Νέα & Ανακοινώσεις

Ορκωμοσία Μελών ΔΕΠ και ΕΔΙΠ 29/3/2023

Ορκωμοσία Μελών ΔΕΠ και ΕΔΙΠ 29/3/2023

Την Τετάρτη 29 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των μελών ΔΕΠ: Θεοδόσιος Σαραντέας, Χρήστος Βερύκοκος, Αλέξανδρος-Λουκάς Παπαλάμπρος, Γεράσιμος Τσουρουφλής, Παναγιώτης Πομώνης και Ζαχαρίας Καλογεράκος.

Θεοδόσιος Σαραντέας, εξέλιξη σε Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής

Ο Σαραντέας Θεοδόσιος είναι απόφοιτος της Οδοντιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ καθώς και της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ειδικεύτηκε στην Αναισθησιολογία και εξειδικεύτηκε στην εντατικολογία στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ». Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο εργαστήριο Πειραματικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ. Ως παρατηρητής Ιατρός, μετεκπαιδεύτηκε  κατά τη διάρκεια της ειδικότητας του στην  Πανεπιστημιακή κλινική αναισθησιολογίας του « Ludwig Maximilians Universität, München, Germany» στην περιοχική αναισθησία και την αντιμετώπιση του οξέος μετεγχειρητικού πόνου, ενώ μετά το πέρας αυτής μετεκπαιδεύτηκε στην περιεγχειρητική υπερηχοκαρδιογραφία στο αυτό πανεπιστήμιο. Εξειδικεύτηκε πιστοποιήθηκε και εργάστηκε στην πανεπιστημιακή κλινική αναισθησιολογίας στο «Montreal General Hospital, Trauma Center, McGill University, Canada» στην περιοχική αναισθησία και αντιμετώπιση του οξέος μετεγχειρητικού πόνου στο τραύμα. Επιπλέον μετά από σύνολο μετεκπαιδεύσεων πιστοποιήθηκε στη διαθωρακική και διαοισοφάγεια περιεγχειρητική υπερηχοκαρδιογραφία από την «European Association of Cardiovascular Imaging». Ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Οhio State University, Columbus, USA μέσα από προηγούμενη πολύχρονη ακαδημαϊκή συνεργασία. Από το 2009 μέχρι και σήμερα ως λέκτορας, επίκουρος καθηγητής. αναπληρωτής καθηγητής και καθηγητής είναι ενταγμένος  στη Β. Πανεπιστημιακή Κλινική Αναισθησιολογίας στο Αττικό Νοσοκομείο ως ιατρός αναισθησιολόγος. Ακαδημαϊκό του όραμα είναι η ανάπτυξη, ανάδειξη και εκσυγχρονισμός της αναισθησιολογικής ειδικότητας στην Ελλάδα.

Χρήστος Βερύκοκος, εξέλιξη σε Αναπλ. Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής

Αλέξανδρος-Λουκάς Παπαλάμπρος, εξέλιξη σε Αναπλ. Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής

Γεράσιμος Τσουρούφλης, εξέλιξη σε Αναπλ. Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής

Ο κος Γεράσιμος Τσουρούφλης γεννήθηκε στις στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές στο 2ο Γενικό Λύκειο Αργοστολίου και εισήχθη κατόπιν Πανελληνίων εξετάσεων στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από την οποία αποφοίτησε το 1996 με βαθμό «Λίαν Καλώς». Υπηρέτησε ως Στρατιώτης Υγειονομικού και ακολούθως ολοκλήρωσε την υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου στο Περιφερειακό Ιατρείο Καραβάδου του νομού Κεφαλληνίας. Κατόπιν, ειδικεύθηκε στη Γενική Χειρουργική στην Β’ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική (Β’ΠΧΚ) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο ΓΝΑ «ΛΑΪΚΟ». Έλαβε Άδεια Άσκησης Ειδικότητας Χειρουργικής μετά από εξετάσεις στις 21/3/2006. Στις 11/12/2006 ορκίστηκε Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ με βαθμό «Άριστα». Μετεκπαιδεύτηκε στο εξωτερικόως Visiting Surgical Fellow στη Μονάδα Ήπατος, του Τμήματος Ήπατος – Παγκρέατος και Μεταμοσχεύσεων Οργάνων, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Μπέρμιγχαμ «Queen Elizabeth» στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπό την επίβλεψη του Καθηγητού κου John Buckels. Έλαβε Δίπλωμα Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου στη Γαλλία. Από τον Ιούλιο του 2014 έως και σήμερα υπηρετεί στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, αρχικά με τον βαθμό του Λέκτορα και του Επίκουρου Καθηγητή επί θητεία και κατόπιν του μόνιμου Επίκουρου Καθηγητή, με γνωστικό αντικείμενο «Γενική Χειρουργική» και τοποθέτηση στην Β’ΠΧΚ του ΓΝΑ «ΛΑΪΚΟ». Το διδακτικό και εκπαιδευτικό του έργο την τελευταία δεκαετία είναι συνεχές και σημαντικό, τόσο σε Προπτυχιακό επίπεδο, όσο και σε Μεταπτυχιακό επίπεδο. Συμμετέχει επίσης ενεργά με διαλέξεις, εισηγήσεις σε στρογγυλές τράπεζες και παρουσιάσεις, σε ποικίλα Μετεκπαιδευτικά Προγράμματα, Συνέδρια και Επιστημονικές Συναντήσεις, ενώ συμμετέχει ως πιστοποιημένος εκπαιδευτής της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας (ΕΧΕ) στις διάφορες εκπαιδευτικές της δράσεις. Έχει συγγράψει 149 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά μετά από κρίση με συνολικό συντελεστή απήχησης (impactfactor) 598,218 ενώ ο αριθμός των βιβλιογραφικών παραθέσεων (Citations) ανέρχεται σε 2.487, με τιμές h-index και i10-index 26 και 49 αντίστοιχα. Τέλος, έχει συμμετοχή με 79 προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια.

Παναγιώτης Πομώνης, εξέλιξη σε Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας
[ppomonis@geol.uoa.gr]

Ο Παναγιώτης Πομώνης είναι πτυχιούχος και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Ειδικεύεται στην πετρολογία των πυριγενών πετρωμάτων με έμφαση στην πετρογένεση των οφιολιθικών συμπλεγμάτων και τις χρήσεις τους. Εργάστηκε ως έκτακτος διδάσκων από το 2004-2006 και ως έμμισθος μεταδιδακτορικός ερευνητής από το  2005-2007 στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με ειδίκευση στη μελέτη και εκμετάλλευση των μαφικών και υπερμαφικών πετρωμάτων από οφιολιθικά συμπλέγματα και τις χρήσεις τους στη βιομηχανία. 

Το 2007 εξελέγη σε θέση Λέκτορα του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Ε.Κ.Π.Α., στο γνωστικό αντικείμενο της «Πετρολογίας Πυριγενών Πετρωμάτων». Το 2012 εξελέγη σε θέση Επίκουρου Καθηγητή επί θητεία, στην οποία μονιμοποιήθηκε το 2016. Το 2019 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής και το 2023 Καθηγητής. Το διδακτικό έργο του κ. Πομώνη συνίσταται στην διδασκαλία της πετρολογίας και εφαρμοσμένης πετρολογίας τόσο στον προπτυχιακό όσο και στον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών αλλά και στην εργαστηριακή εκπαίδευση προπτυχιακών, μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων. Είναι υπεύθυνος για το σχεδιασμό και την ανακαίνιση του ολοκαίνουργιου, υπερσύγχρονου εργαστηρίου πετρογραφίας, το οποίο υποστηρίζει τη διδακτική και ερευνητική εμπειρία των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.

Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η πετρογένεση των οφιολιθικών πετρωμάτων, η εξερεύνηση των μαγματικών πετρωμάτων και των συναφών κοιτασμάτων τους με έμφαση στους χρωμίτες και σε άλλα κρίσιμα μέταλλα, η συσχέτιση των πετρογραφικών χαρακτηριστικών και των φυσικομηχανικών ιδιοτήτων των πυριγενών πετρωμάτων, οι καινοτόμες χρήσεις και οι βιομηχανικές εφαρμογές των πυριγενών πετρωμάτων, η αρχαιολογική πετρολογία και τα αρχαιοϋλικά. Το ερευνητικό του έργο έχει δημοσιευθεί σε πρακτικά συνεδρίων και διεθνή επιστημονικά περιοδικά με υψηλό συντελεστή απήχησης.

Ζαχαρίας Καλογεράκης, νέος διορισμός σε ΕΔΙΠ στην Ιατρική Σχολή
[zachkalo@med.uoa.gr]

Γεννήθηκε το 1970 στο Ηράκλειο και μεγάλωσε στη Σητεία. Με την εισαγωγή του στο Τμήμα Εργοθεραπείας τού Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθήνας, μετακόμισε στην Αθήνα, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Η (κλινική) εργασιακή του δραστηριοποίηση ξεκίνησε στον χώρο της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων. Πιο συγκεκριμένα, εργάστηκε σε Προγράμματα εκτίμησης και θεραπευτικής αντιμετώπισης παιδιών και εφήβων με αναπτυξιακές δυσκολίες, προβλήματα ψυχικής υγείας και συμπεριφοράς, καθώς και σε δράσεις για την αποφυγή τού κοινωνικού αποκλεισμού εφήβων που διέκοψαν το σχολείο. Η ενασχόλησή του με τον χώρο της ψυχικής υγείας ενηλίκων ξεκίνησε κατά τη στρατιωτική του θητεία, με την οργάνωση και στελέχωση Τμήματος Εργοθεραπείας στην Ψυχιατρική Κλινική τού 251 Γενικού Νοσοκομείου της Πολεμικής Αεροπορίας. Από τις αρχές του 2000 εργάζεται στην Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρέχοντας υπηρεσίες Εργοθεραπείας για την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση ατόμων με χρόνιες- σοβαρές ψυχικές διαταραχές, στην κοινότητα.

Από τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα, το ενδιαφέρον του στράφηκε στην έρευνα, η ενασχόληση με την οποία συστηματοποιήθηκε περισσότερο μετά την απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Ιατρική και Φαρμακευτική Στατιστική Μεθοδολογία, από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κύριο τομέα της ερευνητικής του δραστηριοποίησης αποτελεί η εφηβική ηλικία και τα συναντώμενα σε αυτήν προβλήματα ψυχικής υγείας και συμπεριφοράς, με έμφαση στην αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, τα προβλήματα διαγωγής και την επιθετικότητα (η επιδημιολογική μελέτη της οποίας ήταν και το θέμα της Διδακτορικής του Διατριβής, που εκπόνησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών). Στο πλαίσιο αυτό, έχει συμμετάσχει σε διεθνή και ελληνικά ερευνητικά Προγράμματα και μελέτες και στις συνακόλουθες δημοσιεύσεις τους σε έγκριτα διεθνή και εγχώρια επιστημονικά περιοδικά, συνέδρια και βιβλία.

Ιδιαίτερή, καταλήγοντας, πτυχή της καθημερινής επαγγελματικής του δραστηριότητας (στην Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών) αποτελεί και η κλινική εκπαίδευση φοιτητών (Εργοθεραπείας, Ιατρικής, Κοινωνικής Εργασίας, Νοσηλευτικής, Ψυχολογίας, Εικαστικής Ψυχοθεραπείας) και νέων επαγγελματιών ψυχικής υγείας, σε θέματα Εργοθεραπείας, ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και έρευνας.

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha: «Χώροι της Νομικής Σχολής που βρισκόταν για χρόνια υπό κατάληψη και παρουσίαζαν εικόνα εγκατάλειψης, αποκαταστάθηκαν, ανακαινίστηκαν και παραδόθηκαν στους φοιτητές και στους καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τους χώρους αυτούς επισκέφθηκε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Ψυχοκοινωνικές και νομικές διαστάσεις – Προεκτάσεις και κριτικός αναστοχασμός». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Ποινικών και […]

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, από την πλευρά του ΕΚΠΑ, και ο Κοσμήτορας του Earth Commons Institute Καθηγητής Peter Marra, από την πλευρά του Georgetown University. Στην […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘International SIGA2 Conference 2025’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-9.5.2025) στο University of Antwerp, Βέλγιο, με εστίαση στο ‘Academic Excellence Meets Global Dialogue on Strategic Maritime Affairs’. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το Special Interest Group A2: Ports and […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Ψυχοκοινωνικές και νομικές διαστάσεις – Προεκτάσεις και κριτικός αναστοχασμός». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Ποινικών και […]

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, από την πλευρά του ΕΚΠΑ, και ο Κοσμήτορας του Earth Commons Institute Καθηγητής Peter Marra, από την πλευρά του Georgetown University. Στην […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘International SIGA2 Conference 2025’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-9.5.2025) στο University of Antwerp, Βέλγιο, με εστίαση στο ‘Academic Excellence Meets Global Dialogue on Strategic Maritime Affairs’. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το Special Interest Group A2: Ports and […]

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Δημοσιεύθηκε η αμερικάνικη παγκόσμια κατάταξη US News Best Global University Rankings 2025-2026. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στη 1η θέση μεταξύ των Πανεπιστημίων σε Ελλάδα και Κύπρο και στην 216η θέση παγκοσμίως. 2ο Ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται στη θέση 416. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Ευρώπη ανέβηκε στην 78η θέση από την 82η […]

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του κ. Mario Nava, Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης «Απασχόληση, Κοινωνικές Υποθέσεις και Ένταξη» (EMPL) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion”), της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Nava […]

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα Ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ για τον επερχόμενο καύσωνα Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει εντείνει τα φαινόμενα ακραίας ζέστης, με δύο χαρακτηριστικές εκφάνσεις να ξεχωρίζουν: τον παρατεταμένο καύσωνα με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και το φαινόμενο του θερμικού θόλου (heat dome) κατά την οποία σταθερά υψηλές πιέσεις παγιδεύουν θερμό […]

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Την  Πέμπτη 05/06/2025 πραγματοποιήθηκε στο  Μουσείο Παιδείας  του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδική δράση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο  “Inclusive Trainers Ready for a Fast–Changing and Diverse Tomorrow”.  Το πρόγραμμα συντονίστηκε από το  Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία «Παναγία Ευαγγελίστρια»,  έναν από τους φορείς που φιλοξενούν την πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του κ. Mario Nava, Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης «Απασχόληση, Κοινωνικές Υποθέσεις και Ένταξη» (EMPL) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion”), της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Nava […]

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα Ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ για τον επερχόμενο καύσωνα Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει εντείνει τα φαινόμενα ακραίας ζέστης, με δύο χαρακτηριστικές εκφάνσεις να ξεχωρίζουν: τον παρατεταμένο καύσωνα με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και το φαινόμενο του θερμικού θόλου (heat dome) κατά την οποία σταθερά υψηλές πιέσεις παγιδεύουν θερμό […]

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Την  Πέμπτη 05/06/2025 πραγματοποιήθηκε στο  Μουσείο Παιδείας  του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδική δράση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο  “Inclusive Trainers Ready for a Fast–Changing and Diverse Tomorrow”.  Το πρόγραμμα συντονίστηκε από το  Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία «Παναγία Ευαγγελίστρια»,  έναν από τους φορείς που φιλοξενούν την πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο