Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

“Πληθωρισμός, Κίνδυνοι και Πολιτική”, άρθρο του Καθηγητή Π. Πετράκη στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ δημοσίευσε στις 15 Νοεμβρίου 2021 άρθρο του Καθηγητή Οικονομικών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ, κ. Παναγιώτη Ε. Πετράκη, με τίτλο “Πληθωρισμός, Κίνδυνοι και Πολιτική“.

Το άρθρο μεταξύ άλλων αναφέρει και τα εξής:
“Ο πληθωρισμός το 2021, σε επίπεδο έτους, αναμένεται να κλείσει στην Ελλάδα γύρω στο 0,5% (σωστά διαβάσατε) και στην ευρωζώνη 2,17%. Το 2022 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αναμένεται να κινηθεί γύρω στο 2,07% και στην Ευρώπη στο 1,49%. Έπειτα, και στις δύο περιοχές θα κινείται από την κάτω μεριά του 2%. Πρόκειται για έναν στόχο της νομισματικής πολιτικής που πολλά χρόνια ετίθετο αλλά ποτέ δεν κατακτιόταν. Είναι θετικό στοιχείο το 2% για τον πληθωρισμό και δείχνει μια δυναμική οικονομία. Δυστυχώς όμως, τα ΜΜΕ έχουν αφορμές να ενεργοποιείται η κινδυνολογία τους, αφού ο πληθωρισμός έχει σοβαρές αναδιανεμητικές επιπτώσεις σε βάρος αυτών που δεν είναι σε θέση να αναπροσαρμόζουν τις τιμές τους και υπέρ εκείνων που είναι σε θέση να το κάνουν. Όμως από την άλλη μεριά, να θυμίσουμε ότι τα χρόνια της ύφεσης στο διάστημα 2013-2016 η Ελλάδα είχε αποπληθωρισμό (αποτέλεσμα της πτώσης του γενικού επιπέδου ζήτησης). Έτσι, ήταν βαριά η ύφεση αφού ενεργοποιούταν αυτό που λέμε «ύφεση ισολογισμών» όπου τα στοιχεία του ενεργητικού έχαναν την αξία τους και το χρέος παρέμενε σταθερό.

Μέχρι τώρα, ο πληθωρισμός επηρεάζει ελαφρώς αρνητικά την κατανάλωση. Αν και τα νοικοκυριά που δημιούργησαν αποταμιεύσεις στη διάρκεια της πανδημίας είναι σε θέση να αφομοιώσουν τις αυξήσεις των τιμών αρκεί να μη δημιουργηθούν πληθωριστικές προσδοκίες, τα φτωχότερα στρώματα θα βρεθούν σε δυσκολότερη θέση. Το μερίδιο του πληθυσμού με κίνδυνο φτωχοποίησης επιβάλλεται να μειωθεί, και εδώ μπαίνει ο ρόλος των στοχευμένων επιδοτήσεων.

Για να λειτουργήσει εντόνως ανασχετικά ο πληθωρισμός στην ανάπτυξη θα απαιτήσει την όξυνση της πανδημίας στον βαθμό που θα συνδυαστεί με ένταση των περιοριστικών μέτρων, ή να διατηρηθεί χρονικά η άνοδος των τιμών (από τρίτους μη οικονομικούς λόγους όπως παραπάνω) ή να ενεργοποιηθεί έντονα ο κύκλος επιτοκίων. Παρακολουθούμε με προσοχή.”

Το άρθρο αναδημοσιεύθηκε και στο InDeep Analysis.
Πρώτη δημοσίευση: εφημερίδα Τα Νέα, 15 Νοεμβρίου 2021

Δείτε την αναδημοσίευση στο InDeep Analysis: http://indeepanalysis.gr

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN