Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Με τη διάλεξη της Ομότιμης Καθηγήτριας Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ελένης Μαντζουράνη, με θέμα «Μια φορά κι ένα καιρό … στην Κύπρο. Η Νεολιθική εποχή: νέα δεδομένα και προοπτικές», εγκαινιάζεται, την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022 και ώρα 19.00, στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α  στο Σύνταγμα, η ετήσια σειρά διαλέξεων «Η αρχαιολογία της Κύπρου». Η σειρά συνδιοργανώνεται από το Σπίτι της Κύπρου και το Εργαστήριο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ.

Από την εποχή της πρωτοπόρου αρχαιολογικής δράσης της Σουηδικής Αποστολής στην Κύπρο και στη συνέχεια του πατέρα της Κυπριακής Προϊστορίας Πορφύριου Δίκαιου, η έρευνα για τη Νεολιθική περίοδο στη μεγαλόνησο έχει σημειώσει πολύ μεγάλη πρόοδο. Ειδικότερα, την τελευταία τριακονταετία, η αρχαιολογική σκαπάνη αλλά και οι έρευνες επιφανείας έφεραν στο φως νέες θέσεις που προσφέρουν σημαντικά στοιχεία για τη δομή της κοινωνίας, την οικονομία και την ιδεολογία των κατοίκων του νησιού των νεολιθικών χρόνων. Η διάλεξη της  κ. Μαντζουράνη επιχειρεί από τη μία να παρακολουθήσει αυτή την ιστορική διαδρομή και από την άλλη να συζητήσει τις πιο πρόσφατες εξελίξεις σε ερευνητικά ζητήματα όπως, οι πρωιμότερες ενδείξεις ανθρώπινης παρουσίας στο νησί, οι πρώτες μόνιμα εγκατεστημένες αγροτοκτηνοτροφικές κοινότητες και η κοινωνική και οικονομική οργάνωση κατά την Ύστερη Νεολιθική περίοδο.

Στο πλαίσιο της διάλεξης, χαιρετισμό θα απευθύνουν, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Kυριάκος Κενεβέζος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης ΕΚΠΑ κ. Δημήτρης Παυλόπουλος και ο Διευθυντής Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, Αναπληρωτής Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ κ. Γιάννης Παπαδάτος.

Προλογίζει ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, Αναπληρωτής Καθηγητής Προϊστορικού Αιγαίου ΕΚΠΑ κ. Γιώργος Βαβουρανάκης.

Η διάλεξη είναι ανοικτή στο κοινό, ενώ θα προβληθεί σε ζωντανή ψηφιακή μετάδοση από την Υπηρεσία Ζωντανών Διαδικτυακών Μεταδόσεων ΔΙΑΥΛΟΣ του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) μέσω του συνδέσμου παρακολούθησης: https://diavlos.grnet.gr/room/1607?eventid=11292

__________________________

Σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του COVID-19, η είσοδος στην εκδήλωση είναι δυνατή μόνο κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης έγχαρτου ή ηλεκτρονικού πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης με ισχύ έως τρεις μήνες από τη διάγνωση, σε συνδυασμό με έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας προσέλευσης μέχρι τη συμπλήρωση του επιτρεπόμενου ορίου πληρότητας θέσεων.

Εικόνα1 4
Ψηφιακή φωτορεαλιστική αναπαράσταση νεολιθικών κατοικιών από τη θέση Καντού – Κουφόβουνος Λεμεσού

Εικόνα2 4

Η Ελένη Μαντζουράνη είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος ΜΑ και PhD στην Προϊστορική Αρχαιολογία του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του οποίου υπήρξε μέλος του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού από το 1981. Έχει διδάξει και διδάσκει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα Μινωικής, Κυπριακής και Αιγυπτιακής Αρχαιολογίας και έχει εποπτεύσει 38 μεταπτυχιακές και 21 διδακτορικές διατριβές, καθώς και 7 μεταδιδακτορικές έρευνες επάνω σε σχετικά θέματα. Έχει δημοσιεύσει πέντε βιβλία και δύο συλλογικούς τόμους, καθώς και πάνω από 50 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει διευθύνει προγράμματα έρευνας πεδίου στην ηπειρωτική Ελλάδα, τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και την Κύπρο. Είναι μέλος της Academia Europaea.

Scheduled Ανθρωπιστικές, Κοινωνικές Επιστήμες & Τέχνες Πανεπιστημιακή Κοινότητα Παρουσιάσεις

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN