Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης αποχαιρετά με θλίψη τον Χρήστο Τρικαλινό, Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος, στο οποίο υπηρέτησε από το 2006 ως το 2013. Ο Χρήστος Τρικαλινός γεννήθηκε στον Βόλο το 1946.

Καταγόμενος από οικογένεια αριστερών αγωνιστών, γνώρισε και ο ίδιος διώξεις και κακουχίες στις πρώτες δεκαετίες της ζωής του. Το 1964 εισήχθη στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναγκάστηκε όμως να εγκαταλείψει τις σπουδές του το 1967 λόγω της Απριλιανής δικτατορίας.

Μετέβη στη Μόσχα και το 1969 εγγράφηκε στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ, από το οποίο αποφοίτησε το 1974 με άριστα και με ειδικότητα στην Πυρηνική και Ατομική Φυσική. Μετά το 1974 επέστρεψε στην Ελλάδα και έναν χρόνο αργότερα μετέβη πάλι στη Μόσχα για να εκπονήσει τη διδακτορική του διατριβή, την οποία ολοκλήρωσε το 1980, για να επιστρέψει στη συνέχεια οριστικά στην Ελλάδα.

Το 1981 εκλέχθηκε Επιμελητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο υπηρέτησε ως το 2006, όταν και μετακινήθηκε στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (σημερινό Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης), στο οποίο υπηρέτησε έως την αφυπηρέτησή του. Ο Χρήστος Τρικαλινός δίδαξε και εκπαίδευσε εργαστηριακά αρκετές χιλιάδες φοιτητών διαφόρων Τμημάτων (Φυσικής, Παιδαγωγικό, Πληροφορικής, ΜΙΘΕ/ΙΦΕ), επέβλεψε δεκάδες διπλωματικών εργασιών και τρεις διδακτορικές διατριβές. Την περίοδο 2004–2013 ήταν υπεύθυνος λειτουργίας των Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το 1998 έως το 2004 ήταν πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π.) Α.Ε.Ι., ενώ επί πολλά χρόνια διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Γενικών Εξετάσεων για τα ημερήσια και εσπερινά Λύκεια.

Τα μέλη του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης θα θυμούνται τον Χρήστο Τρικαλινό ως έναν αυστηρό αλλά δίκαιο πανεπιστημιακό δάσκαλο, με ακαδημαϊκό ήθος και ακεραιότητα, και με έντονη και ανιδιοτελή προσφορά τόσο στο πανεπιστήμιο όσο και στην κοινωνία.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN