Την Τετάρτη 29 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των μελών ΔΕΠ: Θεοδόσιος Σαραντέας, Χρήστος Βερύκοκος, Αλέξανδρος-Λουκάς Παπαλάμπρος, Γεράσιμος Τσουρουφλής, Παναγιώτης Πομώνης και Ζαχαρίας Καλογεράκος.
– Θεοδόσιος Σαραντέας, εξέλιξη σε Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής
Ο Σαραντέας Θεοδόσιος είναι απόφοιτος της Οδοντιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ καθώς και της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ειδικεύτηκε στην Αναισθησιολογία και εξειδικεύτηκε στην εντατικολογία στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ». Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο εργαστήριο Πειραματικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ. Ως παρατηρητής Ιατρός, μετεκπαιδεύτηκε κατά τη διάρκεια της ειδικότητας του στην Πανεπιστημιακή κλινική αναισθησιολογίας του « Ludwig Maximilians Universität, München, Germany» στην περιοχική αναισθησία και την αντιμετώπιση του οξέος μετεγχειρητικού πόνου, ενώ μετά το πέρας αυτής μετεκπαιδεύτηκε στην περιεγχειρητική υπερηχοκαρδιογραφία στο αυτό πανεπιστήμιο. Εξειδικεύτηκε πιστοποιήθηκε και εργάστηκε στην πανεπιστημιακή κλινική αναισθησιολογίας στο «Montreal General Hospital, Trauma Center, McGill University, Canada» στην περιοχική αναισθησία και αντιμετώπιση του οξέος μετεγχειρητικού πόνου στο τραύμα. Επιπλέον μετά από σύνολο μετεκπαιδεύσεων πιστοποιήθηκε στη διαθωρακική και διαοισοφάγεια περιεγχειρητική υπερηχοκαρδιογραφία από την «European Association of Cardiovascular Imaging». Ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Οhio State University, Columbus, USA μέσα από προηγούμενη πολύχρονη ακαδημαϊκή συνεργασία. Από το 2009 μέχρι και σήμερα ως λέκτορας, επίκουρος καθηγητής. αναπληρωτής καθηγητής και καθηγητής είναι ενταγμένος στη Β. Πανεπιστημιακή Κλινική Αναισθησιολογίας στο Αττικό Νοσοκομείο ως ιατρός αναισθησιολόγος. Ακαδημαϊκό του όραμα είναι η ανάπτυξη, ανάδειξη και εκσυγχρονισμός της αναισθησιολογικής ειδικότητας στην Ελλάδα.
– Χρήστος Βερύκοκος, εξέλιξη σε Αναπλ. Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής
– Αλέξανδρος-Λουκάς Παπαλάμπρος, εξέλιξη σε Αναπλ. Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής
– Γεράσιμος Τσουρούφλης, εξέλιξη σε Αναπλ. Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής
Ο κος Γεράσιμος Τσουρούφλης γεννήθηκε στις στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές στο 2ο Γενικό Λύκειο Αργοστολίου και εισήχθη κατόπιν Πανελληνίων εξετάσεων στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από την οποία αποφοίτησε το 1996 με βαθμό «Λίαν Καλώς». Υπηρέτησε ως Στρατιώτης Υγειονομικού και ακολούθως ολοκλήρωσε την υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου στο Περιφερειακό Ιατρείο Καραβάδου του νομού Κεφαλληνίας. Κατόπιν, ειδικεύθηκε στη Γενική Χειρουργική στην Β’ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική (Β’ΠΧΚ) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο ΓΝΑ «ΛΑΪΚΟ». Έλαβε Άδεια Άσκησης Ειδικότητας Χειρουργικής μετά από εξετάσεις στις 21/3/2006. Στις 11/12/2006 ορκίστηκε Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ με βαθμό «Άριστα». Μετεκπαιδεύτηκε στο εξωτερικόως Visiting Surgical Fellow στη Μονάδα Ήπατος, του Τμήματος Ήπατος – Παγκρέατος και Μεταμοσχεύσεων Οργάνων, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Μπέρμιγχαμ «Queen Elizabeth» στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπό την επίβλεψη του Καθηγητού κου John Buckels. Έλαβε Δίπλωμα Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου στη Γαλλία. Από τον Ιούλιο του 2014 έως και σήμερα υπηρετεί στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, αρχικά με τον βαθμό του Λέκτορα και του Επίκουρου Καθηγητή επί θητεία και κατόπιν του μόνιμου Επίκουρου Καθηγητή, με γνωστικό αντικείμενο «Γενική Χειρουργική» και τοποθέτηση στην Β’ΠΧΚ του ΓΝΑ «ΛΑΪΚΟ». Το διδακτικό και εκπαιδευτικό του έργο την τελευταία δεκαετία είναι συνεχές και σημαντικό, τόσο σε Προπτυχιακό επίπεδο, όσο και σε Μεταπτυχιακό επίπεδο. Συμμετέχει επίσης ενεργά με διαλέξεις, εισηγήσεις σε στρογγυλές τράπεζες και παρουσιάσεις, σε ποικίλα Μετεκπαιδευτικά Προγράμματα, Συνέδρια και Επιστημονικές Συναντήσεις, ενώ συμμετέχει ως πιστοποιημένος εκπαιδευτής της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας (ΕΧΕ) στις διάφορες εκπαιδευτικές της δράσεις. Έχει συγγράψει 149 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά μετά από κρίση με συνολικό συντελεστή απήχησης (impactfactor) 598,218 ενώ ο αριθμός των βιβλιογραφικών παραθέσεων (Citations) ανέρχεται σε 2.487, με τιμές h-index και i10-index 26 και 49 αντίστοιχα. Τέλος, έχει συμμετοχή με 79 προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια.
– Παναγιώτης Πομώνης, εξέλιξη σε Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας
[ppomonis@geol.uoa.gr]
Ο Παναγιώτης Πομώνης είναι πτυχιούχος και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Ειδικεύεται στην πετρολογία των πυριγενών πετρωμάτων με έμφαση στην πετρογένεση των οφιολιθικών συμπλεγμάτων και τις χρήσεις τους. Εργάστηκε ως έκτακτος διδάσκων από το 2004-2006 και ως έμμισθος μεταδιδακτορικός ερευνητής από το 2005-2007 στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με ειδίκευση στη μελέτη και εκμετάλλευση των μαφικών και υπερμαφικών πετρωμάτων από οφιολιθικά συμπλέγματα και τις χρήσεις τους στη βιομηχανία.
Το 2007 εξελέγη σε θέση Λέκτορα του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Ε.Κ.Π.Α., στο γνωστικό αντικείμενο της «Πετρολογίας Πυριγενών Πετρωμάτων». Το 2012 εξελέγη σε θέση Επίκουρου Καθηγητή επί θητεία, στην οποία μονιμοποιήθηκε το 2016. Το 2019 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής και το 2023 Καθηγητής. Το διδακτικό έργο του κ. Πομώνη συνίσταται στην διδασκαλία της πετρολογίας και εφαρμοσμένης πετρολογίας τόσο στον προπτυχιακό όσο και στον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών αλλά και στην εργαστηριακή εκπαίδευση προπτυχιακών, μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων. Είναι υπεύθυνος για το σχεδιασμό και την ανακαίνιση του ολοκαίνουργιου, υπερσύγχρονου εργαστηρίου πετρογραφίας, το οποίο υποστηρίζει τη διδακτική και ερευνητική εμπειρία των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.
Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η πετρογένεση των οφιολιθικών πετρωμάτων, η εξερεύνηση των μαγματικών πετρωμάτων και των συναφών κοιτασμάτων τους με έμφαση στους χρωμίτες και σε άλλα κρίσιμα μέταλλα, η συσχέτιση των πετρογραφικών χαρακτηριστικών και των φυσικομηχανικών ιδιοτήτων των πυριγενών πετρωμάτων, οι καινοτόμες χρήσεις και οι βιομηχανικές εφαρμογές των πυριγενών πετρωμάτων, η αρχαιολογική πετρολογία και τα αρχαιοϋλικά. Το ερευνητικό του έργο έχει δημοσιευθεί σε πρακτικά συνεδρίων και διεθνή επιστημονικά περιοδικά με υψηλό συντελεστή απήχησης.
– Ζαχαρίας Καλογεράκης, νέος διορισμός σε ΕΔΙΠ στην Ιατρική Σχολή
[zachkalo@med.uoa.gr]
Γεννήθηκε το 1970 στο Ηράκλειο και μεγάλωσε στη Σητεία. Με την εισαγωγή του στο Τμήμα Εργοθεραπείας τού Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθήνας, μετακόμισε στην Αθήνα, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Η (κλινική) εργασιακή του δραστηριοποίηση ξεκίνησε στον χώρο της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων. Πιο συγκεκριμένα, εργάστηκε σε Προγράμματα εκτίμησης και θεραπευτικής αντιμετώπισης παιδιών και εφήβων με αναπτυξιακές δυσκολίες, προβλήματα ψυχικής υγείας και συμπεριφοράς, καθώς και σε δράσεις για την αποφυγή τού κοινωνικού αποκλεισμού εφήβων που διέκοψαν το σχολείο. Η ενασχόλησή του με τον χώρο της ψυχικής υγείας ενηλίκων ξεκίνησε κατά τη στρατιωτική του θητεία, με την οργάνωση και στελέχωση Τμήματος Εργοθεραπείας στην Ψυχιατρική Κλινική τού 251 Γενικού Νοσοκομείου της Πολεμικής Αεροπορίας. Από τις αρχές του 2000 εργάζεται στην Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρέχοντας υπηρεσίες Εργοθεραπείας για την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση ατόμων με χρόνιες- σοβαρές ψυχικές διαταραχές, στην κοινότητα.
Από τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα, το ενδιαφέρον του στράφηκε στην έρευνα, η ενασχόληση με την οποία συστηματοποιήθηκε περισσότερο μετά την απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Ιατρική και Φαρμακευτική Στατιστική Μεθοδολογία, από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κύριο τομέα της ερευνητικής του δραστηριοποίησης αποτελεί η εφηβική ηλικία και τα συναντώμενα σε αυτήν προβλήματα ψυχικής υγείας και συμπεριφοράς, με έμφαση στην αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, τα προβλήματα διαγωγής και την επιθετικότητα (η επιδημιολογική μελέτη της οποίας ήταν και το θέμα της Διδακτορικής του Διατριβής, που εκπόνησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών). Στο πλαίσιο αυτό, έχει συμμετάσχει σε διεθνή και ελληνικά ερευνητικά Προγράμματα και μελέτες και στις συνακόλουθες δημοσιεύσεις τους σε έγκριτα διεθνή και εγχώρια επιστημονικά περιοδικά, συνέδρια και βιβλία.
Ιδιαίτερή, καταλήγοντας, πτυχή της καθημερινής επαγγελματικής του δραστηριότητας (στην Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών) αποτελεί και η κλινική εκπαίδευση φοιτητών (Εργοθεραπείας, Ιατρικής, Κοινωνικής Εργασίας, Νοσηλευτικής, Ψυχολογίας, Εικαστικής Ψυχοθεραπείας) και νέων επαγγελματιών ψυχικής υγείας, σε θέματα Εργοθεραπείας, ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και έρευνας.