Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών διοργάνωσε εκδήλωση προς τιμήν της Ομότιμης Καθηγήτριας του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία της Σχολής Επιστημών της Αγωγής Θάλειας Δραγώνα, τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 στo Πολιτιστικό Κέντρο του ΕΚΠΑ “Κ. Παλαμάς”.Η προσφώνηση έγινε από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Κ. Δημόπουλο.

Στην προσφώνησή του ο Πρύτανης ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Με εξαιρετική τιμή και μεγάλη υπερηφάνεια βρίσκομαι σήμερα εδώ, γιατί είναι πραγματικά σπάνιες οι περιπτώσεις όπου μπορεί κανείς να δει με ενάργεια και πληρότητα τη σημασία και την ουσία της έννοιας του πανεπιστημιακού δασκάλου και της εξειδικευμένης και αναγνωρισμένης προσφοράς του Επιστημονικού Έργου, στο πρόσωπα μιας σπουδαίας Πανεπιστημιακού και μιας Μεγάλης Ελληνίδας, της Θάλειας Δραγώνα.

[…]

Το ερευνητικό της έργο αφορά την προαγωγή πρώιμης ψυχοκοινωνικής υγείας, την κοινωνική ταυτότητα, τις μειονότητες και τον εθνοκεντρισμό στο εκπαιδευτικό σύστημα.

[…]

Η Θάλεια Δραγώνα, όμως, έχει το προνόμιο να έχει διακριθεί ως Επιστήμονας για μια Εθνική Δράση, όπου έκανε πράξη την έννοια της συμπερίληψης στην Εκπαίδευση.

Πρόκειται για την πολύχρονη προσπάθεια βελτίωσης της εκπαίδευσης των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Η προσπάθεια αυτή ήταν προϊόν της νέας πολιτικής του ελληνικού κράτους απέναντι στους πολίτες της μειονότητας, που διαμορφώθηκε τη δεκαετία του 1990 με επίκεντρο το σεβασμό «της ισονομίας και ισοπολιτείας».

Κεντρικός στόχος του Προγράμματος ήταν και είναι «η αρμονική μέσα από το σχολείο ένταξη των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στην ελληνική κοινωνία και την αποδοχή τους από την πλειονότητα ως ισότιμων πολιτών».

Και πράγματι αυτή η προσπάθεια πρόσθεσε, δεν αφαίρεσε, πολλαπλασίασε και δεν διαίρεσε! «Έριξε μπάρες», ήρε φραγμούς και παραμέρισε εμπόδια!

Βεβαίως δεν ήταν μόνη της σε αυτήν την προσπάθεια. Όμως το Πανεπιστήμιό μας έχει κάθε λόγο να είναι υπερήφανο για τη Θάλεια Δραγώνα, γιατί πρωτοστάτησε, μαζί με την Άννα Φραγκουδάκη σε ένα τόσο ριζοσπαστικό εγχείρημα.

[…]

Η Θάλεια Δραγώνα μάς δίδαξε ότι η πολυπολιτισμικότητα πρέπει ως συνθήκη να απασχολεί όλες τις σύγχρονες κοινωνίες, αναδεικνύοντας, επίσης, εγκαίρως την έννοια της πολιτισμικής ποικιλομορφίας, επίκαιρη πάντα.

[…]

Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυρισθούμε ότι η καθηγήτρια Θάλεια Δραγώνα συνέβαλε αποφασιστικά στις μεγάλες εκπαιδευτικές αλλαγές που παρατηρούνται στην εκπαίδευση της μειονότητας και όχι μόνο, τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια.

Εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών και της Συγκλήτου θέλουμε όλοι και όλες να σε ευχαριστήσουμε και να σε συγχαρούμε. Το έργο σου άλλαξε πραγματικά τα δεδομένα.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα είναι πάντα υπερήφανο.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του ΕΚΠΑ, καθηγητής Θωμάς Μπαμπάλης και ο Πρόεδρος του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του ΕΚΠΑ, καθηγητής Βασίλης Τσάφος.

JIM 0248


Η παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας της τιμωμένης από την καθηγήτρια του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του ΕΚΠΑ έγινε από τη Νέλλη Ασκούνη.Σύντομες παρεμβάσεις έγιναν από τον π. βουλευτή, γιατρό Μουσταφά Μουσταφά και τους/τις επίτιμους διδάκτορες του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών:
Jim Cummins, Professor Emeritus, University of Toronto, Canada
Kenneth J. Gergen, Senior Research Professor, Swarthmore College, Pennsylvania, USA
Mary Kalantzis, Professor, College of Education, University of Illinois at Urbana Champaign, USA.


Ακολούθησε η αντιφώνηση της Ομότιμης καθηγήτριας Θάλειας Δραγώνα.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN