Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύθηκε την 18η Οκτωβρίου ο Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κύριος Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας.

JIM 3655

Στην τελετή παρέστησαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμος, ο Εκπρόσωπος της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Επίτιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Προκόπης Παυλόπουλος, οι Υφυπουργοί Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Ζέττα Μακρή και κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, Βουλευτές, η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ελένη Φραγκάκη, οι πρώην Υπουργοί και Επίτιμοι Καθηγητές του ΕΚΠΑ κ. Χρήστος Κίττας και κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Χρήστος Ζερεφός, η Υποπρέσβης της Ιταλίας κ. Susanna Schlein, Γενικοί Γραμματείς, Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις, ο Πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων Καθηγητής κ. Δημήτριος Μπουραντώνης, μέλη της Ακαδημίας Αθηνών και του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ, Κοσμήτορες, Πρόεδροι και μέλη της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ.

Η τελετή μεταδόθηκε και διαδικτυακά:

JIM 3736

Η προσφώνηση πραγματοποιήθηκε από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο.

Στην προσφώνησή του ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Με ιδιαίτερη χαρά βρισκόμαστε σήμερα στην αίθουσα τελετών του ιστορικότερου και μεγαλύτερου Πανεπιστημίου της χώρας μας για να αποδώσουμε τιμή σε έναν επιστήμονα ο οποίος διακρίθηκε διεθνώς στο πεδίο της χειρουργικής ογκολογίας και υπηρέτησε με συνέπεια το δημόσιο Πανεπιστήμιο από όλες τις βαθμίδες της ακαδημαϊκής ιεραρχίας έως το αξίωμα του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης.

[…]

Όπως θα γίνει εύκολα αντιληπτό από την παρουσίαση του έργου του κ. Ζώρα από τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής Καθ. κ. Νικόλαο Αρκαδόπουλο, η απόφαση για την ανακήρυξή του σε Επίτιμο Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής αφορά την απόδοση τιμής για τη μεγάλη επιστημονική προσφορά του στην χειρουργική ογκολογία αλλά και για τη σημαντική διοικητική του διαδρομή στο Πανεπιστήμιο ως Προέδρου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και μετέπειτα ως Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης και Προέδρου του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

JIM 3846

Προσωπικά είχα την τύχη να γνωρίσω τον τιμώμενο στα πρώτα μου ακαδημαϊκά βήματα πριν αρκετά χρόνια και αποτέλεσε για εμένα έναν αυθεντικό και ειλικρινή δάσκαλο πρόθυμο πάντα να με συμβουλεύσει με την εμπειρία του αλλά και με έναν μοναδικό ευχάριστο τρόπο με τον οποίο πάντα ο ίδιος τοποθετείται.

[…]

Ο τιμώμενος Καθηγητής Οδυσσέας – Ιωάννης Ζώρας ακολουθώντας μια ακαδημαϊκή σταδιοδρομία γεμάτη διακρίσεις προσέφερε και θα συνεχίζει να προσφέρει με το έργο του αλλά και με το παράδειγμά του στην Παιδεία, στην Υγεία και συνολικά στην ελληνική κοινωνία.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποδίδοντας τη μέγιστη τιμή καλωσορίζει σήμερα στους κόλπους του τον Καθηγητή Οδυσσέα – Ιωάννη Ζώρα, αναγνωρίζοντας ότι μετουσίωσε και έκανε πράξη τις λέξεις του Σεφέρη: «το σπουδαίο δεν είναι ν’ αλλάξουμε τη ζωή μας, ονειροπολώντας μιαν άλλη πιο ενδιαφέρουσα, αλλά να κάνουμε να λαλήσει τούτη η ζωή, όπως μας δόθηκε, την καθημερινή, την ταπεινή, την ανθρωπιστική, όπου το καθετί που μπορούμε να γυρέψουμε πρέπει να υπάρχει.

Σ’ αυτή τη δική μας ζωή, την αναφαίρετη και τη μοναδική, που δίνει το χυμό στα έργα μας και τα κάνει όμοια μ’ εμάς, πρέπει να μάθουμε να βλέπουμε το θαύμα.»

Στη συνέχεια η παρουσίαση του επιστημονικού έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου πραγματοποιήθηκε από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, καθηγητή Νικόλαο Αρκαδόπουλο.

JIM 3866

Ακολούθησε η απεύθυνση από τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Διεπιστημονικής Ακαδημίας των Παρισίων, Επίτιμο Καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Αναστάσιο-Ιωάννη Δ. Μεταξά με τίτλο: “Η διαρροή της αλήθειας του”.

JIM 4022

JIM 4098

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η ανάγνωση των κειμένων του Ψηφίσματος του Τμήματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, καθηγητή Νικόλαο Αρκαδόπουλο και η περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο της Σχολής από τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, καθηγητή Εμμανουήλ Πικουλή.

JIM 4112

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ομιλία του τιμώμενου Ομότιμου Καθηγητή Οδυσσέα-Ιωάννη Ζώρα, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: “Με έντονη συγκίνηση από την απόδοση της ύψιστης των τιμών που το Τμήμα Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μου προσφέρει, απευθύνω τις ευγνώμονες και θερμές ευχαριστίες μου στις Πρυτανικές Αρχές, στη Σύγκλητο, στον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας και στον Πρόεδρο του Τμήματος. Την αποδέχομαι ως τη δια του προσώπου μου αναγνώριση των προσπαθειών κάθε μιας από τις φοιτήτριες και καθένα από τους φοιτητές που είχα την τύχη να διδάξω επί τριάντα και πλέον έτη. Το σκεπτικό της απόφασής σας δεν απονέμει μόνον επαίνους και τιμή αλλά υπαγορεύει και την εμμονή μου στην επιτέλεση του χρέους. Παράλληλα εκφράζω τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μου στον φίλο Ομότιμο Καθηγητή Γιάννη Μεταξά για την τιμή που μου επιφύλαξε με τη συμμετοχή του στην τελετή και τους γεμάτους αγάπη λόγους του. Τέλος επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, του φίλους, τους συναδέλφους, τους συνεργάτες που σε όλη τη διαδρομή μου, ακαδημαϊκή και μη στάθηκαν και στέκονται δίπλα μου, και φυσικά το εξαιρετικό ακροατήριο που με τιμά σήμερα με την παρουσία του”.

Στη συνέχεια ο τιμώμενος ανέπτυξε το θέμα “Πανεπιστήμιο, Έρευνα και Ιατρική Εκπαίδευση”.

JIM 4160

JIM 4211

JIM 4149 1

teleftea

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN