Νέα & Ανακοινώσεις

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα «Από την Αυτάρκεια στην Αειφορία: Πολιτικές Μεταβάσεων, Ιστορία και Μέλλον στα Συστήματα Διατροφής»

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα «Από την Αυτάρκεια στην Αειφορία: Πολιτικές Μεταβάσεων, Ιστορία και Μέλλον στα Συστήματα Διατροφής»

Την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ) του ΕΚΠΑ η διεθνής ημερίδα με θέμα «Από την Αυτάρκεια στην Αειφορία: Πολιτικές Μεταβάσεων, Ιστορία και Μέλλον στα Συστήματα Διατροφής». Η ημερίδα είχε υβριδική μορφή και οργανώθηκε στα πλαίσια του έργου με τίτλο «Διαμορφώνοντας το Περιβάλλον και την Διατροφή: Κρίσιμα Τεχνοεπιστημονικά Δίκτυα στον Αγροδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα, 1950-2017 [CONEF]» που επιχορηγείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ). Η ημερίδα είχε διττό στόχο: 1. Να παρουσιάσει τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου ώστε να δοθούν σχόλια ανατροφοδότησης στα μέλη της ερευνητικής ομάδας, 2. Να παρουσιάσει τις σύγχρονες προσεγγίσεις ενός επιστημονικού πεδίου που είναι γνωστό ως Σπουδές Αειφόρων Μεταβάσεων (Sustainability Transition Studies).

Στην ημερίδα πραγματοποιήθηκαν έξι εισηγήσεις από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας, τους Γιάννη Φωτόπουλο (Μεταδιδακτορικό Ερευνητή), Σωτήρη Αλεξάκη (ΥΔ), Βάσω Καραντζάβελου (ΥΔ) και τον επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος και Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ Στάθη Αραποστάθη. Σε κάθε εισήγηση υπήρχε ένας εξωτερικός σχολιαστής/συνομιλητής (discussant) που παρείχε σχόλια στη βάση κειμένων που είχαν κατατεθεί στους σχολιαστές/συνομιλητές για αποτίμηση και αξιολόγηση. Συγχρόνως είχαν προσκληθεί στην ημερίδα ως κύριοι ομιλητές (keynote speakers) δύο σημαντικοί ερευνητές από τον χώρο των Σπουδών Επιστήμης και Τεχνολογίας (Science and Technology Studies).

O πρώτος κύριος ομιλητής ήταν ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Eindhoven, Prof. Frank Veraart. O δεύτερος ήταν ο ερευνητής του IΝRAE, του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για την Αγροδιατροφή και το Περιβάλλον της Γαλλίας, Dr. Βruno Turnheim.

O Frank Veraart είναι ιστορικός της τεχνολογίας με σημαντικό ρόλο στην συγκρότηση της προσέγγισης που αναδύεται τα τελευταία χρόνια και είναι γνωστή με τον όρο “Sustainability History”. H ομιλία του κ. Veraart είχε τίτλο “From a Dutch history of (un)sustainable developments to entangled histories of Sustainable Development Goals (SDGs) connected to the Netherlands”. Η θεματική της παρουσίασης αφορούσε στην ιστορική ανασυγκρότηση των κοινωνικο-τεχνικών μετασχηματισμών στα πλαίσια των σύγχρονων προκλήσεων, όπως η κλιματική κρίση. Μέσα από την έρευνα που γίνεται στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Eindhoven, ο κ. Veraart υποστήριξε ότι είναι κρίσιμο να ανασυγκροτούμε ιστορίες που μπορούν να συνομιλούν με τις σύγχρονες προκλήσεις, ειδικά όταν αφορούν ενεργειακές και αγροδιατροφικές μεταβάσεις και μετασχηματισμούς. Υποστήριξε, ακόμα, ότι πρέπει στις ιστορικές ανασυγκροτήσεις μας να δίνεται έμφαση στη μελέτη και στη σε βάθος κατανόηση όχι ενός αποκλειστικά κοινωνικο-τεχνικού συστήματος, αλλά της σύμπλεξης (entanglement) διαφορετικών συστημάτων. Ταυτόχρονα τόνισε ότι για να κατανοήσουμε τις διαφορετικές νοηματοδοτήσεις του όρου «αειφόρα ανάπτυξη» θα πρέπει να εισάγουμε στις αναλύσεις μας και τον διεθνικό χαρακτήρα συγκρότησης των κοινωνικο-τεχνικών συστημάτων και των υποδομών.

Η ομιλία του δεύτερου κύριου ομιλητή, Dr. Bruno Turheim, είχε τίτλο “Dismantling of infrastructures as a case of destabilisation and phase-out of established system”. Ο κ. Turheim είναι ένας εξαιρετικά επιδραστικός μελετητής των κοινωνικο-τεχνικών μεταβάσεων. Ειδικότερα, είναι ο κοινωνικός επιστήμονας που εδώ και μία δεκαετία άρχισε να μελετά την αποσταθεροποίηση (destabilization) των κοινωνικο-τεχνικών συστημάτων. Είναι ο κοινωνιολόγος της τεχνολογίας που πρότεινε να μελετηθεί η αποσταθεροποίηση των συστημάτων, αντί ο τρόπος συγκρότησης της καινοτομίας στις σύγχρονες κοινωνίες. O κ. Turheim τόνισε ότι πρέπει τα τέσσερα “D”: Destabilization, Decline, Discontinuation, Deinstitutionalization [Αποσταθεροποίηση, Παρακμή, Αποδρομή, Από-θεσμοποίηση] – να αποτελέσουν τόσο αντικείμενο κοινωνιολογικής μελέτης, όσο και αντικείμενο πράξεων διακυβέρνησης. Μελετώντας συστήματα σε αποσταθεροποίηση, σε παρακμή ή σε αποδρομή, γίνονται κατανοητές οι θεσμικές και υλικές δεσμεύσεις του συστήματος. Επίσης γίνονται κατανοητές οι στρατηγικές ανάσχεσης της παρακμής και της αποσταθεροποίησης από τους δρώντες του συστήματος σε αποδρομή, ενώ παράλληλα, είναι δυνατή η μελέτη και η εστίαση στις συνέπειες που υπάρχουν από την αποδόμηση τους συστήματος.

Και οι δύο ομιλίες των προσκεκλημένων ομιλητών συνδέονται άμεσα με το ερευνητικό έργο και τα ερευνητικά αποτελέσματα. Οι περιπτωσιολογικές μελέτες που παρουσιάστηκαν από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας έδειξαν τη σημασία της ανασυγκρότησης συστηστημάτων σε σύμπλεξη και της κατανόησης των μηχανισμών παραγωγής υλικών, θεσμικών και πολιτικών «κλειδωμάτων» των συστημάτων (systems’ lock-ins) σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Επίσης τονίστηκε η σημασία των οραμάτων και των κοινωνικο-τεχνικών φαντασιακών – δηλαδή των κοινά αποδεκτών ιδεών και αξιών για την κατεύθυνση του μετασχηματισμού. Τέλος, οι περιπτωσιολογικές μελέτες του έργου ανέδειξαν τις διαφορετικές νοηματοδοτήσεις εννοιών όπως της έννοιας της παραγωγικότητας καθώς και της έννοιας της «αειφορίας».

Στο τελευταίο μέρος της ημερίδας υπήρξε μία ενότητα όπου παρουσιάστηκε η μελέτη των διαφορετικών οραμάτων και προσλήψεων εννοιών, όπως η αειφόρα ανάπτυξη από τους διαφορετικούς κοινωνικούς εταίρους, καθώς και η αποτίμηση των ακολουθούμενων πολιτικών στην ελληνική περίπτωση.

Στην ημερίδα συμμετείχαν διδακτορικοί και μεταδιδακτορικοί φοιτητές και φοιτήτριες του τμήματος ΙΦΕ. Προσκεκλημένοι σχολιαστές/συνομιλητές (discussants) της έρευνας ήταν διδάσκοντες και διδάσκουσες, ερευνητές και ερευνήτριες από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Πιο συγκεκριμένα, συμμετείχαν οι: Δρ. Μαρία Ζαρίφη, Τμήμα Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ, Dr. Terje Finstad Associate Professor σε Science and Technology Studies, Δρ. Σοφία Ευσταθίου, μόνιμη ερευνήτρια σε Εφαρμοσμένη Ηθική και Science and Technology Studies στο Norwegian University of Science and Technology, Dr. Martin Ivanov, Institute of Philosophy and Sociology, Bulgarian Academy of Sciences, Δρ. Αντωνία-Λύδα Ματάλα, καθηγήτρια Ανθρωπολογίας της Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Δρ. Στέλιος Ροζάκης, καθηγητής Επιχειρησιακής Ερευνας σε Αγροδιατροφή και Ενέργεια και Διευθυντής του εργαστηρίου Βιο-οικονομίας στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Δρ. Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος, Διεθυντής του Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας, Δρ. Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ και Δρ. Αγνή Καλφαγιάννη, καθηγήτρια στο Erasmus University of Rotterdam.

Στο τέλος της ημερίδας πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια παρουσίαση και σύνδεση με το CONEF, του νέου χρηματοδοτούμενου προγράμματος από το ΕΛΙΔΕΚ με τίτλο: «Διακυβέρνηση Δίκαιων Κοινωνικο-τεχνικών Μεταβάσεων: Ένα Συμπαραγωγικό Μοντέλο για ένα Βιώσιμο Μέλλον στον Αγροδιατροφικό Τομέα [Go-JUST]». Η υλοποίηση του Go-JUST ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2023.

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, από την πλευρά του ΕΚΠΑ, και ο Κοσμήτορας του Earth Commons Institute Καθηγητής Peter Marra, από την πλευρά του Georgetown University. Στην […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Το επιστημονικό άρθρο με τίτλο «A Review of Hydroponics and Conventional Agriculture Based on Energy and Water Consumption, Environmental Impact, and Land Use» των κ.κ. Πομώνη Δήμητρας, Κούκου Μαρίας, Βραχόπουλου Μιχάλη και Βασιλειάδη Λάμπρου, εκ μέρους της Επιτροπής Βραβείων Καλύτερης Εργασίας του διεθνούς περιοδικού Energies, MDPI  (IF:3.2/ CiteScore:7.3) επιλέχθηκε για το Βραβείο Καλύτερης Επιστημονικής Δημοσίευσης για το έτος […]

Το χρώμα της Σελήνης – με αφορμή την Ημέρα της Πανσελήνου του Μαΐου / Ημέρα του Βούδα

Το χρώμα της Σελήνης – με αφορμή την Ημέρα της Πανσελήνου του Μαΐου / Ημέρα του Βούδα

Το χρώμα της Σελήνης είναι κάτι που ποικίλει κάθε φορά που την παρατηρούμε και εξαρτάται κυρίως από τις τοπικές ατμοσφαιρικές συνθήκες. Έχουμε σίγουρα δει μια κατακόκκινη πανσέληνο να ανατέλλει στον ορίζοντα κατά τους θερινούς μήνες, ενώ άλλοτε μια ολόλαμπρη ασημένια πανσέληνος δεσπόζει ψηλά στον ουρανό κατά τους χειμερινούς μήνες. Στην πραγματικότητα, το χρώμα της Σελήνης […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Το επιστημονικό άρθρο με τίτλο «A Review of Hydroponics and Conventional Agriculture Based on Energy and Water Consumption, Environmental Impact, and Land Use» των κ.κ. Πομώνη Δήμητρας, Κούκου Μαρίας, Βραχόπουλου Μιχάλη και Βασιλειάδη Λάμπρου, εκ μέρους της Επιτροπής Βραβείων Καλύτερης Εργασίας του διεθνούς περιοδικού Energies, MDPI  (IF:3.2/ CiteScore:7.3) επιλέχθηκε για το Βραβείο Καλύτερης Επιστημονικής Δημοσίευσης για το έτος […]

Το χρώμα της Σελήνης – με αφορμή την Ημέρα της Πανσελήνου του Μαΐου / Ημέρα του Βούδα

Το χρώμα της Σελήνης – με αφορμή την Ημέρα της Πανσελήνου του Μαΐου / Ημέρα του Βούδα

Το χρώμα της Σελήνης είναι κάτι που ποικίλει κάθε φορά που την παρατηρούμε και εξαρτάται κυρίως από τις τοπικές ατμοσφαιρικές συνθήκες. Έχουμε σίγουρα δει μια κατακόκκινη πανσέληνο να ανατέλλει στον ορίζοντα κατά τους θερινούς μήνες, ενώ άλλοτε μια ολόλαμπρη ασημένια πανσέληνος δεσπόζει ψηλά στον ουρανό κατά τους χειμερινούς μήνες. Στην πραγματικότητα, το χρώμα της Σελήνης […]

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής φοιτητών για το 3ο έτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Αρχαία Φιλοσοφία: The Athens MA in Ancient Philosophy

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής φοιτητών για το 3ο έτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Αρχαία Φιλοσοφία: The Athens MA in Ancient Philosophy

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των νέων φοιτητών για το ακαδ. έτος 2025-26, το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα The Athens MA in Ancient Philosophy εισέρχεται στο τρίτο έτος λειτουργίας του. Το Πρόγραμμα προωθεί τη μελέτη της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας σε όλο το ιστορικό και θεματικό εύρος της. Είναι το μοναδικό Πρόγραμμα στην Ελλάδα (και ένα […]

Ολοκλήρωση των διαλέξεων «Δίκαιο Ελεγκτικού Συνεδρίου»

Ολοκλήρωση των διαλέξεων «Δίκαιο Ελεγκτικού Συνεδρίου»

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε η σειρά διαλέξεων, με θέμα «Δίκαιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημόσιο Δίκαιο – Δημόσιες Πολιτικές» της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (National & Kapodistrian University of Athens), υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή κ. Γεωργίου Δελλή. Οι διαλέξεις εντάσσονται στο πλαίσιο του μαθήματος «Το Δίκαιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», με […]

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” έως 20 Ιουλίου

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” έως 20 Ιουλίου

📢 Nέος κύκλος αιτήσεων για το ακαδημαϊκού έτος 2025-2027! Αιτήσεις έως 30/06/2025 Διεκδίκησε μια ηγετική θέση στον χώρο της  διαχείρισης κρίσεων, της παγκόσμιας υγείας και της ανθρωπιστικής ιατρικής ! ✔️ Mε το κύρος της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ ✔️ Δεκτοί  απόφοιτοι Ιατρικής, Νοσηλευτική, Φαρμακολογίας, Βιολογίας  ή Σχολών Φιλοσοφίας, Νομικής, Διοίκησης, Οικονομικών, Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πολυτεχνικών και άλλων […]

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2025, Bergen Νορβηγίας

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2025, Bergen Νορβηγίας

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε δυναμικά στο ετήσιο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο International Association of Maritime Economists (IAME) 2025, που πραγματοποιήθηκε στο Bergen της Νορβηγίας, φιλοξενούμενο από το Norwegian School of Economics (NHH). Κατά τη διάρκεια του τριημέρου Συνεδρίου (24–26 Ιουνίου 2025), μέλη ΔΕΠ, υποψήφιοι διδάκτορες και ερευνητές […]

Ανακοίνωση 109ης Συνόδου Πρυτάνεων

Ανακοίνωση 109ης Συνόδου Πρυτάνεων

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος συμμετείχε στην 109η Σύνοδο Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Κατά την τοποθέτηση αναφέρθηκε στην απόλυτη αναγκαιότητα για αύξηση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων για τη συντήρηση και ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών εκπαίδευσης και έρευνας, ιδιαίτερα σε μεγάλα Πανεπιστήμια που διαθέτουν παλαιές εγκαταστάσεις πέραν των 100 […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha: «Χώροι της Νομικής Σχολής που βρισκόταν για χρόνια υπό κατάληψη και παρουσίαζαν εικόνα εγκατάλειψης, αποκαταστάθηκαν, ανακαινίστηκαν και παραδόθηκαν στους φοιτητές και στους καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τους χώρους αυτούς επισκέφθηκε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον […]

Ολοκλήρωση των διαλέξεων «Δίκαιο Ελεγκτικού Συνεδρίου»

Ολοκλήρωση των διαλέξεων «Δίκαιο Ελεγκτικού Συνεδρίου»

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε η σειρά διαλέξεων, με θέμα «Δίκαιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημόσιο Δίκαιο – Δημόσιες Πολιτικές» της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (National & Kapodistrian University of Athens), υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή κ. Γεωργίου Δελλή. Οι διαλέξεις εντάσσονται στο πλαίσιο του μαθήματος «Το Δίκαιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», με […]

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” έως 20 Ιουλίου

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” έως 20 Ιουλίου

📢 Nέος κύκλος αιτήσεων για το ακαδημαϊκού έτος 2025-2027! Αιτήσεις έως 30/06/2025 Διεκδίκησε μια ηγετική θέση στον χώρο της  διαχείρισης κρίσεων, της παγκόσμιας υγείας και της ανθρωπιστικής ιατρικής ! ✔️ Mε το κύρος της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ ✔️ Δεκτοί  απόφοιτοι Ιατρικής, Νοσηλευτική, Φαρμακολογίας, Βιολογίας  ή Σχολών Φιλοσοφίας, Νομικής, Διοίκησης, Οικονομικών, Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πολυτεχνικών και άλλων […]

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2025, Bergen Νορβηγίας

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2025, Bergen Νορβηγίας

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε δυναμικά στο ετήσιο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο International Association of Maritime Economists (IAME) 2025, που πραγματοποιήθηκε στο Bergen της Νορβηγίας, φιλοξενούμενο από το Norwegian School of Economics (NHH). Κατά τη διάρκεια του τριημέρου Συνεδρίου (24–26 Ιουνίου 2025), μέλη ΔΕΠ, υποψήφιοι διδάκτορες και ερευνητές […]

Ανακοίνωση 109ης Συνόδου Πρυτάνεων

Ανακοίνωση 109ης Συνόδου Πρυτάνεων

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος συμμετείχε στην 109η Σύνοδο Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Κατά την τοποθέτηση αναφέρθηκε στην απόλυτη αναγκαιότητα για αύξηση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων για τη συντήρηση και ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών εκπαίδευσης και έρευνας, ιδιαίτερα σε μεγάλα Πανεπιστήμια που διαθέτουν παλαιές εγκαταστάσεις πέραν των 100 […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha: «Χώροι της Νομικής Σχολής που βρισκόταν για χρόνια υπό κατάληψη και παρουσίαζαν εικόνα εγκατάλειψης, αποκαταστάθηκαν, ανακαινίστηκαν και παραδόθηκαν στους φοιτητές και στους καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τους χώρους αυτούς επισκέφθηκε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο