Ορκωμοσίες Μελών ΔΕΠ

Ορκωμοσία Μελών ΔΕΠ και ΕΔΙΠ 26/10/23

Ορκωμοσία Μελών ΔΕΠ και ΕΔΙΠ 26/10/23

Την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Πρύτανη του ΕΚΠΑ καθηγητή κ. Γεράσιμου Σιάσου η ορκωμοσία των κάτωθι μελών ΔΕΠ και ΕΔΙΠ: Ξανθίππη Δημητρούλια, Δρακούλης Νικολινάκος, Αντώνιος Παπαδόπουλος, Μιλτιάδης Κροκίδης, Βασιλική Πιτυρίγκα, Μαρία Μαράκη, Δέσποινα Σαμακοβλή και Ελισάβετ Σκαμπά.

Ξανθίππη Δημητρούλια, μετακίνηση ως Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών

[tdimi@frl.auth.gr]

Η Τιτίκα Δημητρούλια είναι καθηγήτρια Θεωρίας και Πράξης της Μετάφρασης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, μεταφράστρια και κριτικός λογοτεχνίας. Έχει σπουδάσει κλασική φιλολογία στο ΕΚΠΑ, νεοελληνική και γαλλική φιλολογία στη Σορβόννη (Sorbonne-Paris IV) και μετάφραση και νέες τεχνολογίες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Έχει διδάξει θεωρία και πράξη της μετάφρασης επί δεκαπέντε χρόνια στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ευρωπαϊκού δικτύου για την εκπαίδευση των μεταφραστών λογοτεχνίας Petra-E και διευθύντρια του ΠΜΣ “Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες: μέθοδοι, εργαλεία, πρακτικές” στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Έχει διατελέσει διευθύντρια της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης· Εθνική συντονίστρια της Ένωσης Γαλλόφωνων Πανεπιστημίων (AUF)· διευθύντρια  του Εργαστηρίου Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ «ΨΗΦΙΣ»· μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εθνικής υποδομής γλωσσικών πόρων και τεχνολογιών CLARIN:EL και ιδρυματική υπεύθυνη ΑΠΘ της ίδιας υποδομής, όπως και της εθνικής υποδομής για τις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες και τέχνες και τη γλωσσική τεχνολογία και καινοτομία Απολλωνίς. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής πολλών επιστημονικών περιοδικών και αξιολογήτρια σε εθνικούς και διεθνείς φορείς, εκδοτικούς οίκους και περιοδικά.

Ως μεταφράστρια, έχει συνεργαστεί με εκδοτικούς οίκους, θεσμικά όργανα της ΕΕ και οργανισμούς και ως κριτικός λογοτεχνίας με έντυπες και ηλεκτρονικές εφημερίδες και περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει διατελέσει μέλος της συντακτικής επιτροπής λογοτεχνικών περιοδικών και από το 2011 συνδιευθύνει το περιοδικό Τα Ποιητικά.

Οι δημοσιεύσεις της αφορούν τη λογοτεχνία, τη μετάφραση και τις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες. Στις πρόσφατες δημοσιεύσεις της συγκαταλέγονται η Εισαγωγή στις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες (με τον Δ. Γούτσο και τη Γ. Φραγκάκη, 2023), η μετάφραση του έργου του Gustave Flaubert Τρεις ιστορίες (2022) και η μελέτη Μετάφραση και μνήμη (2021). Έχει τιμηθεί από τη Γαλλική Δημοκρατία με τα παράσημα του Αξιωματικού και του Ιππότη του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα.

Δρακούλης Νικολινάκος, εξέλιξη σε Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης

[dnikolin@phs.uoa.gr]

Ο Δρακούλης Νικολινάκος είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη φιλοσοφία από το Temple University (USA). Η έρευνά του επικεντρώνεται στη φιλοσοφία του νου και τη γνωσιακή επιστήμη με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της συνείδησης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα τα τελευταία χρόνια έχουν στραφεί προς την κατανόηση της αντίληψης και τη σχέση της με το φαινόμενο της συναισθησίας.

Αντώνιος Παπαδόπουλος, εξέλιξη σε Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής

[antipapa@med.uoa.gr]

Ο Αντώνιος Παπαδόπουλος είναι απόφοιτος Ιατρικής Σχολή ΕΚΠΑ με βαθμό Άριστα. Ειδικευόμενος στην Εσωτερική Παθολογία στο 1ο Νοσοκομείο ΙΚΑ Αθηνών (1988-1993) και Ειδικευμένος Παθολόγος του ίδιου Νοσοκομείου (1993-1999). Μετεκπαίδευση στην HIV λοίμωξη και στα λοιμώδη νοσήματα στο νοσοκομείο Saint Pierre University Hospital των Βρυξελλών (1996). Επιμελητής Β’ ΕΣΥ (1999-2005) και κατόπιν Λέκτορας (2005-2009), Επίκουρος Καθηγητής (2009-2018), Αναπληρωτής Καθηγητής (2018-2023) Παθολογίας και Λοιμώξεων (2023) στη  Δ’ Παθολογική Κλινική,  στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ» και στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ. Κύριο ερευνητικό ενδιαφέρον: HIV λοίμωξη, λοιμώξεις οστών και αρθρώσεων, εμβόλια, σήψη. Υπεύθυνος της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων και Υπεύθυνος του Εξωτερικού Ιατρείου Οστικής Λοίμωξης της Δ’ Παθολογικής Κλινικής. Ιδρυτικό μέλος, Γραμματέας και Aντιπρόεδρος του ESGIAI [Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμώξεων ESCMID – Study Group on Implant Associated Infections (2010 – 2019)]. Συγγραφέας σε >150 εργασίες και abstracts  σε διεθνή περιοδικά. Έχει συγγράψει 65 κεφάλαια σε ξενόγλωσσα και ελληνικά βιβλία. Έχει συμμετάσχει στην Επιτροπή Αντιρετροϊκών Φαρμάκων και στην Ομάδα Συγγραφής των Ιατρικών Κατευθυντηρίων Οδηγιών για την Αντιρετροϊκή Θεραπεία στην HIV λοίμωξη του ΚΕΕΛΠΝΟ (2017, 2018, 2020, 2021, 2022) καθώς και τις οστικές λοιμώξεις και τις λοιμώξεις δέρματος και μαλακών μορίων του ΚΕΕΛΠΝΟ (2007, 2015). Συντονιστής Κατευθυντήριων Οδηγιών για τις Ουρολοιμώξεις του ΕΟΔΥ (2023). Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής Πανελληνίου Συνεδρίου AIDS 2013. Mέλος (2011-2016) και Πρόεδρος (2016-2023) της Εθνικής Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ (ΕΦΑΡ) και Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας της ΕΦΑΡ για τα πανδημικά εμβόλια (2021-2023). Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (2018-2023).

Μιλτιάδης Κροκίδης, εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής

[mkrokidis@med.uoa.gr]

Ο Μιλτιάδης Κροκίδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ακτινολογίας στη Σχολή Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με έδρα το 1ο Εργαστήριο Ακτινολογίας στο Αρεταίειο Νοσοκομείο. Εκπαιδεύτηκε στην Ακτινολογία στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο και έχει υπηρετήσει ως Consultant στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Κέιμπριτζ του Ηνωμένου Βασιλείου για την περίοδο 2012-2019 και ως Senior Clinical Tutor της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ για την περίοδο 2014-2019. Είναι επισκέπτης καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βέρνης της Ελβετίας από το 2014 και καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2020. Είναι κάτοχος του τίτλου εξειδίκευσης στη Επεμβατική Ακτινολογία στην Ελλάδα (2019), κάτοχος της ευρωπαϊκής πιστοποίησης για την αγγειακή και επεμβατική (EBIR-European Board of Interventional Radiology) από το 2010 και ευρωπαϊκής πιστοποίησης για τις ενδοαγγειακές επεμβάσεις (EBIR-ES Endovascular Specialist) από το 2022. Είναι διακεκριμένο μέλος (Fellow) του Βασιλικού Κολεγίου Ακτινολόγων (FRCR), διακεκριμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιοαγγειακής και Επεμβατικής Ακτινολογίας (FCIRSE), διακεκριμένο μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Επεμβατικής Ακτινολογίας (FSIR) και διακεκριμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κοιλιακής και Γαστρεντερικής Ακτινολογίας (FESGAR). Έχει υπηρετήσει σε διάφορες διοικητικές θέσεις σε μεγάλες διεθνείς ακτινολογικές εταιρείες (CIRSE, ESGAR, ESOI) και για την περίοδο 2018-2020 ως Πρόεδρος της Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει διατελέσει ως κύριος ερευνητής σε πολλές μελέτες και ως κριτής για διάφορες αιτήσεις ερευνητικής χρηματοδότησης. Έχει διατελέσει εκδότης διαφόρων διεθνών περιοδικών στον τομέα της ακτινολογίας.
Έχει συντάξει >100 δημοσιευμένα άρθρα σε διεθνή peer-review περιοδικά. Είναι ο συντάκτης ενός βιβλίου στον τομέα της Ακτινολογίας και έχει συνεισφέρει με κεφάλαια σε πολλά άλλα βιβλία. Μέχρι στιγμής έχει δώσει >100 προσκεκλημένες διαλέξεις σε διεθνείς συναντήσεις και συμπόσια.

Βασιλική Πιτυρίγκα, εξέλιξη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής

Η Βασιλική Χ. Πιτυρίγκα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ με ειδικότητα στη Βιοπαθολογία, την οποία ολοκληρωσε στο Π.Γ.Ν.Α. “Αλεξάνδρα” (4 έτη Μικροβιολογικό Εργαστήριο, 1 έτος  Παθολογίας στην Ε’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική). Έχει εκπονήσει τη διδακτορική της διατριβή στη Θεραπευτική Κλινική Εθνικού Πανεπιστημίου του ΠΓΝΑ «Αλεξάνδρα». Είναι κάτοχος πτυχίου Υγιεινολόγου (Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας).

Είναι Επιστημονική Υπεύθυνη στις παρακάτω Μονάδες του Εργαστήριου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ.

  1. Μονάδα Μικροβιολογικού Ελέγχου Τροφίμων
  2. Μονάδα Μικροβιολογικού Ελέγχου Υδάτων
  3. Μονάδα Ελέγχου Στειρότητας περιβαλλοντικών και βιολογικών δειγμάτων

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως στη διεξαγωγή κλινικοεργαστηριακών μελετων που αφορούν στη μικροβιακή αντοχή, τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, την επιδημιολογία ιογενών και βακτηριακών λοιμώξεων κλπ. 

Μαρία Μαράκη, νέος διορισμός ως Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

H Μαρία Μαράκη διορίστηκε Επίκουρη Καθηγήτρια με γνωστικό αντικείμενο «Διατροφή: Αθλητική Απόδοση και Υγεία» στο Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΕΚΠΑ. Είναι διαιτολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γλασκώβης και διδακτορικές σπουδές στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.  Η ερευνητική της δραστηριότητα ξεκίνησε στον τομέα της άσκησης, της διατροφής και του μεταβολισμού των λιπιδίων, οργανώνοντας και διεξάγοντας πειραματικές και κλινικές μελέτες σε ανθρώπους. Τα τελευταία χρόνια, εργάζεται περισσότερο σε επιδημιολογικές μελέτες, διερευνώντας την επίδραση της μεσογειακής δίαιτας, της άσκησης και του τρόπου ζωής στην κατάσταση βάρους και στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών ασθενειών, με ιδιαίτερη έμφαση στην νόσο του Πάρκινσον. Το έργο της έχει αναγνωριστεί διεθνώς στο χώρο της Ιατρικής και της Διαιτολογίας, έχοντας τιμηθεί συνολικά με 7 διεθνή βραβεία και με υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.Έχει συνεργαστεί με αρκετές ερευνητικές ομάδες και είναι υπέρμαχη της διεπιστημονικότητας στην έρευνα, στη διδασκαλία και στο κλινικό έργο. Έχει πλούσιο διδακτικό έργο επί σειρά ετών στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και στο ΕΚΠΑ, ενώ υπηρέτησε ως Επίκουρη Καθηγήτρια Κλινικής Διατροφής στο Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του ΕΛΜΕΠΑ.Τον ελεύθερό της χρόνοσυμμετέχει εθελοντικά σε ιατρικές αποστολές σε ακριτικά μέρη ή ασκείται στη θάλασσα και στο βουνό.

Δέσποινα Σαμακοβλή, νέος διορισμός ως Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας

Η Δέσποινα Σαμακοβλή αποφοίτησε από το τμήμα Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια παρακολούθησε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με τίτλο “Εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας στη Γεωργία” και πραγματοποίησε τη Διδακτορική της Διατριβή στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του Τμήματος Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας.

Μετά την απόκτηση του διδακτορικού τίτλου εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια σε ερευνητικά προγράμματα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας και του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μετέπειτα, υπήρξε Επίκουρη Καθηγήτρια και Επιστημονικός Συνεργάτης στο Τμήμα Κυτταρικής Βιολογίας του Palacky University στο Όλομουτς της Τσεχίας. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Αθήνα ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην διαλεύκανση του ρόλου των θερμοεπαγόμενων πρωτεϊνών HSP90 στη ρύθμιση ορμονικών σηματοδοτικών μονοπατιών, όπως της αυξίνης, των μπρασσινοστεροειδών και της γιββερελλίνης που ελέγχουν αναπτυξιακές διαδικασίες οι οποίες επηρεάζουν την ανάπτυξη των φυτών σε φυσιολογικές συνθήκες και συνθήκες αβιοτικής καταπόνησης. Δεδομένης της κλιματικής αλλαγής, η κατανόηση των μοριακών μηχανισμών που διέπουν την προσαρμοστικότητα των φυτών σε οριακά περιβάλλοντα θεωρείται υψίστης σημασίας για τη διασφάλιση τροφής.

Ελισάβετ Σκαμπά, νέος διορισμός ως Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Η Ελισάβετ Σκαμπά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1992. Σπούδασε σε προπτυχιακό επίπεδο στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 2015. Ακολούθησε το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του ΕΚΠΑ, «Περιβάλλοντα Ιζηματογένεσης, Οικοσυστήματα και Γεωβιοπόροι» και αποφοίτησε το 2017. Διατέλεσε μέλος ερευνητικών ομάδων του ΕΚΠΑ ως υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, και πραγματοποίησε δημοσιεύσεις άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και συμμετοχές/ανακοινώσεις/παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια. Η εκπόνηση της διδακτορικής της διατριβής χρηματοδοτήθηκε από το ΙΚΥ και ολοκληρώθηκε το 2022. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται η Μικροπαλαιοντολογία, η Στρωματογραφία, οι παλαιοωκεανογραφικές και παλαιοπεριβαλλοντικές αναπαραστάσεις καθώς και η μελέτη των σύγχρονων θαλάσσιων περιβαλλόντων.

Ορκωμοσία μελών ΔΕΠ [19/11/2025]

Ορκωμοσία μελών ΔΕΠ [19/11/2025]

Την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου και του Αντιπρύτανη Έρευνας και Καινοτομίας Καθηγητή Ευστάθιου Ευσταθόπουλου, η ορκωμοσία των κάτωθι μελών ΔΕΠ: Γεώργιου Βελονάκη, Ρουμπίνης Δημοπούλου, Ιωάννη Τούμπουλη, Σωτήριου Αμίλλη, Σεβαστής- Τατιάνας Κοντού, Παύλου Κοσέογλου, Αντώνιου Κουρλιούρου, Βασιλικής Μπρόζου και Κοσμά Ρασπίτσου. Γεώργιος Βελονάκης, νέος διορισμός, […]

Ορκωμοσία Μελών ΔΕΠ και Ε.ΔΙ.Π [31/10/2025]

Ορκωμοσία Μελών ΔΕΠ και Ε.ΔΙ.Π [31/10/2025]

Την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου η ορκωμοσία των κάτωθι μελών ΔΕΠ και Ε.ΔΙ.Π: Άννα Τζανακάκη, Ελισάβετ Λαζαράκου, Κωνσταντίνος – Νεκτάριος Μαργέλλος, Γεώργιος – Αλέξανδρος Σγούρος, Αντώνιος Εκίζος, Ιωάννης Κιορίδης, Αθηνά Ξενικού, Φωτεινή Χρηστίδη, Σπυρίδωνας Δίλαλος, Ευγενία Φατούρου. Άννα Τζανακάκη, εξέλιξη, Καθηγήτρια Φυσικής Η […]

Ορκωμοσία μελών ΔΕΠ [9/10/2025]

Ορκωμοσία μελών ΔΕΠ [9/10/2025]

Την  Πέμπτη 9 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου, η ορκωμοσία των κάτωθι μελών ΔΕΠ: Ζαχαρούλας Σμυρναίου, Παναγιώτη Γκόνη, Νικόλαου Δημάκη, Δημήτριου Γούτα, Σοφοκλή Μητσoύ και Αθανάσιου Τσόβολου.  Ζαχαρούλα Σμυρναίου, εξέλιξη, Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  📧zsmyrnaiou@eds.uoa.gr Παναγιώτης Γκόνης, εξέλιξη, Αναπληρωτής Καθηγητής Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας  Νικόλαος Δημάκης, […]

Ορκωμοσία Μελών ΔΕΠ, Ε.ΔΙ.Π και Ε.ΤΕ.Π [19/9/2025, ώρα 14:00]

Ορκωμοσία Μελών ΔΕΠ, Ε.ΔΙ.Π και Ε.ΤΕ.Π [19/9/2025, ώρα 14:00]

Την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου η ορκωμοσία των κάτωθι μελών ΔΕΠ, Ε.ΔΙ.Π και Ε.ΤΕ.Π: Ευστράτιος Πρασίδης, Αντώνιος Γαργαλιώνης, Παναγιώτης Αδαμόπουλος, Κωνσταντίνος Πανάγος, Κωνσταντίνος Ράπτης του Θεοχάρη, Παναγιώτης Ζυγιώτης, Ελένη Μπαχούμα, Κυριακή Παναγίδη Ευστράτιος Πρασίδης, Μαθηματικών, Καθηγητής, νέος διορισμός  prasside@aegean.gr   Αντώνιος Γαργαλιώνης, Ιατρική, Επίκουρος […]

Ορκωμοσία μελών ΔΕΠ [19/9/2025, ώρα 13:00]

Ορκωμοσία μελών ΔΕΠ [19/9/2025, ώρα 13:00]

Την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου η ορκωμοσία των κάτωθι μελών ΔΕΠ: Σουζάννα Βέρνυ, Ιωάννα Κατσιαμπούρα, Ηλίας Κοττέας, Τατιάνα Μπορίσοβα, Μαρία Παπαθανασίου, Δημήτριος Κατσίκας, Φραγκώ Κουραντή, Δημήτριος Μητρόπουλος.    Σουζάννα Βέρνυ, εξέλιξη, καθηγήτρια ΠΕΔΔ Η Σουζάννα Βέρνυ είναι Καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Ευρωπαϊκής Πολιτικής […]

Ορκωμοσία Μελών ΔΕΠ και Ε.ΔΙ.Π [3/9/2025]

Ορκωμοσία Μελών ΔΕΠ και Ε.ΔΙ.Π [3/9/2025]

Την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου η ορκωμοσία των κάτωθι μελών ΔΕΠ: Αγγελική Αλεξοπούλου, Ευσταθία Ιωάννου, Λυδία Κόσσυβα, Νικόλαος Λαβίδας, Μαρία Σφυρόερα, Στυλιανός Χατζηπαναγιώτου, Ανδρέας Γουλές, Χουσείν Σουκρού Ιλιτζάκ, Χρίστος Πιέρρος, Αθανάσιος Χατζηκαλέας και Ε.ΔΙ.Π: Δημήτριος Θανασάς. Αγγελική Αλεξοπούλου, εξέλιξη, Καθηγήτρια Ισπανικής Γλώσσας και […]

Ορκωμοσία Μελών ΔΕΠ και Ε.ΔΙ.Π [31/10/2025]

Ορκωμοσία Μελών ΔΕΠ και Ε.ΔΙ.Π [31/10/2025]

Την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου η ορκωμοσία των κάτωθι μελών ΔΕΠ και Ε.ΔΙ.Π: Άννα Τζανακάκη, Ελισάβετ Λαζαράκου, Κωνσταντίνος – Νεκτάριος Μαργέλλος, Γεώργιος – Αλέξανδρος Σγούρος, Αντώνιος Εκίζος, Ιωάννης Κιορίδης, Αθηνά Ξενικού, Φωτεινή Χρηστίδη, Σπυρίδωνας Δίλαλος, Ευγενία Φατούρου. Άννα Τζανακάκη, εξέλιξη, Καθηγήτρια Φυσικής Η […]

Ορκωμοσία μελών ΔΕΠ [9/10/2025]

Ορκωμοσία μελών ΔΕΠ [9/10/2025]

Την  Πέμπτη 9 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου, η ορκωμοσία των κάτωθι μελών ΔΕΠ: Ζαχαρούλας Σμυρναίου, Παναγιώτη Γκόνη, Νικόλαου Δημάκη, Δημήτριου Γούτα, Σοφοκλή Μητσoύ και Αθανάσιου Τσόβολου.  Ζαχαρούλα Σμυρναίου, εξέλιξη, Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  📧zsmyrnaiou@eds.uoa.gr Παναγιώτης Γκόνης, εξέλιξη, Αναπληρωτής Καθηγητής Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας  Νικόλαος Δημάκης, […]

Ορκωμοσία Μελών ΔΕΠ, Ε.ΔΙ.Π και Ε.ΤΕ.Π [19/9/2025, ώρα 14:00]

Ορκωμοσία Μελών ΔΕΠ, Ε.ΔΙ.Π και Ε.ΤΕ.Π [19/9/2025, ώρα 14:00]

Την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου η ορκωμοσία των κάτωθι μελών ΔΕΠ, Ε.ΔΙ.Π και Ε.ΤΕ.Π: Ευστράτιος Πρασίδης, Αντώνιος Γαργαλιώνης, Παναγιώτης Αδαμόπουλος, Κωνσταντίνος Πανάγος, Κωνσταντίνος Ράπτης του Θεοχάρη, Παναγιώτης Ζυγιώτης, Ελένη Μπαχούμα, Κυριακή Παναγίδη Ευστράτιος Πρασίδης, Μαθηματικών, Καθηγητής, νέος διορισμός  prasside@aegean.gr   Αντώνιος Γαργαλιώνης, Ιατρική, Επίκουρος […]

Ορκωμοσία μελών ΔΕΠ [19/9/2025, ώρα 13:00]

Ορκωμοσία μελών ΔΕΠ [19/9/2025, ώρα 13:00]

Την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου η ορκωμοσία των κάτωθι μελών ΔΕΠ: Σουζάννα Βέρνυ, Ιωάννα Κατσιαμπούρα, Ηλίας Κοττέας, Τατιάνα Μπορίσοβα, Μαρία Παπαθανασίου, Δημήτριος Κατσίκας, Φραγκώ Κουραντή, Δημήτριος Μητρόπουλος.    Σουζάννα Βέρνυ, εξέλιξη, καθηγήτρια ΠΕΔΔ Η Σουζάννα Βέρνυ είναι Καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Ευρωπαϊκής Πολιτικής […]

Ορκωμοσία Μελών ΔΕΠ και Ε.ΔΙ.Π [3/9/2025]

Ορκωμοσία Μελών ΔΕΠ και Ε.ΔΙ.Π [3/9/2025]

Την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου η ορκωμοσία των κάτωθι μελών ΔΕΠ: Αγγελική Αλεξοπούλου, Ευσταθία Ιωάννου, Λυδία Κόσσυβα, Νικόλαος Λαβίδας, Μαρία Σφυρόερα, Στυλιανός Χατζηπαναγιώτου, Ανδρέας Γουλές, Χουσείν Σουκρού Ιλιτζάκ, Χρίστος Πιέρρος, Αθανάσιος Χατζηκαλέας και Ε.ΔΙ.Π: Δημήτριος Θανασάς. Αγγελική Αλεξοπούλου, εξέλιξη, Καθηγήτρια Ισπανικής Γλώσσας και […]

Εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου στον ιστορικό Πανεπιστημιακό Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου (Καπνικαρέα)

Εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου στον ιστορικό Πανεπιστημιακό Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου (Καπνικαρέα)

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε φέτος ο εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου στον ιστορικό Πανεπιστημιακό Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου (Καπνικαρέα), ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Αθήνας και αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής […]

Η εφημερίδα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ κυκλοφορεί την Κυριακή 23 Νοεμβρίου μαζί με «TO BHMΑ»

Η εφημερίδα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ κυκλοφορεί την Κυριακή 23 Νοεμβρίου μαζί με «TO BHMΑ»

Την Κυριακή 23 Νοεμβρίου, το Πανεπιστήμιο Αθηνών κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής» το πέμπτο φύλλο της εφημερίδας του υπό τον τίτλο «Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εφημερίδα της Επιστήμης, της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού». Στο 5ο φύλλο, στο πρωτοσέλιδο, ως κεντρικό θέμα, φιλοξενείται συνέντευξη του Κεντρικού Τραπεζίτη και Ομότιμου Καθηγητή του ΕΚΠΑ, Γιάννη Στουρνάρα με τίτλο «Ωριμάσαμε […]

Το νέο Εκθετήριο Παλαιοντολογίας στα Βατερά Λέσβου είναι πλέον έτοιμο και λειτουργεί για το κοινό

Το νέο Εκθετήριο Παλαιοντολογίας στα Βατερά Λέσβου είναι πλέον έτοιμο και λειτουργεί για το κοινό

Τα Βατερά Λέσβου, είναι ένας τόπος με ιδιαίτερη επιστημονική αξία λόγω των εξαιρετικών παλαιοντολογικών του ευρημάτων. Τα πρόσφατα αποτελέσματα των ερευνών του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών προσφέρουν σημαντικά νέα δεδομένα για το παλαιοπεριβάλλον της περιοχής, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις μας σχετικά με τη βιοποικιλότητα που αναπτύχθηκε εκεί πριν από εκατομμύρια χρόνια. Σε συνέχεια […]

Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης: Τάσεις, προκλήσεις και προοπτικές

Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης: Τάσεις, προκλήσεις και προοπτικές

Του Στέλιου Παπαθανασόπουλου Καθηγητή στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Η 21η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από την UNESCO ως η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης. Παρά την αμφισβήτηση από το διαδίκτυο και τις ψηφιακές πλατφόρμες παραμένει το κοινό πεδίο αναφοράς, καθώς καλύπτει διάφορες πλευρές της κοινωνίας και διαθέτει τη μοναδική ικανότητα να […]

Συμμετοχή του Μουσείου Ορυκτολογίας – Πετρολογίας στην Διεθνή έκθεση Ορυκτών στο Μόναχο Γερμανίας

Συμμετοχή του Μουσείου Ορυκτολογίας – Πετρολογίας στην Διεθνή έκθεση Ορυκτών στο Μόναχο Γερμανίας

Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε ότι το Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ είχε την τιμή να συμμετέχει φέτος στην Διεθνή έκθεση Ορυκτών του Μονάχου (Mineralientage München 2025), που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο, Γερμανίας το διάστημα 23-26 Οκτωβρίου 2025. Η συμμετοχή του Μουσείου έγινε μετά από ειδική πρόσκληση για εκπροσώπηση της […]

Διάκριση του Ερευνητικού Εργαστηρίου Ανοσοβιολογίας και Μελετής Εμβολίων του ΕΚΠΑ στα Healthcare Business Awards 2025

Διάκριση του Ερευνητικού Εργαστηρίου Ανοσοβιολογίας και Μελετής Εμβολίων του ΕΚΠΑ στα Healthcare Business Awards 2025

Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Ανοσοβιολογίας και Μελέτης του ΕΚΠΑ, υπό τη διεύθυνση της Καθηγήτριας Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας κ. Βασιλικής Σπούλου, απέσπασε το Χρυσό Βραβείο στα Healthcare Business Awards 2025 για την ανάπτυξη ενός καινοτόμου εμβολίου έναντι του πνευμονιοκόκκου. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική διάκριση, καθώς η ερευνητική ομάδα, σε συνεργασία με εταιρεία βιοτεχνολογίας, ανέπτυξε […]

Η εφημερίδα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ κυκλοφορεί την Κυριακή 23 Νοεμβρίου μαζί με «TO BHMΑ»

Η εφημερίδα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ κυκλοφορεί την Κυριακή 23 Νοεμβρίου μαζί με «TO BHMΑ»

Την Κυριακή 23 Νοεμβρίου, το Πανεπιστήμιο Αθηνών κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής» το πέμπτο φύλλο της εφημερίδας του υπό τον τίτλο «Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εφημερίδα της Επιστήμης, της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού». Στο 5ο φύλλο, στο πρωτοσέλιδο, ως κεντρικό θέμα, φιλοξενείται συνέντευξη του Κεντρικού Τραπεζίτη και Ομότιμου Καθηγητή του ΕΚΠΑ, Γιάννη Στουρνάρα με τίτλο «Ωριμάσαμε […]

Το νέο Εκθετήριο Παλαιοντολογίας στα Βατερά Λέσβου είναι πλέον έτοιμο και λειτουργεί για το κοινό

Το νέο Εκθετήριο Παλαιοντολογίας στα Βατερά Λέσβου είναι πλέον έτοιμο και λειτουργεί για το κοινό

Τα Βατερά Λέσβου, είναι ένας τόπος με ιδιαίτερη επιστημονική αξία λόγω των εξαιρετικών παλαιοντολογικών του ευρημάτων. Τα πρόσφατα αποτελέσματα των ερευνών του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών προσφέρουν σημαντικά νέα δεδομένα για το παλαιοπεριβάλλον της περιοχής, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις μας σχετικά με τη βιοποικιλότητα που αναπτύχθηκε εκεί πριν από εκατομμύρια χρόνια. Σε συνέχεια […]

Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης: Τάσεις, προκλήσεις και προοπτικές

Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης: Τάσεις, προκλήσεις και προοπτικές

Του Στέλιου Παπαθανασόπουλου Καθηγητή στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Η 21η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από την UNESCO ως η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης. Παρά την αμφισβήτηση από το διαδίκτυο και τις ψηφιακές πλατφόρμες παραμένει το κοινό πεδίο αναφοράς, καθώς καλύπτει διάφορες πλευρές της κοινωνίας και διαθέτει τη μοναδική ικανότητα να […]

Συμμετοχή του Μουσείου Ορυκτολογίας – Πετρολογίας στην Διεθνή έκθεση Ορυκτών στο Μόναχο Γερμανίας

Συμμετοχή του Μουσείου Ορυκτολογίας – Πετρολογίας στην Διεθνή έκθεση Ορυκτών στο Μόναχο Γερμανίας

Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε ότι το Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ είχε την τιμή να συμμετέχει φέτος στην Διεθνή έκθεση Ορυκτών του Μονάχου (Mineralientage München 2025), που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο, Γερμανίας το διάστημα 23-26 Οκτωβρίου 2025. Η συμμετοχή του Μουσείου έγινε μετά από ειδική πρόσκληση για εκπροσώπηση της […]

Διάκριση του Ερευνητικού Εργαστηρίου Ανοσοβιολογίας και Μελετής Εμβολίων του ΕΚΠΑ στα Healthcare Business Awards 2025

Διάκριση του Ερευνητικού Εργαστηρίου Ανοσοβιολογίας και Μελετής Εμβολίων του ΕΚΠΑ στα Healthcare Business Awards 2025

Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Ανοσοβιολογίας και Μελέτης του ΕΚΠΑ, υπό τη διεύθυνση της Καθηγήτριας Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας κ. Βασιλικής Σπούλου, απέσπασε το Χρυσό Βραβείο στα Healthcare Business Awards 2025 για την ανάπτυξη ενός καινοτόμου εμβολίου έναντι του πνευμονιοκόκκου. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική διάκριση, καθώς η ερευνητική ομάδα, σε συνεργασία με εταιρεία βιοτεχνολογίας, ανέπτυξε […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο