Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023 πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των μελών ΔΕΠ: Πέτρου Βλασταράκου, Άννας Πιατά και Νικόλαου Μποζατζή.

Πέτρος Βλασταράκος, νέος διορισμός σε Επικ. Καθηγητή στο Τμήμα Ιατρικής

Άννα Πιατά, νέος διορισμός σε Επικ. Καθηγήτρια στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας

Η Άννα Πιατά αποφοίτησε από το Τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ (Κατεύθυνση Γλωσσολογίας) και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Το 2013 έλαβε το διδακτορικό της από το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας με θέμα τον ρόλο της μεταφοράς στις νοητικές αναπαραστάσεις του χρόνου όπως αυτές εντοπίζονται σε καθημερινές και ποιητικές γλωσσικές εκφράσεις. Οι τομείς εξειδίκευσής της είναι η σημασιολογία και η πραγματολογία, η γνωσιακή γλωσσολογία και η υφογλωσσολογία. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη λεκτική δημιουργικότητα, ειδικότερα στη μεταφορά και το χιούμορ, τη γνωσιακή θεώρηση της γλωσσικής σημασίας, και τις γλωσσολογικές προσεγγίσεις στη λογοτεχνία.

Ως υπότροφος του ελβετικού κράτους εκπόνησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Swiss Center for Affective Sciences του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Στη συνέχεια, εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Νεσατέλ (2017-2023), όπου δίδαξε μεταπτυχιακά μαθήματα στο Centre de sciences cognitives. Συμμετέχει ως μέλος της ερευνητικής ομάδας στο πρόγραμμα «Ανιχνεύοντας τον ρατσισμό στον αντιρατσιστικό λόγο: Μια κριτική προσέγγιση στον ευρωπαϊκό δημόσιο λόγο για τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση» (TRACE/HFRI-FM17-42, ΕΛΙΔΕΚ 2019-2022) του Πανεπιστημίου Πατρών. Από το 2020 είναι Managing editor στο επιστημονικό περιοδικό Pragmatics & Cognition.

Έχει δημοσιεύσει τη μονογραφία “The poetics of time: Metaphors and blends in language and literature” (John Benjamins, 2018) και πλήθος άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Επίσης, έχει συν-επιμεληθεί τον τόμο “Time representations in the perspective of human creativity” (John Benjamins, 2022).

Από τον Ιούνιο του 2023 είναι Επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ.


Νικόλαος Μποζατζής, νέος διορισμός σε Αν. Καθηγητή στο ΤΕΑΠΗ

Ο Νικόλαος Μποζατζής είναι απόφοιτος του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (Ειδίκευση: Ψυχολογία) του Α.Π.Θ. (1989). Οι μεταπτυχιακές του σπουδές πραγματοποιήθηκαν στο Τμήμα Ψυχολογίας του Lancaster University (U.K.) (M.Sc. in Research Methods in Psychology, 1993) και στο ίδιο πανεπιστημιακό τμήμα εκπόνησε τη διδακτορική του έρευνα (1994-1998) με υποτροφία του E.S.R.C. H διδακτορική του διατριβή βραβεύτηκε από την Βρετανική Ψυχολογική Εταιρία με το 1999- Social Psychology Section Annual Award for the Most Outstanding Ph.D. Thesis in Social Psychology. Υπήρξε μεταδιδακτορικός υπότροφος του Ι.Κ.Υ. στο Τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. και ερευνητικός εταίρος στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α. (2000-2002). Από το 2006 έως το 2023 υπήρξε μέλος Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αρχικά στον Τομέα Ψυχολογίας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (2006-2019) και στη συνέχεια στο Τμήμα Ψυχολογίας (2019-2023). Διετέλεσε Visiting Researcher στο Τμήμα Ψυχολογίας του Georgetown University (Washington, D.C.) (2006-2009) και στη Σχολή Ψυχολογίας του University of Adelaide (2014-2015) και Adjunct Fellow στο Victoria Institute, Victoria University (Melbourne) (2014-2015). Τα μεθοδολογικά του ενδιαφέροντα κινούνται εντός της στροφής στον λόγο στη κοινωνική ψυχολογία ενώ το ερευνητικό του έργο εστιάζεται στην κατασκευή πολιτισμικών ταυτοτήτων στον κοινό και δημόσιο λόγο, στις διομαδικές σχέσεις, στη μετανάστευση καθώς και στις αναπαραστάσεις της συλλογικής δράσης. Ερευνητικές του εργασίες έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (π.χ. British Journal of Social Psychology, Journal of Community and Applied Social Psychology, Discourse and Society) καθώς και σε διεθνείς επιστημονικούς τόμους (από τις εκδόσεις American Psychological Association, Cambridge University Press  και Routledge).

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN