Η εκδήλωση με θέμα «Ιστορία της Εκπαίδευσης. Οι απαρχές της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα: Η ίδρυση του Οθωνείου Πανεπιστημίου το 1837» έλαβε χώρα με επιτυχία την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024 στην Ανατολική Αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών.
Την συνδιοργάνωση της επιμορφωτικής εκδήλωσης είχε η Ακαδημία Αθηνών, το Τμήμα Μουσείων και Ιστορικών Αρχείων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ίδρυμα Διεθνών Νομικών Μελετών Καθηγητού Ηλία Κρίσπη και Δρ Αναστασίας Σαμαρά – Κρίσπη.
Επρόκειτο για μια ενδιαφέρουσα εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε στον πιο κατάλληλο χώρο γνώσης, το πολυτελές αλλά και με βαριά ιστορία επάνω του νεοκλασικό μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε αρχικά ο Ακαδημαϊκός, π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχαήλ Σταθόπουλος. Ακολούθως η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΕΚΠΑ Σοφία Παπαϊωάννου πήρε το λόγο. Εν συνεχεία, η Πρόεδρος του Ιδρύματος Διεθνών Νομικών Μελετών Καθηγητού Ηλία Κρίσπη και Δρ. Αναστασίας Σαμαρά-Κρίσπη Δρ. Αναστασία Σαμαρά-Κρίσπη χαιρέτισε την ενδιαφέρουσα εκδήλωση.
Ομιλητές ήταν οι:
- Μπελέζος Κωνσταντίνος, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.,
- Δημοπούλου Αθηνά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νομικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.,
- Καραμανωλάκης Βαγγέλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.,
- Καραμάνου Μαριάννα, Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.,
- Καλπαδάκης Γεώργιος, Κύριος Ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών – θέμα: «Οι γλαύκες του Ραγκαβή: Ακαδημία χωρίς Ακαδημαϊκούς»,
- Ριζάς Σωτήριος, Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών – θέμα: «Μετά τις απαρχές: Οι μεταρρυθμίσεις της τετραετίας Βενιζέλου (1928-32) και το Πανεπιστήμιο».
Μέσα από μια σειρά έξι επιστημονικών ομιλιών από διαπρεπείς καθηγητές το κοινό είχε την ευκαιρία να γυρίσει νοερά πάνω από 180 χρόνια πίσω στο παρελθόν της εκπαιδευτικής ιστορίας του σχεδόν νεοσύστατου τότε ελληνικού κράτους όταν η ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα έθετε τις πρώτες βάσεις της.
Η περιήγηση μέσα από την παρουσίαση σύντομων αλλά ουσιωδών μελετών με πλήθος στοιχείων που παρέθεσαν οι έγκριτοι πανεπιστημιακοί και ερευνητές έδωσαν την ευκαιρία στους προσκεκλημένους να ενημερωθούν για άγνωστες πτυχές, πρόσωπα και γεγονότα της καθημερινότητας των πρώιμων ετών λειτουργίας των σχολών Θεολογίας, Νομικής, Φιλοσοφικής και Ιατρικής.
Την επιτυχημένη εκδήλωση παρακολούθησαν Διπλωμάτες, Καθηγητές Πανεπιστημίου, Πολιτικοί, Δικαστικοί, Επιχειρηματίες, Εκπρόσωποι της Εκκλησίας και Δημοσιογράφοι.