Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του πρώτου αποκεντρωμένου Θερινού Σχολείου Ανθρωπιστικών Επιστημών στη Χίο με τίτλο: Η Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ συναντά τη Δημόσια Ιστορική Κεντρική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής».
Το Θερινό Σχολείο διοργάνωσε η Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, μετά από πρωτοβουλία του Διεπιστημονικού Εργαστήριου της Σχολής «Γλωσσολογία και Διδασκαλία της Γραμματικής», σε συνεργασία με τη Δημόσια Ιστορική Κεντρική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής». Το Θερινό Σχολείο απευθυνόταν τόσο στο ευρύ κοινό όσο και σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Η συμμετοχή ήταν δωρεάν για τους συμμετέχοντες.
Η υλοποίηση αυτής της ιδέας αποτελεί, εκ μέρους του ΕΚΠΑ, αναγνώριση της ανάγκης έμπρακτης υποστήριξης των ακριτικών νησιών και της παραμεθορίου. Η συνεργασία της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ με τη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Κοραής είναι μια ιδιαίτερα ευτυχής συγκυρία μιας και η Χίος είναι ένα νησί με πλούσιο πολιτισμό και ιστορία, που έχει συμβάλει σημαντικά στη διαμόρφωση του πολιτισμού και της ιστορικής πορείας ολόκληρης της Ελλάδας, ειδικά στον τομέα της ανθρωπιστικής παιδείας.
Από το ΕΚΠΑ τον συντονισμό του Θερινού Σχολείου είχαν αναλάβει οι: Μιχάλης Γεωργιαφέντης, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Ευαγγελία Κυρίτση, Τμήμα Φιλολογίας και Αντωνία Σαρρή, Τμήμα Φιλολογίας. Στη Χίο τον συντονισμό είχαν οι: Παύλος Καλογεράκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης Κοραή, Ιωάννης Ρες, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου και Άννα Χαζίρη, Προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης Κοραή.
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Δημήτριος Δρόσος.
Το πρόγραμμα περιέλαβε ποικίλες θεματικές από διάφορα Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής:
- Μικρή εισαγωγή στη Βυζαντινή Λογοτεχνία (Θεοδώρα Αντωνοπούλου, Καθηγήτρια, Πρόεδρος Τμήματος Φιλολογίας)
- Γλωσσολογία και διδασκαλία της γραμματικής: Ανακαλύπτοντας τη δομή της γλώσσας (Μιχάλης Γεωργιαφέντης, Αναπληρωτής Καθηγητής, & Αγγελική Τσόκογλου, Καθηγήτρια, Διευθύντρια του Διεπιστημονικού Εργαστήριου «Γλωσσολογία και Διδασκαλία της Γραμματικής»)
- Από τα ιερογλυφικά στο messenger: Γλώσσα και γραφή στο χθες και στο σήμερα (Θανάσης Γιάνναρης, ΕΔΙΠ)
- Γιάννης Χρήστου και Μίκης Θεοδωράκης: Δύο συνθέτες σε πράξη και μετα-πράξη στη Χίο (Μαγδαληνή Καλοπανά, ΕΔΙΠ)
- Γλωσσική ανάπτυξη και επικοινωνία στην οικογένεια και στο σχολείο (Ευαγγελία Κυρίτση, ΕΔΙΠ)
- Εισαγωγή στις επισεσυρμένες γραφές από την πρώιμη ελληνιστική εποχή ως το Βυζάντιο (4ος αι. π.Χ. – 9ος αι. μ.Χ.) (Αμφιλόχιος Παπαθωμάς, Καθηγητής)
- Εφηβεία: Μια κοινωνιολογική και παιδαγωγική προσέγγιση (Αντιγόνη-Άλμπα Παπακωνσταντίνου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια)
- Εισαγωγή στις βιβλιακές-λογοτεχνικές γραφές από την πρώιμη ελληνιστική εποχή ως το Βυζάντιο (4ος αι. π.Χ. – 9ος αι. μ.Χ.) (Αντωνία Σαρρή, Επίκουρη Καθηγήτρια)
- Κείμενο στην ψηφιακή εποχή: Νέοι δρόμοι ανάγνωσης και ανάλυσης (Κατερίνα Φλώρου, Επίκουρη Καθηγήτρια)
- Βυζαντινή Μουσική (Αχιλλέας Χαλδαιάκης, Καθηγητής, Μέλος Συμβουλίου Διοίκησης ΕΚΠΑ)
Ιδιαίτερη τιμή αποτέλεσε η συμμετοχή της διακεκριμένης γλωσσολόγου Καθηγήτριας Ιάνθης-Μαρίας Τσιμπλή από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, με καταγωγή από τα Καρδάμυλα Χίου, με την ομιλία «Γλώσσα και επικοινωνία και συναφείς διαταραχές στην παιδική ηλικία».
Επιδίωξη της διοργάνωσης είναι το Θερινό Σχολείο να καθιερωθεί ως θεσμός και να συνεχίσει τα επόμενα χρόνια, φέρνοντας το ΕΚΠΑ στις παραμεθόριες περιοχές, όπου οι κάτοικοι δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε πανεπιστημιακές δράσεις.
Το πρόγραμμα, οι θεματικές και οι ομιλητές/τριες εμφανίζονται αναλυτικά στον ιστότοπο: https://grammar.uoa.gr/therino_scholeio
Συνέντευξη Τύπου στη Βιβλιοθήκη Κοραή
Δημήτριος Δρόσος & Παύλος Καλογεράκης
Τελετή έναρξης
13/7/25 Ιάνθη Τσιμπλή
13/7/25 Ιάνθη Τσιμπλή
Ανδριάντας Αδαμάντιου Κοραή
14/7/25 Κατερίνα Φλώρου 14/7/25 Μιχάλης Γεωργιαφέντης & Αγγελική Τσόκογλου
15/7/25 Θανάσης Γιάνναρης
15/7/25 Ευαγγελία Κυρίτση
16/7/25 Αχιλλέας Χαλδαιάκης
17/7/25 Αντιγόνη-Άλμπα Παπακωνσταντίνου
17/7/25 Μαγδαληνή Καλοπανά
17/7/25 Θεοδώρα Αντωνοπούλου
18/7/25 Αμφιλόχιος Παπαθωμάς
18/7/25 Αντωνία Σαρρή