Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Αναγόρευση του συνθέτη σύγχρονης Μουσικής Γιώργου Απέργη σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ [18/3/22]

Την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022, θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Αναγόρευσης του συνθέτη Γιώργου Απέργη σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ στις 12.00, στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του ΕΚΠΑ (κεντρικό κτίριο, Πανεπιστημίου 30).

Η τελετή της αναγόρευσης θα μεταδοθεί διαδικτυακά: https://youtu.be/2cC29-IVjVI

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ τιμά τον Γιώργο Απέργη ως έναν συνθέτη παγκοσμίου εμβέλειας στο στερέωμα της σύγχρονης μουσικής πρωτοπορίας. Το πολυσχιδές έργο του Γιώργου Απέργη συνδιαλέγεται με άλλες μορφές τέχνης και με νέες τεχνολογίες, έχοντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο της μουσικής σκέψης και πράξης. Ο Γιώργος Απέργης ο οποίος έχει τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία και διακρίσεις εξερευνά με ευφυή και κριτικό στοχασμό τα φαινόμενα της εποχής μας, αναδεικνύοντας νέες οπτικές γωνίες για την ερμηνεία της ανθρώπινης ύπαρξης και του κοινωνικού ρόλου της τέχνης.

apergis

Στο μουσικό μέρος της τελετής θα συμμετάσχουν οι μουσικοί Λορέντα Ράμου, Αγγελική Καθαρίου και Άννα Παγκάλου.

Γιώργος Απέργης

Ο γεννημένος το 1945, και από το 1963 εγκατεστημένος στο Παρίσι, Γιώργος Απέργης αναγνωρίζεται διεθνώς τα τελευταία τριάντα χρόνια ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους συνθέτες και πρωτοπόρους στο μουσικό θέατρο.

Έχοντας συνθέσει πάνω από 100 έργα, συνεχίζει με ανεξάντλητη δημιουργική δύναμη να διευρύνει ακατάπαυστα ένα εντελώς προσωπικό έργο, το οποίο δεν υπόκειται σε καμία από τις συνηθισμένες μεθοδολογικές και αισθητικές κατηγοριοποιήσεις, αλλά δημιουργεί νέες. Με τον αντικομφορμισμό του, διανοίγει σε κοινό και ερμηνευτές νέους, ανέλπιστους ορίζοντες στυλιστικής ελευθερίας, όπου το οπτικό-παραστατικό και ακουστικό στοιχείο συνδυάζονται περίτεχνα.

Μετά τη σύνθεση του πρώτου του μουσικοθεατρικού έργου, “La tragique histoire du nécromancien Hiéronimo et de son miroir”, το 1971, ο Απέργης επικεντρώθηκε στη διερεύνηση των σχέσεων μουσικής, λόγου και σκηνικής-θεατρικής δράσης. Από τότε συμμετέχει ενεργά σε όλες τις εξελίξεις του μουσικού θεάτρου, οι οποίες δρομολογήθηκαν από το Φεστιβάλ της Αβινιόν. Για το σκοπό αυτό ίδρυσε το 1976 το «Ατελιέ του Θεάτρου και της Μουσικής» και συνεργαζόμενος με μουσικούς και ηθοποιούς πειραματίστηκε σε νέες συνθετικές μεθόδους, όπου φωνητικά, ενόργανα και παραστατικά στοιχεία συμβάλλουν εξίσου στη δραματουργία του έργου.

Το θεατρικό-παραστατικό στοιχείο παρεισφρέει και στα έργα για ενόργανο ή για φωνή και ενόργανο σύνολο, τα σημαντικότερα από τα οποία θα παρουσιαστούν στον κύκλο αυτό. Ο συνθέτης αντιλαμβάνεται το είδος αυτό συχνά ως ενόργανο μουσικό θέατρο, όπου οι εκτελεστές οργάνων μπορεί παράλληλα να αναλαμβάνουν, ακόμα και με απλές χειρονομίες, σκηνική δράση. Η διάθεση του συνθέτη για πειραματισμό και πρόκληση είναι εμφανής, με ασυνήθιστους και αντιθετικούς ηχητικούς συνδυασμούς στα όρια των ρεζίστρων και εξάντλησης των δυνατοτήτων φωνής και οργάνων. Στα σκηνικά του έργα ο Απέργης επιδιώκει συχνά την ενεργό συμμετοχή του κοινού σε μια προσπάθεια άρσης των επικοινωνιακών φραγμών που πιθανώς βιώνει με τη σύγχρονη μουσική δημιουργία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Κ. Δημόπουλο.

Παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου συνθέτη από τoν επίκουρο καθηγητή Συστηματικής Μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιάκωβο Σταϊνχάουερ.

Αναγόρευση του τιμωμένου:
− Ανάγνωση των κειμένων του Ψηφίσματος του Τμήματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος από την Πρόεδρο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, καθηγήτρια Αναστασία Π. Γεωργάκη.

− Περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο της Σχολής από τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, καθηγητή Αχιλλέα Γ. Χαλδαιάκη.

Επίδοση τιμητικής πλακέτας.

Ομιλία του τιμωμένου συνθέτη Γεωργίου Α. Απέργη, με τίτλο: «Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου….»

Μουσικό Πρόγραμμα
Georges Aperghis, Conversation X (2017)
Georges Aperghis, Pub 1 (2000)
Georges Aperghis, Monomanie 10 (1991)

Ερμηνεύουν
Λορέντα Ράμου (πιάνο), αν. καθηγήτρια, ΤΜΣ Παν. Ιωαννίνων
Αγγελική Καθαρίου (μεσόφωνος), αν. καθηγήτρια ΤΜΕΤ, ΠΑΜΑΚ
Άννα Παγκάλου (μεσόφωνος)

Scheduled Ανθρωπιστικές, Κοινωνικές Επιστήμες & Τέχνες Πανεπιστημιακή Κοινότητα Παρουσιάσεις

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN