοσολογίας είναι τεράστια.
Η εμβληματική μελέτη του το 2003, που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, ανέδειξε τα χαρακτηριστικά της αυθόρμητης ανοσολογικής αντίδρασης κατά του καρκίνου των ωοθηκών, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην κατανόηση της ανοσολογίας των συμπαγών όγκων. Αυτή η μελέτη ενέπνευσε πολλές επιστημονικές ομάδες ανά τον κόσμο, οδηγώντας σε σημαντικά ερευνητικά και θεραπευτικά αποτελέσματα.
Το εργαστήριο του έχει επίσης συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι όγκοι εκμεταλλεύονται ρυθμιστικά Τ-λεμφοκύτταρα για να παρεμποδίσουν την ανοσολογική αντίδραση. Επιπρόσθετα, έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την ανάπτυξη πρωτοπόρων ανοσοθεραπειών, όπως τα εμβόλια δενδριτικών κυττάρων, αναδεικνύοντας νέες θεραπευτικές στρατηγικές.
Αυτές οι προσπάθειες οδήγησαν σε διεθνείς συνεργασίες και κλινικές δοκιμές, προσφέροντας ελπίδα σε χιλιάδες ασθενείς.
Ως επικεφαλής της ιδέας δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου αντικαρκινικού κέντρου της Ευρώπης, το οποίο φέρει την ονομασία “Κέντρο Καρκίνου Αγορά”, ο κ. Κούκος ενισχύει την καινοτομία και τη συνεργασία μεταξύ κλινικής και εργαστηριακής έρευνας. Το κέντρο αυτό, εμπνευσμένο από την αρχαία ελληνική αγορά, στοχεύει στη διεύρυνση της επικοινωνίας και της αλληλεπίδρασης μεταξύ επιστημόνων, με στόχο την ταχύτερη μετάβαση των νέων δεδομένων στην κλινική πράξη. Σε αυτό το κέντρο έχουν εκπαιδευτεί πολλοί διακεκριμένοι επιστήμονες που σήμερα υπηρετούν στο Πανεπιστήμιό μας».
Φωτογραφίες: Δημήτρης Κωνσταντινίδης