Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Εγκαινιάστηκαν οι ανακαινισμένοι χώροι παραρτήματος του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών “ΛΑΪΚΟ” υπό την παρουσία του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας και Καθηγήτριας του ΕΚΠΑ, Μίνας Γκάγκα.

547184 img 20220618 wa0055

Με την δωρεά του Αθανάσιου και της Μαρίνας Μαρτίνου, ύψους 750.000 ευρώ, ανακατασκευάστηκε το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου του Νοσοκομείου επί της οδού Σεβαστουπόλεως 16 που χρησιμοποιείται για την χορήγηση ειδικών θεραπειών σε ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα και νεοπλασματικές παθήσεις.

Το έργο αφορά στη νέα διαμόρφωση των συγκεκριμένων χώρων και την προμήθεια του σταθερού και κινητού εξοπλισμού τους (ξύλινος εξοπλισμός, γραφεία, καρέκλες, Η/Υ, κλίνες χημιοθεραπειών κλπ) με σκοπό τη δημιουργία νέων θέσεων χημιοθεραπειών για τους ασθενείς του Νοσοκομείου και τη βελτίωση – αξιοπρεπή ημερήσια νοσηλεία τους στο Ίδρυμα.

Το έργο αυτό εκτελέσθηκε σε τρεις φάσεις, καθώς το συγκρότημα λειτουργούσε παράλληλα με βάση τις εγκεκριμένες Αρχιτεκτονικές και Η/Μ μελέτες, η δαπάνη σύνταξης των οποίων επίσης καλύφθηκε από την δωρεά.

Μέσω της Δωρεάς δημιουργήθηκαν:

– Στον 5ο όροφο νέοι χώροι για τη λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων του Νοσοκομείου και ένα πλήρως ανακαινισμένο κυτταρολογικό εργαστήριο.

– Στον 3ο όροφο νέοι χώροι για την αξιοπρεπή χορήγηση χημιοθεραπειών των ασθενών του κτιρίου καθώς και νέοι βοηθητικοί χώροι για τη λειτουργία του τμήματος.

Έτσι στον 2ο όροφο συγκεντρώθηκαν τα ιατρεία εξέτασης των αιματολογικών ασθενών ώστε να είναι πιο λειτουργική η ροή των προσερχόμενων ασθενών.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο κ. Αθ. Μαρτίνος, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας Θάνος Δημόπουλος, ο διοικητής του νοσοκομείου Φάνης Ροΐδης και η αναπληρώτρια διοικήτρια Αδαμαντία Εγγλεζοπούλου.

Στην τελετή επίσης παρέστησαν πολλοί καθηγητές και καθηγήτριες, αρκετοί εκ των πανεπιστημιακών κλινικών του νοσοκομείου “ΛΑΪΚΟ”, που ασκούν μέρος των δραστηριοτήτων τους στο παράρτημα της οδού Σεβαστουπόλεως, όπως, μεταξύ άλλων, η Έλενα Γκόγκα, ο Παναγιώτης Παναγιωτίδης, ο Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, η Μαρίνα Σιακαντάρη, η Μαρία Αγγελοπούλου, ο Γρηγόρης Καλτσάς, ο Μιχάλης Βουλγαρέλης, η Εύα Κασή, ο Γιάννης Μπολέτης, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και πολλοί άλλοι.

«Πρόκειται για μια συνέχεια προσφορών που λαμβάνουμε από την οικογένεια σας στον τομέα της Υγείας σε πολλά επίπεδα», τόνισε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ευχαριστώντας τον εφοπλιστή Αθανάσιο Μαρτίνο. “Η προσφορά αυτή θα βοηθήσει τους πολίτες να λαμβάνουν τη φροντίδα, τις θεραπείες και τις υπηρεσίες που τους αρμόζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς να βρίσκονται στον σκληρό πυρήνα ενός νοσοκομείου.

img 20220618 wa0033

Στις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, έχουμε μια φιλοσοφία ασθενοκεντρική. Να δώσουμε τη δυνατότητα στον κάθε πολίτη να αντιληφθεί ότι οι Υγειονομικές Δομές εξυπηρετούν απόλυτα τις ανάγκες του. Σε αυτό το πλαίσιο κάναμε νομοθετικές παρεμβάσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που ξεκινούν να υλοποιούνται. Αντίστοιχα έχουμε ξεκινήσει και για τη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας, με πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει κυρίως η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα που έχει και την αρμοδιότητα των νοσοκομείων. Στόχος είναι να έχουμε μια ολιστική προσέγγιση των θεμάτων Υγείας που ξεκινούν από την πρόληψη, φτάνουν στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια φροντίδα Υγείας και σε όλο το κομμάτι της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης.

Σε αυτό το πλαίσιο κύριε Μαρτίνο, είναι πολύ σημαντική οποιαδήποτε βοήθεια λαμβανουμε, πέρα από τους πόρους που οι ίδιοι έχουμε καταφέρει να εξοικονομήσουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης, από την ιδιωτική πρωτοβουλία και την ευαισθησία που υπάρχουν σε ανθρώπους σαν και εσάς. Η πανδημία έκανε εμφανή την ανάγκη στήριξης του συστήματος Υγείας, με αποτέλεσμα τη μεγάλη προσφορά των ιδιωτών. Εσείς όμως κύριε Μαρτίνο στηρίζατε συνολικά το σύστημα Υγείας, προ πανδημίας, κάτι που δείχνει την ευαισθησία που έχετε ως οικογένεια στο κομμάτι των υποδομών Υγείας. Σας ευχαριστούμε».

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα δήλωσε:

«Το Λαϊκό φυσικά το γνώρισα σαν φοιτήτρια, όπως όλοι οι φοιτητές της Ιατρικής Αθηνών και πολλούς από εσάς, σας ξέρω πάρα πολλά χρόνια. Όμως πρέπει να σας πω ότι με συγκινεί ιδιαίτερα αυτό το Παράρτημα, επειδή στη δική μου οικογένεια υπήρχε άνθρωπος που νοσηλεύτηκε εδώ και έγινε καλά. Το Κέντρο ήταν όχι μόνο Κέντρο Αριστείας της Ελλάδος , αλλά Κέντρο Αριστείας διεθνώς για τα αιματολογικά νοσήματα. Το έχω ζήσει και το έχω βιώσει ως συγγενής ασθενούς, που νομίζω ότι είναι η καλύτερη μαρτυρία για το τι κάνει αυτό το κέντρο. Θέλω να ευχαριστήσω κατ αρχήν όλους τους συναδέλφους γιατρούς, νοσηλευτές, υγειονομικούς που είναι εδώ και προσφέρουν αυτή τη σημαντική στήριξη σε ανθρώπους για νοσήματα που δεν είναι απλά. Θέλω επίσης να τονίσω ότι όση δουλειά και να κάνουμε οι γιατροί και το ιατρικό προσωπικό, όταν είναι σε συνθήκες κακές, δεν φαίνεται αυτό στον άρρωστο, τον ταλαιπωρεί και τον κουράζει και χάνεται το ιατρικό και νοσηλευτικό έργο. Άρα κύριε Μαρτίνο, αυτό που προσφέρετε σε αυτό το κτίριο για τους ασθενείς και το προσωπικό σε αυτό το κτίριο, είναι πραγματικά αξεπέραστο. Και δεν το έχετε κάνει μόνο εδώ,πήγαμε στο Θριάσιο πρόσφατα, θα πάμε στη Βούλα να εγκαινιάσουμε το καινούργιο κτίριο. Κάνετε πάρα πολλές δωρεές και σας είμαστε πραγματικά υποχρεωμένοι επειδή θέλουμε οι Έλληνες ασθενείς και όλο το προσωπικό των δομών να είναι μέσα σε καλές συνθήκες νοσηλείας. Έχουμε το RRF και τα εργαλεία. Με τον Υπουργό δουλεύουμε πολύ και θεωρούμε ότι είναι όλα συνδεδεμένα, η πρωτοβάθμια, η δευτεροβάθμια και η μετανοσοκομειακή φροντίδα. Έτσι πάμε ολιστικά, να υπάρχει μια σύνδεση σε όλες τις δομές. Το θέμα των δομών και του ξενοδοχειακού εξοπλισμού και πως νοσηλευεται ο άρρωστος είναι πραγματικά πολύ σημαντικό. Να σας ευχαριστήσω πολύ εσάς, τη γυναίκα σας και όλη την οικογένεια σας. Να ευχαριστήσω πολύ όλους σας, τους συναδέλφους που είστε εδώ και προσφέρετε καθημερινά στους ασθενείς. Είναι ανεκτίμητο, με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα».

0 02 05 dfa7f3438680c62c09f44f52ec44f9951c2652859ddecb06ce60a9530ad1dfa2 3d01cee00edc8489

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Με εξαιρετική τιμή και ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την εκδήλωση παρουσίασης των ανακαινισμένων χώρων του ΓΝΑ «Λαϊκό» με δωρεά του Αθανασίου και της Μαρίνας Μαρτίνου!

[…]

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου μας συγχαίρει θερμά τους δωρητές Αθανάσιο Μαρτίνο και Μαρίνα Μαρτίνου και γι’ αυτήν την καθοριστική συμβολή τους στην υλοποίηση της ανακαίνισης χώρων του Λαϊκού Νοσοκομείου.

[…]

Επιτρέψτε μου να πω ότι το έργο μας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχουν στηρίξει με σημαντικές δωρεές ο Αθανάσιος και η Μαρίνου Μαρτίνου, οι οποίοι ανέλαβαν με ίδια μέσα την αποκατάσταση σημαντικού μέρους του διατηρητέου νεοκλασικού μας κτηρίου επί της οδού Ακαδημίας 47 και Σίνα (το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά της 8ης Δεκεμβρίου 2008), αλλά και συνέβαλαν στον  εκσυγχρονισμό κλινικών μας και στη δημιουργία σύγχρονων Μονάδων, όπως η Μονάδα Μαστού του ΕΚΠΑ.

Γι’ αυτό και με εξαιρετική τιμή χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσφορά τους.  Συνεχίζουν έτσι μια ένδοξη και πολύτιμη παράδοση ουσιαστικής διασύνδεσης ιδιωτικών δυνατοτήτων και υπηρέτησης της γνώσης και της επιστήμης, προς όφελος της κοινωνίας, στον τόπο μας, σμιλεύοντας ένα σημαντικό πρότυπο.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN