Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
inaug 21072022

Την Πέμπτη 21η Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των μελών ΔΕΠ:

– Χρυσούλα Στάικου, εξέλιξη σε Καθηγήτρια πρώτης βαθμίδας στην Ιατρική Σχολή
[cstaikou@med.uoa.gr]

Εκπαίδευση, μετεκπαίδευση, τίτλοι σπουδών:
Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ (1997, Λίαν Καλώς). Ειδικότητα αναισθησιολογίας στο Π.Γ.Ν.Α. «Λαϊκό» (2/10/1998-1/10/2003). Μετεκπαίδευση στο Ιατρείο Πόνου του Royal United Hospital of Bath της Μ. Βρετανίας (8/2002 έως 11/2002). Διδακτορική Διατριβή (Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, «Άριστα»). Κάτοχος του European Diploma of Anaesthesiology and Intensive Care (Part I & ΙΙ), 2003 και 6/2005.

Διδακτικό έργο (προπτυχιακό):
Συμμετοχή στη διδασκαλία των μαθημάτων της Ιατρικής Σχολής «Αναισθησιολογία» και «Αντιμετώπιση καλοήθους και κακοήθους πόνου-Παρηγορική και συμπτωματική φροντίδα».

Προγράμματα Mεταπτυχιακών Σπουδών και Διδακτορικές Διατριβές:
Συμμετέχουσα σε 8 Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών ως Επιστημονική Υπεύθυνη (Ν=3), ως διδάσκουσα και ως Επιβλέπουσα Μεταπτυχιακών Διπλωματικών Εργασιών. Επιβλέπουσα σε 10 διδακτορικές διατριβές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος σε 6 τριμελείς Συμβουλευτικές Επιτροπές διδακτορικών διατριβών.

Διδάσκουσα/Εκπαιδεύτρια σε πολυάριθμα μεταπτυχιακά προγράμματα
που αφορούν τη Βασική και Εξειδικευμένη Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση, εκπαίδευση εκπαιδευτών Εξειδικευμένης Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης, Ετήσια Μετεκπαιδευτική Ημερίδα «Μαιευτική Αναισθησία», Φροντιστηριακά Μαθήματα προετοιμασίας για τις εξετάσεις του Ευρωπαϊκού Διπλώματος Αναισθησιολογίας Part I, μαθήματα της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας, Σεμινάρια Συνεχιζόμενης εκπαίδευσης για ειδικευμένους Αναισθησιολόγους, (C.E.E.A), Μαθήματα της A’ και της Β’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Αναισθησιολογίας. Εκπαίδευση ειδικευόμενων αναισθησιολόγων. Συμμετοχή με 2 άρθρα στο Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης (CME) του Br J Anaesth. Επίσημη Εξετάστρια στο Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Αναισθησιολογίας (ΙΙ), (ΕDAΙC Part II), από την Εuropean Society of Anaesthesiology (από το 2011).

Κλινικό έργο:
Έμμισθη συνεργάτιδα στο «Αρεταίειο» Νοσοκομείο (12/2003-12/2004).
Από 9/08/2005: Λέκτορας, κατόπιν Επίκουρη Καθηγήτρια,
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια (2017-2022) και από 7/2022 Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Α’ Αναισθησιολογική Κλινική, Αρεταίειο Νοσοκομείο.

Οργανωτικό, διοικητικό και ευρύτερο επιστημονικό έργο:
Επιστημονική Υπεύθυνη και μέλος συντονιστικής επιτροπής σε 3 μεταπτυχιακά προγράμματα.
Συν-διοργανώτρια Σεμιναρίων ΒLS , μέλος σε πολυάριθμες επιτροπές προδιαγραφών εξοπλισμού.
Συντονίστρια της Επιτροπής Έρευνας της ΕSRA-HELLAS.
Συμμετοχή στην οργανωτική/επιστημονική επιτροπή πολυάριθμων Ελληνικών Συνεδρίων.
Εθνική συντονίστρια στην μελέτη EPIMAP ( Ευρωπαική πολυκεντρική μελέτη μαιευτικής αναισθησίας).
Aπό το 2017 διοργανώτρια των Εξετάσεων για το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Αναισθησιολογίας (ΙΙ) στην Αθήνα, (Host of ΕDAΙC Part II, Εuropean Society of Anaesthesiology Examinations Committee).
Υπεύθυνη για το προπτυχιακό επιλογόμενο μάθημα της Ιατρικής Σχολής «Αντιμετώπιση Καλοήθους και Κακοήθους πόνου-Παρηγορική και Συμπτωματική φροντίδα» (Έγκριση από Χειρουργικό Τομέα 28/11/2018)

Συνέδρια:
Συμμετοχή σε πολυάριθμα Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια με παρουσίαση εργασιών, ομιλίες και ως προεδρεύουσα/συντονίστρια.

Ερευνητικό, συγγραφικό και συντακτικό έργο:
Διεξαγωγή πολυάριθμων ερευνητικών πρωτοκόλλων κλινικών και πειραματικών, επικεφαλής εθνικών πολυκεντρικών μελετών, καθώς και εθνική συντονίστρια σε Ευρωπαική πολυκεντρική μελέτη μαιευτικής αναισθησίας.
Συμμετοχή στη σύνταξη Ελληνικών και Ευρωπαικών κατευθυντήριων οδηγιών για γενική και περιοχική αναισθησία.
Συμμετοχή στην δημιουργία ερωτήσεων για τις εξετάσεις ειδικότητας. Συμμετοχή σε συντακτική επιτροπή και Κριτής (Reviewer) σε πολυάριθμα επιστημονικά περιοδικά.
Δημοσιεύσεις ξενόγλωσσες: 74, δημοσιεύσεις ελληνικές: 14, συγγραφή κεφαλαίων σε βιβλία: 16, Βιβλιογραφικές αναφορές >700

– Φιλία Ίσαρη, εξέλιξη σε Καθηγήτρια πρώτης βαθμίδας στο Τμήμα Ψυχολογίας
[issariph@psych.uoa.gr]

Η Φιλία Ίσαρη πραγματοποίησε προπτυχιακές σπουδές Ψυχολογίας στη Γαλλία (Sorbonne Université Paris V) και μεταπτυχιακές σπουδές στις Η.Π.Α., όπου έλαβε Master of Arts στη Συμβουλευτική Ψυχολογία στο New York University (NYU), M.Α. in Classics και Διδακτορικό Δίπλωμα Σπουδών (Ph.D), με Special Graduate Fellowship, στη Συμβουλευτική Ψυχολογία στο University of California, Los Angeles (UCLA). Διετέλεσε Research Fellοw του UCLA στο Department of Psychiatry & Biobehavioral Sciences και στο National Institute of Drug Abuse των ΗΠΑ (1995-1998).  

Είναι μέλος ΔΕΠ στο Τμήμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ και από το 2007 διδάσκει μαθήματα Συμβουλευτικής Ψυχολογίας και Ποιοτικής Μεθοδολογίας Έρευνας. Διετέλεσε Guest Lecturer στο University of Roehampton του Λονδίνου (2013), έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (2003-2006) και σε 10 Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών. Είναι ιδρύτρια και διευθύντρια του Εργαστηρίου Ποιοτικής Έρευνας στην Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία (2015-), Επιστημονική Υπεύθυνη πολλών ερευνητικών προγραμμάτων (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., Ερευνώ-Καινοτομώ-Δημιουργώ, Εrasmus + κ.ά.). Στο πλαίσιο του CIVIS συντονίζει το Task Force: Civic Engagement (W3) από πλευράς ΕΚΠΑ και συμμετέχει στο Transnational Project on Migration and Civic Engagement in CIVIS Universities (2022).

Είναι εκλεγμένο μέλος του ΔΣ του European Branch of the American Counseling Association (EB-ACA) (2020-2022), Πρόεδρος της International Committee of the

EB-ACA (2022-), Associate του ΤAOS Institute, κατόπιν πρόσκλησης του ιδρυτού του, Καθηγητού Κenneth Gergen και μέλος του ΔΣ του (2019-2022). Επίσης, είναι ιδρυτικό μέλος της επιτροπής συντονισμού του European Network of Qualitative Inquiry (2017-), μέλος του Arts-Based Research (ABR) Global Consortium (2021-) και συντονίστρια του Κλάδου Συμβουλευτικής Ψυχολογίας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (2018-). 

Ασχολείται επιστημονικά με αφηγηματικές, σχεσιακές και διαλογικές προσεγγίσεις στη θεραπεία και την έρευνα, με θέματα ενσώματης ταυτότητας, μετανάστευσης, προσφυγικότητας, πολυπολιτισμικότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης και ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων (σε επίπεδο ατόμου, ομάδας και κοινότητας). Έχει πολλές διεθνείς επιστημονικές δημοσιεύσεις, έχει δε επιμεληθεί τρεις συλλογικούς  τόμους και έξι βιβλία στα ελληνικά. Είναι συν-συγγραφέας των βιβλίων, Ποιοτική Μεθοδολογία Έρευνας: Εφαρμογές στην Ψυχολογία και την Εκπαίδευση» (2015) και «Οπτικές και βασισμένες στην Τέχνη Ποιοτικές Μέθοδοι Έρευνας (2022).

– Νικόλαος Δημητράτος, εξέλιξη σε Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Νομικής
[ndimit@law.uoa.gr]

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσα και έζησα στην Αθήνα. Είμαι απόφοιτος της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μονάχου.

Το έτος 2006 εξελέγην Λέκτορας (και διορίσθηκα το 2007) στο γνωστικό αντικείμενο του Ποινικού Δικαίου και της Ποινικής Δικονομίας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το έτος 2015 εξελέγην και διορίσθηκα Επίκουρος Καθηγητής της Σχολής. Στη θέση αυτή μονιμοποιήθηκα το έτος 2019, ενώ το έτος 2022 εξελέγην και διορίσθηκα Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών δίδαξα ανελλιπώς σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα του τομέως μου, ενώ διετέλεσα κατ’ επανάληψη μέλος της Γ. Συνέλευσης της Σχολής, καθώς και μέλος ειδικών επιτροπών του Πανεπιστημίου. Έχω συμμετάσχει, με εισηγήσεις και παρεμβάσεις, σε πλείστα επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και με δημοσιεύσεις στα πρακτικά των συνεδρίων. Έχω συμμετάσχει σε πολλές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, είμαι μέλος πολλών επιστημονικών σωματείων και ενώσεων, ενώ έχω τιμηθεί με το βραβείο εις μνήμη Δημητρίου Μπαμπάκου από την Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων, καθώς και με αναμνηστικό δίπλωμα από το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», του οποίου υπήρξα υπότροφος.

Στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής μου δραστηριότητας, έχω συγγράψει 5 βιβλία, περί τα 80 επιστημονικά άρθρα, σχολιασμούς αποφάσεων και βιβλιοπαρουσιάσεις, ενώ κατά καιρούς έχω δημοσιεύσει σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά κείμενα κριτικής και δοκίμια. Επίσης, δίδαξα επί σειρά ετών Ποινικό Δίκαιο και Ποινική Δικονομία στα Σεμινάρια Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων του ΔΣΑ, στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ έχω διδάξει στο πλαίσιο της Σχολής Επιμόρφωσης των Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων και στο πλαίσιο των σεμιναρίων της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων.

Είμαι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, μέλος του ΔΣΑ, στο παρελθόν  διετέλεσα και μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Υπήρξα επί σειρά ετών μέλος της Συντακτικής και Επιστημονικής Επιτροπής του ΝοΒ, τυγχάνω δε από ετών τακτικός συνεργάτης πολλών επιστημονικών περιοδικών. Κατέχω την γερμανική, αγγλική και γαλλική γλώσσα.

– Αλέξανδρος Χατζημανώλης, εκλογή στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή σε νέα θέση στην Ιατρική Σχολή
[alhatzi@med.uoa.gr]

Ο Αλέξανδρος Χατζημανώλης είναι Βιολόγος, απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) το 2005. Μετά την ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών του εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στην Α’ Ψυχιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο και στο Εργαστήριο Ψυχιατρικής Γενετικής του Ερευνητικού Παν/κού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ). Κατόπιν εκπαιδεύτηκε στη Γενετική Ανθρώπου και τις μεθόδους μοριακής και υπολογιστικής γενετικής στο Τμήμα Ιατρικής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Johns Hopkins των Η.Π.Α (2010-2014), με έμφαση στη γενετική των ψυχικών διαταραχών εφαρμόζοντας σύγχρονες μεθόδους γονιδιωματικής ανάλυσης. Η διδακτορική του διατριβή πραγματοποιήθηκε στην Α’ Ψυχιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ, με θέμα τη μελέτη γενετικών επιδράσεων στην εκδήλωση ενδοφαινοτύπων για μείζονες ψυχικές διαταραχές στο γενικό πληθυσμό (2015). Ως μεταδιδακτορικός ερευνητής συνέβαλε στη σύσταση του Εργαστηρίου Μοριακής Γενετικής της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο (2016). Το ερευνητικό έργο του εργαστηρίου εστιάζεται στη διευρεύνηση προδιαθεσικών γενετικών παραγόντων οι οποίοι συμβάλλουν στην εκδήλωση των ψυχικών διαταραχών, την αλληλεπίδραση τους με περιβαλλοντικούς και ανοσοβιολογικούς παράγοντες κινδύνου, καθώς και σε ερευνητικές προσεγγίσεις στο πεδίο της φαρμακογενετικής. Το διδακτικό του έργο αφορά το ρόλο των γονιδίων στη λειτουργία του εγκεφάλου και την ανθρώπινη συμπεριφορά, την ψυχιατρική γενετική και γενικότερα τη μοριακή γενετική μελέτη ψυχικών και νευρολογικών ασθενειών, διδάσκοντας σε προπτυχιακούς και
μεταπτυχιακούς φοιτητές του ΕΚΠΑ. Τον Οκτώβριο του 2021 εξελέγη επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, με γνωστικό αντικείμενο “Βιολογία-Νευροεπιστήμες της Συμπεριφοράς και Γενετική Ψυχικών Διαταραχών”. Ως νέο μέλος ΔΕΠ, αποσκοπεί στην εκπαίδευση νέων φοιτητών στις μεθοδολογίες της μοριακής βιολογίας, της μοριακής ανάλυσης του ανθρώπινου γονιδιώματος και επεξεργασίας γενετικών δεδομένων. Οι μελλοντικές του ερευνητικές προσπάθειες επικεντρώνονται στην υλοποίηση γενετικών μελέτων σε πληθυσμούς με σοβαρές ψυχικές διαταραχές, με απώτερο στόχο την ανάδειξη της μοριακής γενετικής έρευνας στη βελτιστοποίηση της εξατομικευμένης ιατρικής στο χώρο της ψυχικής υγείας. Επιπρόσθετα, παραμένει βασική επιδίωξη η συνέργεια με ερευνητικές ομάδες του ΕΚΠΑ και εξωτερικών Παν/κών Ιδρυμάτων με εξειδίκευση σε διαφορετικά ερευνητικά πεδία, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη κατανόηση της συνεισφοράς της γενετικής προδιάθεσης και των βιολογικών επιπτώσεων που προκαλεί στις διαταραχές της συμπεριφοράς.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN