Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
kontos IMG 3262

Με βαθιά οδύνη η πανεπιστημιακή κοινότητα τιμά τη μνήμη του Αναπληρωτή Καθηγητή και Προϊσταμένου Γραμματείας του Πανεπιστημίου Αθηνών επί σειρά ετών Παναγιώτη Κοντού, ο οποίος διακρίθηκε για την πλούσια και πολυδιάστατη συνολική προσφορά του τόσο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όσο και την Ανώτατη Eκπαίδευση γενικότερα.

Ο Παναγιώτης Κοντός υπήρξε πτυχιούχος και διδάκτωρ του Ε.Κ.Π.Α. αλλά και επί σαράντα χρόνια ακαδημαϊκός δάσκαλος που το υπηρέτησε πιστά προσφέροντας πολύτιμη αρωγή και σε διοικητικά θέματα, από πολλές θέσεις. Παράλληλα διακρίθηκε για την σπουδαία επιστημονική και ερευνητική προσφορά του.

Γεννήθηκε στη Γουριά Μεσολογγίου, όπου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αιτωλικού και ήταν πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο (Η.Π.Α.) στη Θεωρητική Γλωσσολογία (Φωνητική, Φωνολογία, Μορφολογία, Σύνταξη, Σημασιολογία και Διαλεκτολογία). Ήταν Διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το θέμα της διδακτορικής διατριβής είναι «Φωνολογική Ανάλυση του Αιτωλικού Ιδιώματος». Με απόφαση της Φιλοσοφικής Σχολής διορίστηκε βοηθός (1966) και εν συνεχεία με ομόφωνες αποφάσεις αντίστοιχων εκλεκτορικών σωμάτων εκλέχθηκε Λέκτορας και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας (Τομέας Γλωσσολογίας).

Κατά τη διάρκεια της θητείας του δίδαξε δέκα διαφορετικά αντικείμενα στα Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής, καθώς και στα Τμήματα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης. Δίδαξε επίσης σε πολλά πολλά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών και ήταν συνιδρυτής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Διδασκαλίας της Νέας Ελληνικής ως Ξένης Γλώσσας, το οποίο είναι το πρώτο που ιδρύθηκε στη χώρα μας. Είναι ο πρώτος που εισήγαγε και δίδαξε το σημαντικό γνωστικό αντικείμενο της κοινωνιογλωσσολογίας. Επέβλεψε ως μέλος τριμελών συμβουλευτικών επιτροπών ή επιτροπών κρίσεως 26 διδακτορικές διατριβές και ήταν επιστημονικός υπεύθυνος πολλών διπλωματικών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών.

Συνέγραψε ή συμμετείχε στη συγγραφή πολλών βιβλίων και δεκάδων άρθρων και διδακτικών εγχειριδίων που αναφέρονται κυρίως στη διδασκαλία της Ελληνικής ως Ξένης Γλώσσας και στη Νεοελληνική Διαλεκτολογία. Ήταν από τους ιδρυτές της εκδοτικής σειράς βιβλίων του Πανεπιστημίου για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως Ξένης Γλώσσας.

Σημαντική, ως καθοριστική, υπήρξε η συμβολή του Παναγιώτη Κοντού σε σειρά μεγάλων έργων της Πανεπιστημιούπολης του Ε.Κ.Π.Α. (κτήριο Φιλοσοφικής, εστιατόριο, Παιδικός Σταθμός, ανάπτυξη πρασίνου, Διδασκαλείο της Ελληνικής Γλώσσας, Αρχαιολογικό Πάρκο, Κεντρική Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής κ.ά.).

Ιδιαίτερη υπήρξε η προσφορά του και η εξαιρετική ικανότητά του στη συνδικαλιστική δραστηριότητα που ανέπτυξε, κερδίζοντας επάξια την εμπιστοσύνη των συναδέλφων του, υπηρετώντας πάντα το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Ο Παναγιώτης Κοντός διακρίθηκε από την ένταξη του στο Πανεπιστήμιο αδιάκοπα για τους αγώνες του για την αναβάθμιση της θέσης του πανεπιστημιακού δασκάλου στην ελληνική κοινωνία, ενώ ιδιαιτέρως σημαντική υπήρξε και η προσφορά του στον Κυπριακό Ελληνισμό, αναδεικνύοντας το αδιάλειπτο ενδιαφέρον του για το μαρτυρικό νησί και για τον αγώνα του κυπριακού λαού. Ήταν μέλος της επιτροπής του Πανεπιστημίου Αθηνών για την Κύπρο από την ίδρυσή της (1985).

Η μέριμνα του Παναγιώτη Κοντού για την προώθηση των σχέσεων του Πανεπιστημίου με ξένα ιδρύματα, καθώς και για την προβολή της ελληνικής γλώσσας σε όλο τον κόσμο, διαφαίνεται και από το γεγονός ότι ήταν επί σειρά ετών ο βασικός οργανωτής και επιστημονικός υπεύθυνος του Εκπαιδευτικού Προγράμματος των Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (του γνωστού ως Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.), το οποίο λειτουργεί εδώ και 37 χρόνια με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή περισσότερων από 6.500 συμμετεχόντων από όλο τον κόσμο.

Οι Πρυτανικές Αρχές, τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, τα μέλη της Συγκλήτου, καθώς και σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα εκφράζουν βαθιά οδύνη για την απώλεια του Παναγιώτη Κοντού και τα θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό του, Επίτιμη Καθηγήτρια Δήμητρα Θεοφανοπούλου-Κοντού, και στον γιο τους, Ιωάννη Κοντό.

Πρωτοπόρος, αγωνιστής και οραματιστής, με γνήσια αγάπη για το Πανεπιστήμιο και τους συνανθρώπους του, ο Παναγιώτης Κοντός σμίλεψε σπάνιο πρότυπο πανεπιστημιακού δασκάλου.

Ως ένδειξη πένθους θα κυματίζει μεσίστια η σημαία του Κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου και της Φιλοσοφικής Σχολής.

Ο Πρύτανης
Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN