Την Τρίτη 19η Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Πρύτανη του ΕΚΠΑ καθηγητή κ. Γεράσιμου Σιάσου η ορκωμοσία των κάτωθι μελών ΔΕΠ και ΕΔΙΠ: Ηλίας Ζαχαρόγιαννης, Βασίλειος Κατσίκης, Χρήστος Κρούπης, Πατρίνα Παρασκευοπούλου, Γεώργιος Σακελλαρίου, Μαργαρίτα Χατζηχρηστίδη, Εκάβη Αθανασοπούλου, Γεώργιος Αλεξανδρόπουλος, Βενετία Σοφία Βελονάκη, Παναγιώτα (Πέγκυ) Καρπούζου, Αικατερίνη Κορολή, Γεώργιος Κυριακόπουλος, Κωνσταντίνα Τσώλη, Αικατερίνη Βλαντώνη, Ευαγγελία Μπέσιου.
Ηλίας Ζαχαρόγιαννης, εξέλιξη σε Καθηγητή του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ο Ηλίας Ζαχαρόγιαννης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι έγγαμος με 3 παιδιά. Πραγματοποίησε προπτυχιακές σπουδές στο ίδιο τμήμα (1982 αποφοίτηση) και μεταπτυχιακές σπουδές MSc. (St Andrews University, Scotland 1989-1991) και PhD (ΣΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ 1998-2003) σε θέματα σχετικά με την εφαρμοσμένη φυσιολογία άσκησης και τις προσαρμογές των μεταβολικών συστημάτων σε προπονητικό ερέθισμα διαφορετικής έντασης. Διδάσκει στη ΣΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ από το 1991 έως σήμερα ενώ το 2005 εκλέχτηκε/διορίστηκε σε θέση Λέκτορα. Είναι μέλος της Αμερικανικής και Ευρωπαϊκής Αθλιατρικής Εταιρείας ACSM και ECSS. Έχει συντάξει >90 δημοσιευμένα άρθρα σε διεθνή peer-review περιοδικά. Έχει πραγματοποιήσει >50 δημόσιες διαλέξεις ως προσκεκλημένος ομιλητής σε θέματα σχετικά με τις ορίζουσες της ανθρώπινης απόδοσης αλλά και τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητα στην υγεία και μακροζωία. Έχει υπηρετήσει σε διάφορες διοικητικές θέσεις: τεχνικός δ/ντης στον μαραθώνιο του παγκοσμίου πρωταθλήματος Αθήνα 1997 και στον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας 1997-2001 και 2021, ομοσπονδιακός προπονητής ΣΕΓΑΣ 1994-2000 και τεχνικός σύμβουλος φυσικής κατάστασης πολλών ΠΑΕ. Μέλος των Εθνικών ομάδων Εφήβων, Νέων και Ανδρών από το 1976-1986 στους δρόμους ημιαντοχής-αντοχής. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη συνεισφορά των μεταβολικών συστημάτων και άλλων φυσιολογικών παραμέτρων στην απόδοση στην καρδιαναπευστική αντοχή, στη ρύθμιση του μεταβολισμού των ενεργειακών υποστρωμάτων σε παρατεταμένη άσκηση υπομέγιστης έντασης, στην αξιολόγηση της ανθρώπινης απόδοσης και την εφαρμογή της στη συνταγογράφηση άσκησης/φυσικής δραστηριότητας
[elzach@phed.uoa.gr]
Βασίλειος Κατσίκης, εξέλιξη σε Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών
O Bασίλειος N. Κατσίκης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ με γνωστικό αντικείμενο Μαθηματικά-Πληροφορική. Έλαβε το πτυχίο του από το Μαθηματικό Τμήμα του ΕΚΠΑ, το MSc στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά καθώς και το διδακτορικό στη Μαθηματική Ανάλυση από τη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ με την υποστήριξη της Υποτροφίας «Παπακυριακόπουλος». Έχει επίσης εργαστεί ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στα Εφαρμοσμένα και Υπολογιστικά Μαθηματικά με την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και ως κύριος ερευνητής ή μέλος της ερευνητικής ομάδας σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν αλλά δεν περιορίζονται στα Νευρωνικά Δίκτυα, την Ευφυή Βελτιστοποίηση, την Αριθμητική Γραμμική Άλγεβρα, τη Γραμμική και Πολυγραμμική Άλγεβρα και τη Μαθηματική Χρηματοοικονομική. Έχει περισσότερες από 140 δημοσιεύσεις σε περιοδικά υψηλού κύρους, και έχει δημοσιεύσει αρκετά βιβλία και κεφάλαια βιβλίων στους προαναφερθέντες επιστημονικούς τομείς. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής και κριτής σε αρκετά επιστημονικά περιοδικά, μέλος της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίων, και Guest Editor σε ένα μεγάλο αριθμό από Special Issues επιστημονικών περιοδικών. Τέλος, είναι Διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος «Ποσοτική Επενδυτική» με κατευθύνσεις α) Μαθηματική Χρηματοοικονομική και Ανάλυση Κινδύνου, και β) Επενδυτική και Εκτιμητική Ακινήτων, είναι Διευθυντής του Τομέα «Μαθηματικών -Πληροφορικής & Στατιστικής-Οικονομετρίας» και μέλος της συντονιστικής επιτροπής του «University of Athens MBA», του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ.
[vaskatsikis@econ.uoa.gr]
Χρήστος Κρούπης, εξέλιξη σε Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής
Ο Χρήστος Κρούπης διδάσκει Ιατρική Χημεία και Κλινική Βιοχημεία στους προπτυχιακούς φοιτητές Ιατρικής και Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ καθώς και Κλινική Χημεία-Μοριακή Διαγνωστική σε μεταπτυχιακούς φοιτητές του Χημικού και Βιολογικού ΕΚΠΑ για 17 συναπτά έτη. Είναι απόφοιτος του τμήματος Χημείας ΕΚΠΑ, απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο MSc από το Cornell University στην Ithaca, NY, USA για το έργο του σε κυτταρινάσες από T. fusca μεταλλαγμένα στελέχη και διδακτορικό τίτλο από το τμήμα Χημείας ΕΚΠΑ για μοριακές μελέτες πάνω στα BRCA γονίδια και στον κληρονομούμενο καρκίνο μαστού και ωοθηκών. Πριν εκλεχθεί Λέκτορας Κλινικής Βιοχημείας και Μοριακής Διαγνωστικής στο Αττικόν Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο στην Ιατρική Σχολή Αθηνών το 2006 -και στη συνέχεια Επίκουρος και Αναπληρωτής Καθηγητής το 2911 και 2019 αντίστοιχα-, εργάσθηκε ως ερευνητής της Hoffmann-La Roche, NJ, USA (βασική καρδιαγγειακή έρευνα) και ως Κλινικός Βιοχημικός και Μοριακός Βιολόγος σε κλινικά εργαστήρια στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και στο Μαιευτικό και Γυναικολογικό Νοσοκομείο Μητέρα στην Αθήνα για πάνω από 12 έτη. Έχει επιβλέψει ένα μεταδιδακτορικό ερευνητή, τρείς διδάκτορες και 20 MSc φοιτητές και το ερευνητικό του έργο έχει καταγραφεί σε περίπου 100 ξενόγλωσσες PubMed δημοσιεύσεις (h-index 25, 2300 citations, 40% ως κύριος συγγραφέας). Είναι ενεργός editor των έγκριτων περιοδικών Clinical Chemistry & Laboratory Medicine και Medicina (Genetics section). Επίσης ασχολείται με θέματα διασφάλισης ποιότητας και υπηρετεί ως Επικεφαλής Αξιολογητής στο Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) για κλινικά εργαστήρια αναφορικά με το ISO15189 πρότυπο. Έχει διατελέσει Εθνικός αντιπρόσωπος στην European Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine (EFLM) για 11 συνεχή έτη και chairman στην αντίστοιχη επιτροπή WG-IVD (2014-17). Έχει οργανώσει πολλά Πανελλήνια συνέδρια Κλινικής Χημείας-Κλινικής Βιοχημείας, ημερίδες Οφθαλμικής Γενετικής καθώς και το 22ο Ευρωπαϊκό συνέδριο Κλινικής Χημείας και Εργαστηριακής Ιατρικής EuroMedlab 2017 στην Αθήνα με μεγάλη επιτυχία, δίνοντας παράλληλα πάνω από 70 ομιλίες σε Πανελλήνια και Διεθνή Συνέδρια.
[ckroupis@med.uoa.gr]
Πατρίνα Παρασκευοπούλου, εξέλιξη σε Καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας
Πατρίνα Παρασκευοπούλου. Πτυχίο Χημείας (ΕΚΠΑ, 1998). Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Ανόργανη Χημεία και Τεχνολογία (ΕΚΠΑ, 2000) και Διδακτορικό Δίπλωμα στη Χημεία (ΕΚΠΑ, 2003). Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Missouri University of Science and Technology (MS&T), USA (2006-2007). Λέκτορας (2009), Επίκουρη Καθηγήτρια (2015), Αναπληρώτρια Καθηγήτρια (2019) και Καθηγήτρια (2023) στο Τμήμα Χημείας ΕΚΠΑ. Υποτροφία (2017) από το Ίδρυμα DAAD (Research Stays for University Academics and Scientists) για το Hamburg University of Technology (TUHH) στη Γερμανία. Περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στη σύνθεση και τον χαρακτηρισμό ανόργανων και υβριδικών οργανικών/ανόργανων υλικών, στην ηλεκτροχημεία, στην κατάλυση και σε αντιδράσεις πολυμερισμού. 9 χρόνια εμπειρίας σε ανόργανα και υβριδικά ανόργανα/οργανικά αεροπηκτώματα, μεταξύ αυτών η ανάπτυξη μια νέας οικογένειας βιοπολυμερικών αεροπηκτωμάτων με μεγάλη μηχανική αντοχή (2020; EP3848409A1). Διοργάνωση/συνδιοργάνωση εθνικών και διεθνών συνεδρίων, μεταξύ των οποίων και το 2nd International Conference on Aerogels for Biomedical and Environmental Applications (2022). Χρηματοδότηση από Εθνικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα (>1,000,000 € τα τελευταία 10 χρόνια). webpage; Google Scholar; ORCID; SCOPUS
[paraskevopoulou@chem.uoa.gr]
Γεώργιος Σακελλαρίου, εξέλιξη σε Καθηγητή του Τμήματος Χημείας
Ο Γεώργιος Σακελλαρίου είναι Καθηγητής Χημείας στο Εργαστήριο Βιομηχανικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Είναι απόφοιτος του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ (1999) και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ (2003). Το διάστημα 2004-2006 εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Tennesse και στο Oak Ridge National Laboratory των Η.Π.Α. Ο Γεώργιος Σακελλαρίου διδάσκει τρία προπτυχιακά και τρία μεταπτυχιακά μαθήματα του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Επιστήμη των Πολυμερών και Εφαρμογές της στη Βιομηχανία». Στο εργαστήριο βιομηχανικής χημείας και υπό την επίβλεψή του έχουν περατωθεί 7 διδακτορικές διατριβές, 20 μεταπτυχιακά διπλώματα ειδίκευσης καθώς και 21 πτυχιακές διπλωματικές εργασίες ενώ επιβλέπει την εκπόνηση τριών εν εξελίξει μεταπτυχιακών διπλωμάτων ειδίκευσης και μιας διδακτορικής διατριβής. Έχει δημοσιεύσει 80 επιστημονικά άρθρα σε περιοδικά με κριτές καθώς και 6 κεφάλαια σε βιβλία. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη σύνθεση, το μοριακό/δομικό χαρακτηρισμό καλά καθορισμένων πολυμερών καθώς και στην κατανόηση της σχέσης μοριακής δομής-ιδιοτήτων.
[gsakellariou@chem.uoa.gr]
Μαργαρίτα Χατζηχρηστίδη, εξέλιξη σε Καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας
Η Μαργαρίτα Χατζηχρηστίδη γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα, είναι παντρεμένη και έχει μία κόρη 9 ετών. Το 1997 αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το 1999 έλαβε το Δίπλωμα Ειδίκευσης (MSc) στην Επιστήμη και Τεχνολογία των Πολυμερών από το Πανεπιστήμιο UMIST, Manchester, UK. Το 2004 της απονεμήθει ο τίτλος της διδάκτορος (PhD) από το Τμήμα Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο τίτλος του διδακτορικού της ήταν: “Φωτοευαίσθητα πολυμερικά υλικά μηχανισμού χημικής ενίσχυσης για κατασκευή μικροσυστημάτων” με επιβλέποντα τον Δρ. Παναγιώτη Αργείτη, Διευθυντή Ερευνών στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Κατά τη διάρκεια του διδακτορικού της είχε λάβει υποτροφία από το Ινστιτούτο Μικροηλεκτρονικής του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”.
Στη συνέχεια ανέλαβε καθήκοντα μεταδιδακτορικής ερευνήτριας στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών ενώ η έρευνα εκπονείτο στο Ινστιτούτο Μικροηλεκτρονικής του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”.
Το 2007 μετέβη ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Cornell, Ithaca, USA με επιβλέποντα καθηγητή τον Christopher K. Ober και ερευνητικό αντικείμενο τα flexible electronics.
Το 2009 ξεκινάει τη σταδιοδρομία της στο Τμήμα Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην αρχή ως Λέκτορας, το 2015 ως Επίκουρη Καθηγήτρια, το 2019 ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και πλέον ως Καθηγήτρια με γνωστικό αντικείμενο: «Βιομηχανική Χημεία-Πολυμερικά Υλικά για Μικροσυστήματα».
Το ερευνητικό – επιστημονικό της έργο εντάσσεται στην ευρύτερη περιοχή της Μικροηλεκτρονικής και Μικρονανοτεχνολογίας. Ειδικότερα αναφέρεται στη δυνατότητα χρήσης λιθογραφικών διεργασιών που βασίζονται σε φωτοευαίσθητα πολυμερικά υλικά για τη διαμόρφωση σχήματος σε ένα υπόστρωμα, στη διαρκώς αναπτυσσόμενη περιοχή της κατασκευής μικροσυστημάτων. Τα τελευταία χρόνια έχει επεκτείνει τα ενδιαφέροντά της στην περιοχή των πολυμερικών νανοσύνθετων υλικών καθώς και στην τροποποίηση επιφανειών με έκθεση σε ακτινοβολία στην περιοχή του υπέρυθρου (UV).
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ερευνητικές της δραστηριότητες μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα της: http://users.uoa.gr/~mchatzi/web/
[mchatzi@chem.uoa.gr]
Εκάβη Αθανασοπούλου, εξέλιξη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης
Η Εκάβη Αθανασοπούλου ορκίστηκε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ και απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στις Τουρκικές Σπουδές από τη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών (SOAS) του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Στην ίδια σχολή του Πανεπιστημίου του Λονδίνου εκπόνησε το διδακτορικό της στις διεθνείς σχέσεις. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και της Ελλάδας, με έμφαση στην επίδραση της κουλτούρας, της εθνικής ταυτότητας και της ιστορίας στη διαμόρφωση και λήψη αποφάσεων. Τα βιβλία της συμπεριλαμβάνουν τις μονογραφίες, Turkey’sRelationswithIsrael: TheFirstSixtyTwoYears (Routledge, υπό έκδοση), StrategicRelationsbetweentheU.S. andTurkey: 1979-2000: SleepingwithaTiger(Routledge, 2014), Turkey: Anglo-AmericanSecurityInterests, 1945-1952: TheFirstEnlargementofNATO(Frank Cass, 1999) και τον συλλογικό τόμο (συνεπιμελήτρια) Εξωτερική Πολιτική της Ελλάδας: Επιλογές και Προσδοκίες στον 21ο Αιώνα (Παπαζήσης, 2020).
[ekaviath@pspa.uoa.gr]
Γεώργιος Αλεξανδρόπουλος, εξέλιξη σε Καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
Ο Γεώργιος Χ. Αλεξανδρόπουλος έλαβε το Δίπλωμα Μηχανικού (Integrated M.S.c), M.A.Sc., και Ph.D. από το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Ελλάδα το 2003, 2005 και 2010, αντίστοιχα. Κατείχε θέσεις Ανώτερου (Senior) Ερευνητή σε διάφορα Ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα και διετέλεσε Ανώτερος (Senior) Ερευνητής Μηχανικός και Κύριος (Principal) Ερευνητής στο Mathematical and Algorithmic Sciences Lab, Paris Research Center, Huawei Technologies France και στο Technology Innovation Institute, Abu Dhabi, United Arab Emirates. Επί του παρόντος διατελεί Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ με γνωστικό αντικείμενο τα Συστήματα και Επεξεργασία Σήματος Ασύρματων Επικοινωνιών. Ο κ. Αλεξανδρόπουλος υπηρετεί ως συντάκτης των διεθνών περιοδικών IEEE Transactions on Communications, IEEE Transactions on Green Communications and Networking, IEEE Wireless Communications Letters, Frontiers in Communications and Networks και του ITU Journal on Future and Evolving Technologies, είναι Κύριο Μέλος (Senior Member) των επιστημονικών κοινοτήτων IEEE Communications, Signal Processing, Vehicular Technology και Information Theory , αντιπρόεδρος του EURASIP Technical Area Committee on Signal Processing for Communications and Networking και μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Eπίσης, διατελεί Διακεκριμένος Λέκτορας του IEEE Communications Society. Έχει συμμετάσχει ή/και διαχειρίζεται περισσότερα από 15 έργα έρευνας, καινοτομίας και ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεθνή και ελληνικά. Την τρέχουσα περίοδο εκτελεί χρέη επιστημονικού υπεύθυνου του ΕΚΠΑ για τα έργα H2020 RISE-6G, SNS JU TERRAMETA (επίσης, τεχνικός διαχειριστής έργου), SNS JU 6G-DISAC και ESA PRISM. Έχει λάβει το βραβείο καλύτερης διδακτορικής διατριβής 2010, το IEEE Communications Society Best Young Professional in Industry Award 2018, το EURASIP Best Paper Award of the Journal on Wireless Communications and Networking 2021, το IEEE Marconi Prize Paper Award in Wireless Communications, το Best Paper Award από το συνέδριο IEEE GLOBECOM 2021 και το IEEE Communications Society Prize Fred Ellersick 2023. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σύνδεσμο: www.alexandropoulos.info.
[alexandg@di.uoa.gr]
Βενετία Σοφία Βελονάκη, εξέλιξη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Νοσηλευτικής
Η Βενετία Σοφία Βελονάκη είναι νοσηλεύτρια (τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ) και νομικός (τμήμα Νομικής ΔΠΘ) με μεταπτυχικές σπουδές στην κοινοτική νοσηλευτική (τμήμα νοσηλευτικής ΕΚΠΑ) και στο δίκαιο της υγείας (νομική σχολή Πανεπιστημίου Γλασκώβης). Η διδακτορική της διατριβή εκπονήθηκε στο τμήμα νοσηλευτικής ΕΚΠΑ και είχε τίτλο ««Εκπαίδευση κλινικών και κοινοτικών νοσηλευτών στη διασφάλιση του δικαιώματος των Κωφών στην υγεία». Από το 2018 έως το 2023 υπηρέτησε ως επίκουρη καθηγήτρια «νοσηλευτικής ηθικής και νομικής ευθύνης» στο τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ. Μεταξύ άλλων, έχει εργαστεί ως μεταδιδάκτορας στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Έρευνας Επιστημών Υγείας (IUFRS) και στο Πανεπιστημιακό Τμήμα Ιατρικής και Υγείας στην Κοινότητα (DUMSC) της Λωζάνης, Ελβετίας και ως ερευνήτρια σε ερευνητικά προγράμματα εθνικού και ευρωπαϊκού επιπέδου. Έχει πλούσιο εκπαιδευτικό, συγγραφικό και ερευνητικό έργο. Είναι μέλος της επιτροπής ηθικής και δεοντολογίας της έρευνας του ΕΟΔΥ, του τμήματος νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ και της Μέριμνας, Εταιρίας για τη φροντίδα Παιδιών και οικογενειών στην αρρώστια και το θάνατο. Είναι αναπληρωματικό μέλος στην αντίστοιχη επιτροπή του ειδικού λογαριασμού κονδυλίων έρευνας του ΕΚΠΑ και του Πανεπισημίου Πελοποννήσου. Είναι γεν. γραμματέας στον τομέα Διοίκησης του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος, της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας και της Πανελλήνιας Ένωσης Εγγραμματοσύνης για θέματα Υγείας. Στο τμήμα νοσηλευτικής ΕΚΠΑ είναι σύμβουλος των φοιτητών με αναπηρία και υπεύθυνη για τη δράση Ανοιχτών Πυλών.
[venvel@nurs.uoa.gr]
Παναγιώτα (Πέγκυ) Καρπούζου, εξέλιξη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας
H Παναγιώτα (Πέγκυ) Καρπούζου σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο του Salzburg (Αυστρία). Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στη Θεωρία της Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Sorbonne Nouvelle PARIS III. Έλαβε προπτυχιακές, μεταπτυχιακές και ερευνητικές υποτροφίες από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ), το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» και το New Frontiers in Research Fund (NFRF). Δίδαξε Θεωρία της Λογοτεχνίας, Νεοελληνική Φιλολογία και Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Πατρών (2003-2012), στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (2005-2008) και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και από το 2012 εργάζεται στο Τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στις λογοτεχνικές θεωρίες, την Mετακριτική και την Πολιτισμική Κριτική (θεματικές της μετανεωτερικότητας, του χώρου και της ταυτότητας, Μετα-Ανθρωπιστικές Σπουδές, Περιβαλλοντικές Ανθρωπιστικές Σπουδές, η αμφίδρομη σχέση Λογοτεχνίας με τις Θετικές Επιστήμες και με τον κοινωνικο-φιλοσοφικό στοχασμό) στην ελληνική, γαλλική και αγγλόφωνη λογοτεχνία 19ου ‒21ου αι. Στα πεδία αυτά έχει δημοσιεύσει βιβλία και επιμεληθεί συλλογικούς τόμους σε διεθνείς και ελληνικούς εκδοτικούς οίκους και έχει συγγράψει πολυάριθμα επιστημονικά άρθρα σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Έχει επίσης συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας Gallica (BNF), του Εθνικού Κέντρου Ερευνών της Γαλλίας (CNRS-ΙΤΕΜ) και του Canadian Research Coordination Committee. Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών, δικτύων και συντακτικών επιτροπών περιοδικών στα ερευνητικά της πεδία και είναι επικεφαλής (Editor in Chief) του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Journal of Ecohumanism και επιστημονική υπεύθυνη (Series Editor) τριών διεθνών επιστημονικών σειρών, της σειράς “Posthumanities and Citizenship Futures” των εκδόσεων Rowman & Littlefield, της σειράς “Environmental Humanities” των εκδόσεων Transnational Press London και της σειράς “Brill Research Perspectives in Critical Theory”.
[pkarpouzou@phil.uoa.gr]
Αικατερίνη Κορολή, εξέλιξη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας
Η Αικατερίνη Κορολή σπούδασε Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στη Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής ως ξένης γλώσσας (ΕΚΠΑ) και διδακτορικού διπλώματος στην Κλασική Φιλολογία (ΕΚΠΑ). Επιπλέον, είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην Αρχαία Ιστορία (Πανεπιστήμιο της Βιέννης, Τμήμα Αρχαίας Ιστορίας, Παπυρολογίας και Επιγραφικής / Universität Wien, Institut für Alte Geschichte und Altertumskunde, Papyrologie und Epigraphik). Θέμα της πρώτης της διδακτορικής διατριβής, η οποία εκδόθηκε το 2016, είναι η γλωσσική πράξη του αιτήματος στην ιδιωτική αλληλογραφία που σώζεται σε παπύρους και όστρακα από τη ρωμαϊκή, βυζαντινή και πρώιμη αραβική εποχή της Αιγύπτου. Η δεύτερη διδακτορική διατριβή της αφορά στο φορολογικό σύστημα της Αιγύπτου κατά την ύστερη αρχαιότητα και περιλαμβάνει την επανέκδοση ενός μεγάλου σώματος αρχαίων ελληνικών φορολογικών αποδείξεων. Πριν επιστρέψει στην Ελλάδα, εργάστηκε για σημαντικό χρονικό διάστημα ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στην Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών (Österreichische Akademie der Wissenschaften, Institut für Kulturgeschichte der Antike, Documenta Antiqua), στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης (Universität Wien, Institut für Alte Geschichte und Altertumskunde, Papyrologie und Epigraphik), καθώς και στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας (Österreichische Nationalbibliothek) στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από το Αυστριακό Ταμείο Επιστημών (FWF). Έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμα διεθνή επιστημονικά συνέδρια και εργαστήρια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
[katkoroli@phil.uoa.gr]
Γεώργιος Κυριακόπουλος, εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή της Νομικής Σχολής
Ο Γιώργος Κυριακόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπήρξε Εισηγητής στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) (2017-2020), ενώ, από το 2016, είναι μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τις Ειρηνικές Χρήσεις του Διαστήματος (UN COPUOS). Εχει επίσης εκπροσωπήσει το ΥΠΕΞ στη Συνέλευση του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπλοΐας (International Civil Aviation Organization, ICAO) και στο Διεθνές Πρόγραμμα COSPAS-SARSAT. Είναι ο Σύνδεσμος για την Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διαστημικού Δικαίου (ECSL) και έχει χρηματίσει (2019) επισκέπτης καθηγητής στο Institute of Air and Space Law του Πανεπιστημίου McGill (Μόντρεαλ, Καναδάς), της Σχολής Νομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Sophia Antipolis (Νίκαια, Γαλλία) (2014-2015) και του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει διατελέσει σύμβουλος του Υπουργού Εθνικής Άμυνας επί θεμάτων αεροπορικού δικαίου (2005 – 2006) και μέλος της ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφαλείας Πτήσεων (2008 – 2010).
[yokygr@law.uoa.gr]
Κωνσταντίνα Τσώλη, εξέλιξη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης
Η Κωνσταντίνα (Νάντια) Τσώλη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) με γνωστικό αντικείμενο «Σχολική Παιδαγωγική και Πρακτική Άσκηση». Διδάσκει σε προπτυχιακό επίπεδο τα μαθήματα: α) Σχολική Παιδαγωγική και Πρακτική Άσκηση, β) Σχολική Κοινωνικοποίηση, Διαφοροποίηση και Κοινωνική Ένταξη, γ) Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών: Μικροδιδασκαλίες-Πρακτική Άσκηση, δ) Γενικές Αρχές και Στρατηγικές Διδασκαλίας & Πρακτική Άσκηση Ι, ε) Διαχείριση της Σχολικής Τάξης & Πρακτική Άσκηση ΙΙ και στ) Δι-Εβδομαδιαία Πρακτική Άσκηση. Επίσης, διδάσκει αντίστοιχα γνωστικά αντικείμενα που εντάσσονται στις Επιστήμες της Αγωγής σε Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (π.χ. ΠΤΔΕ, Τμήμα Χημείας, Τμήμα Βιολογίας), του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι Αναπληρώτρια Προέδρου ως Εθνικός συνεργάτης/συντονιστής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στον Ευρωπαϊκό Φορέα για την Ανάπτυξη της Ειδικής Αγωγής και την Ενταξιακή Εκπαίδευση, καθώς επίσης και Αναπληρώτρια Προέδρου για το ΕΠ.Ε.Σ. (Επιστημονικό Εποπτικό Συμβούλιο) του Μαρασλείου, 1ου 12/Θ Πειραματικού Δ.Σ Πανεπιστημίου Αθηνών (Μαράσλειο), 1/Θ Πειραματικού Δ.Σ Πανεπιστημίου Αθηνών & 3/Θ Πειραματικού Δ.Σ Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συμμετάσχει ως μέλος ερευνητικής ομάδας σε ποικίλα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, π.χ. ERASMUS+ HEALING: Developing a Multidisciplinary Diploma on Art Therapy in Health Education και ERASMUS+ ETHICSBOARD: Teaching ethical principles and sustainable entrepreneurship at schools and at their related communities. Είναι μέλος σε διάφορες επιτροπές (π.χ. αναπληρωματικό μέλος ΚΕΔΙΒΙΜ-ΕΚΠΑ) και έχει ενεργό επιστημονική δραστηριότητα με δημοσιεύσεις άρθρων σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, κεφάλαια σε διεθνείς και ελληνικούς συλλογικούς τόμους, τόμους πρακτικών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών συνεδρίων και ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη συναισθηματική νοημοσύνη, την κοινωνική και συναισθηματική μάθηση, την ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων, τη δημιουργικότητα, την καινοτομία, τη διαχείριση της σχολικής τάξης, το κλίμα της σχολικής τάξης, την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών.
[nadtso@primedu.uoa.gr]
Αικατερίνη Βλαντώνη, νέος διορισμός στη βαθμίδα της Επίκουρης Καθηγήτριας του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης
Η Κατερίνα Βλαντώνη (BSc & PhD ΕΚΠΑ, MA Maastricht University) ειδικεύεται στην ιστορία της βιοϊατρικής επιστήμης και τεχνολογίας. Είναι επιστημονική υπεύθυνη ερευνητικής ομάδας στο πλαίσιο του έργου BIO-CONTEXT: Contextualizing biobanking in Greece: histories, practices, discourses, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΛΙΔΕΚ, ενώ η έρευνά της έχει υποστηριχθεί από υποτροφία του Visiting Fellows Program, History Office, US National Institutes of Ηealth (Bethesda, ΗΠΑ), από υποτροφία Ηράκλειτος ΙΙ (Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς), από “Υποτροφία Αριστείας ΙΚΥ για εκπόνηση Μεταδιδακτορικής Έρευνας στην Ελλάδα – Πρόγραμμα Siemens” και από χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση. Έχει συμμετάσχει ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια σε ευρωπαϊκά και εθνικά έργα, όπως στο InsSciDE: Inventing a shared Science Diplomacy for Europe (ΕΕ Horizon 2020), HoNESt: History of Nuclear Energy and Society (ΕΕ Euratom Research and Training Programme) και RISK CHANGE (EE Creative Europe). Ως διδακτορική φοιτήτρια συμμετείχε στα διεθνή ερευνητικά έργα Papyrus: Cultural and historical digital libraries dynamically mined from news archives (ΕΕ FP7) και Inventing Europe: Technology and the Making of Europe, 1850 to the Present (European Science Foundation). Είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής (Management Committee) του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ιστορικών της Τεχνολογίας «Tensions of Europe: Research Network on History, Technology and Europe». Έχει διδάξει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο ΕΚΠΑ (μεταξύ άλλων, το μάθημα «Science, Technology, Society: Biosciences, Biotechnology, Medicine» στο αγγλόφωνο μεταπτυχιακό «Science, Technology, Society–Science and Technology Studies»), στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής και Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών). Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά καθώς και σε συλλογικούς τόμους. Πρόσφατα (2023), συν-επιμελήθηκε ειδικό τεύχος-αφιέρωμα με τον τίτλο «Ιατρική και Βιοϊατρική Επιστήμη και Τεχνολογία στη Νεότερη Ελλάδα: Ιστορικές και STS Προσεγγίσεις» στο επιστημονικό περιοδικό Νεύσις. Ενδεικτικές δημοσιεύσεις: Vlantoni, K., & Papanastasiou, K. (2022). “Live from the womb”: Historicising the integration of artificial intelligence into biomedicine. ICON: Journal of the International Committee for the History of Technology, 27(1), 139-157∙ Vlantoni, K., Kandaraki, A., & Pavli, A. (2017). Medical Technologies and Health Policies in Post WWII Greece. History of Technology, 33, 107-133.
[kvlantoni@phs.uoa.gr]
Ευαγγελία Μπέσιου, νέος διορισμός ως ΕΔΙΠ στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Η Ευαγγελία Μπέσιου αποφοίτησε από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια παρακολούθησε το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του ΕΚΠΑ, «Περιβάλλοντα Ιζηματογένεσης, Οικοσυστήματα και Γεωβιοπόροι» και αποφοίτησε το 2018. Διατέλεσε μέλος ερευνητικών ομάδων του ΕΚΠΑ ως υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, και πραγματοποίησε ποικίλες δημοσιεύσεις άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά καθώς και συμμετοχές/ανακοινώσεις/παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια. Η εκπόνηση της διδακτορικής της διατριβής χρηματοδοτήθηκε από το ΙΚΥ και ολοκληρώθηκε το 2023. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται η Μικροπαλαιοντολογία, Εξελικτική Παλαιοικολογία, οι παλαιοωκεανογραφικές και παλαιοπεριβαλλοντικές αναπαραστάσεις.
[evabesiou@geol.uoa.gr]