Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 ετών από την ίδρυση του Σωματείου “Αιμοπετάλιο”, την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022 πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση στο Υπαίθριο Αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η γνωριμία με το Αιμοπετάλιο και η ευαισθητοποίηση του φοιτητικού κοινού σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία, τη δωρεά αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων και τη δωρεά οργάνων. Ως ομιλητές καλεσμένοι ήταν παλιά μέλη, καταξιωμένοι επαγγελματίες στο χώρο της υγείας, καθώς και άνθρωποι με εμπειρία στον τομέα της εθελοντικής δωρεάς.

Πρόεδρος του Αιμοπεταλίου είναι ο Σωτήριος Καραγιάννης, εκτοετής Φοιτητής Ιατρικής ΕΚΠΑ, ο οποίος άνοιξε με χαιρετισμό του την Ημερίδα.

Χαιρετισμό απηύθυναν και ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, Καθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας και Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, εκ μέρους του Συλλόγου Ελπίδα η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, ο Καθηγητής Χειρουργικής, Διευθυντής της Α’ Χειρουργικής Κλινικής Π.Γ.Ν. “Αττικόν” και Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ, Εμμανουήλ Πικουλής και ο Νικόλαος Αρκαδόπουλος, Καθηγητής Χειρουργικής, Διευθυντής Δ’ Χειρουργικής Κλινικής, Π.Γ.Ν. «Αττικόν» και Αναπληρωτής Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Ο Πρύτανης στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να απευθύνω χαιρετισμό στην ημερίδα με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 ετών από την ίδρυση του Αιμοπεταλίου, της Φοιτητικής Ομάδας Εθελοντικής Αιμοδοσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

[…]

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει τα τελευταία χρόνια καθιερώσει και αναπτύξει σημαντικές παρεμβάσεις σε μεγάλα κοινωνικά θέματα που άπτονται της Δημόσιας Υγείας, με με ειδικές επιστημονικές εκδηλώσεις για τη Δωρεά Οργάνων και Μυελού, καθώς και Αιμοδοσίες.  Οι δράσεις μας συνεχίσθηκαν και κατά την περίοδο της πανδημίας με σημαντική ανταπόκριση από τους πολίτες.

[…]

Στο Πανεπιστήμιό μας στα ζητήματα αυτά υπηρετούν και προσφέρουν πλούσιο έργο διακεκριμένοι επιστήμονες με μεγάλη συμβολή στην έρευνα, με διεθνείς συνεργασίες και μελέτες και με ευρύτερη αναγνώριση και κοινωνικό έργο.

[…]

Στο σημείο αυτό με υπερηφάνεια σημειώνω ότι το Πανεπιστήμιό μας  είναι, μαζί με άλλα 9  Πανεπιστήμια (όπως το Sapienza της Ρώμης, το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, το Πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ κ.α.), ιδρυτικό μέλος από το 2018 του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου CIVIS, μιας Συμμαχίας η οποία έχει ως στόχο να διαμορφώσει το Πανεπιστήμιο του μέλλοντος. Ενός Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου που θα διευκολύνει την κινητικότητα των Φοιτητών, των Καθηγητών και των Ερευνητών, τη δημιουργία κοινών μαθημάτων και στο μέλλον κοινών πτυχίων, καθώς και τη διεκδίκηση κοινών ερευνητικών προγραμμάτων.  Μιας συμμαχίας που αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στα θέματα Υγείας.

[…]

Η διαρκής και ενεργή παρουσία του ΕΚΠΑ σε δράσεις εναρμονισμένες με τις ανάγκες της κοινωνίας,  βασισμένες πάντα σε τεκμηριωμένη έρευνα και στόχευση, είναι πάντα μέσα στους στρατηγικούς στόχους του Ιδρύματός, που υπηρετούν οι Πρυτανικές Αρχές.

Θα ήθελα εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών να συγχαρώ όλα τα μέλη του ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΟΥ προσωπικά, και τα σημερινά μέλη αλλά και διαχρονικά όλα τα μέλη στα 20 χρόνια πορείας, καθώς το έργο και η δράση τους τιμά το Πανεπιστήμιο και ενισχύει το κοινωνικό έργο μας!

Οι χαιρετισμοί ολοκληρώθηκαν με τον Παναγιώτη Κατσίβελα, Παθολόγο και Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.

Ακολούθησαν ομιλίες που αφορούσαν το Αιμοπετάλιο, την Εθελοντική Αιμοδοσία, τη Δωρεά Οργάνων και τη Δωρεά Αρχέγονων Αιμοποιητικών Κυττάρων.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε συναυλία από φοιτητές-μέλη της ομάδας, με ρεμπέτικο και λαϊκό ρεπερτόριο.

H εκδήλωση διοργανώθηκε με την έμπρακτη υποστήριξη της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας και τελούσε υπό την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, του Συλλόγου “Όραμα Ελπίδας” και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Παρακάτω τίθεται το αναλυτικό πρόγραμμα της Ημερίδας:

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN