Την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024 πραγματοποιήθηκε με την παρουσία της Αντιπρυτάνεως Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Καθηγήτριας κ. Σοφίας Παπαϊωάννου, η ορκωμοσία των κάτωθι μελών Δ.Ε.Π.: Ιωάννης Αλεξόπουλος, Δημήτριος Τραφαλής, Νικόλαος-Ιωάννης Κοσκινάς, Μαρία Καθαράκη, Μαρία Καλαφάτη και Θεόδωρος Πεσιρίδης.
Ιωάννης Αλεξόπουλος, Εξέλιξη σε Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Ο Ιωάννης Αλεξόπουλος είναι Καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής – Τεχνικής & Περιβαλλοντικής Γεωφυσικής, στο Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος. Είναι κάτοχος πτυχίου Γεωλογίας του Ε.Κ.Π.Α. και διδακτορικού διπλώματος στη γεωφυσική-περιβαλλοντική γεωλογία. Εξειδικεύεται στην εφαρμογή γεωφυσικών τεχνικών με στόχο τη διερεύνηση των φυσικο-χημικών ιδιοτήτων των υπεδαφικών σχηματισμών, συμβάλλοντας στη μελέτη γεωδυναμικών φαινομένων, υπόγειας υδροφορίας, υφαλμύρηνσης υδροφόρων οριζόντων, στην ανασύνθεση του παλαιο-γεωπεριβάλλοντος, στη μελέτη των παράκτιων γεωμορφών, στην αρχαιολογική έρευνα, καθώς και στην επίλυση γεωτεχνικών προβλημάτων που σχετίζονται με την κατασκευή τεχνικών έργων. Διαθέτει εμπειρία στη λήψη και επεξεργασία επιστημονικών δεδομένων τηλεπισκόπησης και μετεωρολογίας/κλιματολογίας. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 115 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων και έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 85 εφαρμοσμένα ερευνητικά προγράμματα (χρηματοδοτούμενα από διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς) από το 1986. Το έργο του έχει αναφερθεί περισσότερες από 200 φορές.
Διδάσκει 5 προπτυχιακά και 3 μεταπτυχιακά μαθήματα του επιστημονικού του πεδίου. Περισσότεροι από 70 προπτυχιακοί φοιτητές ολοκλήρωσαν τη διπλωματική τους εργασία υπό την επίβλεψή του τα τελευταία 15 χρόνια. Παράλληλα, επέβλεψε 12 Μεταπτυχιακές Διατριβές (MSc) σε διάφορα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, αρκετές από τις οποίες δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικά συνέδρια. Υπό την επίβλεψή του έχει ολοκληρωθεί μία διδακτορική διατριβή και στο τρέχον διάστημα επιβλέπει 4 διδακτορικές διατριβές.
Είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής από το 2021, Αντιπρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος από το 2022 και έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τεχνικού Συμβουλίου του Ε.Κ.Π.Α. στο διάστημα 2020-2023.
[jalexopoulos@geol.uoa.gr]
Δημήτριος Τραφαλής, Εξέλιξη σε Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής
Νικόλαος-Ιωάννης Κοσκινάς, Εξέλιξη Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας
Ο Νικόλαος-Ιωάννης Κοσκινάς είναι αναπληρωτής καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο τη Γερμανική Λογοτεχνία. Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία με ειδίκευση στη λογοτεχνία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε με διάκριση (καλύτερος μέσος όρος της χρονιάς). Στη συνέχεια εκπόνησε ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. τη διδακτορική του διατριβή με διάκριση στο πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου. Από το 2006 έως το 2018 εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στα πανεπιστήμια Humboldt και TU στο Βερολίνο, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και στο Ε.Κ.ΠΑ. (ακαδημαϊκός υπότροφος). Το 2018 εξελέγη επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής του Ε.Κ.Π.Α. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στη Νεότερη Γερμανική Λογοτεχνία, στη Λογοτεχνία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, στη σχέση Λογοτεχνίας και Μνήμης, στην Ανάλυση και Θεωρία του Δράματος, στη Μεταναστευτική Λογοτεχνία και στην Οικοκριτική. Έχει συγγράψει 2 μονογραφίες και έχει επιμεληθεί 2 συλλογικούς τόμους, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Έχει συμμετάσχει με ανακοίνωση σε δεκάδες διεθνή συνέδρια και έχει διευθύνει στρογγυλές τράπεζες. Έχει διατελέσει μέλος σε επιστημονικές και οργανωτικές επιτροπές συνεδρίων. Είναι μέλος κριτικών επιτροπών σε 2 διεθνή περιοδικά. Έχει υπηρετήσει 2 θητείες στην ΣΕ και είναι αναπληρωτής διευθυντής του Π.Μ.Σ. του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής του Ε.Κ.Π.Α.
[kosknik@gs.uoa.gr]
Μαρία Καθαράκη, νέος διορισμός στη βαθμίδα της Επίκουρης Καθηγήτριας του Τμήματος Νοσηλευτικής
Η Μαρία Καθαράκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην διοίκηση και οικονομική διαχείριση υπηρεσιών υγείας σε μεθόδους βελτιστοποίησης της αποδοτικότητάς τους. Είναι κάτοχος MBA (ΕΑΠ), MSc Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Κ.Π.Α.) και πτυχιούχος Νοσηλευτικής (Ε.Κ.Π.Α.). Έχει εργαστεί σε Ειδικές Υπηρεσίες ΕΣΠΑ με κύριο αντικείμενο σχεδιασμό, διαχείριση και υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ΕΚΤ. Υπήρξε Υπεύθυνη Έργων/Προγραμμάτων (Project/Program Manager) ανάπτυξης υπηρεσιών υγείας, πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ανάπτυξης υπηρεσιών Νοσοκομείων, προγραμμάτων κατάρτισης και δια βίου μάθησης. Υπήρξε Προϊσταμένη Μονάδας Β «Συντονισμός, Υλοποίηση & Υποστήριξη Υλοποίησης έργων Υπουργείου Υγείας» της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ Υπουργείου Υγείας (05/2014-07/2024), Υπεύθυνη Ποιότητας στο Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα» (05/2012-05/2014), καθώς και Προϊσταμένη Μονάδας Β2 Παρακολούθησης και Διαχείρισης έργων της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013»/Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (04/2008-05/2012). Έχει κλινικό έργο σε ΜΕΘ, Αναισθησιολογικό τμήμα, Χειρουργείο και Ογκολογικό-Γυναικολογικό τμήμα σε δημόσιο και ιδιωτικό Νοσοκομείο (05/1999-04/2008). Είναι Επιστημονική Συνεργάτης του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του Τμήματος Νοσηλευτικής, Ε.Κ.Π.Α. Διετέλεσε Λέκτορας (ΠΔ 407/80) στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Ε.Κ.Π.Α. (2006-2013) στα αντικείμενα Εφαρμογές Ποσοτικών μεθόδων στην Ανάλυση της Αγοράς, Τεχνικές Μαθηματικού Προγραμματισμού και έχει διδάξει στο Τμήμα Νοσηλευτικής, Ε.Κ.Π.Α. (2022-2024 & 2006-2013) Οικονομικά της Υγείας, Διοίκηση Προμηθειών και Μάρκετινγκ υπηρεσιών υγείας. Έχει διδάξει Επιχειρησιακό Σχεδιασμό και Διοίκηση σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών πανεπιστημιακού ιδρύματος του εξωτερικού (2016-06/2024). Υπήρξε μέλος Κύριου Διδακτικού Προσωπικού στον Τομέα Οικονομία και Δημοσιονομική Πολιτική, ΕΚΔΔΑ-ΙΝΕΠ (2012-2017). Έχει διατελέσει κριτής σε περιοδικά και έχει δημοσιευμένο έργο σε οικονομική ανάλυση και διοίκηση υπηρεσιών υγείας, αξιολόγηση Οργανισμών & Υπηρεσιών με μεθόδους επιχειρησιακής έρευνας και δείκτες αποδοτικότητας, ανάπτυξη νοσηλευτικών υπηρεσιών, διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και ανάλυση αγορών και συμπεριφοράς καταναλωτών, με σημαντικό αριθμό ετεροαναφορών. Είναι μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ). Υπήρξε Αντιπρόεδρος στην Εταιρεία Νοσηλευτικών Σπουδών (2014-2016) και μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρίας Επιχειρησιακών Ερευνών (2009-2011).
[m.katharaki@gmail.com]
Μαρία Καλαφάτη, νέος διορισμός στη βαθμίδα της Επίκουρης Καθηγήτριας του Τμήματος Νοσηλευτικής
Η Μαρία Καλαφάτη είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νοσηλευτικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος Διδακτορικού διπλώματος από το Ε.Κ.Π.Α. με τίτλο «Στάση των Επαγγελματιών Υγείας απέναντι στη χρήση Νοσοκομειακών Πληροφοριακών Συστημάτων» και Μεταπτυχιακού διπλώματος στην Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας από το Τμήμα Νοσηλευτικής του Ε.Κ.Π.Α. Εργάστηκε τα τελευταία χρόνια ως Ε.ΔΙ.Π. με γνωστικό αντικείμενο «Βασική και Προηγμένη Νοσηλευτική αξιολόγηση και Φροντίδα» στον Παθολογικό Νοσηλευτικό Τομέα του Τμήματος Νοσηλευτικής του Ε.Κ.Π.Α. Είναι μέλος σε 10 επιστημονικές εταιρείες, έχει λάβει υποτροφία από το πρόγραμμα ERASMUS, συμμετείχε σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα με αντικείμενα συναφή της Νοσηλευτικής και της Παροχής Υγείας και έχει βραβευτεί σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια για ερευνητικές μελέτες που αφορούν στη Νοσηλευτική Επιστήμη. Διαθέτει αυτόνομο διδακτικό έργο σε Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών σε ελληνικά Πανεπιστήμια. Το ερευνητικό της έργο περιλαμβάνει ερευνητικές συνεργασίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, ανακοινώσεις σε διεθνή και εθνικά συνέδρια. Έχει συμμετάσχει στην οργανωτική και επιστημονική επιτροπή ελληνικών και διεθνών συνεδρίων, είναι κριτής για την αξιολόγηση άρθρων προς δημοσίευση σε επιστημονικά περιοδικά και ήταν εκπρόσωπος της Ελλάδας για τον Τομέα Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλευτικής του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό «European Federation of Critical Care Nurses Associations», EfCCNa για 12 χρόνια. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην Παροχή Φροντίδας Υγείας, στην Προηγμένη Αξιολόγηση της Φροντίδας Υγείας με τη χρήση της Τεχνολογίας και στην Προηγμένη Νοσηλευτική Εκπαίδευση.
[mkalafat@nurs.uoa.gr]
Θεόδωρος Πεσιρίδης, νέος διορισμός στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Νοσηλευτικής
Ο Θεόδωρος Πεσιρίδης εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Νοσηλευτικής του Ε.Κ.Π.Α. με γνωστικό αντικείμενο «Κοινοτική Νοσηλευτική». Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νοσηλευτικής του Ε.Κ.Π.Α., κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου στην «Κοινοτική Νοσηλευτική» από το Τμήμα Νοσηλευτικής του Ε.Κ.Π.Α. Παράλληλα κατέχει τον τίτλο της Ειδικότητας «Νοσηλευτικής Δημόσιας Υγείας/Κοινοτικής Νοσηλευτικής» και είναι απόφοιτος της European Academy of Nursing Science (EANS).
Ο κ. Πεσιρίδης εργάστηκε ως κλινικός νοσηλευτής, προϊστάμενος πανεπιστημιακών κλινικών και εργαστηρίων καθώς και Μονάδας Κατ’ Οίκον Φροντίδας στο ΕΣΥ, ενώ τα τελευταία έτη διετέλεσε Υποδιευθυντής Νοσηλευτικής Διεύθυνσης στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» και αναπληρωματικό μέλος του. Δ.Σ του αντίστοιχου νοσοκομείου.
Παράλληλα, διετέλεσε Συντονιστής Εκπαίδευσης της Ειδικότητας «Νοσηλευτικής Δημόσιας Υγείας/Κοινοτικής Νοσηλευτικής» στην 1η Υ.ΠΕ Αττικής, μέλος του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Διενέργειας Εξετάσεων της Ειδικότητας «Νοσηλευτικής Δημόσιας Υγείας/Κοινοτικής Νοσηλευτικής» του ΥΥΚΑ.
Από το 2015 διδάσκει στο Π.Μ.Σ. «Διαχείριση Κρίσεων και Μαζικών Καταστροφών και Νοσηλευτική Δημόσιας Υγείας» του Ε.Κ.Π.Α καθώς και σε προπτυχιακά μαθήματα του Τμήματος Νοσηλευτικής. Παράλληλα, έχει διδάξει ως προσκεκλημένος εισηγητής σε πληθώρα Νοσηλευτικών τμημάτων της Ελλάδος.
Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει ερευνητικές συνεργασίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο υπό την αιγίδα του Τμήματος Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεταξύ άλλων συμμετείχε στα προγράμματα «ΑΚΕΣΩ Ι», που αφορούσε στη Μετανοσοκομειακή Φροντίδα Υγείας Ασθενών από Ευάλωτες Κοινωνικά Ομάδες μέσω της Δικτύωσης των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών παροχής ΠΦΥ και των Εθελοντών Νοσηλευτικής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με Γενικά Νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στο ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: «Development of a standard quality model in health education, self-care and rehabilitation of patients with neoplasms» και στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο: “Climate change and healthy AgeinG: co-creating E-learning for resilience and adaptation” (chAnGE) project. Το επιστημονικό του έργο πλαισιώνουν δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά με υψηλό δείκτη απήχησης, ανακοινώσεις σε διεθνή και εθνικά συνέδρια καθώς και βραβεύσεις και υποτροφίες.
[tpesiridis@nurs.uoa.gr]