Ορκωμοσίες Μελών ΔΕΠ

Ορκωμοσία Μελών ΔΕΠ 13/3/2023

Ορκωμοσία Μελών ΔΕΠ 13/3/2023

Την Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των μελών ΔΕΠ:

orkomosia13323

Αναστασία Σύψα, εξέλιξη σε Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή
[vsipsa@med.uoa.gr]

Η Βάνα Σύψα είναι Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Αποφοίτησε από το Τμήμα Μαθηματικών ΕΚΠΑ, έχει μεταπτυχιακό στη Βιομετρία (University of Reading, M. Βρετανία), διδακτορικό από την Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ  και έχει μετεκπαιδευθεί στην Επιδημιολογία Λοιμωδών Νοσημάτων στο Imperial College (Μ. Βρετανία). Διδάσκει στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών της Ιατρικής Σχολής, της Οδοντιατρικής Σχολής και του τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ καθώς και σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων, στην επιδημιολογία λοιμωδών νοσημάτων (ηπατίτιδα C, HIV, γρίπη, COVID-19, νοσοκομειακές λοιμώξεις κλπ.), τη χρήση μαθηματικών μοντέλων για τη μελέτη τους και την εφαρμογή παρεμβάσεων για την HIV λοίμωξη και τις ιογενείς ηπατίτιδες σε ευάλωτους πληθυσμούς.

Διατέλεσε Πρόεδρος της International Society for Clinical Biostatistics τα έτη 2019-2020 και ήταν μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου επί σειρά ετών (2013-2018). Έχει προσκληθεί ως ειδικός από ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το European Centre for Disease Prevention & Control, το European Monitoring Centre for Drugs & Drug Addiction καθώς και από το Centers for Disease Control and Prevention (CDC) των ΗΠΑ. Είναι συν-συντονίστρια διεθνούς ερευνητικής ομάδας με αντικείμενο τη μελέτη επιδημιών HIV λοίμωξης σε χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική. Είναι μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το νέο κορωνοϊό και της Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΟΔΥ.  Συμμετείχε στην ομάδα εργασίας για την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την εκρίζωση των Ιογενών Ηπατιτίδων. Μέχρι το Mάρτιο 2023, είχε δημοσιεύσει 158 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Ελισσάβετ Οικονομίδου-Πούλου, εξέλιξη σε Αναπλ. Καθηγήτρια στην Νομική Σχολή

Εβελίνα Μίνεβα, εξέλιξη σε Επικ. Καθηγήτρια στο Τμήμα Ρώσικης Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών
[perun@slavstud.uoa.gr]

Γεννήθηκε στη Σόφια, Βουλγαρία, και αποφοίτησε το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ως υπότροφος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας. Κατά το διάστημα 1991-1994 εκπαιδεύτηκε στην Βυζαντινή  παλαιογραφία στο τριετές κύκλο μαθημάτων του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (διδάσκων: Α. Τσελίκας). Το 2000 υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή στη Βυζαντινή φιλολογία στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το 2002 έλαβε πτυχίο μεταπτυχιακής ειδίκευσης στη μεσαιωνική και σύγχρονη Βουλγαρική γλώσσα από το Πανεπιστήμιο της Σόφιας «Ἀγιος Κλήμης Αχρίδος», Βουλγαρία. Το 2009 άρχισε να διδάσκει Βουλγαρική γλώσσα στο Τμήμα Ρωσικής γλώσσας και φιλολογίας και Σλαβικών σπουδών του ΕΚΠΑ. Το 2014 διορίστηκε λέκτορας στο ομώνυμο Τμήμα με αντικείμενο διδασκαλίας και έρευνας τη Βυζαντινή και Παλαιοσλαβική γραμματεία και γλώσσα. Από το 2015 είναι ακαδημαϊκός υπεύθυνος του προγράμματος Erasmus+ του ΕΚΠΑ για τα Πανεπιστήμια της Σόφιας, της Βαρσοβίας, της Ιένας και της Σιλεσίας.  Είναι μέλος της Association of Byzantinists and Medievalists in Bulgaria και της European Association of Biblical Studies, τακτικό μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Starobulgarska literatura» του Ινστιτούτου Λογοτεχνίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, κριτής στα περιοδικά «Studia Ceranea»και «Dumbarton Oaks Papers». Είναι συγγραφέας των βιβλίων:

Το υμνογραφικό έργο του Μάρκου Ευγενικού, Αθήνα 2004

Πέντε υμνογραφικά έργα για την αγία Παρασκευή του Τάρνοβου (Στα Βουλγαρικά), Σόφια 2005

The Byzantine Hagiographic and Hymnographic Texts on St Parasceve of Epibatae. Part One: The Byzantine Vita of St Parasceve of Epibatae or the Vita by “Vasilikos the Deacon, Sofia: Bulgarian Academy of Sciences, 2017.

Έχει δημοσιεύσει επίσης μελέτες, βιβλιοκρισίες και άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά ή  θεματικούς τόμους, όπως  Byzantinoslavica, Ἑλληνικά, Krakowsko-Wileńskie studia slawistyczne, Jahrbuch der Österreichischen Byzantinistik, Études Balkaniques,  Leksykon Aksjologiczny: Slowian I ich sąsiadów, στις εκδόσεις  De Greyter, Doxologia, στην Εγκυκλοπαίδεια του Πατριαρχείου της Μόσχας «Православная энциклопедия» κ.α.

Κωνσταντίνος Παΐδας, εξέλιξη σε Καθηγητή στο Τμήμα Φιλολογίας
[kpaidas@phil.uoa.gr]

Ο Κωνσταντίνος Παΐδας είναι Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης (1996) και διδάκτωρ Βυζαντινής Φιλολογίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (2002). Παράλληλα με τις διδακτορικές του σπουδές, κατά τη διάρκεια των ετών 1997-2000, παρακολούθησε στο Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών το «Ανοικτό Μεταπτυχιακό Σεμινάριο» που συνδιοργάνωναν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών Ν. Οικονομίδης και Σπ. Τρωιάνος.

Από τον Μάρτιο του 2003 έως τον Μάιο του 2004 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία.

Κατά τα έτη 2005-2009 δίδαξε (με αυτοδύναμη διδασκαλία) μαθήματα Βυζαντινής Φιλολογίας σύμφωνα με το Π.Δ. 407/80 στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας & Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών και στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθώς και στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

To 2008 εξελέγη Λέκτορας με γνωστικό αντικείμενο «Βυζαντινή Φιλολογία» στο Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διορίστηκε το 2009. To 2013 εξελίχθηκε στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή και τo 2016 μονιμοποιήθηκε στη βαθμίδα αυτήν. Τo 2018 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής και το 2022 εξελίχθηκε στη βαθμίδα του Καθηγητή.

Έχει δημοσιεύσει δέκα βιβλία και πλήθος επιστημονικών μελετών στα πλέον έγκριτα παγκοσμίως επιστημονικά περιοδικά βυζαντινών σπουδών. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε διάφορα επιστημονικά συνέδρια βυζαντινών σπουδών και έχει δώσει μεγάλο αριθμό διαλέξεων για διάφορα θέματα φιλολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται  στη βυζαντινή ρητορική (πολιτική ρητορική και ομιλητική), στην πολιτική θεωρία της βυζαντινής αυτοκρατορίας, στη βυζαντινή ιστοριογραφία και χρονογραφία, στην παλαιογραφία και στην εκδοτική βυζαντινών κειμένων, στη δημώδη βυζαντινή λογοτεχνία, στη νεοελληνική λογοτεχνία και στην εφαρμογή των σύγχρονων θεωριών της λογοτεχνίας στα κείμενα της βυζαντινής περιόδου.

Στο πλαίσιο των επιστημονικών-ερευνητικών του ενδιαφερόντων είναι μέλος στις εξής επιστημονικές εταιρείες:

  • Association Internationale des Etudes Byzantines
  • Ελληνική Παλαιογραφική Εταιρεία
  • Ελληνική Ιστορική Εταιρεία
  • Ελληνική Εταιρεία Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας
  • Εταιρεία Βυζαντινών Σπουδών

Οι “Εκδόσεις Γρηγόρη” του έχουν αναθέσει την επιστημονική διεύθυνση δύο σειρών(ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑ, ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΕΣ), οι οποίες δημιουργήθηκαν κατόπιν δικών του προτάσεων με αποκλειστικό σκοπό την προβολή της επιστημονικής έρευνας που συντελείται εντός Ελλάδος στα επιστημονικά πεδία της Βυζαντινής Φιλολογίας και της Βυζαντινής Ιστορίας.Επίσης, είναι εξωτερικός ανώνυμος αξιολογητής άρθρων στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Βυζαντινά Σύμμεικτα / Byzantina Symmeikta του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Τομέας Βυζαντινών Ερευνών).

Παράλληλα με το ερευνητικό, διδακτικό και διοικητικό έργο που επιτελεί ως Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αρθρογραφεί συστηματικά στον ημερήσιο και κυριακάτικο έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο («Το Βήμα», «Το Βήμα της Κυριακής», «Τα Νέα», «Οικονομικός Ταχυδρόμος», tovima.gr, in.gr, hellasjournal.com κ.ά.) για θέματα της επικαιρότητος.

Στάθης Χρονόπουλος, εξέλιξη σε Καθηγητή στην Ιατρική Σχολή
[echronop@med.uoa.gr]

Ο Ευστάθιος Χρονόπουλος του Θεοδώρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Είναι ορθοπαιδικός Χειρουργός
Ακολουθεί συνοπτική παρουσίαση συνολικού επιστημονικού έργου.

  1. Εκπαίδευση, τίτλοι σπουδών
    1982:Απόφοιτος Ανωτέρας Σχολής Φυσικοθεραπείας ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
    1988: Απόφοιτος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
    1998: Απόκτηση Ιατρικής Ειδικότητας Ορθοπαιδικού
    2000: Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
    Μετεκπαίδευση
    -Από 2/9/2001 – 27/9/2001 Υπότροφος ΑΟ INTERNATIONALμετεκπαίδευση στο τραύμα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο QUEENS MEDICAL CENTRE, Νottingham, Μ.Βρεττανία. Εξιδείκευση σε τραύματα λεκάνης και ενδομυελικών ηλώσεων.Τμήμα Τραύματος, Διευθυντής Mr.P. SZYPRYT.
    -8/10/2001-8.4.2003: Κλινικός Ερευνητής, Νοσοκομείο JOHNS HOPKINS, BALTIMORE, HΠΑ. Κλινική Αθλητικών Κακώσεων και Χειρουργικής του Ωμου. Διευθυντής: Ε McFarland.,Υπότροφος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, για μετεκπαίδευση στον τομέα των Αθλητικών Κακώσεων και Χειρουργικής του Ωμου.
    ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ -ΕΡΓΑΣΙΑ
    -Κατόπιν διαδοχικών κρίσεων και εξελίξεων από την βαθμίδα του Λέκτορα ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΚΠΑ το 2003 έως Αναπλ.Καθηγητής Ορθοπαιδικής (2014), εργάστηκε στο Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο Αγία Ολγα Ν.Ιωνίας., (6.1.20230.
    -Από τον 9ο/2021 ανέλαβε Διευθυντής Εργαστηρίου Έρευνας Παθήσεων Μυοσκελετικού Συστήματος των Οστών ‘Θ.Γαροφαλιδης ‘ που εδράζεται στο ΚΑΤ, αρχικά ως Αναπληρωτής καθηγητής και από 13.3.2023 ως Καθηγητής Ορθοπαιδικής Ιατρικής.
    -Διδάσκει σε 4 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του ΕΚΠΑ: 14 ετη
    -Από το 2021 είναι ο Διευθυντής- Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ΕΚΠΑ «Μεταβολικά νοσήματα των οστών».
  2. Ερευνητικό, συγγραφικό και συντακτικό έργο
    Συμμετέχει σε 5)(ερευνητικά προγράμματα και είναι επιστημονικός υπεύθυνος σε επτά και μέλος σε τρείς, σύνολο (10) Διδακτορικές Διατριβές.
    Κύριοι τομείς ερευνητικού ενδιαφέροντος
    • Παθοφυσιολογία και θεραπεία Αρθρίτιδας μεγάλων αρθρώσεων- Αναγεννητική ιατρική & χειρουργικές τεχνικές
    • Μελέτη μεταβολικών νοσημάτων των οστών δημιουργία biobank – για οστικό μεταβολισμό στον Ελληνικό χώρο.
    ΣΥΝΟΛΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ: 123 (ξενόγλωσσες 105 & ελληνικές 18 ) με 2800 αναφορές και H index:28.
Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στις εννέα Μαΐου 2025 έφυγε από τη ζωή η Χριστίνα Τεσσερομμάτη, καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η Χριστίνα Τεσσερομμάτη κηδεύτηκε και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στις 19 Μαΐου 2025. Η Χριστίνα είλκε την καταγωγή από το χωριό Κουτρουμπούχι (σημερινή Δάφνη) του Νομού Αρκαδίας και από την Κορινθία και το Δαμασκηνό Άνδρου. Η […]

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ένα νέο Εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία» (ΕΤεΚΚ) – (Science, Technology and Innovation in Society – STIS) ιδρύθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Διευθυντής του Εργαστηρίου εξελέγη ο Στάθης Αραποστάθης, Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε ως θεσμός με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΠΑ στον […]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Την Τετάρτη 2 Ιουλίου και ώρα 21:00, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ διοργανώνει σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Συναυλία Jazz, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών. Στη συναυλία του Jazz Συνόλου συμμετέχουν φοιτητές και καθηγητές της Jazz κατεύθυνσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Διδασκαλία – Ενορχηστρώσεις: Σπύρος Μάνεσης Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται ότι η φετινή ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών που συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα, «Leiden-Sarin Air Law Moot Court Competition 2025», ο οποίος διεξήχθη από τις 25 έως τις 27 Απριλίου ε.ε. στην Αθήνα, κατέκτησε την 3η θέση παγκοσμίως στη φάση των προφορικών αγορεύσεων (Oral Pleadings) […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha TV σε ρεπορτάζ του αναφέρθηκε στα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου. Με την τελετή εγκαινίων, παραδόθηκε και επίσημα στην πανεπιστημιακή κοινότητα το ανακαινισμένο κτήριο του ιστορικού Νέου Χημείου, στο κέντρο της Αθήνας, επί των οδών Μαυρομιχάλη, Ναυαρίνου και Χαριλάου Τρικούπη. Με την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης και της […]

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε την απώλεια του Λουκά Σπάρου σε ηλικία 91 ετών, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματός μας. Ο αποθανών υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Τμήματος και στη συνέχεια διετέλεσε Πρόεδρος για 8 έτη. Υπήρξε ο πρώτος Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος (1983), ενώ επέβλεψε […]

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ένα νέο Εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία» (ΕΤεΚΚ) – (Science, Technology and Innovation in Society – STIS) ιδρύθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Διευθυντής του Εργαστηρίου εξελέγη ο Στάθης Αραποστάθης, Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε ως θεσμός με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΠΑ στον […]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Την Τετάρτη 2 Ιουλίου και ώρα 21:00, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ διοργανώνει σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Συναυλία Jazz, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών. Στη συναυλία του Jazz Συνόλου συμμετέχουν φοιτητές και καθηγητές της Jazz κατεύθυνσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Διδασκαλία – Ενορχηστρώσεις: Σπύρος Μάνεσης Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται ότι η φετινή ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών που συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα, «Leiden-Sarin Air Law Moot Court Competition 2025», ο οποίος διεξήχθη από τις 25 έως τις 27 Απριλίου ε.ε. στην Αθήνα, κατέκτησε την 3η θέση παγκοσμίως στη φάση των προφορικών αγορεύσεων (Oral Pleadings) […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha TV σε ρεπορτάζ του αναφέρθηκε στα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου. Με την τελετή εγκαινίων, παραδόθηκε και επίσημα στην πανεπιστημιακή κοινότητα το ανακαινισμένο κτήριο του ιστορικού Νέου Χημείου, στο κέντρο της Αθήνας, επί των οδών Μαυρομιχάλη, Ναυαρίνου και Χαριλάου Τρικούπη. Με την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης και της […]

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε την απώλεια του Λουκά Σπάρου σε ηλικία 91 ετών, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματός μας. Ο αποθανών υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Τμήματος και στη συνέχεια διετέλεσε Πρόεδρος για 8 έτη. Υπήρξε ο πρώτος Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος (1983), ενώ επέβλεψε […]

Eκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη

Eκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη

Με βαθύτατη οδύνη σας ανακοινώνουμε την πρόωρη και αδόκητη εκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη. Ο εκλιπών υπηρέτησε με αφοσίωση την Οδοντιατρική επί πολλά έτη ως μέλος ΔΕΠ της Κλινικής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργική, συνεισφέροντας ουσιαστικά και πολύπλευρα στη θεωρητική και κλινική εκπαίδευση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και των […]

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε ο κύριος Θανάσης Χατζόπουλος, Ποιητής, Μεταφραστής, Παιδοψυχίατρος και Ψυχαναλυτής. Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε την 26η Ιουνίου 2025, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού […]

«Με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ ο ρόλος των ευρωπαϊκών ΑΕΙ ενισχύεται»

«Με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ ο ρόλος των ευρωπαϊκών ΑΕΙ ενισχύεται»

Η ατζέντα και η στρατηγική 54 κορυφαίων πανεπιστημίων της Ευρώπης (UNICA), οι «ηγέτες» των οποίων συνεδρίαζαν στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών επί τρεις ημέρες – Στα 100 καλύτερα του κόσμου το ΕΚΠΑ Η Ευρώπη συνδέει τις βαθιές ακαδημαϊκές «ρίζες» της γύρω από νέες διαδρομές και χαράσσει πλέον έναν νέο «χάρτη» της ανώτατης εκπαίδευσης στις χώρες-μέλη […]

Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών| Εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι»

Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών| Εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι»

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή έλαβε χώρα στις 13 Ιουνίου 2025 η εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι», στο Αίθριο του Γρυπαρείου Μεγάρου της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Στην εκδήλωση λήξης συμμετείχαν μέλη της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων (ΕΙΦΚΔ) […]

Γεώργιος Δαΐκος – Ο Μέγας Διδάχος της Ιατρικής

Γεώργιος Δαΐκος – Ο Μέγας Διδάχος της Ιατρικής

Δεν είναι εύκολο να μιλήσεις για τον Δάσκαλό σου. Ιδίως όταν υπήρξε κάτι πολύ περισσότερο από Δάσκαλος· όταν στάθηκε Μέντορας, Οδηγός, Φωτεινός Φάρος σε μια πορεία ζωής και επιστήμης. Μιλούμε σήμερα για τον Καθηγητή Γεώργιο Δαΐκο, όχι με τα συνηθισμένα λόγια ενός αποχαιρετισμού, αλλά με λόγια ευγνωμοσύνης και βαθειάς μνήμης. Γιατί ο Γεώργιος Δαΐκος δεν […]

Επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αναγορεύθηκε ο Καθηγητής του McGill University, John Antoniou

Επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αναγορεύθηκε ο Καθηγητής του McGill University, John Antoniou

Την 24η Ιουνίου 2025, ημέρα Τρίτη και ώρα 19.00 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο  Καθηγητής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Διευθυντής Ορθοπαιδικής έρευνας στη διεύθυνση του Πανεπιστήμιο McGill του Μοντρεάλ, Καναδά John Antoniou. Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος.   Την παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου έκανε […]

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε ο κύριος Θανάσης Χατζόπουλος, Ποιητής, Μεταφραστής, Παιδοψυχίατρος και Ψυχαναλυτής. Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε την 26η Ιουνίου 2025, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού […]

«Με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ ο ρόλος των ευρωπαϊκών ΑΕΙ ενισχύεται»

«Με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ ο ρόλος των ευρωπαϊκών ΑΕΙ ενισχύεται»

Η ατζέντα και η στρατηγική 54 κορυφαίων πανεπιστημίων της Ευρώπης (UNICA), οι «ηγέτες» των οποίων συνεδρίαζαν στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών επί τρεις ημέρες – Στα 100 καλύτερα του κόσμου το ΕΚΠΑ Η Ευρώπη συνδέει τις βαθιές ακαδημαϊκές «ρίζες» της γύρω από νέες διαδρομές και χαράσσει πλέον έναν νέο «χάρτη» της ανώτατης εκπαίδευσης στις χώρες-μέλη […]

Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών| Εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι»

Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών| Εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι»

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή έλαβε χώρα στις 13 Ιουνίου 2025 η εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι», στο Αίθριο του Γρυπαρείου Μεγάρου της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Στην εκδήλωση λήξης συμμετείχαν μέλη της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων (ΕΙΦΚΔ) […]

Γεώργιος Δαΐκος – Ο Μέγας Διδάχος της Ιατρικής

Γεώργιος Δαΐκος – Ο Μέγας Διδάχος της Ιατρικής

Δεν είναι εύκολο να μιλήσεις για τον Δάσκαλό σου. Ιδίως όταν υπήρξε κάτι πολύ περισσότερο από Δάσκαλος· όταν στάθηκε Μέντορας, Οδηγός, Φωτεινός Φάρος σε μια πορεία ζωής και επιστήμης. Μιλούμε σήμερα για τον Καθηγητή Γεώργιο Δαΐκο, όχι με τα συνηθισμένα λόγια ενός αποχαιρετισμού, αλλά με λόγια ευγνωμοσύνης και βαθειάς μνήμης. Γιατί ο Γεώργιος Δαΐκος δεν […]

Επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αναγορεύθηκε ο Καθηγητής του McGill University, John Antoniou

Επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αναγορεύθηκε ο Καθηγητής του McGill University, John Antoniou

Την 24η Ιουνίου 2025, ημέρα Τρίτη και ώρα 19.00 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο  Καθηγητής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Διευθυντής Ορθοπαιδικής έρευνας στη διεύθυνση του Πανεπιστήμιο McGill του Μοντρεάλ, Καναδά John Antoniou. Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος.   Την παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου έκανε […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο