Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Επίτιμη Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ αναγορεύθηκε η Καθηγήτρια Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard, President and CEO, Dana-Farber Cancer Institute, Η.Π.Α., Laurie H. Glimcher, την 27η Μαΐου 2022 στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

JIM 3519

Η τελετή της αναγόρευσης παράλληλα μεταδόθηκε και διαδικτυακά:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Η προσφώνηση και η παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας της τιμωμένης πραγματοποιήθηκε από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο K. Δημόπουλο.

JIM 3558

Στην προσφώνησή του, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, αφού έκανε αναφορά στο έργο της τιμώμενης, συνέχισε λέγοντας τα εξής:

“The academic community of the oldest University of the country, the first Greek-speaking University in the world, the National and Kapodistrian University of Athens, is happy to welcome you.

We extend to you warm wishes for health and the continuation of your work, which has already had a tremendous impact in Medicine.

Your presence and your appointment, today, here at the National and Kapodistrian University of Athens, which this year completes 185 years of uninterrupted operation and contribution, is highly symbolic for us, honoring an important Scientist and Doctor, at the same time that the vast majority of our professors, young researchers and students are in the Amphitheaters and the Laboratories and Clinics, under adverse conditions indeed, but with faith, love and passion for Science.

That is why your appointment today as Doctor Honoris Causa is also a message of hope and optimism for our students and young physicians and researchers that you can achieve your dreams if you work hard.

Dear Laurie, we are welcoming you in our academic family and we are looking forward to a fruitful collaboration.”

Παρακάτω παρατίθεται ολόκληρη η προσφώνηση του Πρύτανη:

Παρακάρω παρατίθεται η παρουσίαση της προσωπικότητας της τιμωμένης από τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο:

Η ανάγνωση των κειμένων του Ψηφίσματος του Τμήματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος έγινε από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Γεράσιμο Δ. Σιάσο, ενώ η περιένδυση της τιμωμένης με την τήβεννο της Σχολής από τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας από τον καθηγητή Εμμανουήλ Α. Πικουλή.

Η ομιλία της τιμωμένης καθηγήτριας Laurie H. Glimcher είχε τίτλο: “Curing Cancer: the End of the Beginning”.

JIM 3774

Λίγα λόγια για την τιμώμενη καθηγήτρια:

JIM 3857

Η Laurie Hollis Glimcher είναι πρωτοπόρος στον τομέα της Ογκολογίας τόσο επιστημονικά όσο και σε διοικητικό επίπεδο. Είναι Καθηγήτρια Μικροβιολογίας και Ανοσοβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Harvard University στη Βοστώνη των Η.Π.Α., ενώ από το 2016 είναι Πρόεδρος του Dana-Farber Cancer Institute που ανήκει στην ίδια Ιατρική Σχολή. Κάτοχος πτυχίου Βιολογίας και Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Harvard, το ερευνητικό της έργο εντοπίζεται στην ανοσοβιολογία, με έμφαση αρχικά στη διαφοροποίηση των Τ-λεμφοκυττάρων και ακολούθως στην ανακάλυψη ότι ο παράγοντας Schnurri-3 ρυθμίζει τη λειτουργία των οστεοβλαστών και στην πρωτοποριακή μελέτη του ρόλου του XBP-1 στη λιπογένεση και την αποδόμηση των αναδιπλωμένων πρωτεϊνών. Ήδη σαν φοιτήτρια του 4ου έτους της Ιατρικής Σχολής ανακάλυψε την πρωτεΐνη Nk1.1 (CD161) στα Τ-κύτταρα φυσικούς φονείς. Για την ανακάλυψή της αυτή, έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που έλαβε το διάσημο βραβείο Soma Weiss Award. Η ερευνητική της δραστηριότητα είχε σημαντική επίδραση στην κατανόηση της βιολογίας του άσθματος, των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, της οστεοπόρωσης και πρόσφατα της ανοσοθεραπείας στον καρκίνο.

Το κλινικό της έργο είναι ιδιαίτερα γνωστό και για την ανάπτυξη θεραπειών για την οστεοπόρωση. Το ερευνητικό της εργαστήριο ανακάλυψε το γνωστό διφωσφονικό αλεδρονάτη που χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία της. Οι ακαδημαϊκές της θέσεις περιλαμβάνουν αυτές της Καθηγήτριας Ανοσολογίας (1989-2012) και Παθολογίας (1990-2012) στην Ιατρική Σχολή του Harvard, της Προέδρου του Weill Cornell Medical College στη Νέα Υόρκη (2012-2016), της Καθηγήτριας της Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Harvard (2016-2017) και τέλος της Καθηγήτριας Μικροβιολογίας και Ανοσοβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Harvard από το 2017 μέχρι σήμερα. Το Φεβρουάριο του 2016 έγινε Πρόεδρος του Dana-Farber Cancer Institute. Είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στην ιστορία του Dana Farber Cancer Institute, όπως και η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Το ερευνητικό της έργο έχει αποφέρει πάνω από 550 δημοσιεύσεις σε υψηλού επιπέδου ερευνητικά περιοδικά όπως Science, Nature, Cell, Nature Immunology, Nature Communications, Nature Medicine κ.ά. Ο αριθμός των βιβλιογραφικών αναφορών της στο Web of Knowledge/ISI είναι 55.000 και ο h-index 124. Για το ερευνητικό της έργο έχει λάβει πολυάριθμες διακρίσεις και βραβεία, όπως το L’Oréal-UNESCO Awards for Women in Science το 2014, το Steven C. Beering Award το 2015 και το American Association of Immunologists Lifetime Achievement Award το 2018. Είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.

JIM 3525

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN