Η τελετή επίδοσης του τιμητικού τόμου με τίτλο: «Όρια και Μέλλον του Ποινικού Δικαίου» στον Ομότιμο Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών κ. Χρίστο Μυλωνόπουλο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024 στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στην τελετή προσφώνηση απηύθυνε ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος και χαιρετισμό ο Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Χριστοδούλου. Η εισαγωγική ομιλία δόθηκε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ε.τ., Πρόεδρο της συντακτικής επιτροπής του τόμου, κ. Ιωάννη Τέντε. Την κεντρική εισήγηση και την παρουσίαση του τιμωμένου και του τιμητικού τόμου ανέλαβε ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., κ. Γεώργιος Τριανταφύλλου. Ομιλίες εκφωνήθηκαν από τον Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, μέλος της συντακτικής επιτροπής του τόμου, κ. Genlin Liang, τον Αναπληρωτή Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., μέλος της συντακτικής επιτροπής του τόμου, κ. Νικόλαο Δημητράτο και τον Επίκουρο Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., μέλος της συντακτικής επιτροπής του τόμου, κ. Ιωάννη Μοροζίνη. Ακολούθησαν η επίδοση του τιμητικού τόμου από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή κ. Γεράσιμο Σιάσο και η αντιφώνηση του τιμωμένου, Ομότιμου Καθηγητή κ. Χρίστου Μυλωνόπουλου.
Παρόντες στην τελετή ήταν, μεταξύ άλλων, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Επίτιμος Καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Καθηγητής κ. Ιωάννης Στουρνάρας, ο Βουλευτής και πρώην Υπουργός κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο ακαδημαϊκός, πρώην Πρύτανης και Επίτιμος Καθηγητής κ. Μιχάλης Σταθόπουλος, ο πρώην Πρύτανης, Ομότιμος Καθηγητής κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, ο Γενικός Γραμματέας Ακαδημίας Αθηνών, Ομότιμος Καθηγητής κ. Χρήστος Ζερεφός, το μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητής κ. Σπύρος Βλαχόπουλος και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί.
Στην προσφώνησή του ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος, ανέφερε:
«Με ιδιαίτερη τιμή σας υποδεχόμαστε σήμερα, στην ιστορική Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για την τελετή επίδοσης Τιμητικού Τόμου με τίτλο «Όρια και Μέλλον του Ποινικού Δικαίου» στον Ομότιμο Καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών κ. Χρίστο Μυλωνόπουλο, μία προσωπικότητα της επιστήμης του Δικαίου, έναν ακαδημαϊκό παιδείας και ήθους, ο οποίος υπηρέτησε με αφοσίωση το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών επί τέσσερις δεκαετίες.
Ο τιμώμενος Χρίστος Χ. Μυλωνόπουλος αποτελεί υπόδειγμα ακαδημαϊκής αριστείας. Ξεχώρισε ήδη από φοιτητής για τις ακαδημαϊκές του επιδόσεις, χάρη στις οποίες έλαβε την υποτροφία της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών, προκειμένου να εκπονήσει τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Saarbrücken.
Αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Ποινικού Δικαίου με άριστα μετ’ επαίνου και η διδακτορική του διατριβή τιμήθηκε με το βραβείο Eduard Martin ως η καλύτερη διατριβή της χρονιάς.
Σε σύντομο χρόνο εντάχθηκε στο δυναμικό της Νομικής Σχολής Αθηνών, την οποία διακόνησε άοκνα μέχρι την αφυπηρέτησή του. Πέραν της ευδόκιμης άσκησης των καθηκόντων του στο Eθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο τιμώμενος είχε σταθερή και αδιάλειπτη διεθνή παρουσία σε συγγραφικό και διδακτικό επίπεδο.
Εργάστηκε ως Ερευνητής στο Ινστιτούτο Ποινικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μονάχου και στο Ινστιτούτο Διεθνούς και Αλλοδαπού Ποινικού Δικαίου Max-Planck, δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής Διεθνές και Ευρωπαϊκό Ποινικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, οργάνωσε διεθνή σεμινάρια και συμμετείχε με επιστημονικές διαλέξεις σε πολλά διεθνή fora.
Ταυτόχρονα το συγγραφικό έργο του έτυχε διεθνούς αναγνωρίσεως, προβάλλοντας έτσι στην αλλοδαπή το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και την εγχώρια επιστημονική σκέψη.
Εργασίες του έχουν δημοσιευτεί, πέραν της ελληνικής, στην γερμανική, γαλλική και αγγλική γλώσσα, ενώ έχουν μεταφραστεί στα ισπανικά, ιαπωνικά, κινεζικά, ιταλικά και τουρκικά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το έτος 1987 εισήγαγε τη διδασκαλία του Διεθνούς Ποινικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. και το έτος 2012 εκλέχτηκε μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών.
Αυτή την πολύτιμη διεθνή εμπειρία του πλέον μεταλαμπαδεύει στις επόμενες γενιές με τις δράσεις του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Ποινικού Δικαίου, το οποίο ίδρυσε και προΐσταται, προάγοντας την εξωστρέφεια της ελληνικής ποινικής επιστήμης, όπως έπραττε καθ’ όλη τη διάρκεια της μακράς και σπουδαίας επιστημονικής και ακαδημαϊκής του διαδρομής.
Οι διακεκριμένοι συνάδελφοι που θα ακολουθήσουν στο βήμα θα αναφερθούν εκτενέστερα στο πραγματικά πολύ σημαντικό έργο του Χρίστου Μυλωνόπουλου και θα μας δώσουν εναργέστερη εικόνα για έναν διεθνώς καταξιωμένο επιστήμονα με πληθωρική παρουσία και πολυσχιδή συνεισφορά στη γνώση μας για το Ποινικό Δίκαιο.
Κύριε Μυλωνόπουλε,
Σας ευχαριστούμε για όσα προσφέρετε στη Νομική Επιστήμη και στην Παιδεία της πατρίδας μας, για τα οποία και σας τιμά το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Σας απευθύνουμε θερμές ευχές για τη συνέχιση του έργου σας, ενός έργου που γνωρίζουμε ότι τυγχάνει διεθνούς απήχησης και καταξίωσης.
Συγχαρητήρια σε εσάς και φυσικά στους εκλεκτούς συναδέλφους, οι οποίοι φρόντισαν για την έκδοση του ιδιαίτερα επιμελημένου τόμου προς τιμήν σας.
Σας ευχαριστώ πολύ.»
Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση: