Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το μικτό εντατικό πρόγραμμα CIVIS με τίτλο “Novel Research and Ethics: from Neuroscience to AI“. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά και διοργανώθηκε από τη Νομική Ε.Κ.Π.Α., υπό την ακαδημαϊκή εποπτεία της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Ελένης Ρεθυμιωτάκη.
Συμμετείχαν σε αυτό 39 φοιτητές, 13 από το ΕΚΠΑ και 26 από άλλα 6 πανεπιστημιακά ιδρύματα της συμμαχίας CIVIS, που φιλοξενήθηκαν σε χώρους του πανεπιστημίου μας.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με διαδικτυακή παρακολούθηση σε 8 τετράωρες συναντήσεις και ακολούθησε η εβδομάδα δια ζώσης κινητικότητας στην Αθήνα. Οι φοιτητές παρακολούθησαν διεπιστημονικά μαθήματα σε αμφιθέατρα και αίθουσες διδασκαλίας στη Νομική, Ιατρική και Φιλοσοφική σχολή. Συνολικά 27 εκπαιδευτές από την Ελλάδα και την Ευρώπη, εκ των οποίων καθηγητές από 5 τμήματα του ΕΚΠΑ, έφεραν σε επαφή τους συμμετέχοντες με εξειδικευμένους τομείς, ενώ συνέβαλαν στην ιδέα της κοινής πορείας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου CIVIS.
Φοιτητές και διδάσκοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν, εκτός από χώρους του Ε.Κ.Π.Α., ιδιαίτερα ιστορικά και πολιτιστικά ορόσημα της πόλης, όπως το Μουσείο Ακρόπολης, την Βουλή των Ελλήνων, το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και ξεναγήθηκαν σε χώρους και μουσεία του Ε.Κ.Π.Α. με σημαντικότερο σταθμό το Μουσείο Εγκληματολογίας στην Ιατρική σχολή.
Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι επιτεύχθηκε ο στόχος της μετάδοσης γνώσεων για θέματα που άπτονται της Βιοηθικής και της ορθής χρήσης των Νευροεπιστημών και της Τεχνητής Νοημοσύνης σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο κοινωνικό περιβάλλον. Χάρη στην διεπιστημονικότητα του προγράμματος, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν και να παράγουν και οι ίδιοι εργασίες υψηλής ποιότητας, που θα αποτελέσουν εφαλτήριο για περαιτέρω εμβάθυνση και στοχασμό. Η κοινή τους παρουσία στο φιλόξενο περιβάλλον της στολισμένης Αθήνας ήταν η αφορμή για εντατικότερη μελέτη και για να δημιουργηθούν νέες ισχυρές φιλίες. Όλοι τους αποχαιρέτησαν την πόλη με τις καλύτερες αναμνήσεις και την ελπίδα ότι θα συναντηθούν ξανά σε μια επόμενη έκδοση του προγράμματος, ενώ καθηγητές από το εξωτερικό χαιρέτισαν την διοργάνωση και την πρωτοβουλία του ΕΚΠΑ για την δημιουργία ενός καινοτόμου προγράμματος.
Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στην Αν. Καθηγήτρια Ελένη Ρεθυμιωτάκη, που αγκάλιασε, πίστεψε και υποστήριξε την προσπάθεια αλλά και στα στελέχη της οργανωτικής επιτροπής και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ιδρύματος, Γεωργία Βασσάλου (υποψήφια διδάκτορα Νομικής), Παυλίνα Λουκή (προπτυχιακή φοιτήτρια Νομικής) και Ηλία Λύκο (προπτυχιακό φοιτητή Ιατρικής), η βοήθεια των οποίων ήταν καθοριστική για την επιτυχία του προγράμματος, αφού ήταν παρόντες σε κάθε πρόβλημα και κάθε λύση.
Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη μας στα πρόσωπα όλων εκείνων που κόσμησαν με την παρουσία τους το πρόγραμμα, ελπίζουμε στην συνέχισή του και σε επακόλουθες καινοτόμες δράσεις.
Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής,
Δημήτριος Λυγνός
Ειδικευόμενος Νευρολογίας