EΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ COVID-19, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΜΑΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ Γ.Γ. ΠΦΥ ΜΑΡΙΟ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ
Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ξεκινώντας την ενημέρωση έκανε αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος σκιάζει, όπως είπε, τη συγκρατημένη χαρά με την αποκλιμάκωση της πανδημίας Covid στη χώρα μας.
Έπειτα αναφέρθηκε στα ανοσοκατασταλμένα άτομα, τονίζοντας τα κάτωθι:
Σύμφωνα, λοιπόν, με την Εθνική Επιτροπή, για τα ανοσοκατασταλμένα άτομα συστήνονται τα παρακάτω, αυτά που θα αναφέρω: Για τον εμβολιασμό ατόμων, παιδιών, εφήβων ηλικίας 5 έως 17 ετών με ανοσοκαταστολή συστήνεται ενισχυτική δόση, 3η δόση, η οποία πρέπει να γίνεται 4 εβδομάδες από την χορήγηση της 2ης δόσης. Στην ομάδα αυτή ανήκουν οι εξής κατηγορίες. Οι κατηγορίες είναι ίδιες τόσο για παιδιά και εφήβους όσο και για ενήλικες. Είναι τα άτομα με καρκίνο συμπαγούς οργάνου ή αιματολογικός καρκίνος υπό αγωγή, άτομα με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων και αιμοποιητικών κυττάρων υπό αγωγή, πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες, λοίμωξη από HIV με CD4 με λεμφοκύτταρα κάτω από 200, νοσήματα για τα οποία χορηγείται θεραπεία με υψηλές δόσεις κορτικοστεροειδών ή άλλων φαρμάκων, που μπορεί να καταστείλουν το ανοσοκοποιητικό σύστημα.
Η δεύτερη κατηγορία είναι ο εμβολιασμός με αναμνηστική δόση, τέταρτη δόση, ενηλίκων με ανοσοκαταστολή. Άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών. Η αναμνηστική δόση, αυτή η τέταρτη δόση σε ενήλικες, διενεργείται σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών από την χορήγηση της τρίτης δόσης σε όσους ανήκουν στις κατηγορίες που προανέφερα.
Έπειτα, η Πρόεδρος έκανε αναφορά σε διάφορες μελέτες που αφορούν στην ανοσιακή απόκριση των εμβολίων, μεταξύ των οποίων και στη μελέτη που διεξήχθη από τη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας την Α΄ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και από τη Θεραπευτική Κλινική με την επίβλεψη των Καθηγητών Αντώνη Κατάμη, κύριου Τέρπου και του Πρύτανη του κυρίου Δημόπουλου.
Πιο συγκεκριμένα, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε για την παραπάνω μελέτη τα εξής:
Σύμφωνα με την εργασία αυτή, ελέγχθηκε η ανοσοαπόκριση, η παραγωγή δηλαδή αντισωμάτων σε ασθενείς με β- μεσογειακή αναιμία σε τρεις διαφορετικούς χρόνους πριν τον εμβολιασμό, ένα μήνα μετά τη δεύτερη δόση και τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με 77 υγιή άτομα. Η μέθοδος ελέγχου της ανοσοαπόκρισης ήταν ο προσδιορισμός των εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Μεταξύ, λοιπόν, των δύο αυτών ομάδων δεν διαπιστώθηκε διαφορά στην ανοσοαπόκριση, ένα δείγμα σημαντικό της αποτελεσματικότητας του εμβολίου- mRNA εμβόλια- τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη μελέτη. Η μελέτη, βέβαια, συνεχίζεται για να διαπιστωθεί και η διάρκεια αυτής της ανοσίας.
Έπειτα, η κ. Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι τα εμβόλια Covid είναι αδρανοποιημένα ή περιέχουν μη ζωντανούς ιούς που δεν αναπαράγονται, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χρονική περίοδος αποκλεισμού για αιμοδοσία.
Ο κ. Θεμιστοκλέους με τη σειρά του μιλώντας για τα αριθμητικά δεδομένα των εμβολιασμών ανέφερε τα εξής:
Ξεπεράσαμε τα 20.145.000 εμβολιασμούς. Περισσότερα από 7.850.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 74,9% του γενικού πληθυσμού- είναι ακριβώς το ίδιο με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης- και 84,4% του ενήλικου πληθυσμού, ενώ ο αντίστοιχος μήνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 85,4%.
Περισσότερο από 7.530.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 71,7% του γενικού πληθυσμού και 80,6% επί του ενήλικου πληθυσμού. Και εδώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 71,7% και στο γενικό πληθυσμό 82,7%.
Τέλος, ο Γ.Γ. ΠΦΥ αναφέρεθηκε στο εμβόλιο Novavax καθώς και στο διοικητικό πρόστιμο, αναφέροντας τα εξής:
Να υπενθυμίσω ότι οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Novavax γίνονται μόνο για τον βασικό εμβολιασμό και δεν πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή εμβολιασμός με Novavax για αναμνηστική δόση. Ο πρώτος εμβολιασμός με το εμβόλιο της Novavax θα γίνει το Σάββατο 5/3.
Σε σχέση με το διοικητικό πρόστιμο, έγινε την προηγούμενη εβδομάδα καταλογισμός των πρώτων διοικητικών προστίμων που αφορούν το μήνα Ιανουάριο σε 317.962 πολίτες και τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει το διοικητικό πρόστιμο για το μήνα Φεβρουάριο.
Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, η κ. Θεοδωρίδου απάντησε για το σύνδρομο MIS-C τα εξής:
Πληθαίνουν οι πληροφορίες από τη διεθνή βιβλιογραφία ότι ο εμβολιασμός, έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν σε αυτό, μειώνει τις περιπτώσεις MIS-C. Και μάλιστα έχει πάρει τώρα και συγκεκριμένα νούμερα η σχέση μεταξύ MIS-C σε εμβολιασμένα παιδιά και σε ανεμβολίαστα. Είναι μια περίπτωση στο εκατομμύριο στα εμβολιασμένα παιδιά και 200 περιπτώσεις στο εκατομμύριο στα ανεμβολίαστα. Είναι αριθμοί που δίνονται από μια πρόσφατη αναφορά.
Ο κ. Θεμιστοκλέους σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τον αριθμό των ραντεβού για εμβολιασμό, απάντησε τα εξής:
Όχι, τα ραντεβού όσο προχωράμε είναι και λιγότερα γιατί μειώνεται και η ζήτηση. Έχω ανακοινώσει τα ποσοστά της αναμνηστικής δόσης. Σε αυτούς που λήγει το πιστοποιητικό είμαστε στο 96%. Άρα, είναι πολύ λίγοι αυτοί που πλέον αναζητούν την αναμνηστική δόση, με κυριότερο λόγο ότι την έχουν κάνει. Άρα μειώνονται.
Συνεχίζουμε να παίρνουμε κάποια ραντεβού πρώτης δόσης, 1.500 περίπου την ημέρα. Είναι λιγότερα. Όσο προχωράμε είναι και λιγότερα. Είναι λογικό είναι αυτό.
Διαβάστε ολόκληρη την ενημέρωση της 28ης Φεβρουαρίου 2022: