Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ

Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ αναγορεύθηκε την Τρίτη 1η Νοεμβρίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ.

JIM 9189

Στην τελετή παρευρέθηκαν η εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρία Ζέττα Μακρή, ο εκπρόσωπος της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητας του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικονήσου κ. Ιωσήφ, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Γαβρόγλου, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κ. Κατρίνης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γ. Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Κικίλιας, οι Βουλευτές κ. Ντόρα Μπακογιάννη, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, π. Υπουργοί, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκος, ο Δήμαρχος των Αθηναίων, κ. Μπακογιάννης, Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ. Γ. Καλαντζής, ο Σοφολογιώτατος Αρχιραβίνος κ. Γαβριήλ, ο Εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου των Καθολικών Αθηνών π. Γεώργιος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Καθολικών, ο Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Μαρτίνος, ο κ. Σ. Κεχαγιόγλου, Κοσμήτορες και Πρόεδροι Σχολών και Τμημάτων ΕΚΠΑ και Εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε και διαδικτυακά:

Η προσφώνηση πραγματοποιήθηκε από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Κ. Δημόπουλο, ενώ η παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου από τον Καθηγητή του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Εμμανουήλ Καραγεωργούδη.

Στην προσφώνησή του ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Με ιδιαίτερη τιμή λόγω της εμβέλειας και του σημαντικού έργου της τιμωμένης προσωπικότητας, και τηρώντας, πάντα, την παράδοση του Ιδρύματός μας να αποδίδουμε τιμές σε προσωπικότητες που έχουν προσφέρει πολλαπλώς στην Επιστήμη και ευρύτερα στο Έθνος, έχουμε σήμερα την ιδιαίτερη χαρά της απόδοσης της ύψιστης τιμής, της ανακήρυξης σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ.

Η απονομή του τίτλου αποτελεί έναν φόρο τιμής για την εξαιρετική συμβολή του στη Θεολογία, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην Ορθοδοξία!

[…]

Καθ’ όλη την πορεία του διακρίθηκε για την αφοσίωσή του στη διορθόδοξη, οικουμενική και διαθρησκειακή διακονία.

[…]

Επί εικοσαετία (1994-2014) διηύθυνε, με σημαντικό έργο, το Γραφείο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

[…]

Την 20ή Ιανουαρίου 2003 εξελέγη παμψηφεί, από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπολίτης Γαλλίας, ενώ του ανετέθη παράλληλα και η εκπροσώπηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον Θεολογικό Διάλογο της Ορθοδοξίας με τις Αρχαίες Ανατολικές Εκκλησίες, και ταυτόχρονα εξακολουθεί να κατέχει την θέση του Προέδρου των διμερών Ακαδημαϊκών Συναντήσεων με το Ισλάμ και τον Ιουδαϊσμό.

[…]

Στις 17 Φεβρουαρίου 2021 εξελέγη παμψηφεί, με ιδιαίτερο συμβολισμό, Μητροπολίτης της Γεροντικής Μητροπόλεως Χαλκηδόνος, αναγνώριση του κύρους και της εμβέλειας του έργου του, καθώς και της μεγάλης συμβολής του στον διορθόδοξο, διαχριστιανικό και διαθρησκειακό διάλογο, στην εξάλειψη του φονταμενταλισμού και του θρησκευτικού φανατισμού, στην εμπέδωση της παγκόσμιας ειρήνης, αλλά και στην καλλιέργεια της θεολογικής γνώσης.

Για την έως τώρα προσφορά του έχει τύχει τιμητικών διακρίσεων τόσο από την Ελληνική όσο και από τη Γαλλική Δημοκρατία.

[…]

Με εξαιρετική τιμή και μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ ως επίλεκτο μέλος, ως επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του Ε.Κ.Π.Α.

Τον ευχαριστούμε για την σημαντική προσφορά του και την αφοσίωσή του στην διορθόδοξο, διαχριστιανική και διαθρησκειακή διακονία.

Σε προσωπικό επίπεδο, η χαρά είναι μεγαλύτερη και η συγκίνησή μου ευνόητη καθώς ο τιμώμενος σήμερα Ιεράρχης έχει διατελέσει Επίσκοπος Ρηγίου και Μητροπολίτης Γαλλίας, θέσεις που κατείχε προ ετών ο Πνευματικός μου Πατέρας Μακαριστός Μητροπολίτης Γαλλίας Μελέτιος. 

Σεβασμιώτατε, καλώς ήλθατε στην «οικογένεια» του ΕΚΠΑ!

JIM 8994

Η ανάγνωση των κειμένων του Ψηφίσματος του Τμήματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος πραγματοποιήθηκε από τον Πρόεδρο του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κρήνης και Πατριαρχικό Έξαρχο Μελίτης κ. Κύριλλο (Κατερέλο).

Η περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο της Σχολής έγινε από τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αν. Καθηγητή Χρήστο Καραγιάννη.

Ακολούθησε η ομιλία του τιμώμενου Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ με τίτλο: «Φῶς φορεῖ, Φῶς πέμπει, Φῶς ἐστι: Ἡ θέορτος ἀρτιφωνία τοῦ Χαλκηδονίου Δόγματος ὡς ἐσαεὶ μέτρον τῆς Κοινωνίας ἐν Διαλόγῳ».

Ολόκληρη η ομιλία του τιμώμενου:

Μετά το πέρας της τελετής Αναγόρευσης ο τενόρος Ιωάννης Φίλιας ερμήνευσε τραγούδια από το διεθνές και εγχώριο κλασικό ρεπερτόριο.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN