Ο Καθηγητής Νευρολογίας και Νευροψυχολογίας κ. Σωκράτης Παπαγεωργίου της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. έλαβε χρηματοδότηση για το ερευνητικό έργο με τίτλο «Ανάπτυξη και Αξιολόγηση ενός καινοτόμου μοντέλου Τηλεϊατρικής για ασθενείς με νοητικές διαταραχές σε απομακρυσμένες περιοχές –TeleCognition», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. «Χρηματοδότηση της Βασικής Έρευνας (Οριζόντια υποστήριξη όλων των Επιστημών)» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU (Αριθμός Έργου ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.: 16772).
Το έργο, το οποίο αρχικά λειτούργησε ως πιλοτικη δραστηριοτητα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος SI4CARE (2021) θα αναπτυχθεί πλέον σε πλήρη και προτυποποιημένη μορφή στη Α΄ Νευρολογική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Θα έχει διάρκεια 24 μηνών, και στοχεύει στην ανάπτυξη ενός καινοτόμου, αποτελεσματικού, ολοκληρωμένου, ολιστικού και βιώσιμου μοντέλου τηλεϊατρικής για ασθενείς με νοητικές διαταραχές που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και που αντιμετωπίζουν δυσκολίες προσβασιμότητας σε εξειδικευμένες υπηρεσίες.
Συγκεκριμένα, σκοπός του έργου είναι να συμβάλει στη δημιουργία ενός πρωτοκόλλου τηλεϊατρικής για την εξειδικευμένη εξ’ αποστάσεως νευρολογική, ψυχιατρική και νευροψυχολογική αξιολόγηση ασθενών με νοητικές διαταραχές, την ψυχοεκπαίδευση ασθενών, φροντιστών και μελών της οικογένειας στη φροντίδα της άνοιας, την τηλε-συμβουλευτική, καθώς και τη διασύνδεση με άλλες υπηρεσίες όπου χρειάζεται, όπως κέντρα ημερήσιας φροντίδας, προγράμματα τηλε-άσκησης και κοινωνικές υπηρεσίες. Επιπλέον στόχοι αποτελούν η διερεύνηση των παραγόντων που διευκολύνουν και παρεμποδίζουν τη χρήση της τηλειατρικής για τους ασθενείς με νοητικές διαταραχές, καθώς και η ανάπτυξη ενός νέου μοντέλο αξιολόγησης των Υπηρεσιών Τηλεϊατρικής ειδικά για τους ασθενείς με νοητικές διαταραχές, το οποίο θα βασίζεται στο μοντέλο “Model for Assessment of Telemedicine” (MAST), και θα ονομάζεται MASTCog. Ακόμα, θα διερευνηθεί το πώς μπορεί να γίνει κατάλληλα η διάχυση της πληροφορίας σχετικά με τη χρήση των υπηρεσιών τηλειατρικής, και η ανάπτυξη των κατάλληλων στρατηγικών για την παροχή πληροφοριών στις αρμόδιες πολιτικές αρχές για την δημιουργία νομικού πλαισίου για την τηλειατρική στη χώρα μας.
Η επίτευξη της χρηματοδότησης αυτής καταδεικνύει την διαρκή καινοτομία της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. και του Αιγινητείου Νοσοκομείου στην έρευνα, αλλά και έμπρακτη αφοσίωση στην αρχή της ισότιμης παροχής ιατρικής περίθαλψης σε κάθε κάτοικο της χώρας μας, ανεξαρτήτως γεωγραφικής τοποθεσίας.