Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Την Παρασκευή, 20 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη σύσκεψη με θέμα την δημιουργία του CIVIS Museums Network, ενός Δικτύου που αποτελείται από Πανεπιστημιακά Μουσεία και συλλογές και κρατικά ή ιδιωτικά Μουσεία που απευθύνονται στο ευρύ κοινό και εδρεύουν στις πόλεις και τις χώρες των Πανεπιστημίων του προγράμματος CIVIS. Στην συνάντηση συμμετείχαν οι συντονιστές της συμμαχίας CIVIS από το Πανεπιστήμιο Aix – Marseille και εκπρόσωποι των πανεπιστημίων του Βουκουρεστίου, Paris Lodron από το Σάλτσμπουργκ, Autonoma από την Μαδρίτη, της Γλασκώβης, του Τύμπινγκεν και του Ε.Κ.Π.Α. αλλά και διευθυντές και στελέχη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Ελλάδας, του Μουσείου Nordiska της Στοκχόλμης, του Aφρικανικού Μουσείου των Βρυξελλών και του Μουσείου Linden της Στουτγάρδης. Στην συνάντηση προήδρευσαν η κα Eve – Laure Gay, γενική συντονίστρια του CIVIS Museums Network από το Πανεπιστήμιο Aix – Marseille και ο Ευάγγελος Παπούλιας, Προϊστάμενος του Τμήματος Μουσείων και Ιστορικών Αρχείων Ε.Κ.Π.Α.

Η κα Eve – Laure Gay παρουσίασε την δομή και το περιεχόμενο του CIVIS2 (επέκτασης του προγράμματος), το οποίο βρίσκεται υπό έγκριση και στο οποίο εντάσσεται η συγκρότηση του CIVIS Museums Network. Αναφέρθηκε στα οφέλη της δημιουργίας του CIVIS Museums Network στο πλαίσιο των αρχών για την προστασία και ανάδειξη της πανεπιστημιακής και όχι μόνο κληρονομιάς, της εκπαίδευσης, της σύνδεσης με την κοινωνία και της συνεργασίας των μελών της συμμαχίας CIVIS. O Ε. Παπούλιας, ανέλυσε συνοπτικά τις μελλοντικές δυνατότητες του CIVIS Museums Network στο πλαίσιο της νέας ανάγκης δημιουργίας δικτύων.  

Κατά την διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε μια πολύ σύντομη αναφορά στα βασικά χαρακτηριστικά των μουσείων και των συλλογών αλλά και τις εμπειρίες από συμμετοχή σε δίκτυα που διαθέτουν οι συμμετέχοντες. Στη συνέχεια, οι παριστάμενοι συμμετείχαν σε μια άσκηση «brainstorming» σε μικρές ομάδες με θέμα τον ορισμό των αρχών και θέσεων που θα διέπουν το CIVIS Museums Network.

Στην πρώτη αυτή συνάντηση, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι το CIVIS Museums Network πρέπει να έχει ψηφιακή παρουσία και το Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου ανέλυσε πρόταση δημιουργίας ψηφιακής έκθεσης. Αποφασίστηκε η διασφάλιση «ψηφιακού χώρου» για το CIVIS Museums Network στο υπό θέσπιση CIVIS Digital Campus. Συγχρόνως, παρουσιάστηκε η πρόσφατα ολοκληρωμένη πλατφόρμα για την πλούσια ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά του Ε.Κ.Π.Α. https://estories.uoa.gr/en/ σαν καλή πρακτική.  

Τέλος, παρουσιάστηκε η πρόσφατη σύναψη συμφωνίας συνεργασίας της συμμαχίας CIVIS με 6 Αφρικανικά Πανεπιστήμια και η πιθανή μελλοντική εμπλοκή των συλλογών και των Μουσείων τους στο CIVIS Museums Network.

Η σύσκεψη για την δημιουργία του CIVIS Museums Network ολοκληρώθηκε με την διαπίστωση της σημασίας του CIVIS Museums Network, και με την κοινή παραδοχή όλων των συμμετεχόντων ότι αυτή η πρώτη, επίσημη σύσκεψη ανέδειξε τις πολλές δυνατότητες και τα οφέλη που έχει η δημιουργία του CIVIS Museums Network.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN