Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
inline20220824

Την Τετάρτη 24η Αυγούστου 2022 πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των μελών ΔΕΠ:

– Γαρούφη Αναστασία, εξέλιξη σε Καθηγήτρια πρώτης βαθμίδας στην Ιατρική Σχολή
[angaruf@med.uoa.gr]

Γεννήθηκα το 1954 στο Κιάτο Κορινθίας. Το 1972 εισήλθα  στην Ιατρική Σχολή Αθηνών κατόπιν εξετάσεων και το 1978 αποφοίτησα με βαθμό «Λίαν Καλώς». Στη συνέχεια υπηρέτησα στην Καρδιολογική & Παθολογική Κλινική του Ν. Κορίνθου. Ασκήθηκα στην Παιδιατρική στην Α’ Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ και το 1985 έλαβα άδεια άσκησης της ειδικότητας Παιδιατρικής. Το 1989 ανακηρύχθηκα διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με βαθμό «Άριστα».  

Για 38 συνεχή έτη (1985-2022) υπηρέτησα ως Παιδίατρος πλήρους & αποκλειστικής απασχόλησης, αρχικά στην Α’ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική, στη συνέχεια ως επιμελήτρια του ΕΣΥ στη Β’ Παιδιατρική Κλινική του Ν. Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» και από το 2003 ως μέλος ΔΕΠ στη Β’ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική. Από όλες τις θέσεις συμμετείχα στην εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής και των ειδικευομένων στην «Παιδιατρική». Ως μέλος ΔΕΠ συμμετείχα στη μεταπτυχιακή εκπαίδευση.

Ασχολήθηκα ιδιαίτερα με τον μεταβολισμό του ασβεστίου, τις λοιμώξεις και τις ενδογενείς διαταραχές του μεταβολισμού. Από το 2006, το επιστημονικό μου ενδιαφέρον εστιάστηκε κυρίως στις διαταραχές των λιπιδίων. Οργάνωσα και είχα την επιστημονική ευθύνη του ειδικού ιατρείου, όπου έως το 2022, εξέτασα 4.200  παιδιά & εφήβους με δυσλιπιδαιμίες. Είμαι μέλος της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης και συμμετέχω στο Μητρώο καταγραφής παιδιών με οικογενή υπερχοληστερολαιμία (HELLAS- FH REGISTRY). Οργάνωσα 4 ειδικά μετεκπαιδευτικά φροντιστήρια/ημερίδες, τα 2 αφορούσαν στις δυσλιπιδαιμίες.

Συμμετείχα στη συγγραφή 7 βιβλίων Παιδιατρικής που εκδόθηκαν από τις 3 Παιδιατρικές Κλινικές του ΕΚΠΑ, και ως εμπειρογνώμων στη διαμόρφωση «Κατευθυντήριων οδηγιών για τον ανιχνευτικό έλεγχο για δυσλιπιδαιμίες στον Ελληνικό Παιδιατρικό Πληθυσμό», που έγιναν αποδεκτές από το ΚΕΣΥ και περιλαμβάνονται στο Νέο Βιβλιάριο Υγείας του Παιδιού. Συμμετείχα με 79 ομιλίες-διαλέξεις σε επιστημονικές συναντήσεις και με 304 ανακοινώσεις σε 141 συνέδρια. Έχω 82 πλήρεις και 84 υπό μορφή abstract ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις. Διετέλεσα μέλος πολλών επιστημονικών επιτροπών, κατόπιν εκλογής ή τιμητικής πρόσκλησης και κριτής εργασιών σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά.

– Παρασκευά Άντεια, εξέλιξη σε Καθηγήτρια πρώτης βαθμίδας στην Ιατρική Σχολή

– Σταματελόπουλος Κίμων, εξέλιξη σε Καθηγητής πρώτης βαθμίδας στην Ιατρική Σχολή

– Μπασιάκος Ιωάννης, εξέλιξη σε Καθηγητής πρώτης βαθμίδας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
[ybassiak@econ.uoa.gr]

Ο Γιάννης Κ. Μπασιάκος εξελέγη Καθηγητής πρώτης βαθμίδας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών τον Μάιο του 2022. Σπούδασε Μαθηματικά στο Εθνικό κι Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Στατιστική στο Πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστόνης (ΗΠΑ), όπου ολοκλήρωσε τις διδακτορικές του σπουδές. Η επιστημονική του έρευνα επικεντρώνεται στην Εφαρμοσμένη Στατιστική, στη Θεωρία Δειγματοληψίας και Σχεδιασμό, Παρακολούθηση και Ανάλυση Δειγματοληπτικών Ερευνών, καθώς και στην Καινοτομία και στην Αξιολόγηση Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D).

Την τελευταία πενταετία ήταν Διευθυντής του ΠΜΣ «Ποσοτική Επενδυτική» του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ.

Έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με συμβουλευτικό έργο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Πιλοτική Μελέτη «MEASURING WHAT MATTERS TO EU CITIZENS: SOCIAL PROGRESS IN THE EUROPEAN REGIONS», EC, DG Regio, Late Payment Directive (Project ref. 2231), EUROMED, MORE I, ISTPact, και τα προγράμματα ERAWATCH και Ευρωπαϊκή Μελέτη Καινοτομίας (CISIII) στην Ελλάδα) προσφέροντας υπηρεσίες δειγματοληπτικού σχεδιασμού, στατιστικής ανάλυσης και ελέγχου ποιότητας των παραδοτέων.

Προηγούμενες θέσεις που κατείχε ήταν Ερευνητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και Διευθυντής Στατιστικής στην Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης VPR.C στην Ελλάδα, και Ερευνητής στο Κέντρο Στατιστικής & Ανάλυσης Δεδομένων για το AIDS στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, Βοστώνη, MA, USA.

Έχει δημοσιεύσει πάνω από σαράντα πέντε άρθρα σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.

– Βάρσος Γεώργιος, εξέλιξη σε Καθηγητής πρώτης βαθμίδας στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας [Georges.Varsos@frl.uoa.gr]

Ο Γιώργος Βάρσος έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες και συγκριτική φιλολογία στα Πανεπιστήμια Αθήνας, Παρισίων, Μόντρεαλ και Γενεύης. Ειδικεύτηκε σε ζητήματα ιστορίας και θεωρίας της λογοτεχνίας και της μετάφρασης (διδακτορική διατριβή με τίτλο The Persistence of the Homeric Question,  Γενέυη 2002. Στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών δίδαξε στο τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής από τον Οκτώβριο του 2004 (Λέκτορας) έως τον Αύγουστο  του 2022 οπότε συνταξιοδοτήθηκε (Καθηγητής). Από το 2002 είναι και σύμβουλος-καθηγητής της ενότητας της Ιστορίας Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας του προγράμματος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Η διδασκαλία του αφορά κυρίως τη θεωρία και ιστορία της λογοτεχνίας και την πρακτική και κριτική της λογοτεχνικής μετάφρασης. Έχει δημοσιεύσει μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά και σύμμεικτους τόμους με ποικίλα θέματα της ειδικότητάς του. Ιδιαίτερο πεδίο έρευνάς του είναι η ιστορία και κριτική  των μεταφράσεων των ομηρικών επών σε νεώτερες ευρωπαϊκές γλώσσες καθώς και η  αναψηλάφηση  συναφών θεωρητικών προβλημάτων που άπτονται των σχέσεων μεταξύ λογοτεχνίας, μετάφρασης και ιστορίας. Την έρευνα αυτή ξεκίνησε το 2011 συνεργαζόμενος ως Visiting Research Fellow στο Program in Hellenic Studies του Πανεπιστημίου Princeton – και την αναπτύσσει σε ποικίλες κατευθύνσεις έκτοτε. Έχει επιμεληθεί με την Valeria Wagner του Πανεπιστήμιου της Γενεύης την έκδοση σύμμεικτου τόμου με τίτλο Disparaître, του περιοδικού Intermédialités (έκδοση Centre de Recherche sur l’Ιntermédialité, Université de Montréal) και είναι συγγραφέας του πρώτου τόμου της Ιστορίας της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας του ΕΑΠ. Έχει μεταφράσει λογοτεχνία (Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, Εζρα Πάουντ, Ουόλτερ Πέητερ, Αλοΰσιος Μπερτράν, Τζων Κητς κλπ.) και θεωρία (Πώλ ντε Μαν, Φρέντρικ Τζέημσον κλπ.) σε αυτόνομες εκδόσεις με αναλυτικό σχολιασμό και συνοδευτικές μελέτες. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή Συνομιλία.

– Μακρυγιάννη Ευγενία, εξέλιξη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας
[emakrigi@phil.uoa.gr]

Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (University College London [UCL]).

Εργάζεται στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ από τον Φεβρουάριο του 1982, οπότε και προσελήφθη ως Επιστημον. Συνεργάτιδα. Τώρα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στον Τομέα Κλασικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής με γνωστικό αντικείμενο «Αρχαία Ελληνική Φιλολογία».

Η διδακτορική διατριβή της αφορούσε τα Αρχαία ελληνικά επιτύμβια επιγράμματα της Αιγύπτου. Έχει δημοσιεύσει, μεταξύ άλλων, για την αρχαία συλλογή των Ανακρεοντείων, για τους ελάσσονες ελεγειογράφους και ιαμβογράφους ποιητές τοῦ 6ου και 5ου αι. π.Χ., την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, για παραδείγματα επιβίωσης της αρχαίας ελληνικής ποίησης στη νεότερη ελληνική. Έχει εκπονήσει μεταφράσεις (π.χ. του βιβλίου του Charles Segal Οιδίπους Τύραννος. Τραγικός ηρωισμός και τα όρια της γνώσης μαζί με τον Ι.-Θ. Παπαδημητρίου). Έχει εκδώσει και επιμεληθεί φιλολογικά την παπαδιαμαντική μετάφραση του μυθιστορήματος του Ντοστογιέφσκι  Έγκλημα και τιμωρία.

Έχει διδάξει πλήθος μαθημάτων αρχαίας ελληνικής φιλολογίας (π.χ. Θεματογραφία, Αρχαία ελληνική μετρική, Εισαγωγή στην αρχαία ελληνική φιλολογία, Αρχαία ελληνική γραμματολογία με ερμηνεία κειμένων, Εισαγωγή στην επική ποίηση, Ομήρου Ἰλιάδα, Αρχαϊκή ελεγειακή και ιαμβική ποίηση, Αρχαϊκή μελική ποίηση [μονωδία], Χορική ποίηση [με έμφαση στον Πίνδαρο και τον Βακχυλίδη], Αισχύλο, Σοφοκλή, Ηρόδοτο, Ελληνιστική ποίηση κ.ά.) σε συνδυασμό και με αναφορές στη νεοελληνική λογοτεχνία.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος ΣΩΚΡΑ­ΤΗΣ/ΕΡΑΣΜΟΣ, και στη συνέχεια ERASMUS+, έχει συνάψει συμφωνίες και είναι ακαδημ. υπεύθυνη για τις ανταλλαγές φοιτη­τών και διδα­σκόντων με τα Πα­νεπι­στήμια: École Normale Supérieure de Lyon, Royal Holloway University of London, Universidad de Salamanca, Universidad de Valladolid, Università degli Studi di Milano.

Διετέλεσε επιστημον. σύμβουλος (αμισθί) στην Εκπαιδευτική Tηλεόραση (2005–2006) για τις εκπομπές με θέμα τον «Αρχαϊκό λυρισμό» και συγκεκριμένα α΄) τον «Αρχίλοχο» και β΄) τη «Σαπφώ».

Είναι μέλος επιστημονικών εταιρειών (π.χ. της Ελληνικής Ανθρωπιστικής Εταιρείας, της οποίας διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου για τα έτη 2016–2021), ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών (της οποίας και διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κατὰ τις τριετίες 1998–2001, 2001–2004, 2016–2019).

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN