Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ηλεκτρονικό περιοδικό «Ανθρωπιστικές αξίες & σύγχρονη Ιατρική»: Μια προσπάθεια έμπρακτης καλλιέργειας ανθρωπιστικού πνεύματος στην Ιατρική

Μέσω του πληροφοριακού  συστήματος ηλεκτρονικής εκδοτικής (e-Pub) της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης  του Ε.Κ.Π.Α. εκδίδουμε το τριμηνιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό υπό τον τίτλο «Ανθρωπιστικές αξίες και σύγχρονη Ιατρική» σταχυολογώντας τις αλληλεπιδραστικές ανταποκρίσεις των προπτυχιακών φοιτητών Ιατρικής στα βιωματικά ερεθίσματα καλλιέργειας που τους παρέχει το ομότιτλο κατ’ επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα της Ιατρικής Σχολής.

http://epub.lib.uoa.gr/index.php/aasi/issue/archive

Τη Συντακτική Ομάδα του περιοδικού συγκροτούν η κ. Μαρία Γιάνναρη, M.Edu., o Δρ Φιλοσοφίας κ. Κώστας Καλαχάνης, o Καθηγητής Παθολογικής Ανατομικής στο Α΄ Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ανδρέας Χ. Λάζαρης, η ψυχολόγος-κοινωνική ερευνήτρια κ. Αγνή Μαριακάκη, Μ.Α. και ο Ιατρός-Παθολόγος κ. Χαράλαμπος Μυλωνάς.

Στη σύγχρονη πραγματικότητα της τεχνολογικής παντοδυναμίας,  προβάλλει επιτακτικότερη από ποτέ η ανάγκη καλλιέργειας του ανθρωπιστικού πνεύματος στους φοιτητές και τις φοιτήτριες των Επιστημών Υγείας με παροχή ανάλογων ερεθισμάτων σε όσους και όσες είναι δεκτικοί και δεκτικές σε αυτά. Η παροχή κατάλληλων ερεθισμάτων ανθρωπιστικής παιδείας έχει επιχειρηθεί με επιτυχία στα προγράμματα σπουδών αρκετών ιατρικών σχολών της αλλοδαπής και στοχεύει στον γόνιμο προβληματισμό των εκπαιδευομένων, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων συναισθηματικής νοημοσύνης, στην προαγωγή της ενσυναίσθησης τόσο μεταξύ τους όσο και μεταξύ των μελλοντικών ιατρών και των ασθενών τους, καθώς και στη διαμόρφωση της ολιστικής αντίληψης για τον κάθε μελλοντικό ασθενή τους και τη νόσο του.

Οι παραδόσεις και οι εκτός Σχολής δράσεις στο πλαίσιο του επιλεγόμενου υποχρεωτικού μαθήματος «Ανθρωπιστικές Αξίες & Σύγχρονη Ιατρική» με κωδικό μαθήματος 500800 στον Οδηγό Σπουδών της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. και MED2135 στην ηλεκτρονική τάξη του Ε.Κ.Π.Α. στρέφονται γύρω από την αξία της ζωής, τη νόσο, την ιδιότητα του γιατρού, τη σχέση γιατρού– ασθενούς και τον θάνατο, αντλώντας σχετικά ερεθίσματα από τους τομείς της Φιλοσοφίας, της Θεολογίας, της Κοινωνιολογίας, των Γραμμάτων και των Τεχνών.

1η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ HUB
Από τη λήξη μιας παράδοσης από αμφιθεάτρου

Σκοπό του μαθήματος δεν αποτελεί ούτε η θεωρητική κατάρτιση για τα επί μέρους πεδία των ανθρωπιστικών επιστημών, των Γραμμάτων και των Τεχνών ούτε η όποια ηθικολογία ή διδακτισμός, αλλά η ενεργός συμμετοχή των εκπαιδευομένων τόσο στην παρακολούθηση όσο και στη διαμόρφωση του εκπαιδευτικού προγράμματος  και των εκτός Σχολής δράσεων, η προσωπική βιωματική επαφή και γνωριμία των φοιτη-τών/-τριών με τα αντίστοιχα ερεθίσματα καλλιέργειας, τα οποία είναι ελεύθερα προσβάσιμα και μέσω των «Ενεργών Εργαλείων» του ηλεκτρονικού χαρτοφυλακίου του μαθήματος: https://eclass.uoa.gr/courses/MED2135.

και πρωτίστως η έμπρακτη ανταπόκρισή τους σε αυτά με τη συνεισφορά τους στο ηλεκτρονικό χαρτοφυλάκιο του μαθήματος και κατ’ επέκταση στο εν λόγω ηλεκτρονικό περιοδικό. Έτσι, το παρόν τριμηνιαίο περιοδικό του πληροφοριακού συστήματος ηλεκτρονικής εκδοτικής (ePub) της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης (ΒΚΠ) του Ε.Κ.Π.Α. αναδεικνύει, κατόπιν σταχυολόγησης, την αξιοσημείωτη και αξιέπαινη ανταπόκριση των φοιτη-τών/-τριών της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. στα βιωματικά ερεθίσματα που τους παρέχονται μέσω του μαθήματος.

Πέρα από το «εργαλείο» που αποτελεί το εν λόγω μάθημα για όσους φοιτητές και όσες φοιτήτριες Ιατρικής επιλέξουν να το δηλώσουν και να εξετασθούν σε αυτό, ο ευρύτερος στόχος μας είναι να μεταδώσουμε, μέσω του ηλεκτρονικού χαρτοφυλακίου, τα ερεθίσματα που δημιουργούμε σε περισσότερους νέους ανθρώπους που σπουδάζουν στην Ιατρική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. ή στις άλλες Πανεπιστημιακές Σχολές είτε Επιστημών Υγείας είτε Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών.

Τους καλούμε να εγγραφούν στο μάθημά μας: https://eclass.uoa.gr/courses/MED2135 για να αλληλεπιδρούμε με απαντήσεις στις «Ασκήσεις», με αναρτήσεις και σχόλια και να συνδιαμορφώνουμε νέα ανάλογα ερεθίσματα μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος κάθε χειμερινού εξαμήνου και των εκτός Σχολής δράσεων μας καθόλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους.

2η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 21ης 3. 2024
Από την εκτός Σχολής δράση του μαθήματος την Πέμπτη 21.3.2024, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, στην ειδική μουσική εκδήλωση, στην κεντρική αίθουσα του Ε.Κ.Π.Α. στα Προπύλαια.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN