Νέα & Ανακοινώσεις

Ημερίδα με θέμα: 25 ΧΡΟΝΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝ-ΠΑΡΟΝ-ΜΕΛΛΟΝ

Ημερίδα με θέμα: 25 ΧΡΟΝΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝ-ΠΑΡΟΝ-ΜΕΛΛΟΝ

Με αφορμή τη συμπλήρωση 25 ετών λειτουργίας του θεσμού του Σχολικού Νοσηλευτή στη χώρα μας, το 1ο Περιφερειακό Τμήμα της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος σε συνεργασία με τη Μονάδα Σχολικής Νοσηλευτικής του Εργαστηρίου Κοινοτικής Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ και τον Επιστημονικό Τομέα Σχολικής Νοσηλευτικής της ΕΝΕ πραγματοποίησαν με επιτυχία την ημερίδα με θέμα:25 ΧΡΟΝΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝ-ΠΑΡΟΝ-ΜΕΛΛΟΝ. Ένας θεσμός που για 25 χρόνια στέκεται σταθερά δίπλα στο παιδί, την οικογένεια και τη σχολική κοινότητα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υβριδικά το Σάββατο 24 Μαΐου 2025 στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ και αποτέλεσε ένα σημείο συνάντησης για τη νοσηλευτική κοινότητα, την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και όλους όσους εμπλέκονται με τη φροντίδα και τη στήριξη του παιδιού στη σχολική καθημερινότητα. Επετεύχθη ο σκοπός της εκδήλωσης που ήταν η ανάδειξη της επιστημονικής ταυτότητας και της συμβολής του Σχολικού Νοσηλευτή δια μέσου στοχευμένων θεματικών συζητήσεων και διαλέξεων.

Σε πνεύμα ανοιχτού διαλόγου και ενεργούς συμμετοχής μέσα από τις εργασίες και συζητήσεις η ημερίδα απέδειξε  στη διαμόρφωση τεκμηριωμένων και εφαρμόσιμων προτάσεων πολιτικής. που θα ενδυναμώσουν τον επαγγελματικό ρόλο των Σχολικών Νοσηλευτών, στην ενίσχυση τη συνεργασίας τους με τη Νοσηλευτική Εκπαιδευτική Κοινότητα και στην προώθηση ενός λειτουργικού και αποδοτικού πλαισίου που ανταποκρίνεται στις ουσιαστικές ανάγκες που έχουν ως επίκεντρο το παιδί, την οικογένεια και τη σχολική κοινότητα.

Σημαντικό στοιχείο αποτέλεσε η φωνή των γονέων, οι οποίοι τόνισαν τη σημασία της παρουσίας σχολικού νοσηλευτή για την ασφάλεια και τη στήριξη των παιδιών τους μέσα στο σχολικό περιβάλλον.

Η ημερίδα ανέδειξε τα πολλαπλά οφέλη από την ενίσχυση του θεσμού, αλλά και τις υφιστάμενες προκλήσεις, με τελικές προτάσεις για την περαιτέρω θεσμική ενίσχυση και την αναθεώρηση του ρόλου των σχολικών νοσηλευτών.

Στη διάρκεια της Ημερίδας συμμετείχαν ενεργά περισσότερα από 600 άτομα , 7 μέλη ΔΕΠ από τα Πανεπιστήμια ΕΚΠΑ, ΠΑΔΑ και Πελοποννήσου, 3 Διευθυντές σχολικών μονάδων, 2 Διευθυντικά στελέχη Νοσοκομείων, 2 Σχολικοί Σύμβουλοι Νοσηλευτικής, ο νομικός σύμβουλος της ΕΝΕ, 12 σχολικοί νοσηλευτές, 4 κλινικοί νοσηλευτές και 1 στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Μέσα από επιστημονικές ομιλίες, 4 θεματικά πάνελ και 2 στρογγυλά τραπέζια, ανέδειξαν τη συνεχή εξέλιξη, τις προκλήσεις και τις προοπτικές του θεσμού της Σχολικής Νοσηλευτικής.

  1. Θεσμική Αναγνώριση και Ιστορική Αναδρομή

Η εναρκτήρια ομιλία της κυρίας Καλοκαιρινού Αθηνάς, Καθηγήτριας Κοινοτικής Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, υπογράμμισε τη διαχρονική προσφορά των σχολικών νοσηλευτών, με αφετηρία τις πρώτες δομές έως τη σύγχρονη ενσωμάτωσή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα. Αναδείχθηκε η αναγκαιότητα θεσμικής ενίσχυσης και αναβάθμισης του ρόλου τους. Η  ένταξη Ψηφιακών Τεχνολογιών για την δημιουργία του «ηλεκτρονικού φακέλου υγείας μαθητή» για χρήση εφαρμογών σχετικά με την  παρακολούθηση φαρμακευτικής αγωγής .Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία μεταξύ σχολικού νοσηλευτή – οικογένειας – σχολικής κοινότητας, με στόχο την ολιστική υποστήριξη του μαθητή.

  1. Διασύνδεση Επιστημονικού Τομέα και Ανάγκες Πολιτικής Υγείας

Η ομιλία της κυρίας Πρωτόπαππα Αθηνάς τόνισε την απόσταση μεταξύ θεωρητικής γνώσης και πρακτικής εφαρμογής, με ιδιαίτερη έμφαση στις προκλήσεις θεσμικής ανάπτυξης, ανάγκη για συνεκτικές πολιτικές και αξιοποίηση των ερευνητικών δεδομένων στη λήψη αποφάσεων και εφαρμογή καλών πρακτικών μέσω νοσηλευτικών πρωτοκόλλων .

  1. Μαθητοκεντρική Προσέγγιση και Συνεργασία Κοινότητας

Στο 1ο πάνελ συζήτησης, διατυπώθηκε κοινά η σημασία της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ σχολικού νοσηλευτή, οικογένειας και εκπαιδευτικών. Οι σχολιαστές (σχολικοί νοσηλευτές, εκπαιδευτικοί και γονείς)ανέδειξαν την ανάγκη δημιουργίας μηχανισμών ουσιαστικής επικοινωνίας και καθορισμένων ρόλων για την υποστήριξη των μαθητών.

  1. Ηθικές και Νομικές Προκλήσεις

Το 2ο πάνελ εστίασε στις νομικές και ηθικές διαστάσεις της σχολικής νοσηλευτικής πρακτικής. Η κεντρική ομιλία της κυρίας Θεοδώρας Τόλη, από τη σκοπιά του διευθυντή σχολικής μονάδας ειδικής αγωγής, κατέδειξε το θεσμικό κενό σε ρόλους και ευθύνες, με έμφαση στην ανάγκη για κατευθυντήριες γραμμές και επαγγελματική προστασία των εμπλεκόμενων. Στην συνέχεια ο νομικός σύμβουλος της ΕΝΕ και οι σχολιαστές απέδειξαν με πραγματικά περιστατικά τις αναγκαιότητητες που αναφέρθηκαν παραπάνω.

  1. Διαχείριση Μαθητών σε Ειδικά ή Διαπολιτισμικά Περιβάλλοντα

Στο 1ο στρογγυλό τραπέζι, οι εισηγήσεις παρουσίασαν πρακτικά παραδείγματα από ειδικά σχολεία και διαπολιτισμικά περιβάλλοντα. Τονίστηκε η ανάγκη για εξατομικευμένες παρεμβάσεις, πολυεπίπεδη κατάρτιση των νοσηλευτών και ενδυνάμωση της διεπιστημονικής ομάδας.

  1. Διεθνείς Τάσεις και Κατευθυντήριες Οδηγίες

Στο 3ο πάνελ, με τον κύριο Χρήστο Τριανταφύλλου (WHO), παρουσιάστηκαν διεθνή πρότυπα και καλές πρακτικές. Αναδείχθηκε η αναγκαιότητα εναρμόνισης της ελληνικής πραγματικότητας με τις οδηγίες του ΠΟΥ, για τη δημιουργία ενός συνεκτικού συστήματος σχολικής υγείας. Επίσης οι συμμετέχοντες σχολιαστές μέσα από την διεθνή τους εμπειρία σε κολλέγια και σχολεία που εδρεύουν στην Ελλάδα παρουσίασαν την εφαρμογή διεθνών προτύπων και καλών πρακτικών στην χώρα μας.

  1. Ερευνητικό Βήμα – Στοιχεία και Προοπτικές

Στο 2ο στρογγυλό τραπέζι, παρουσιάστηκαν σημαντικές έρευνες για την ψυχική υγεία παιδιών, την αντιμετώπιση χρόνιων καρδιαγγειακών παθήσεων και τον ρόλο της οικογένειας στην πρόληψη εξαρτήσεων. Τα στοιχεία τεκμηριώνουν την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές δημόσιας υγείας στο σχολικό περιβάλλον.

  1. Συνεργασία με Κλινική Νοσηλευτική

Στο 4ο πάνελ, οι συζητήσεις εστίασαν στις ομοιότητες και διαφορές του ρόλου του σχολικού και του κλινικού νοσηλευτή. Καταγράφηκαν προτάσεις για ανταλλαγή εμπειριών, συνεχιζόμενη εκπαίδευση και ενίσχυση της επαγγελματικής ταυτότητας των σχολικών νοσηλευτών.

Γενικά Συμπεράσματα

Η Ημερίδα Σχολικής Νοσηλευτικής της 24ης Μαΐου 2025 αποτέλεσε μια ουσιαστική ευκαιρία διαλόγου, ενημέρωσης και ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ επαγγελματιών υγείας, εκπαιδευτικών, γονέων και φορέων της εκπαίδευσης και της υγείας.

Η Σχολική Νοσηλευτική στην Ελλάδα διανύει μία κρίσιμη φάση μετεξέλιξης, με ώριμες πλέον συνθήκες για θεσμική εδραίωση και επέκταση του ρόλου της. Υπάρχει άμεση ανάγκη για:

  1. Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας με σαφείς αρμοδιότητες και προδιαγραφές.
  2. Στελέχωση σχολικών μονάδων με επαρκή αριθμό εξειδικευμένων σχολικών νοσηλευτών.
  3. Δικτύωση και διασύνδεση με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τις κοινωνικές υπηρεσίες και την εκπαιδευτική κοινότητα.
  4. Συνεχή εκπαίδευση και αξιολόγηση των σχολικών νοσηλευτών με βάση διεθνή πρότυπα.

Το σύνολο των εισηγήσεων κατέδειξε ότι ο σχολικός νοσηλευτής δεν είναι απλώς υποστηρικτικός ρόλος, αλλά πυλώνας του σχολείου του μέλλοντος, με διακριτό, επιστημονικά τεκμηριωμένο και κοινωνικά αναγκαίο έργο.

Βασικά συμπεράσματα της ημερίδας:

  1. Ο ρόλος του σχολικού νοσηλευτή αναδεικνύεται κομβικός στην υποστήριξη της υγείας των μαθητών και στη διασφάλιση ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού μαθησιακού περιβάλλοντος.
  2. Η αναγκαιότητα θεσμικής κατοχύρωσης και ενίσχυσης του ρόλου του σχολικού νοσηλευτή είναι επιτακτική, με έμφαση στην πλήρη ένταξή του στο σχολικό πλαίσιο.
  3. Η διαχείριση χρόνιων παθήσεων, έκτακτων περιστατικών και ψυχοκοινωνικών ζητημάτων απαιτεί συνεχή επιμόρφωση και συνεργασία μεταξύ σχολικού νοσηλευτή, εκπαιδευτικών και οικογένειας.
  4. Η ψυχική υγεία των μαθητών αναδείχθηκε ως προτεραιότητα, με ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις πρόληψης, έγκαιρης αναγνώρισης και παραπομπής.
  5. Η διασύνδεση σχολικής μονάδας με τις δομές υγείας ενισχύει την ολιστική αντιμετώπιση των αναγκών των παιδιών και εφήβων.
  6. Η ανάγκη για σαφές θεσμικό πλαίσιο, επαρκή στελέχωση και υλικοτεχνική ψηφιακή υποστήριξη κρίθηκε απαραίτητη για την αποτελεσματικότητα της Σχολικής Νοσηλευτικής.
  7. Κατατέθηκαν προτάσεις για τη δημιουργία εθνικού δικτύου σχολικής υγείας, την καθιέρωση ενιαίων πρωτοκόλλων και τη διασφάλιση συνεχούς επαγγελματικής ανάπτυξης των σχολικών νοσηλευτών.

Προτάσεις για το Μέλλον της Σχολικής Νοσηλευτικής στην Ελλάδα.

  1. Καθιέρωση σχολικού νοσηλευτή πλήρους απασχόλησης σε κάθε σχολική μονάδα, με την δημιουργία κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας και σαφών επαγγελματικών προδιαγραφών
  2. Ενίσχυση διεπιστημονικής συνεργασίας με εκπαιδευτικούς, λοιπούς επαγγελματίες υγείας και οικογένεια.
  3. Θεσμική ένταξη των σχολικών νοσηλευτών στα ΚΕΔΑΣΥ και ενίσχυση της παρουσίας τους σε όλες τις σχολικές μονάδες.
  4. Αναθεώρηση και επικαιροποίηση του καθηκοντολογίου των σχολικών νοσηλευτών ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.
  5. Επίσημη ενημέρωση και εκπαίδευση διευθυντών και εκπαιδευτικών για τη σωστή συνεργασία με τους σχολικούς νοσηλευτές.
  6. Υιοθέτηση νομοθετικών πρωτοβουλιών για την καθολική πρόσβαση όλων των μαθητών σε ασφαλές και υποστηρικτικό σχολικό περιβάλλον.
  7. Δημιουργία ψηφιακού μηχανισμού παρακολούθησης και έρευνας για την καταγραφή και αξιολόγηση του έργου των σχολικών νοσηλευτών.

Η συμμετοχή και συμβολή όλων των παρευρισκόμενων κατέδειξε την αναγκαιότητα του θεσμού, επιβεβαιώνοντας ότι η σχολική νοσηλευτική δεν είναι μόνο παρελθόν, αλλά και ουσιαστικό μέλλον για την προαγωγή της δημόσιας υγείας στην εκπαίδευση. Ο ανοιχτός διάλογος και η συνεργασία μεταξύ νοσηλευτών, εκπαιδευτικών, γονέων και φορέων ενδυναμώνουν το θεσμό και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα βιώσιμο μέλλον της σχολικής νοσηλευτικής στην Ελλάδα. Η Σχολική Νοσηλευτική στο μέλλον θα είναι ένα κρίσιμο στοιχείο της εκπαιδευτικής και υγειονομικής πολιτικής, συμβάλλοντας στην ευημερία και την ολιστική ανάπτυξη των μαθητών. Ο ρόλος του/της σχολικού/ής νοσηλευτή/τριας οδεύει προς πολυεπίπεδη ενίσχυση και επαγγελματική κατοχύρωση.

Το κεντρικό μήνυμα της Ημερίδας :Ο σχολικός νοσηλευτής είναι θεμελιώδες στήριγμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Δεν είναι επιλογή – είναι καθήκον. Δίπλα σε κάθε παιδί, κάθε δάσκαλο, κάθε γονέα.

Το μέλλον της Σχολικής Νοσηλευτικής θα στηριχθεί στη συνεχή ανανέωση, την έρευνα και τη χάραξη πολιτικών που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του παιδιού, της οικογένειας και της σχολικής κοινότητας, διασφαλίζοντας έναν θεσμό ζωντανό και αποτελεσματικό.

ene

i

Από αριστερά κ. Αθηνά Πρωτόπαππα, Σχολική Νοσηλεύτρια . Πρόεδρος Επιστημονικού Τομέα Σχολικής Νοσηλευτικής της Ε.Ν.Ε, Μέλος 1ου Περιφερειακού Τμήματος Αττικής και Νήσων του Αιγαίου της Ε.Ν.Ε. Πρόεδρος ΠΑ.ΣΥ.Σ. ο κ. Λάμπρος Μπίζας Νοσηλευτής, Ψυχολόγος, Α’

 

q

Η καθηγήτρια Καλοκαιρινού Αθηνά και η Σχολική Νοσηλεύτρια Γρανά Ελίνα συντονίζουν το στρογγυλό τραπέζι με θέμα Διεθνείς Τάσεις και Καλές Πρακτικές στη Σχολική Νοσηλευτική.Στο βήμα βρίσκεται ο κ. Τριανταφύλλου Χρήστος εκπρόσωπος του γραφείου του WHO, στην Ελλάδα.

 

t

Ο Λέκτορας Εφαρμογών Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ κ. Νακάκης Κωνσταντίνος και η Σχολική Νοσηλεύτρια κ. Ψαρούλη Σοφία συντονίζουν το πάνελ με σχολικούς νοσηλευτές , εκπαιδευτικούς και γονείς.

i

Οι Επίκουροι Καθηγητές του ΕΚΠΑ κ. Καθαράκη Μαρία και κ. Πεσιρίδης Θεόδωρος συντονίζουν το στρογγυλό τραπέζι «Ερευνητικό Βήμα Σχολικής Νοσηλευτικής».

 

u

Ο Λέκτορας Εφαρμογών Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ κ. Νακάκης Κωνσταντίνος και η Σχολική Νοσηλεύτρια κ. Ψαρούλη Σοφία συντονίζουν το πάνελ με σχολικούς νοσηλευτές , εκπαιδευτικούς και γονείς.

 

t

Η Καθηγήτρια Κοινοτικής Νοσηλευτικής ΤΟΥ ΕΚΠΑ κ. Αθηνά Καλοκαιρινού

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ συμμετέχει δυναμικά στο Διεθνές Δίκτυο Global Shipping Think Tank Alliance (GSTTA) ως το 20ο Μέλος

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ συμμετέχει δυναμικά στο Διεθνές Δίκτυο Global Shipping Think Tank Alliance (GSTTA) ως το 20ο Μέλος

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ: 20ο Μέλος του Διεθνούς Δικτύου GSTTA Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών πέτυχε πρόσφατα μία ακόμα σημαντική διεθνή διάκριση, καθώς έγινε ομόφωνα δεκτό στο σημαντικό Διεθνές Δίκτυο-Συμμαχία Global Shipping Think Tank Alliance (GSTTA), αποτελώντας το […]

Επετειακές αντικατοχικές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την Ελευθερία της Κύπρου [14-17 Ιουλίου]

Επετειακές αντικατοχικές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την Ελευθερία της Κύπρου [14-17 Ιουλίου]

Η «Επιτροπή για την καλλιέργεια και την προώθηση των σχέσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με την Κύπρο» και το Εργαστήριο Κυπριακών Μελετών του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με την Κυπριακή Πρεσβεία – Σπίτι της Κύπρου, τους Δήμους Μεγαλόπολης, Ραφήνας – Πικερμίου, Περιστερίου και Πατρέων και με τον Χορευτικό […]

Οι Βιβλιοθήκες του ΕΚΠΑ στα CIVIS Days – Rome 2025: Πρωταγωνιστές συμπερίληψης και καινοτομίας

Οι Βιβλιοθήκες του ΕΚΠΑ στα CIVIS Days – Rome 2025: Πρωταγωνιστές συμπερίληψης και καινοτομίας

Ενεργό συμμετοχή στην 20μελή ομάδα που εκπροσώπησε το ΕΚΠΑ στη φετινή εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου CIVIS με τίτλο: “CIVIS Days”, με επικεφαλής την Αντιπρύτανι Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και επιστημονική υπεύθυνη του CIVIS στο Ε.Κ.Π.Α., Καθηγήτρια Λατινικής Φιλολογίας κα Σοφία Παπαϊωάννου, είχε και η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης (ΒΚΠ) του ΕΚΠΑ. Η φετινή εκδήλωση, […]

Πρωτοποριακή Συμφωνία ΕΚΠΑ–Exeter για το Πρώτο Ευρωπαϊκό Διπλό Πτυχίο στην Ιατρική

Πρωτοποριακή Συμφωνία ΕΚΠΑ–Exeter για το Πρώτο Ευρωπαϊκό Διπλό Πτυχίο στην Ιατρική

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Πανεπιστήμιο του Exeter του Ηνωμένου Βασιλείου προχωρούν, με την υπογραφή Προκαταρτικής Συμφωνίας, στην ίδρυση του πρώτου στην Ελλάδα Κοινού (Dual) Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην Ιατρική. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα διεθνοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, καθώς θα λειτουργήσει το πρώτο κοινό εξαετές Προπτυχιακό Πρόγραμμα […]

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, από την πλευρά του ΕΚΠΑ, και ο Κοσμήτορας του Earth Commons Institute Καθηγητής Peter Marra, από την πλευρά του Georgetown University. Στην […]

Ενισχύοντας την ανθεκτικότητα των πόλεων στους καύσωνες

Ενισχύοντας την ανθεκτικότητα των πόλεων στους καύσωνες

Ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ Για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας μίας πόλης στους καύσωνες,  κατά κανόνα χρειάζεται περισσότερο πράσινο (στους δρόμους, στις ταράτσες των κτηρίων, με μικρά πάρκα και πάρκα τσέπης σε κάθε ελεύθερο χώρο της πόλης και στις αυλές των σχολείων), νέα κατασκευαστικά υλικά που απορροφούν λιγότερο την ηλιακή ακτινοβολία […]

Επετειακές αντικατοχικές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την Ελευθερία της Κύπρου [14-17 Ιουλίου]

Επετειακές αντικατοχικές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την Ελευθερία της Κύπρου [14-17 Ιουλίου]

Η «Επιτροπή για την καλλιέργεια και την προώθηση των σχέσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με την Κύπρο» και το Εργαστήριο Κυπριακών Μελετών του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με την Κυπριακή Πρεσβεία – Σπίτι της Κύπρου, τους Δήμους Μεγαλόπολης, Ραφήνας – Πικερμίου, Περιστερίου και Πατρέων και με τον Χορευτικό […]

Οι Βιβλιοθήκες του ΕΚΠΑ στα CIVIS Days – Rome 2025: Πρωταγωνιστές συμπερίληψης και καινοτομίας

Οι Βιβλιοθήκες του ΕΚΠΑ στα CIVIS Days – Rome 2025: Πρωταγωνιστές συμπερίληψης και καινοτομίας

Ενεργό συμμετοχή στην 20μελή ομάδα που εκπροσώπησε το ΕΚΠΑ στη φετινή εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου CIVIS με τίτλο: “CIVIS Days”, με επικεφαλής την Αντιπρύτανι Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και επιστημονική υπεύθυνη του CIVIS στο Ε.Κ.Π.Α., Καθηγήτρια Λατινικής Φιλολογίας κα Σοφία Παπαϊωάννου, είχε και η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης (ΒΚΠ) του ΕΚΠΑ. Η φετινή εκδήλωση, […]

Πρωτοποριακή Συμφωνία ΕΚΠΑ–Exeter για το Πρώτο Ευρωπαϊκό Διπλό Πτυχίο στην Ιατρική

Πρωτοποριακή Συμφωνία ΕΚΠΑ–Exeter για το Πρώτο Ευρωπαϊκό Διπλό Πτυχίο στην Ιατρική

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Πανεπιστήμιο του Exeter του Ηνωμένου Βασιλείου προχωρούν, με την υπογραφή Προκαταρτικής Συμφωνίας, στην ίδρυση του πρώτου στην Ελλάδα Κοινού (Dual) Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην Ιατρική. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα διεθνοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, καθώς θα λειτουργήσει το πρώτο κοινό εξαετές Προπτυχιακό Πρόγραμμα […]

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, από την πλευρά του ΕΚΠΑ, και ο Κοσμήτορας του Earth Commons Institute Καθηγητής Peter Marra, από την πλευρά του Georgetown University. Στην […]

Ενισχύοντας την ανθεκτικότητα των πόλεων στους καύσωνες

Ενισχύοντας την ανθεκτικότητα των πόλεων στους καύσωνες

Ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ Για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας μίας πόλης στους καύσωνες,  κατά κανόνα χρειάζεται περισσότερο πράσινο (στους δρόμους, στις ταράτσες των κτηρίων, με μικρά πάρκα και πάρκα τσέπης σε κάθε ελεύθερο χώρο της πόλης και στις αυλές των σχολείων), νέα κατασκευαστικά υλικά που απορροφούν λιγότερο την ηλιακή ακτινοβολία […]

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής φοιτητών για το 3ο έτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Αρχαία Φιλοσοφία: The Athens MA in Ancient Philosophy

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής φοιτητών για το 3ο έτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Αρχαία Φιλοσοφία: The Athens MA in Ancient Philosophy

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των νέων φοιτητών για το ακαδ. έτος 2025-26, το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα The Athens MA in Ancient Philosophy εισέρχεται στο τρίτο έτος λειτουργίας του. Το Πρόγραμμα προωθεί τη μελέτη της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας σε όλο το ιστορικό και θεματικό εύρος της. Είναι το μοναδικό Πρόγραμμα στην Ελλάδα (και ένα […]

Ολοκλήρωση των διαλέξεων «Δίκαιο Ελεγκτικού Συνεδρίου»

Ολοκλήρωση των διαλέξεων «Δίκαιο Ελεγκτικού Συνεδρίου»

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε η σειρά διαλέξεων, με θέμα «Δίκαιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημόσιο Δίκαιο – Δημόσιες Πολιτικές» της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (National & Kapodistrian University of Athens), υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή κ. Γεωργίου Δελλή. Οι διαλέξεις εντάσσονται στο πλαίσιο του μαθήματος «Το Δίκαιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», με […]

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” έως 20 Ιουλίου

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” έως 20 Ιουλίου

📢 Nέος κύκλος αιτήσεων για το ακαδημαϊκού έτος 2025-2027! Αιτήσεις έως 30/06/2025 Διεκδίκησε μια ηγετική θέση στον χώρο της  διαχείρισης κρίσεων, της παγκόσμιας υγείας και της ανθρωπιστικής ιατρικής ! ✔️ Mε το κύρος της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ ✔️ Δεκτοί  απόφοιτοι Ιατρικής, Νοσηλευτική, Φαρμακολογίας, Βιολογίας  ή Σχολών Φιλοσοφίας, Νομικής, Διοίκησης, Οικονομικών, Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πολυτεχνικών και άλλων […]

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2025, Bergen Νορβηγίας

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2025, Bergen Νορβηγίας

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε δυναμικά στο ετήσιο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο International Association of Maritime Economists (IAME) 2025, που πραγματοποιήθηκε στο Bergen της Νορβηγίας, φιλοξενούμενο από το Norwegian School of Economics (NHH). Κατά τη διάρκεια του τριημέρου Συνεδρίου (24–26 Ιουνίου 2025), μέλη ΔΕΠ, υποψήφιοι διδάκτορες και ερευνητές […]

Ανακοίνωση 109ης Συνόδου Πρυτάνεων

Ανακοίνωση 109ης Συνόδου Πρυτάνεων

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος συμμετείχε στην 109η Σύνοδο Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Κατά την τοποθέτηση αναφέρθηκε στην απόλυτη αναγκαιότητα για αύξηση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων για τη συντήρηση και ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών εκπαίδευσης και έρευνας, ιδιαίτερα σε μεγάλα Πανεπιστήμια που διαθέτουν παλαιές εγκαταστάσεις πέραν των 100 […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha: «Χώροι της Νομικής Σχολής που βρισκόταν για χρόνια υπό κατάληψη και παρουσίαζαν εικόνα εγκατάλειψης, αποκαταστάθηκαν, ανακαινίστηκαν και παραδόθηκαν στους φοιτητές και στους καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τους χώρους αυτούς επισκέφθηκε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον […]

Ολοκλήρωση των διαλέξεων «Δίκαιο Ελεγκτικού Συνεδρίου»

Ολοκλήρωση των διαλέξεων «Δίκαιο Ελεγκτικού Συνεδρίου»

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε η σειρά διαλέξεων, με θέμα «Δίκαιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημόσιο Δίκαιο – Δημόσιες Πολιτικές» της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (National & Kapodistrian University of Athens), υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή κ. Γεωργίου Δελλή. Οι διαλέξεις εντάσσονται στο πλαίσιο του μαθήματος «Το Δίκαιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», με […]

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” έως 20 Ιουλίου

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” έως 20 Ιουλίου

📢 Nέος κύκλος αιτήσεων για το ακαδημαϊκού έτος 2025-2027! Αιτήσεις έως 30/06/2025 Διεκδίκησε μια ηγετική θέση στον χώρο της  διαχείρισης κρίσεων, της παγκόσμιας υγείας και της ανθρωπιστικής ιατρικής ! ✔️ Mε το κύρος της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ ✔️ Δεκτοί  απόφοιτοι Ιατρικής, Νοσηλευτική, Φαρμακολογίας, Βιολογίας  ή Σχολών Φιλοσοφίας, Νομικής, Διοίκησης, Οικονομικών, Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πολυτεχνικών και άλλων […]

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2025, Bergen Νορβηγίας

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2025, Bergen Νορβηγίας

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε δυναμικά στο ετήσιο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο International Association of Maritime Economists (IAME) 2025, που πραγματοποιήθηκε στο Bergen της Νορβηγίας, φιλοξενούμενο από το Norwegian School of Economics (NHH). Κατά τη διάρκεια του τριημέρου Συνεδρίου (24–26 Ιουνίου 2025), μέλη ΔΕΠ, υποψήφιοι διδάκτορες και ερευνητές […]

Ανακοίνωση 109ης Συνόδου Πρυτάνεων

Ανακοίνωση 109ης Συνόδου Πρυτάνεων

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος συμμετείχε στην 109η Σύνοδο Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Κατά την τοποθέτηση αναφέρθηκε στην απόλυτη αναγκαιότητα για αύξηση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων για τη συντήρηση και ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών εκπαίδευσης και έρευνας, ιδιαίτερα σε μεγάλα Πανεπιστήμια που διαθέτουν παλαιές εγκαταστάσεις πέραν των 100 […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha: «Χώροι της Νομικής Σχολής που βρισκόταν για χρόνια υπό κατάληψη και παρουσίαζαν εικόνα εγκατάλειψης, αποκαταστάθηκαν, ανακαινίστηκαν και παραδόθηκαν στους φοιτητές και στους καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τους χώρους αυτούς επισκέφθηκε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο