ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ, ΤΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΒΑΝΑ ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΚΟΥΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΓΚΙΚΑ ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗ
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ξεκινώντας την ενημέρωση ανέφερε ότι τα εξιτήρια καθημερινά είναι αρκετά και έτσι η πίεση στα νοσοκομεία δεν αυτή που ήταν στα πολύ μεγάλα κύματα, παρόλο που και τα κρούσματα είναι πολλά και οι εισαγωγές στην επικράτεια ξεπερνούν τις 500 ημερισίως.
Στην συνέχεια, η κ. Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε τα κρούσματα (21.099) και τους διασωληνωμένους που ο αριθμός τους ανέρχεται σε 355 στην επικράτεια, αναφέροντας μεταξύ άλλων και τα εξής:
Τα κύρια χαρακτηριστικά της πανδημίας στη χώρα μας την εβδομάδα που μας πέρασε, αφορούν σε μια σταθεροποίηση της αυξητικής πορείας σε σύγκριση με τις προηγούμενες δύο εβδομάδες με σαφή όμως μετακίνηση των νέων κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
[…]
Παρόλα αυτά φαίνεται ότι βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση του πανδημικού κύματος της «Όμικρον 2», καθώς η αυξητική τάση φαίνεται να επιπεδώνεται σε σχέση με τις πρώτες 20 ημέρες του Μαρτίου.
[…]
Είναι βέβαια πιθανό ο αριθμός των νέων κρουσμάτων να υποεκτιμάται σημαντικά στις μέρες μας, καθώς φαίνεται ότι κάποιοι συμπολίτες μας που διαγιγνώσκονται με την κατ΄ οίκον διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων, των self-test, δεν δηλώνονται ποτέ στο αρχείο του ΕΟΔΥ.
[…]
Η αύξηση των τελευταίων 15–20 ημερών οφείλεται στην επικράτηση της παραλλαγής «Όμικρον 2» που εμφανίστηκε στη χώρα μας, ενώ είχαμε ήδη μία αυξημένη διασπορά και ένα μεγάλο αριθμό ενεργών κρουσμάτων λόγω της «Όμικρον».
Σύμφωνα, όμως, με την εμπειρία άλλων χωρών, αλλά και με βάση τα μαθηματικά μοντέλα της χώρας μας, θεωρούμε ότι το πανδημικό αυτό κύμα θα έχει μικρότερη διάρκεια και θα κορυφωθεί εντός των επόμενων ημερών.
Ο κ. Μαγιορκίνης παίρνοντας με τη σειρά του το λόγο ανέφερε στοιχεία για την επιδημία σε παγκόσμια κλίμακα:
Μέχρι σήμερα, λοιπόν, έχουν καταγραφεί 487.000.000 μολύνσεις και 6,2 εκατομμύρια θάνατοι με τη νόσο.
Οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν σημαντικά κατά 13% εντός της τελευταίας εβδομάδας, καθώς καταγράφηκαν περίπου 1,45 εκατομμύρια διαγνώσεις μεσοσταθμικά.
Οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο μειώθηκαν, για ακόμα μια εβδομάδα, σημαντικά κατά 19% καθώς καταγράφηκαν περίπου 3.960 θάνατοι ανά ημέρα.
Η μείωση των θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο συνεχίζεται σε επίπεδα που είχαν να καταγραφούν από το 2020 όταν η πανδημία ξεκινούσε, στην εκθετική της αύξηση, στην πρώτη-πρώτη εκθετική αύξηση.
[…]
Η επιδημία στην Ευρώπη επίσης έδειξε μείωση όσον αφορά τη διασπορά, παρατηρήθηκε περίπου 8% μείωση στις διαγνώσεις, ενώ οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 12%.
Ο κ. Μαγιορκίνης κατέληξε στο ότι σιγά – σιγά μαθαίνουμε να ζούμε με τον ιό παρόλα αυτά τόνισε ότι οι ευπαθείς ομάδες καθώς και οι μη εμβολιασμένοι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να τον υποτιμήσουν.
Η κ. Γκάγκα σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα αντιικά έδωσε τα παρακάτω στοιχεία:
Και η μια και η δεύτερη κατηγορία που έχουν έρθει στην Ελλάδα έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση. Σήμερα, αυτές τις ημέρες, είμαστε περίπου στις 700 αιτήσεις την ημέρα.
Εγκρίνονται σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και πηγαίνουν στο σπίτι του ασθενούς, όπως έχει γίνει από την αρχή.
Οι αιτήσεις γίνονται ακόμα στην παλιά πλατφόρμα, αλλά πιθανότατα από αύριο, τις επόμενες μέρες, ανοίγει στην ΗΔΙΚΑ, για το Paxlovid που έχει πάρει έγκριση, κανονικά με συνταγογράφηση. Δηλαδή θα γίνεται η αίτηση και εφόσον εγκριθεί, ο γιατρός θα μπαίνει και θα κάνει ηλεκτρονικά συνταγογράφηση, όπως κάναμε και για τα μονοκλωνικά τα ενδοφλέβια που δώσαμε.
Άρα, η αίσθηση της Επιτροπής, που έχει αρχίσει τώρα την ανάλυση για τη μολνοπιραβίρη, είναι ότι είναι αποτελεσματική διότι έχει αποτρέψει νοσηλείες, το οποίο βέβαια είναι σημαντικό, είναι το ζητούμενο.
[…]
Για το Paxlovid δεν έχουμε ακόμα δικά μας στοιχεία, αλλά τα διεθνή στοιχεία είναι υπέρ του Paxlovid. Και σας λέω και πάλι ότι οι ασθενείς ενδιαφέρονται, θέλουν να το πάρουν.
[…]
Για το μονοκλωνικό της AstraZeneca δεν έχουμε ακόμη την ακριβή ημερομηνία. Έχει γίνει συνεννόηση με την εταιρεία και περιμένουμε να έρθει.
Η κ. Παπαευαγγέλου, κατά την διάρκεια των ερωτήσεων των δημοσιογράφων και σχετικά για την 4η δόση ανέφερε τα εξής:
Ξέρετε ότι έχουμε ξεκινήσει στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού να το συζητάμε. Να τονίσω ότι η αποτελεσματικότητα και η διάρκεια προστασίας της 3ης δόσης σίγουρα υπερτερεί κατά πολύ από αυτή την προστασία που προσφέρουν οι δύο δόσεις, ο βασικός εμβολιασμός.
[…]
Όσον αφορά το εμβόλιο το φθινόπωρο, νομίζω ότι οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι το φθινόπωρο θα χρειαστεί μια επαναληπτική δόση. Αλλά αυτό είναι λίγο νωρίς για να το πούμε.
Τέλος ο κ. Μαγιορκίνης σε ερώτηση δημοσιογράφου απάντησε τα εξής:
Η αντικατάσταση της «Όμικρον 1» από την «Όμικρον» 2» δεν ήρθε με έξαρση, ήρθε με μια ήπια ταλάντωση, ωστόσο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι ανεμβολίαστοι μεγάλης ηλικίας να εξακολουθούν να δημιουργούν πίεση στο σύστημα υγείας. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα που έχουμε σε σχέση για παράδειγμα με το Ηνωμένο Βασίλειο που δεν έχει καθόλου μέτρα αυτή τη στιγμή.
Διαβάστε ολόκληρη την ενημέρωση: