Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, MSc σε «Διοίκηση σε Ναυτιλία και Λιμένες», της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, οργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή την Ημερίδα «Ιστορικά Ναυάγια και Διεθνής Ναυτιλιακή Οικονομία: Συνδέοντας το Παρελθόν με το Μέλλον», στο Μουσείο Μπενάκη (Σάββατο, 26.4.2025).
Κατά την έναρξη της Ημερίδας, χαιρετισμό απηύθυναν ο Καθηγητής κ. Θεόδωρος Συριόπουλος, Πρόεδρος του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας και ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Χρήστος Τσιτσάκης, Αντιπρόεδρος του Τμήματος και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών. Ξεχωριστό χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, ο κ. Γεώργος Μαρής, δικηγόρος και εμπνευστής, οργανωτής και υποστηρικτής της Ημερίδας και του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ. Η Ημερίδα ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της αδερφής του Μαρίνας Μαρή. Ο κ. Δημήτρης Γαβαλάς, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος ΔΙΛΙΝ, κάλυψε τον γενικό συντονισμό της Ημερίδας.
Η Ημερίδα αναπτύχθηκε στις ακόλουθες τέσσερεις ενότητες.
Η 1η Ενότητα είχε θέμα τα «Ιστορικά Ναυάγια: Τα Τελευταία ‘Liberty», με επίσημο προσκεκλημένο τον καταξιωμένο ειδικό δύτη και έμπειρο ερευνητή ναυαγίων κ. Κωνσταντίνο Θωκταρίδη, Founder & CEO, ROV Planer Blue Services. Εξηγήθηκε η ιστορική σημασία των πλοίων Liberty και αναδείχθηκε η ζωτική συμβολή τους στην μετέπειτα ισχυρή ανάπτυξη της ελληνόκτητης ναυτιλίας παγκοσμίως. Παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία για τα δύο μοναδικά ναυάγια εμπορικών πλοίων Liberty που έχουν προσδιοριστεί στα εγχώρια ύδατα, του καναδέζικου «African Marquis» (νοτιοδυτικά Δωδεκάνησα) και του ελληνικού «Πυθέας» (ανατολικά Χάλκης).
Η 2η Ενότητα είχε θέμα «Από τα ‘Liberty» στη Σύγχρονη Ελληνόκτητη Ναυτιλία’. Αναπτύχθηκαν, ειδικότερα, τα θέματα: ‘Εξελίξεις και Προοπτικές της Ελληνόκτητης Ναυτιλίας’, από τον κ. Ευθύμιο Ρουμπή, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος ΔΙΛΙΝ, ‘Ναυτιλία, Γεωπολιτική και Κρίσιμες Προκλήσεις στη Θαλάσσια Ασφάλεια’, από τον κ. Λυκούργο Κουρκουβέλα, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος ΔΙΛΙΝ και ‘Πλοία-Μνημεία στο Πλαίσιο της Σχέσης Πόλης-Λιμένα’, από τον κ. Γεώργιο Βαγγέλα, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος ΔΙΛΙΝ.
Η 3η Ενότητα είχε θέμα «Η Ενάλια Πολιτιστική Κληρονομιά στη Διαχείριση του Θαλάσσιου Χώρου», με συντονίστρια της συζήτησης την κα Αικατερίνη Καρδιτσά, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος ΔΙΛΙΝ και συνομιλητές τον κ. Γεώργιο Δικαίο, Διδάκτορα Πολιτικό Επιστήμονα, Κύριο Ερευνητή Έδρας UNESCO για την Κλιματική Διπλωματία και Διδάσκοντα του Τμήματος ΔΙΛΙΝ, την κα Δρ. Θεοδώρα Παραμάνα, Διδάκτορα Ωκεανογράφο, Ειδική στη Θαλάσσια Πολιτική, στην Υπηρεσία Έρευνας & Ανάπτυξης της ΕΥΔΑΠ, Ερευνήτρια και Επιστημονική Συνεργάτης του Τμήματος ΔΙΛΙΝ και τον κ. Ιωάννη Κατσούνη, Διδάκτορα Ναυτιλιακό Κοινωνιολόγο, Επιστημονικό Συνεργάτη και Διδάσκοντα του Τμήματος ΔΙΛΙΝ. Η επιστημονική συζήτηση που αναπτύχθηκε κάλυψε, ειδικότερα τα θέματα: «Το Θεσμικό Πλαίσιο της Διεθνούς Προστασίας», «Η Θέση των Ενάλιων Μνημείων στη Γαλάζια Ανάπτυξη» και οι «Σύγχρονες Προκλήσεις και Προοπτικές Συνεργασιών».
Η 4η Ενότητα είχε θέμα «Σύγχρονες Προκλήσεις για τη Διεθνή Ναυτιλία». Αναπτύχθηκαν, ειδικότερα, τα θέματα: «Νέες Τεχνολογίες για την Ασφάλεια των Πλοίων», από τον κ. Παναγιώτη Τρακάδα, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος ΔΙΛΙΝ και «Βιώσιμη Ανάπτυξη στη Ναυτιλία: Στρατηγικές ESG και Ανθεκτικότητα», από τον κ. Μιχάλη Τσατσαρώνη, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος ΔΙΛΙΝ.
Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία με την τελετή απονομής ευχαριστήριων αναμνηστικών δώρων του ΕΚΠΑ προς τον κ. Γεώργιο Μαρή και τον κ. Κωνσταντίνο Θωκταρίδη.
Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, MSc σε «Διοίκηση σε Ναυτιλία και Λιμένες», προγραμματίζουν σειρά νέων εκδηλώσεων, ημερίδων και ομιλιών στελεχών της ναυτιλιακής και λιμενικής αγοράς. Ως επόμενη εκδήλωση έχει προγραμματισθεί ημερίδα με θέμα «Ασφάλεια, Απόδοση και Ευημερία στη Θάλασσα: Η Ψυχολογία των Ανθρώπων της Ναυτιλίας», την Τετάρτη, 21 Μαΐου 2025 (17.00-19.00), στο Αμφιθέατρο Δρακοπούλου, στο Κεντρικό Κτίριο του ΕΚΠΑ.