Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022 και ώρα 12:00 μ.μ., πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των κάτωθι μελών ΔΕΠ και ΕΔΙΠ:

Ευάγγελος Χολόγκιτας, Φλώρα Ζαγουρή, Αλεξάνδρα Αλεξοπούλου, Γεώργιος Μπάμιας, Αλέξανδρος-Σταμάτιος Αντωνίου, Ευάγγελος Γιωτάκης, Χρυσταλλένα Σοφοκλέους, Πάνος-Αλέξης Σταθόπουλος, Άννα Καρκάνη και Ζαχαρένια Κυπριτίδου.

IMG 2741

– Ευάγγελος Χολόγκιτας | εξέλιξη σε Καθηγητή Πρώτης Βαθμίδας στην Ιατρική Σχολή

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Ηρακλείου Κρήτης, ενώ στη Β’ Παθολογική Κλινική ΕΚΠΑ, ΓΝΑ «Ιπποκράτειο» ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Παθολογίας καθώς και τη διδακτορική του διατριβή. Μετεκπαιδεύτηκε με υποτροφία της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος (EEMH), στο Τμήμα Ηπατικής Μεταμόσχευσης και Ήπατος-Χοληφόρων του Νοσοκομείου Royal Free του Λονδίνου για 24 μήνες, ενώ αργότερα απέκτησε το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Μεταμοσχεύσεων ήπατος από τη European Society of Organ Transplantation (ESOT). Αποτελεί μέλος του European Board of Transplantation Medicine (EBTM) και είναι Associate Editor του «Annals of Gastroenterology», του επίσημου περιοδικού της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας. Διετέλεσε γενικός γραμματέας της ΕΕΜΗ για τέσσερα συνεχόμενα έτη (2015 ως 2019).

Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο είναι εστιασμένο στο επιστημονικό πεδίο της ηπατολογίας (ιογενείς ηπατίτιδες, ηπατοκυτταρικό καρκίνο και μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος) και της μεταμόσχευσης ήπατος, και αφορούν κυρίως τις ενδο- και εξωηπατικές επιπλοκές της κίρρωσης, προγνωστικούς παράγοντες που σχετίζονται με την κλινική πορεία των ασθενών με κίρρωση και μεταμοσχευμένων ήπατος, καθώς και τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (κλινική πορεία και συστηματικές επιπλοκές αυτής) με 248 πλήρεις δημοσιεύσεις στο PubMed (πάνω από 60% ως 1ος ή τελευταίος συγγραφέας, περισσότερες από 7500 βιβλιογραφικές αναφορές στο Scopus (h-index 47, Google Scholar h index: 56), πολυάριθμες σχετικές ανακοινώσεις σε συνέδρια (107 σε Διεθνή και 239 σε Ελληνικά), καθώς και 130 διαλέξεις σε Διεθνή και Ελληνικά συνέδρια. Αποτελεί βασικό στέλεχος του Μεταμοσχευτικού κέντρου Ήπατος, καθώς και του αντίστοιχου τακτικού εξωτερικού ιατρείου, που λειτουργούν στο ΓΝΑ «Λαϊκό» ΕΚΠΑ.

Φλώρα Ζαγουρή | εξέλιξη σε Καθηγήτρια Πρώτης Βαθμίδας στην Ιατρική Σχολή

Η Ζαγουρή Φλώρα, είναι Παθολόγος Ογκολόγος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στη Θεραπευτική κλινική της Ιατρικής σχολής Αθηνών του ΕΚΠΑ. Αποφοίτησε από την Ιατρική σχολή Αθηνών το 2003, ολοκλήρωσε την ειδικότητά της στην Παθολογική Ογκολογία στο ΓΝΑ Αλεξάνδρα το 2011 και την εξειδίκευση στην Ογκολογία στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Βιέννης στην Αυστρία (AKH Hospital – Comprehensive Cancer Center) το 2013. Η κυρία Ζαγουρή είναι μέλος σε πολυάριθμες επιστημονικές κοινότητες και έχει συγγράψει περισσότερες από 300 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά (peer-reviewing), έχει συμμετάσχει στη συγγραφή πολλών κεφαλαίων σε ελληνικά και διεθνή βιβλία που αφορούν κυρίως τον καρκίνο του μαστού. Έχει πάνω από 4000 αναφορές. Είναι αξιολογητής και βοηθός συντάκτη σε πολλά διεθνή και ελληνικά περιοδικά και είναι αξιολογητής των ερευνητικών προτάσεων που υποβάλλονται στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Συμβούλιο. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 45 κλινικές μελέτες που αφορούν κατά βάση τον καρκίνο του μαστού και το γυναικολογικό καρκίνο.

Αλεξάνδρα Αλεξοπούλου | εξέλιξη σε Καθηγήτρια Πρώτης Βαθμίδας στην Ιατρική Σχολή

[alexandra61@med.uoa.gr]

H Αλεξάνδρα Αλεξοπούλου αποφοίτησε από το Λύκειο Ηλιούπολης το 1979. Το ίδιο έτος εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από την οποία αποφοίτησε το 1985. Το 1993 έλαβε την ειδικότητα της Παθολογίας και την ίδια χρονιά ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «Άριστα». Την 3ετία 1993-1996 εργάστηκε στο St Mary’s Hospital του Λονδίνου ως Research Fellow πάνω στο γονιδίωμα του ιού της Ηπατίτιδας Β. Το 1996  διορίστηκε στη Β’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο ως ιατρός του ΕΣΥ (Επιμελήτρια Β’ και στην συνέχεια Επιμελήτρια Α’). Το 2008 ανακηρύχθηκε Λέκτορας, το 2013 Επίκουρη  και το 2018 Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στην ίδια Κλινική. Η κα Αλεξοπούλου υπήρξε υπότροφος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κληροδότημα Μαυροκορδάτου προπτυχιακά, καθώς και υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ), του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης» και της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος (ΕΕΜΗ) μεταπτυχιακά. Έχει λάβει σειρά διακρίσεων και βραβείων σε Ελληνικά (14) και Διεθνή Συνέδρια (3)(AASLD, DDW). Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος (EASL) και υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΜΗ. Είναι Σύμβουλος Συντακτικής Επιτροπής Επιστημονικών Περιοδικών (Reviewer) σε 40 Διεθνή ιατρικά περιοδικά. Επίσης είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής (Editorial Board) 3 Διεθνών ιατρικών περιοδικών (Scandinavian Journal of Gastroenterology, Annals of Gastroenterology, Journal of Clinical & Translational Hepatology). Το ερευνητικό έργο (κλινική και βασική έρευνα) της κας Αλεξοπούλου αφορά κυρίως την μελέτη του γονιδιώματος του ιού της ηπατίτιδας Β καθώς και την κίρρωση του ήπατος και τις επιπλοκές της. Είναι συγγραφέας σε 111 διεθνείς δημοσιεύσεις σε έγκριτα περιοδικά μεταξύ των οποίων The Lancet, Journal of Hepatology, Hepatology, Alimentary Pharmacology & Therapeutics, με 2.750 βιβλιογραφικές αναφορές.

Γεώργιος Μπάμιας | εξέλιξη σε Καθηγητής Πρώτης Βαθμίδας στην Ιατρική Σχολή

[gbamias@med.uoa.gr]

Ο Καθηγητής Γιώργος Μπάμιας αποφοίτησε απο το 2ο Λύκειο Αρτας και εισήχθη με σειρά επιτυχίας 2ος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών απο την οποία αποφοίτησε το 1989 με βαθμό «Αριστα». Το 2000 έλαβε την ειδικότητα της Γαστρεντερολογίας. Είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «Αριστα». Μεταξύ 2000-2005 εργάστηκε στο Digestive Health Center of Excellence, University of Virginia, VA, USA, όπου κατείχε τη θέση του Επίκουρου Καθηγητή. Απο το 2006 εργάστηκε στη Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Λαϊκό Νοσοκομείο εως το 2017, οπότε εξελέγη Αν. Καθηγητής Γαστρεντερολογίας, στη Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, στο Νοσοκομείο «Η Σωτηρία», όπου και ανέλαβε τη Διεύθυνση της Γαστρεντερολογικής Μονάδας.

Ο Καθ. Μπάμιας υπήρξε υπότροφος Πανεπιστημίου Αθηνών, Κληροδότημα Μαυροκορδάτου, της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος και της Crohn’s and Colitis Foundation of America (CCFA). Εχει λάβει σειρά διακρίσεων και βραβείων όπως τα Research Excellence in GI and Liver (REGAL) Award και το Young Investigator Award, International Cytokine Society (ICS), ενώ είναι honorary member of the Israeli IBD Society. Από το 2012 είναι Fellow of the European Board of Gastroenterology and Hepatology. Από το 2018 είναι Visiting Professor at Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio. Είναι ή υπήρξε μέλος σε πολλές Διεθνείς επιστημονικές Εταιρείες, όπως European Crohn’s and Colitis Organization (ECCO), American Gastroenterology Association (AGA), American Association for Immunology (AAI). Είναι μέλος της επιτροπής κρίσης ερευνητικών προτάσεων (Senior Research Awards) της CCFA, Εθνικός αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ECCO και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας μελέτης των ΙΦΝΕ. Είναι μέλος του Editorial Board 5 Διεθνών Ιατρικών περιοδικών και Σύμβουλος Συντακτικής Επιτροπής Επιστημονικών Περιοδικών (Reviewer) σε πάνω απο 30 διεθνή ιατρικά περιοδικά. Το ερευνητικό έργο (κλινική και βασική έρευνα) του Γ. Μπάμια αφορά στη νόσο Crohn και την Ελκώδη Κολίτιδα, κυρίως τη μελέτη των ανοσολογικών μηχανισμών που σχετίζονται με την παθογένεια τους. Είναι συγγραφέας σε περίπου 130 διεθνείς δημοσιεύσεις με 6.500 βιβλιογραφικές αναφορές.

Αλέξανδρος-Σταμάτιος Αντωνίου | εξέλιξη σε Καθηγητής Πρώτης Βαθμίδας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

[as_antoniou@primedu.uoa.gr]

O Αλέξανδρος-Σταμάτιος Αντωνίου είναι Ψυχολόγος, Καθηγητής Ψυχολογίας του ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ με βασικά πτυχία στην Ψυχολογία και τη Φιλοσοφία (ΕΚΠΑ). Έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές (Μ.Εd., M.Phil.) και τρία Διδακτορικά στην Ψυχολογία, τη Φιλοσοφία και το Management στο ΕΚΠΑ και τη Μ. Βρετανία (UMIST & University of Manchester, UK). Ως μεταδιδακτορικός ερευνητής υπήρξε συνεργάτης της Α’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Έχει μεγάλη διδακτική εμπειρία σε πολλά Τμήματα και Πανεπιστήμια έχοντας διδάξει σε περισσότερα από 10 ΠΜΣ και επιβλέψει περισσότερες από 200 πτυχιακές και 200 μεταπτυχιακές εργασίες.

Έχει διατελέσει: α) Διευθυντής του Οργανισμού «Επάνοδος» του Υπουργείου Δικαιοσύνης, β) Ειδικός σύμβουλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) για θέματα ψυχικής υγείας παιδιών/εφήβων, γ) Σύμβουλος οργανισμών σε θέματα οργανωσιακής ψυχολογίας και συμπεριφοράς κ.ά. Σήμερα, είναι Διευθυντής του ΠΜΣ «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση», Διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας, Επιστημονικός Υπεύθυνος Προγράμματος Εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος Προγραμμάτων E-learning του ΕΚΠΑ σε θεματολογία Ψυχολογίας και Εκπαίδευσης.

Άλλο διοικητικό έργο: 1) Πρόεδρος της Nομοπαρασκευαστικής Eπιτροπής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με αντικείμενο  την αποτίμηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και για την εισήγηση βελτιωτικών αλλαγών, 2) Πρόεδρος του Επιστημονικού Εποπτικού Συμβουλίου ΕΠ.Ε.Σ. του Ζαννείου Προτύπου ΓΕΛ, 3) Εθνικός εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στο European Agency for Special Needs and Inclusive Education κ.ά. Στα πλαίσια του ΕΚΠΑ είναι μέλος επιτροπών όπως της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας, της Επιστημονικής Ομάδας του Γραφείου Διασύνδεσης και της Επιστημονικής Επιτροπής της Μονάδας Προσβασιμότητας.

Επίσης, είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών και κριτής σε επιστημονικά περιοδικά (ελληνικά και διεθνή). Έχει συμμετάσχει και συντονίσει ελληνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα (π.χ. OSHA, EQUAL, ΨΥΧΑΡΓΩΣ). Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται σε: οργανωσιακή ψυχολογία/συμπεριφορά, εργασιακή υγεία, ειδική αγωγή, εκπαιδευτική ψυχολογία, σχολική κουλτούρα/ηγεσία κ.ά. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ανακοινώσεις (300) σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και οι δημοσιεύσεις του περιλαμβάνουν 8 βιβλία, μεγάλο αριθμό άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά (άνω των 100) και κεφαλαίων σε ειδικούς τόμους (άνω των 150) σε ελληνικές και διεθνείς εκδόσεις (2.600 διεθνείς ετεροαναφορές). Έχει επιμεληθεί και μεταφράσει 40 περίπου έργα στα ελληνικά και έχει τη διεύθυνση δύο επιστημονικών σειρών. Είναι επιμελητής 10 συλλογικών τόμων στα ελληνικά και ως συν-επιμελητής μαζί με τους διακεκριμένους καθηγητές Sir C. Cooper, C. Spielberger, H. Eysenck, R. Burke, B. Kirkcaldy, C. Gatrell κ.ά. έχει εκδώσει 12 διεθνείς τόμους στους οποίους συμμετέχουν άνω των 300 πανεπιστημιακών καθηγητών και ερευνητών από πολλές χώρες.

Ευάγγελος Γιωτάκης | εκλογή στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή σε νέα θέση στην Ιατρική Σχολή

O Ευάγγελος Γιωτάκης ολοκλήρωσε τις σπουδές ιατρικής στο ΕΚΠΑ το 2005 και ξεκίνησε την ειδίκευσή του στην Ωτορινολαρυγγολογία στο νοσοκομείο Städtisches Klinikum Karlsruhe (Ακαδημαϊκο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Freiburg) στην πόλη της Καρλσρούης στην Γερμανία έναν χρόνο μετά. Το 2011 ως ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος μετεκπαιδεύτηκε στην Νέα Υόρκη στο τμήμα Otolaryngology του NYU και στην συνέχεια στο τμήμα χειρουργικής κεφαλής τραχήλου (Ακαδημαϊκο Νοσοκομείο του ΠανεπιστημίουCCF) του νοσοκομείου Gustave Roussy στο Παρίσι. Έπειτα εργάστηκε ως Αναπληρωτής Διευθυντής (Ακαδημαϊκο Νοσοκομείο του ΠανεπιστημίουLeitender Oberarzt) στην ΩΡΛ κλινική του νοσοκομείου της Καρλσρούης για 4 έτη. Έλαβε τίτλο ειδικής εξειδίκευσης στην Πλαστική Χειρουργική “ZusatzbezeichnungZusatzbezeichnung Plastische Operationen”, από τον ιατρικό σύλλογο Βάδης-Βυρτεμβέργης και τίτλο ρομποτικής χειρουργικής από το Πανεπιστήμιο της Lorraine-Nancy στην Γαλλία. Το διδακτορικό του βραβεύτηκε ως «Βασική Έρευνα της Χρονιάς» από την Ευρωπαϊκή Ρινολογική Εταιρία και συμμετέχει ως Εditorial Βoard Μemberember του Journal Rhinology (Ακαδημαϊκο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου3ο σε ranking των ΩΡΛ Journal παγκοσμίως) από τοο σε ranking των ΩΡΛ Journal παγκοσμίως) από το 2015. Από το 2016 εργάζεται στην Α’ ΩΡΛ Πανεπιστημιακή Κλινική του ΕΚΠΑ, στο Ιπποκράτειο ΓΝΑ, αρχικά ως Ακαδημαϊκός Υπότροφος και εν συνεχεία ως Επιμελητής Β’ και Επιμελητής Α’ του ΕΣΥ. Το 2021 βραβεύτηκε ως “ZusatzbezeichnungBest Reviewer” από το Journal Rhinology Online. Εξειδικεύεται στην Ενδοσκοπική Χειρουργική Ρινός – Παραρρινίων Κόλπων, την Ρινοχειρουργική, την Χειρουργική Κεφαλής Τραχήλου, την Χειρουργική – Ογκολογία Προσωπο-Τραχηλικής χώρας και την Πλαστική – Επανορθωτική Χειρουργική Προσώπου. Συμμετείχε ενεργά στα διοικητικά συμβούλια της Ελληνικής Ρινολογικής Εταιρίας – Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου και της Ελληνικής Εταιρίας Καρκίνου Κεφαλής – Τραχήλου. Ακαδημαϊκά, βάση του Scopus, κατέχει ένα h-index 10 και 3ο σε ranking των ΩΡΛ Journal παγκοσμίως) από το59 citations. Έχει δημοσιεύσει 46 επιστημονικά άρθρα σε peer – reviewed journals. Έχει εκτελέσει 69 ομιλίες σε εθνικά και παγκόσμια συνέδρια μετά από πρόσκληση και έχει υπάρξει εκπαιδευτής σε χειρουργικά courses στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Χρυσταλλένα Σοφοκλέους | εκλογή στη βαθμίδα της Επίκουρης Καθηγήτριας σε νέα θέση στην Ιατρική Σχολή

[csofokl@med.uoa.gr]

H Χρυσταλλένα Σοφοκλέους, είναι μοριακή βιολόγος, απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών, και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Για περισσότερα από είκοσι χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο της Ιατρικής Γενετικής ως επιστημονική συνεργάτιδα του Εργαστηρίου Ιατρικής Γενετικής (ΕΙΓ) του ΕΚΠΑ  και ασχολείται κυρίως με τη μελέτη των υποκείμενων μηχανισμών σε σπάνια γενετικά νοσήματα. Είναι μέλος του Συνδέσμου Ιατρικών Γενετιστών Ελλάδας (ΣΙΓΕ), του Διεθνούς Δικτύου Αντιμετώπισης Νευρομυϊκών Νοσημάτων «Treat -NMD» και της  Διεθνούς Επιστημονικής Ομάδας “ClinGen Biocurator Group,  Epilepsy Gene Curation Expert Panel” με συμμετοχές σε συναντήσεις βέλτιστης πρακτικής (ΕΜQN) ως εκπρόσωπος της Ελλάδας. Το πεδίο εμπειρογνωμοσύνης της εστιάζει κυρίως σε φαινόμενα που δεν ακολουθούν τους κλασικούς κανόνες κληρονομικότητας του Mendel, όπως οι επεκτάσεις επαναλαμβανόμενων αλληλουχιών (Repeat Expansion Disorders) και το παρατηρούμενο σε αυτές φαινόμενο της επίσπευσης, η γονιδιακή μετατροπή (gene conversion), και η γονιδιακή αποτύπωση (genomic imprinting) και οι επιγενετικές επιδράσεις στο διαφορετικό πρότυπο μεθυλίωσης και έκφρασης γονιδίων. Αναλυτικότερα το κλινικό-εργαστηριακό της έργο περιλαμβάνει την αξιολόγηση και ερμηνεία ευρημάτων (μοριακών ή χρωμοσωμικών διαταραχών) και τη συσχέτιση των αποτελεσμάτων με την κλινική εικόνα των ασθενών ώστε να τεθεί η τελική διάγνωση και να διευκολυνθεί η  γενετική συμβουλευτική, η  πρόληψη γενετικών νοσημάτων με ανίχνευση φορέων (σύμφωνα με τον τρόπο κληρονόμησης και το λοιπό γενεαλογικό δέντρο) και  η παροχή δυνατότητας προγεννητικού ή προεμφυτευτικού γενετικού ελέγχου.

Η κα Σοφοκλέους εκλέχθηκε  μέλος ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ  το Νοέμβριο του 2021  και  στοχεύει  να επεκτείνει το έργο της στο επίπεδο της κλινικής έρευνας, κυρίως με τη συμμετοχή ή/και την ανάπτυξη πολυκεντρικών μελετών και ερευνητικών προτάσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.  Απώτερος στόχος η αποκάλυψη  νέων πτυχών της δυναμικής του ανθρώπινου γονιδιώματος και των εφαρμογών τους στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, την ανάπτυξη θεραπευτικών προσεγγίσεων και την καλύτερη διαχείριση και υποστήριξη των ασθενών με σπάνια γενετικά νοσήματα.

Πάνος-Αλέξης Σταθόπουλος | εκλογή στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή σε νέα θέση στην Ιατρική Σχολή

Άννα Καρκάνη | ΕΔΙΠ [νέος διορισμός] στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

[ekarkani@geol.uoa.gr]

Η Δρ. Άννα Καρκάνη είναι απόφοιτη του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην «Ωκεανογραφία και Διαχείριση του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος». Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η ερευνητική της δραστηριότητα επικεντρώνεται σε θέματα γεωμορφολογίας, παλαιογεωγραφίας και γεωαρχαιολογίας, μεταβολών της θαλάσσιας στάθμης και φυσικών καταστροφών. Έχει 33 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, 5 κεφάλαια σε βιβλία και 34 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια. Έχει συμμετάσχει ως μέλος ερευνητικής ομάδας σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα σε θέματα γεωμορφολογίας, μεταβολών θαλάσσιας στάθμης, πλημμυρών και περιβάλλοντος (Erasmus+, Bilateral Programme Greece-France, Συνεργασία 2011, INTERREG MED, FP7, COST Action ES0701). Επιπλέον έχει συμμετάσχει στην οργάνωση 7 συνεδρίων και ημερίδων και 7 εκπαιδευτικών σεμιναρίων.

Ζαχαρένια Κυπριτίδου | ΕΔΙΠ [νέος διορισμός] στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

[zach-kyp@geol.uoa.gr]

Η Δρ. Κυπριτίδου Ζαχαρένια αποφοίτησε το 2008 από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στους Ορυκτούς Πόρους και το Περιβάλλον. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο ίδιο τμήμα με ειδίκευση στην Εφαρμοσμένη Περιβαλλοντική Γεωλογία ως το 2012. Το 2019 έλαβε το διδακτορικό της στο ίδιο τμήμα σχετικά με την αποκατάσταση ρυπασμένων εδαφών και υδάτων με χρήση γεωυλικών. Κατά την εκπόνηση της διδακτορικής της διατριβής  υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών στο πλαίσιο της πράξης «Πρόγραμμα χορήγησης υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές δεύτερου κύκλου σπουδών».

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: (α) το χαρακτηρισμός γεωλογικών υλικών (μεταλλευμάτων, λατομικών ορυκτών) και αποβλήτων εξορυκτικής/μεταλλευτικής δραστηριότητας, (β) τη διερεύνηση της καταλληλόλητας γεωλογικών υλικών αλλά και παραπροϊόντων της ανθρωπογενούς δραστηριότητας σε περιβαλλοντικές εφαρμογές και (γ) την ανάπτυξη γεωχημικών μοντέλων για τη μελέτη διαφόρων γεωχημικών διεργασιών. Η επαγγελματική και ερευνητική εμπειρία περιλαμβάνουν την εφαρμογή διαφόρων εργαστηριακών αναλυτικών μεθοδολογιών και τεχνικών, την στατιστική επεξεργασία και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων με χρήση εξειδικευμένων λογισμικών, και τη σύνταξη τεχνικών εκθέσεων. Για δύο έτη υπήρξε διδάσκουσα των μαθημάτων του προπτυχιακού κύκλου σπουδών «Μέθοδοι ανάλυσης μεταλλευμάτων-Ρευστά εγκλείσματα» και «Ορυκτές πρώτες ύλες και περιβάλλον», στο πλαίσιο του προγράμματος «Απόκτηση Ακαδημαϊκής Διδακτικής Εμπειρίας σε Νέους Επιστήμονες Κατόχους Διδακτορικού».

Είναι συγγραφέας 11 δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά και 7 εργασιών σε συνέδρια. Έχει συνεργασίες με ερευνητικά κέντρα, όπως το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ» και το Εθνικό Ίδρυμα  Ερευνών, πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Λιβάνου, καθώς και με επαγγελματικούς φορείς.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN