Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» διοργάνωσαν την 1η Ημερίδα με θέμα «Κέντρα Καινοτομίας: Πυλώνες Εκπαιδευτικής Ανάπτυξης», η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2024, στην αίθουσα «Γαλάτεια Σαράντη» του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (Μαρούσι, Αθήνα).
Την εκδήλωση τίμησαν με χαιρετισμούς τους οι:
- Ιωάννης Κατσαρός, Γενικός Γραμματέας Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (ΥΠΑΙΘΑ).
- Παύλος Πασχάλης, Προϊστάμενος Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ Παιδείας, ΥΠΑΙΘΑ.
- Σταυρούλα Μόνικα Καραμαλάκου Λάππα, Προϊστάμενη Διεύθυνσης Υποστήριξης Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Αειφορίας (ΚΕΠΕΑ), ΥΠΑΙΘΑ.
- Σταύρος Τσίρμπας, Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού.
- Αθανάσιος Δαλαμάγκας, Σύμβουλος Τεχνικής Υποστήριξης, DELOITTE.
Οι χαιρετισμοί ανέδειξαν τη σημασία της καινοτομίας στην εκπαίδευση, την αναγκαιότητα ενίσχυσης των Κέντρων Καινοτομίας, και τη δέσμευση των αρμοδίων φορέων στη στήριξη αυτής της πρωτοβουλίας.
Η κα. Σμυρναίου Ζαχαρούλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών και Αντιπρόεδρος του ΙΤΥΕ Διόφαντος, ως επιστημονική υπεύθυνη του έργου προλόγισε και συντόνισε την Ημερίδα, συμμετείχε με ομιλία με τίτλο «Ο Σχεδιασμός και η Ανάπτυξη των Κέντρων Καινοτομίας στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης» και συντόνισε την Στρογγυλή Τράπεζα, στην οποία συμμετείχαν οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης με στόχο να συζητηθεί η βιωσιµότητα, οι προκλήσεις και οι προοπτικές των Κέντρων Καινοτοµίας.
Η ημερίδα επικεντρώθηκε στην καινοτομία στην εκπαίδευση και ειδικότερα στον ρόλο και τη λειτουργία των Κέντρων Καινοτομίας. Αξιόλογοι καλεσμένοι από το ΙΤΥΕ Διόφαντος και τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας, οι οποίοι συμμετέχουν στο έργο, παρουσίασαν σημαντικές ομιλίες αναφορικά με τις νέες τάσεις στην εκπαίδευση και τον ρόλο τον Κέντρων Καινοτομίας σε αυτές. Οι παρουσιάσεις και οι συζητήσεις εστίασαν στα:
- Θεσμικό πλαίσιο: Παρουσίαση του οργανωτικού πλαισίου και των στόχων των Κέντρων Καινοτομίας.
- Τεχνολογίες: Εξερεύνηση καινοτόμων τεχνολογιών όπως εκτεταμένη πραγματικότητα, metaverse και ρομποτική, καθώς και εφαρμογές τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.
- Εκπαιδευτικές πρακτικές: Συζήτηση για την ανάπτυξη καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και μεθοδολογιών.
- Συνεργασίες: Εξερεύνηση τρόπων συνεργασίας μεταξύ των Κέντρων Καινοτομίας, των σχολείων και άλλων φορέων.
- Υποδομές: Ανάλυση των υποδομών που απαιτούνται για τη λειτουργία των Κέντρων Καινοτομίας.
Η κα. Σμυρναίου στην ομιλία της παρουσίασε, αρχικά, τα νέα ευρωπαϊκά πλαίσια ψηφιακών δεξιοτήτων με τον ευρωπαϊκό στόχο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης και την ευρωπαϊκή στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη. Στη συνέχεια, παρουσίασε το όραμα, το έργο και τις αρχές των Κέντρων Καινοτομίας, τα οποία θα ενισχύσουν τις γνωστικές δεξιότητες των μαθητών/τριών, συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικά σενάρια τεχνητής νοημοσύνης, θα βοηθήσουν στη διάδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας, θα ενισχύσουν τη συνέργεια όλων των εκπαιδευτικών, ερευνητικών, πανεπιστημιακών και πολιτικών φορέων προς όφελος της μαθητικής κοινότητας και θα προσφέρουν περιβάλλοντα όπου οι μαθητές/τριες θα έχουν την ευκαιρία να ενδυναμωθούν ως μελλοντικοί πολίτες, εργαζόμενοι, ερευνητές με στόχο την ωφέλιμη και ασφαλή προσαρμογή, αξιοποίηση και ανάπτυξη λύσεων Τεχνητής Νοημοσύνης. Η κα. Σμυρναίου τόνισε τις νέες ψυχοπαιδαγωγικές προσεγγίσεις που απαιτείται να υιοθετηθούν και στα νέα ψηφιακά πλαίσια μάθησης, καθώς ο μαθητής/τρια πρέπει αφενός να βρίσκεται στο επίκεντρο της μαθησιακής διαδικασίας και αφετέρου να μπορεί να αξιολογεί τι μαθαίνει δρώντας στον πραγματικό, στον συμβολικό και στον ψηφιακό κόσμο. Η ημερίδα έκλεισε με στρογγυλή τράπεζα και συζήτηση για τις προκλήσεις και τις προοπτικές των Κέντρων Καινοτομίας ως βασικών πυλώνων εκπαιδευτικής ανάπτυξης, με τη συμμετοχή των άμεσα εμπλεκομένων στην δράση.
Η ημερίδα απευθυνόταν σε ακαδημαϊκούς, εκπαιδευτικούς, στελέχη εκπαίδευσης, δημοσιογράφους και σε όσους ενδιαφέρονται για τη σύγχρονη εκπαίδευση και τις τεχνολογικές εξελίξεις. Η εκδήλωση διήρκησε από τις 09:00 έως τις 16:30 και συγκέντρωσε εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας και ειδικούς στον τομέα της καινοτομίας, για να ενημερωθούν για τη δράση της ανάπτυξης Κέντρων Καινοτομίας στις δεκατρείς Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
Το πρόγραμμα της ημερίδας μπορείτε να το βρείτε: http://ic.cti.gr/images/entipa/OneDayEventV2_KK_30_11_2024.pdf