Νέα & Ανακοινώσεις

Η επίδραση των influencers και των challenges στην αύξηση του bullying

Η επίδραση των influencers και των challenges στην αύξηση του bullying

*Άρθρο του καθηγητή Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ Αλέξανδρου-Σταμάτιου Αντωνίου στο ΒΗΜΑ

Η επιρροή των influencers (επιδραστικών ατόμων) και των προκλήσεων (challenges) των κοινωνικών δικτύων συνιστά ένα σοβαρό ζήτημα το οποίο προβληματίζει ολοένα και περισσότερο τη σύγχρονη κοινωνία, καθώς φαίνεται να συνδέεται με την αύξηση των περιστατικών ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητας των εφήβων επηρεάζοντας τόσο τις συμπεριφορές τους όσο και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τη βία και την επιθετικότητα. Πολλοί/ές έφηβοι/ες επηρεάζονται από τις τάσεις που προβάλλονται στις διαδικτυακές πλατφόρμες, είτε μέσω δημοφιλών προσώπων, των επικαλούμενων influencers, είτε μέσω διαφόρων προκλήσεων οι οποίες προβάλλουν επιθετικές ή αντικοινωνικές συμπεριφορές.

Οι influencers, ως πρόσωπα με μεγάλη απήχηση στο νεανικό κοινό, διαθέτουν τη δύναμη να επηρεάζουν σημαντικά τις αντιλήψεις, τις αξίες και τη συμπεριφορά των νέων, καθώς αποτελούν σύγχρονα «πρότυπα» που αναδεικνύονται μέσα από τις δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Μέσω του περιεχομένου που δημιουργούν, διαμορφώνουν τάσεις, προωθούν συγκεκριμένους τρόπους ζωής και συχνά επηρεάζουν άμεσα -και ενίοτε καθοριστικά- τις απόψεις των ακόλουθών τους για μια σειρά ζητημάτων: από τη μόδα και την ψυχαγωγία έως τις κοινωνικές σχέσεις και τη συμπεριφορά στο σχολείο.

Οι πρακτικές που χρησιμοποιούν οι influencers για να προβάλλουν το περιεχόμενό τους μπορεί να έχουν τόσο θετικές όσο και αρνητικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, όταν μεταδίδουν μηνύματα ενσυναίσθησης, ευγενούς άμιλλας, αυτοβελτίωσης και σεβασμού ενδέχεται να συμβάλουν στη μείωση φαινομένων όπως η ενδοσχολική βία και ο διαδικτυακός εκφοβισμός.

Από την άλλη πλευρά, όταν συμμετέχουν σε ακραίες προκλήσεις, χρησιμοποιούν υβριστική φρασεολογία και προσβλητικό λεξιλόγιο, υποτιμούν και χλευάζουν άλλους/ες ή υποβαθμίζουν τη σοβαρότητα της βίας, παρουσιάζοντάς τη ως κάτι «αστείο» ή «ακίνδυνο», μπορεί να προκαλέσουν φαινόμενα μιμητισμού από την πλευρά των νέων χωρίς να συνειδητοποιούν τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει αυτή η συμπεριφορά.

Επιπλέον, η πίεση των συνομηλίκων μέσα από τα social media ωθεί τους/τις εφήβους/ες να συμμετάσχουν σε τέτοιες τάσεις προκειμένου να γίνουν αποδεκτοί ή δημοφιλείς στο σχολικό περιβάλλον.

Οι επιπτώσεις του υπαρκτού αυτού κενού καταγράφονται σε παγκόσμιο επίπεδο, με τον χειρότερο τις περισσότερες φορές τρόπο, εκτός εάν οι κυβερνήσεις, οι υγειονομικές αρχές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς αναγνωρίσουν τις βαθύτερες αιτίες της τρέχουσας ανησυχητικής κατάστασης και λάβουν μέτρα για την αντιμετώπισή της.

Κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια παρατηρήθηκε μια απότομη αύξηση του αριθμού των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης με διάφορους γνωστούς ιστότοπους που επιτρέπουν την πρόσβαση σε ευρύτατο φάσμα περιεχόμενου από όλο τον κόσμο.

Ορισμένες μάλιστα πλατφόρμες επιτρέπουν στους χρήστες να συνδέουν το περιεχόμενό τους με εκείνο άλλων που έχουν κοινό θέμα.  Αυτό οδήγησε στην εμφάνιση των βίντεο «πρόκλησης», τα οποία προσέφεραν τη δυνατότητα στους χρήστες να δημιουργούν αντίγραφα βίντεο μιμούμενα τη συμπεριφορά άλλων που έχουν συναντήσει στο διαδίκτυο. Παρά το γεγονός ότι πολλές από αυτές τις συμπεριφορές είναι ακίνδυνες, όπως σύντομες χορογραφίες ή παραστάσεις «χειλικού συγχρονισμού», ωστόσο υπάρχουν και πιο επικίνδυνες εξαιρέσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας αρκετά επικίνδυνης  «πρόκλησης» είναι εκείνη που ως στόχο της έχει να προκαλέσει προσωρινή απώλεια συνείδησης λόγω στέρησης οξυγόνου. Παρόλο που αυτή η πρακτική υπήρχε ήδη σε παλαιότερα «παιχνίδια ασφυξίας», επανήλθε μέσω των κοινωνικών δικτύων με τραγικές πολλές φορές συνέπειες. Σύμφωνα με έρευνες και σχετικές αναφορές από οργανισμούς υγείας, έχουν καταγραφεί αρκετοί θάνατοι παιδιών και εφήβων λόγω αυτού του challenge, γεγονός που οδήγησε τις πλατφόρμες να προχωρήσουν σε αυστηρότερο έλεγχο περιεχομένου.

Ακόμη, άλλο challenge που έγινε δημοφιλές πριν λίγα χρόνια σε δημοφιλή πλατφόρμα, ενθάρρυνε μαθητές/τριες να αποσπούν αντικείμενα από τα σχολεία τους ή να καταστρέφουν δημόσια περιουσία καταγράφοντας τις πράξεις τους σε βίντεο. Μελέτες και αναφορές από εκπαιδευτικές αρχές στις ΗΠΑ έδειξαν ότι το φαινόμενο αυτό οδήγησε σε σημαντικές υλικές ζημιές σε σχολεία, ενώ οι μαθητές που συμμετείχαν αντιμετώπισαν πειθαρχικές ή ακόμα και νομικές συνέπειες.

Η καταγραφή ανάλογων περιστατικών εντός της σχολικής κοινότητας αποδεικνύει την πολύ μεγάλη απήχηση και επιρροή που έχουν τα κοινωνικά δίκτυα στη συμπεριφορά των νέων ανθρώπων. Μολονότι πολλές από τις «προκλήσεις» αυτές παρουσιάζονται συχνά ως αθώα παιχνίδια, στην πραγματικότητα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές σωματικές και ψυχικές βλάβες στα θύματα και παράλληλα να δημιουργήσουν ένα τοξικό κλίμα στα σχολεία.

Οι influencers, ως πρόσωπα με μεγάλη απήχηση στο νεανικό κοινό, διαθέτουν τη δύναμη να επηρεάζουν σημαντικά τις αντιλήψεις, τις αξίες και τη συμπεριφορά των νέων, καθώς αποτελούν σύγχρονα «πρότυπα» που αναδεικνύονται μέσα από τις δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Η καταγραφή αυτών των περιστατικών σε βίντεο και η ανάρτησή τους στα κοινωνικά δίκτυα εντείνει τη διάδοσή τους, καθώς οι συμμετέχοντες/ουσες επιδιώκουν δημοτικότητα και αναγνωρισιμότητα μέσω των likes που θα λάβουν ή από την αύξηση των followers. Είναι δε γεγονός ότι οι πλείστοι εξ αυτών επιδίδονται στις επικίνδυνες αυτές πράξεις αδιαφορώντας για τις συνέπειές τους.

Ομολογουμένως, οι ψυχολογικές και κοινωνικές συνέπειες αυτής της τάσης είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικές. Πρωτίστως, η συνεχής έκθεση σε βίαιες εικόνες και προκλήσεις είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αύξηση της ανοχής στη βία και σε μείωση των επιπέδων ενσυναίσθησης. Οι μαθητές/τριες που βιώνουν ή γίνονται μάρτυρες τέτοιων περιστατικών ενδέχεται να αισθάνονται φόβο, ανασφάλεια και άγχος στο σχολικό τους περιβάλλον.

Παράλληλα, η διάδοση τέτοιου είδους προκλήσεων συμβάλλει στην εδραίωση ενός κλίματος ανταγωνισμού και επιθετικότητας, δυσχεραίνοντας την ομαλή κοινωνική συναναστροφή παιδιών και εφήβων. Ειδικότερα, η πίεση για συμμετοχή σε επικίνδυνες «προκλήσεις» μπορεί να ωθήσει τους εφήβους σε ενέργειες που δεν θα προέβαιναν υπό άλλες συνθήκες, με αποκλειστικό τους κριτήριο να μην αισθανθούν αποκλεισμένοι από την ομάδα τους.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού το οποίο ενισχύεται από τα social media, θεωρείται αναγκαία η συντονισμένη δράση γονέων, εκπαιδευτικών και των ίδιων των ψηφιακών πλατφορμών.

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να ενημερώνονται για τις διαδικτυακές τάσεις και να ευαισθητοποιούν παιδιά και εφήβους σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα social media.

Σε κάθε δε περίπτωση, η πρόληψη και η αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού φαινομένου απαιτεί τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με πρωταρχικό στόχο τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τους μαθητές και τις μαθήτριες, τόσο στον ψηφιακό όσο και στον πραγματικό κόσμο.

Επίσης, η ενίσχυση της ψηφιακής παιδείας στα σχολεία μπορεί να βοηθήσει τους/τις μαθητές/τριες να αναπτύξουν κριτική σκέψη έναντι του περιεχομένου που παρακολουθούν στο διαδίκτυο.

Τέλος, οι ίδιες οι πλατφόρμες θα πρέπει να λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης επικίνδυνων challenges και την προώθηση θετικών προτύπων. Ο Δρ. Hans Henri Kluge, Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, επεσήμανε ότι καθίσταται πλέον σαφές πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να έχουν τόσο θετικές όσο και αρνητικές συνέπειες στην υγεία και την ευεξία των εφήβων. Για το λόγο αυτό η εκπαίδευση στον ψηφιακό εγγραμματισμό θεωρείται πολύ σημαντική.

Ωστόσο, αυτή παραμένει ανεπαρκής σε πολλές χώρες, και όπου είναι διαθέσιμη, συχνά αποτυγχάνει να συμβαδίσει με τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των νέων και την ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία. Οι επιπτώσεις του υπαρκτού αυτού κενού καταγράφονται σε παγκόσμιο επίπεδο, με τον χειρότερο τις περισσότερες φορές τρόπο, εκτός εάν οι κυβερνήσεις, οι υγειονομικές αρχές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς αναγνωρίσουν τις βαθύτερες αιτίες της τρέχουσας ανησυχητικής κατάστασης και λάβουν μέτρα για την αντιμετώπισή της.

Για παράδειγμα, κατά τις καλοκαιρινές διακοπές, ορισμένες χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών ή οριστικών απαγορεύσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω από μια ορισμένη ηλικία. Καθίσταται σαφές ότι απαιτείται άμεση και διαρκής δράση με στόχο να λάβουν ουσιαστική υποστήριξη οι έφηβοι και  να αποτραπεί μια δυνητικά επιζήμια χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η οποία έχει αποδειχθεί μέσω ερευνών ότι μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, εκφοβισμό, άγχος και χαμηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις.

Συμπερασματικά, ο ρόλος των influencers και των challenges των σύγχρονων κοινωνικών δικτύων στην εκδήλωση συμπεριφορών ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς είναι σαφές ότι διαμορφώνει τις συμπεριφορές των νέων και συντείνει στην εγκαθίδρυση κλίματος επιρρεπούς προς υιοθέτηση αντικοινωνικών συμπεριφορών εντός του σχολικού περιβάλλοντος.

Δεδομένου ότι τα social media διαθέτουν την επιρροή εκείνη ώστε να διαμορφώνουν συμπεριφορές και αξιακό σύστημα, η υπεύθυνη και λελογισμένη χρήση τους θεωρείται καθοριστικής σημασίας Σε κάθε δε περίπτωση, η πρόληψη και η αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού φαινομένου απαιτεί τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με πρωταρχικό στόχο τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τους μαθητές και τις μαθήτριες, τόσο στον ψηφιακό όσο και στον πραγματικό κόσμο.

Ο κύριος Αλέξανδρος-Σταμάτιος Αντωνίου είναι Καθηγητής Ψυχολογίας ΕΚΠΑ, Τακτικό μέλος της 7μελούς επιστημονικής επιτροπής του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.).

Η επίδραση των influencers και των challenges στην αύξηση του bullying

Πρωτοποριακή Συμφωνία ΕΚΠΑ–Exeter για το Πρώτο Ευρωπαϊκό Διπλό Πτυχίο στην Ιατρική

Πρωτοποριακή Συμφωνία ΕΚΠΑ–Exeter για το Πρώτο Ευρωπαϊκό Διπλό Πτυχίο στην Ιατρική

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Πανεπιστήμιο του Exeter του Ηνωμένου Βασιλείου προχωρούν, με την υπογραφή Προκαταρτικής Συμφωνίας, στην ίδρυση του πρώτου στην Ελλάδα Κοινού (Dual) Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην Ιατρική. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα διεθνοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, καθώς θα λειτουργήσει το πρώτο κοινό εξαετές Προπτυχιακό Πρόγραμμα […]

«Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι)-Κριτική βιβλιοπαρουσίαση της Σοφίας Ριζοπούλου

«Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι)-Κριτική βιβλιοπαρουσίαση της Σοφίας Ριζοπούλου

Στο άρθρο αυτό με τον τίτλο «Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι) γίνεται κριτική βιβλιοπαρουσίαση, του βιβλίου με τον τίτλο Botanical Icons: Critical Practices of Illustration in the Premodern Mediterranean (Βοτανικές Εικόνες: Κριτική Πρακτικών Εικονογράφησης στην προ-νεωτερική Μεσόγειο) και συγγραφέα τον Andrew Griebeler που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις University of Chicago Press, το […]

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η εκδήλωση «Γέφυρα Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο», την οποία διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ. Συμμετείχαν με τεχνολογίες και τα ιδρύματα που αποτελούν […]

Νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ρευματολογικής Εταιρείας (EULAR) ο καθηγητής Ξενοφών Μπαραλιάκος, Διευθυντής του Ρευματολογικού Κέντρου «Rheumazentrum Ruhrgebiet, Herne, Γερμανία» και Επίτιμος Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ρευματολογικής Εταιρείας (EULAR) ο καθηγητής Ξενοφών Μπαραλιάκος, Διευθυντής του Ρευματολογικού Κέντρου «Rheumazentrum Ruhrgebiet, Herne, Γερμανία» και Επίτιμος Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο καθηγητής Ξενοφών Μπαραλιάκος, Διευθυντής του Ρευματολογικού Κέντρου «Rheumazentrum Ruhrgebiet, Herne, Γερμανία» και καθηγητής γενικής Παθολογίας και Ρευματολογίας στο Πανεπιστήμιο Bochum της Γερμανίας, εξελέγη νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ρευματολογικής Εταιρείας (EULAR). Ο καθηγητής Μπαραλιάκος είναι επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Ιατρική […]

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στις εννέα Μαΐου 2025 έφυγε από τη ζωή η Χριστίνα Τεσσερομμάτη, καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η Χριστίνα Τεσσερομμάτη κηδεύτηκε και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στις 19 Μαΐου 2025. Η Χριστίνα είλκε την καταγωγή από το χωριό Κουτρουμπούχι (σημερινή Δάφνη) του Νομού Αρκαδίας και από την Κορινθία και το Δαμασκηνό Άνδρου. Η […]

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε την απώλεια του Λουκά Σπάρου σε ηλικία 91 ετών, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματός μας. Ο αποθανών υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Τμήματος και στη συνέχεια διετέλεσε Πρόεδρος για 8 έτη. Υπήρξε ο πρώτος Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος (1983), ενώ επέβλεψε […]

«Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι)-Κριτική βιβλιοπαρουσίαση της Σοφίας Ριζοπούλου

«Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι)-Κριτική βιβλιοπαρουσίαση της Σοφίας Ριζοπούλου

Στο άρθρο αυτό με τον τίτλο «Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι) γίνεται κριτική βιβλιοπαρουσίαση, του βιβλίου με τον τίτλο Botanical Icons: Critical Practices of Illustration in the Premodern Mediterranean (Βοτανικές Εικόνες: Κριτική Πρακτικών Εικονογράφησης στην προ-νεωτερική Μεσόγειο) και συγγραφέα τον Andrew Griebeler που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις University of Chicago Press, το […]

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η εκδήλωση «Γέφυρα Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο», την οποία διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ. Συμμετείχαν με τεχνολογίες και τα ιδρύματα που αποτελούν […]

Νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ρευματολογικής Εταιρείας (EULAR) ο καθηγητής Ξενοφών Μπαραλιάκος, Διευθυντής του Ρευματολογικού Κέντρου «Rheumazentrum Ruhrgebiet, Herne, Γερμανία» και Επίτιμος Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ρευματολογικής Εταιρείας (EULAR) ο καθηγητής Ξενοφών Μπαραλιάκος, Διευθυντής του Ρευματολογικού Κέντρου «Rheumazentrum Ruhrgebiet, Herne, Γερμανία» και Επίτιμος Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο καθηγητής Ξενοφών Μπαραλιάκος, Διευθυντής του Ρευματολογικού Κέντρου «Rheumazentrum Ruhrgebiet, Herne, Γερμανία» και καθηγητής γενικής Παθολογίας και Ρευματολογίας στο Πανεπιστήμιο Bochum της Γερμανίας, εξελέγη νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ρευματολογικής Εταιρείας (EULAR). Ο καθηγητής Μπαραλιάκος είναι επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Ιατρική […]

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στις εννέα Μαΐου 2025 έφυγε από τη ζωή η Χριστίνα Τεσσερομμάτη, καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η Χριστίνα Τεσσερομμάτη κηδεύτηκε και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στις 19 Μαΐου 2025. Η Χριστίνα είλκε την καταγωγή από το χωριό Κουτρουμπούχι (σημερινή Δάφνη) του Νομού Αρκαδίας και από την Κορινθία και το Δαμασκηνό Άνδρου. Η […]

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε την απώλεια του Λουκά Σπάρου σε ηλικία 91 ετών, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματός μας. Ο αποθανών υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Τμήματος και στη συνέχεια διετέλεσε Πρόεδρος για 8 έτη. Υπήρξε ο πρώτος Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος (1983), ενώ επέβλεψε […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha: «Χώροι της Νομικής Σχολής που βρισκόταν για χρόνια υπό κατάληψη και παρουσίαζαν εικόνα εγκατάλειψης, αποκαταστάθηκαν, ανακαινίστηκαν και παραδόθηκαν στους φοιτητές και στους καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τους χώρους αυτούς επισκέφθηκε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Ψυχοκοινωνικές και νομικές διαστάσεις – Προεκτάσεις και κριτικός αναστοχασμός». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Ποινικών και […]

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, από την πλευρά του ΕΚΠΑ, και ο Κοσμήτορας του Earth Commons Institute Καθηγητής Peter Marra, από την πλευρά του Georgetown University. Στην […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘International SIGA2 Conference 2025’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-9.5.2025) στο University of Antwerp, Βέλγιο, με εστίαση στο ‘Academic Excellence Meets Global Dialogue on Strategic Maritime Affairs’. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το Special Interest Group A2: Ports and […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Ψυχοκοινωνικές και νομικές διαστάσεις – Προεκτάσεις και κριτικός αναστοχασμός». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Ποινικών και […]

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, από την πλευρά του ΕΚΠΑ, και ο Κοσμήτορας του Earth Commons Institute Καθηγητής Peter Marra, από την πλευρά του Georgetown University. Στην […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘International SIGA2 Conference 2025’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-9.5.2025) στο University of Antwerp, Βέλγιο, με εστίαση στο ‘Academic Excellence Meets Global Dialogue on Strategic Maritime Affairs’. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το Special Interest Group A2: Ports and […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο